Като последен етап от рехабилитационната програма след алкохолното натравяне покрай вчерашната абитуриентска вечер на сина ми проведох омърлушен риболов на морска гара.
Не можах да повярвам на очите си,когата при първането си хвърляне извадих три граци наведнъж.Заля ме огромна приливна вълна от ентусиазъм, но впоследствие всичко си дойде на мястото.В крайна сметка след час и половина махане с пръчката 7 граци,2 харипчета и десетина досадни меджита.
Не пийте ,колеги/днес цял ден с умиление се сещам за учителката си по биология,която често казваше"Ученици, алкохолът е мощна клетъчна отрова"/,а мятайте чепаретата.
Първи граци 25.05
-
- Мнения: 274
- Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 14:33
- Местоположение: Варна
- получил Браво: 2 пъти
Карагьозът/дунавската скумрия/ преминава през следните фази на растежLubo написа:Ако можеш преведи названията на рибоците, ииии...... наздраве Ники.
- сюут япраъ/върбово листо/-като размер,форма и май и вкус
- харип /рошков/ - като форма и рамер,иначе само люспи и кокали
- ока - легендата гласи, че турски султан сменял ока риба за ока сребро/кат си няма друга работа/
- карагьоз /черноок/ - добре препечен на дървени въглища, обилно полят с лимон и студено ,сухо, бяло / може и евксинградско/вино,оставя трайни спомени и то приятни /уф нали нямаше да пия повече / .
Иначе грацата е дребен сафрид, а меджитът е толкова безлична риба, че май никой не си е правил труда да и мисли и други названия.
Туй дет си го писал след многоточието да знайш хич даже не съм го и чел
-
- Мнения: 274
- Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 14:33
- Местоположение: Варна
- получил Браво: 2 пъти
Ходенето на риболов със саламура е висша форма на оптимизъмbatmilen написа:Винаги носим сол в лодката,зададе ли се меджит ,правим силна саламура и пускаме рибата вътре.l:
И аз си спомням как преди 10-15 години през есента,когато огромни пасажи сафрид приближаваха стръмните брегове между Тюленово и Камен Бряг се оформяха палаткови лагери ,чиято основна цел беше консервирането на улова.То не бяха жени,бидони,тенекии,саламури и буркани.Но това вече е само спомен.Сега и цяла година да стоиш там има опасност да се прибереш без риба.
А, бат Милене, що се отнася за меджита, запознат съм с кулинарните му качества и съм го консумирал, както по така колоритно описания от теб начин ,така и на кюфтета и на чироз/от тоя големия,ама нека да го направим по една педя,че като е две ми излиза от монитора/