Еднакво борбени ли са рибите от течащи и тези от стоящи води

Тежки въдици, тежки риби, кепове, канджи ... и най-важното големи ЕМОЦИИ!
Форум за почитателите на далечните замятания и трофейните екземпляри.
Аватар
kriki
Мнения: 1539
Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти

Мнение от kriki »

Dimo_Rusev написа:Колега Leo здравей :) :)
Много ми харесва темата която си подхванал, защото тук във форума се говори много малко за Дунавския риболов.Може би защото повечето колеги са от вътрешноста на страната.Аз като Дунавско чадо със скромен 15 годишен опит риболов само по голямата Река с леки забежки разбира се 8) не веднъж съм казвал че риболова по Дунава няма нищо общо с кой да е риболов който се практикува в България.
Относно борбеноста на рибите......смело мога да твърдя че всички видове в Дунав сравнвни с затворените водоеми и малките реки са много по борбени.Това особено важи за шарана и сома.А относно методите за захранване.......не си играй да захранваш изобщо както се захранва по затворените водоеми.....няма никакъв ефект.Най-ефикасен си остава метода с пружина и качамак.Аз лично пробвах комбинацията от пружина+косъм.....и въпреки че имах възможност само в 2 риболова да ловя така съм изключително доволен от резултата.И си мисля че ще е по ефективно от класическия капан.Монтажа се състои от пружина......тук вече може да се вкара и малко технология от фидера,мисля че ще има съжо ефект а може би и ще е по удобно от класическата пружина.....на пружината не слагам никакви куки тя играе ролята само на хранилка.....и под пружината слагам монтажа на косъм.За давата риболова в които тествах тази система хванах 3 шарана и имах доста пропуснати кълванета.....някъде 5-6.Аз си мисля че главна роля в риболова на шаран по Дунав играе не захранката колкото познаването на местообитанията на шарана....и амура разбира се.
Надявам се да съм помогнал с моето скромно мнение и да се развие дискусията......сигурен съм че и много от шаранджиите които посещават форума ще има е интересно пък и те могат да дадат идеи които да се развиват в последствие

Айде със здраве и поздрави от Русе 8) :D :D :D
Според мен захранването си играе много голяма роля по Дунава.
Без захранване ловиш случайни риби. Разбира се ако ги намериш къде са преди това. Вярно е че понякога може и няколко риби да хванеш.
Обаче, намери си по-тихичко място (залив), което да задържа храната и започни системно да захранваш (примерно 1 кофа накисната стара царевица всяка сутрин), както правят много колеги шаранджии (става дума за лятото). Успехите не закъсняват - след 2-3 дни се събират както шарани, така и амури. Ударите обикновено следват един след друг, лови се на косъм с 4-5 едри зърна . Много риба се излови през 2006 по тоя метод. Предполагам , че ако се храни с топчета протеинови обаче, ще се събира и много дребосък и не е мн. добра идеята. Освен това и ще е много скъпо. Така че захранката си има много голям смисъл. Колкото до качамака - универсална стръв е и винаги ще се ползва.
Fish friendly
TRAP
Мнения: 4663
Регистриран на: Пон Мар 14, 2005 23:45
Местоположение: София/Видин/
получил Браво: 1 път

Мнение от TRAP »

Просто не може да става въпрос за сръвнение как дърпат Дунавските риби.
За захранване по Дунав се избира място със слабо или обратно течение.
И резултатите не закъсняват като се храни вечер или сутрин по малко може да се захранва и през деня.
Качамака си остава универсална стръв.Много може да си изпише по тази тема.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
Аватар
Leo
Мнения: 2347
Регистриран на: Чет Яну 25, 2007 15:14
Местоположение: НИКОПОЛ-тъжно градче с весели жени
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 202 пъти

Мнение от Leo »

Колеги всичко зависи от мястото и условията.Аз често ходя по островите в Дунава където течението е много силно и няма как да захраниш.Ловя на дистанция между 10 и 20 метра и ударите са кошмарни.Пълно е с дънери и няма как да поглезиш рибата.Просто я издърпваш силово на брега.Има обаче и по-спокойни места и по-нормални дистанции където захранката си казва думата.Ама захранвам най често с царевица която споявам с една много лепкава глина дето я има тук при нас.Правя нещо като продълговати плоски тухли и ги пускам от лодката и се получава доста концентрирано петно.Става и с качамак и не много големи камъни.Влизал съм доста пъти с маска и плавници на дълбочини4-6метра да видя как действа захранката.С глината става идеално.Без спояващ елемент в повечето случаи няма как да захраниш.
Dimo_Rusev
Мнения: 361
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2005 18:45
Местоположение: Русе

Мнение от Dimo_Rusev »

До някъде сте прави колеги :D но аз на местата по които ловя просто няма ефект захранката....пък и според мен мащабите на реката не позволяват да се събере рибата както например на някой язовир.Но това си е мое мнение до което съм стигнал през годините по Дунава....аз риболова си го харесвам защото може да се импровизира и експериментира много.Така че всеки си прави някакви изводи и заключения по своему :lol: :lol: Пък и аз предимно ловя от брега.....много рядко се случва да ловя от лодка и то главно покрай островите където има дълбоки ями.....там ефекта от захранване определено е голям.Но като цяло в по-голямата част на Реката по моите наблюдения захранването няма или е минимален ефекта.Но както казах импровизация и експерименти му е майката......а не висене пред компютрите :!: :!: :!: (извинявам се за отклонението)

