Ето и втората от обещаните - Риба в керемидаРосен написа:Имам едно скрито досега от форума хоби ... кулинарството ... макар и за него на нямам никакво време ...
В три последователни теми ще пусна три изключително прости рецепти, но точно в тяхната простота е и изяществото. Повярвайте ми плод са на много експерименти и то доста по-сложни
Нужните продукти:
Една по-прилична риба (не ме питайте, защо съм от Северна България, а кефалът на снимката е с черни перки ...):
Филетира се, останалите продукти са - един хубав червен домат, един лимон, глава едър лук, чаша хубаво бяло вино, дивисил (лющен), магданоз, сол, олио, люта чушка по желание:
Лукът, доматът и лимонът се нарязват на кръгове:
Намазнява се керемидата и се нарежда отдолу един ред кръгове лук и един ред кръгове домат:
Слага се малко нарязан дивисил и се слагат филетата от рибата. С остър нож се правят напречни прорези:
Отново се поръсва с малко нарязан дивисил, нареждат се кръговете лимон отгоре, сипва се чашата бяло вино и малко вода. По желание се слага и лютата чушка:
Така приготвената керемида / керемиди се поставя в студена фурна и се пече една голяма ракия време.
На рибата подхожда хубаво бяло вино - примерно Траминер от Търговище ...
Без да се хваля, но в къщи са идвали и доста хора, които са твърдяли, че не обичат риба ... е, на тая керемида никой не е устоявал ...
Поздрави!