Как мога да си произведа сам бял червей?
Е червеите не ги бех плеснал баш до салама,беха си наи долу дет храна не се държи.а колкото до тва че ги ползват за труднозарастващи рани,при диабетици например,кадето антибиотиците не помагат.И иманно с помоща на тези гадинки много хора са запазили своите ръце или крака които наистина биха загубили.
Единственото нещо което обичам повече от риболова е родината си
www.starividri.org
www.starividri.org
- Майстор Саки
- Мнения: 4277
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
- Риболов: heavy spinning
- Местоположение: на р. Дунав около Свищов
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 10 пъти
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Веднъж и под шунката се бяха нанесли, но това не ми попречи да я изям
Наистина при домашни условия може да се произведе бял червей, но най вече за стръв. За храна най-подходящо е малоценната риба - слънчак, дребна бабушка или каракуда (където са пренаселени и без това не разтат), отпадъците от чистенето на рибите за ядене (черва, глави, перки). Трябва за няколко часа да се остави месото на открито но сенчесто, след което да се затвори плътно, за да не го наплюват още мухи. Ако се остави постоянно открито местото, реколтата ще се получи дребна и недохранена. Месото трябва да бъде сравнително сухо или да се подсуши със стърготини, така че като бъде изядено от червеите да се получи чиста реколта. Остават само едрите кости и част от люспите. Всичко останало става на червеи. Пресяваш и си готов. И накрая все си мисля че ставаше дума за няколко килограма месо - 1 кг. червеи
А ония червеи дето ги използват в медицината са същите мършояди, за които говорим. Просто са получени при стерилни условия.
Наистина при домашни условия може да се произведе бял червей, но най вече за стръв. За храна най-подходящо е малоценната риба - слънчак, дребна бабушка или каракуда (където са пренаселени и без това не разтат), отпадъците от чистенето на рибите за ядене (черва, глави, перки). Трябва за няколко часа да се остави месото на открито но сенчесто, след което да се затвори плътно, за да не го наплюват още мухи. Ако се остави постоянно открито местото, реколтата ще се получи дребна и недохранена. Месото трябва да бъде сравнително сухо или да се подсуши със стърготини, така че като бъде изядено от червеите да се получи чиста реколта. Остават само едрите кости и част от люспите. Всичко останало става на червеи. Пресяваш и си готов. И накрая все си мисля че ставаше дума за няколко килограма месо - 1 кг. червеи
А ония червеи дето ги използват в медицината са същите мършояди, за които говорим. Просто са получени при стерилни условия.
Та и аз да разкажа за времето когато нямаше бели червеи по магазините.Като студент в Ст.Загора ходех на пресевните в Ягода и си предавахме като тайна информация къде по пътя има умряло куче да си съберем червеи.Щото наистина е смрадливо като отидохме в птицекланницата питаме от къде да съберем малко червеи. Заведе ни един работник на тайно място и какво да видим-готови ,опаковани за магазините пилета нарочно нахвърляни под една рампа специално за бели червеи.Цял буркан си напълних.После половината дадоха фира от няколко часово седене на прозореца щото кандидат съпругата решила ,че не им е мястото в хладилника,но пак стигнаха за доста риболовни излети на цялата дружина.
- kalinanimal
- Мнения: 976
- Регистриран на: Вто Дек 21, 2004 21:30
- Местоположение: Младост 4 :)
Да ви кажа аз като малък как ходех за риба.
Събираме се 3-4 нехранимайковци на по 10-12години ,"палим" балканчетата и газ към Парчака, на околовръсното намираме някой прегазен помияр бъкан с бели червеи , с помоща на найлон или клечка си събираме доста добро количество . От там палим и надолу към карулката , малко преди нея в ляво, спираме пред първите къщи на Горубляне .Там винаги имаше няколко купчини тор (Сега правят кашпи , кво е тва нямам и най-малка представа.),пак с клечката и ето ти торни .Правим обратен и нагоре по-байра , стигаме до моста под който минава канала на Людмила Живкова (за жалост никога не видял вода)от там по черня път покрай черешарника , малка спирка до един огромен мравуняк и пак клечката влиза в действие .
Стръвта е набавена, сега оставаше да си набавим и по няколко директни. На педалите и газ към стената на Панчарево , тръгваме надолу покрай реката ,на половин километар намираме блатата получили се от разливите .Там вирееше някакъв вид бамбук със страхотен строй пръчките варираха от 2 до 4м. , карбона пасти да яде ,к'ъв беше тоя бамбук незнам ма беше перфектен , с параболчен строй и страхотна здравина.Пак обратен завой и газ към гьола , в зависимост от нивото ловяхме или на стената или на железния кей ,или по-нагоре на камъните, когато реката беше придошла ходехме на Лебеда или на самото устие малко след водопадчето .
Следваше РАЗБИВАНЕ .