Айде със здраве и поздрави от Голямата Река

ПС: Който е мераклия за риболов около Русе е винаги добре дошъл.....1 литър подкуп е достатъчен 8) 8) :lol: :lol: :lol:
Аватар
Spidy
Мнения: 276
Регистриран на: Чет Мар 31, 2005 12:18
Местоположение: Uk,London,София,Видин
получил Браво: 1 път

Мнение от Spidy »

Мисля че за едно дневен риболов си напълно прав за качамака но за подълак период си е необходимо захранка това си е класика по дунава за шаран и амур. Много често на качамака налитат дребосъци до като при царевицата си остава стръв намер 1 за амур но това е при положени че захраниш и подържаш дадено место.
Аватар
fisherman
Мнения: 689
Регистриран на: Чет Яну 26, 2006 20:51
Местоположение: Перник
дал Браво: 115 пъти
получил Браво: 83 пъти

Мнение от fisherman »

Според мен захранването си играе много голяма роля по Дунава.
Без захранване ловиш случайни риби. Разбира се ако ги намериш къде са преди това. Вярно е че понякога може и няколко риби да хванеш.
Обаче, намери си по-тихичко място (залив), което да задържа храната и започни системно да захранваш (примерно 1 кофа накисната стара царевица всяка сутрин), както правят много колеги шаранджии (става дума за лятото). Успехите не закъсняват - след 2-3 дни се събират както шарани, така и амури. Ударите обикновено следват един след друг, лови се на косъм с 4-5 едри зърна . Много риба се излови през 2006 по тоя метод. Предполагам , че ако се храни с топчета протеинови обаче, ще се събира и много дребосък и не е мн. добра [/quote]Напълно споделям тоя ход ма мисли ,с едно изключение.Докато чаках ударите на шарани си скубех платики и друг дребосък с щеката,като на шаранските пръчки нямах пипане на плевелна риба,въпреки че захранката ми се състоеше на 50% топчета,останалото сладка царевица и пелети+първите дни ван де енде за шарани.За стръв ползвам топчета 14мм с плодов аромат.Теорията ми е че със захранването част от частиците слизат по течението и привличат рибите към петното,което ако е добре захранено ги задържа известно време там.И за колегата които каза че риболова по Дунав няма нищо общо с този по вътрешните водоеми ще кажа че шарани се ловят и по други големи реки по методите които ползваме ние и то с много голям успех.Поздрави!
TRAP
Мнения: 4663
Регистриран на: Пон Мар 14, 2005 23:45
Местоположение: София/Видин/
получил Браво: 1 път

Мнение от TRAP »

Spidy написа: Много често на качамака налитат дребосъци до като при царевицата си остава стръв намер 1 за амур .
Миналата година хванах и доста едри Каракуди и на царевица.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
TRAP
Мнения: 4663
Регистриран на: Пон Мар 14, 2005 23:45
Местоположение: София/Видин/
получил Браво: 1 път

Мнение от TRAP »

fisherman написа:И за колегата които каза че риболова по Дунав няма нищо общо с този по вътрешните водоеми ще кажа че шарани се ловят и по други големи реки по методите които ползваме ние и то с много голям успех.
Аз също смея да твърдя,че риболова по Дунав няма нищо общо с този от вътрешните водоеми все пак съм от Дунавския край та знам за какво става на въпрос.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
Аватар
bobi_karyka
Мнения: 237
Регистриран на: Пон Окт 30, 2006 10:36
Местоположение: Гулянци
получил Браво: 1 път

Мнение от bobi_karyka »

Според мен,за Дунав е най-ефикасен вариантът царевица и глина.Само,че аз си правя сместа под формата на кръгла консервена кутия.По този начин се задържа добре,на дъното и в по-силно течение.Желателно е мястото,на което ще се лови да се захранва поне една седмица преди риболова,защото понякога няколко дни са недостатъчни.Не съм опитвал,но си мисля,че протеинови топчета,ако се смесят с глина ще се получи същият ефект,като със царевицата.
НАСЛУКА!
Водачи, бъдете осторожни! Секунда невнимание, а после - цял живот мъртъв!!!
Аватар
fisherman
Мнения: 689
Регистриран на: Чет Яну 26, 2006 20:51
Местоположение: Перник
дал Браво: 115 пъти
получил Браво: 83 пъти

Мнение от fisherman »

Боби,рибата в началото на темата е хваната на топче ,с тактиката която споменах по-горе точно в твоя регион :D
TRAP
Мнения: 4663
Регистриран на: Пон Мар 14, 2005 23:45
Местоположение: София/Видин/
получил Браво: 1 път

Мнение от TRAP »

bobi_karyka написа:Според мен,за Дунав е най-ефикасен вариантът царевица и глина.Само,че аз си правя сместа под формата на кръгла консервена кутия.
Най добре е царевицата и глината под формата на пити може да се остави и да позасъхне малко.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
Аватар
Iceberg
Мнения: 368
Регистриран на: Съб Дек 02, 2006 22:13
получил Браво: 1 път

Мнение от Iceberg »

За топчета; като приготваш топчета тези дето ще ползваш за захранка като сложите тестото върху даската нема да ги правите на топчета а само натиснете от горе.
Те стават като гурабийки и течението потрудно ги носи.
Като го чета това и някои други мнения се питам хвърляли ли сте на дъно на Дунав някога?
Аз нямам дългогодишен опит и не съм спец, но от опит знам как течението носи 150 грама плоско олово. Така ,че с тези "гурабийки" не знам какво ще захраните.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”