Към 3ч. ни писваше да месарстваме и си биехме камшика по точно определен маршрут : стената, ляво покрай вилите , спирка, овчарски скок над оградите и два плика с малини.Ако имаше някой по-смел влизаше в кокошкариника и вадеше 2-3бр. пилета , на мръсна газ с ухилени физйономи и оцъклена кокошка в ръка се изнасяхме към черешарника, там пак спирка . Колелата горе на байра а ние легнали в тревата , с прибежки и припълзявания се добирахме до оградата , ако старите ни дуппки бяха оправени правихме нови. Два плика с череши и газ към вкъщи .
А там милата ми майка ме поглеждаше с критичен поглед ,леко цъкаше с език и поклащаше глава в знак на неодобрение .А аз навеждах глава вдигах рамене мигах на парцали и гледах тъпо в пода ,правейки кански усиля да скрия дяволитата искрица блещукаща в очите ми .
Та така драги колеги , така се ходеше за риба през 80те. Нямаше вносни захранки ,купешка стръв, всевъзможни пособия и атрибути .
Но имаше нещо много важно , имаше риба, и то в изобилие .
Както имаше и спокойствие и още много други неща безвъзвратно останали в миналото.
Айде ,че нещо ме удари на носталгия и ша вземете да ме обявите за комунист . Някой път ще ви разкажа как ходихме за риба на езерото в Дружба , когато се преместих да живея там през 89г.
Събираме се 3-4 нехранимайковци на по 10-12години ,"палим" балканчетата и газ към Парчака, на околовръсното намираме някой прегазен помияр бъкан с бели червеи , с помоща на найлон или клечка си събираме доста добро количество . От там палим и надолу към карулката , малко преди нея в ляво, спираме пред първите къщи на Горубляне .Там винаги имаше няколко купчини тор (Сега правят кашпи , кво е тва нямам и най-малка представа.),пак с клечката и ето ти торни .Правим обратен и нагоре по-байра , стигаме до моста под който минава канала на Людмила Живкова (за жалост никога не видял вода)от там по черня път покрай черешарника , малка спирка до един огромен мравуняк и пак клечката влиза в действие .
Стръвта е набавена, сега оставаше да си набавим и по няколко директни. На педалите и газ към стената на Панчарево , тръгваме надолу покрай реката ,на половин километар намираме блатата получили се от разливите .Там вирееше някакъв вид бамбук със страхотен строй пръчките варираха от 2 до 4м. , карбона пасти да яде ,к'ъв беше тоя бамбук незнам ма беше перфектен , с параболчен строй и страхотна здравина.Пак обратен завой и газ към гьола , в зависимост от нивото ловяхме или на стената или на железния кей ,или по-нагоре на камъните, когато реката беше придошла ходехме на Лебеда или на самото устие малко след водопадчето .
Следваше РАЗБИВАНЕ .
Към 3ч. ни писваше да месарстваме и си биехме камшика по точно определен маршрут : стената, ляво покрай вилите , спирка, овчарски скок над оградите и два плика с малини.Ако имаше някой по-смел влизаше в кокошкариника и вадеше 2-3бр. пилета , на мръсна газ с ухилени физйономи и оцъклена кокошка в ръка се изнасяхме към черешарника, там пак спирка . Колелата горе на байра а ние легнали в тревата , с прибежки и припълзявания се добирахме до оградата , ако старите ни дуппки бяха оправени правихме нови. Два плика с череши и газ към вкъщи .
А там милата ми майка ме поглеждаше с критичен поглед ,леко цъкаше с език и поклащаше глава в знак на неодобрение .А аз навеждах глава вдигах рамене мигах на парцали и гледах тъпо в пода ,правейки кански усиля да скрия дяволитата искрица блещукаща в очите ми .
Та така драги колеги , така се ходеше за риба през 80те. Нямаше вносни захранки ,купешка стръв, всевъзможни пособия и атрибути .
Но имаше нещо много важно , имаше риба, и то в изобилие .
Както имаше и спокойствие и още много други неща безвъзвратно останали в миналото.
Айде ,че нещо ме удари на носталгия и ша вземете да ме обявите за комунист . Някой път ще ви разкажа как ходихме за риба на езерото в Дружба , когато се преместих да живея там през 89г.
Последно промяна от kalinanimal на Съб Апр 30, 2005 19:11, променено общо 1 път.
Добре дошли под шарената сянка .
Въпросните "медицински" червеи са си 100% ларви на мухи,но ги отглеждат в стерилна среда. Доколкото знам се постигат много добри резултати в лечението на труднозарастващи рани. А що се отнася до хранителната им стойност - съдържат в пъти повече протеини и мазнини от същото тегло месо. Така че рибите хич не са глупави Bon apetitBorko написа:Tова не е само по филмите. тук таме из света се използват някакви червеи например при гангрена, за да се избегне ампутация и да се спаси крака. но не знам какви точно са гадинките.
А що се отнася до храната , аз съм навит даже искам да пробвам разни буболечки и гъсеници, които ги ядът в азия, но да са приготвени както трябва.