Не моа съ тръпа шъ са възползвам .Димитър Тодоров написа:Авторът скромно разрешава и дори му е кеф!
Колкото повече колеги се включват на място,толкова по-полезно ще е за всички ни..
Позволих си кратка отпуска да открия риболова като хората. В петък 6/06/2008 газ към Лом. Информацията, която събрах на място бе разнообразна:
1. Изцяло негативна и варираше от " Не гони" до " Не става за блесна, рано е още "
2. Положителна "имало е на откриването "попадения"", "сом 7кг. на спинер и един по-голям изпуснат".
Моята цел бе распера защото имах тояга за сефтосване http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=6632 и се почна от събота едно обикаляне на известни расперски места край гр.Лом.
Резултата бе нулев и така до вторник 10/06 сутринта, тогава реших да пробвам едно от най-известните расперски места, а именно под устието на р. Лом. Имам предубеждения към това място, понеже е често посещавано и рибите са трудни. Да ама още в началото имах удар, след това едно подгонване и накрая хванах един 60 см. красавец с червени перки. Вечерта пак съм в същия участък в един момент ми се счува, че гласа на Хулигана се носи над реката , звън на телефона и во истина Хулигана е над устието на Лома. Коментираме,че не кълве и изглежда расперите седят все още в дълбокото. Прибирам си телефона и мятам, почти в краката ми следва жесток удар, рибата се изхвърля с цялото си тяло над водата. След около минута распера е в ръцете ми, не е по голям от този , който хванах сутринта, но тройката едва се бе закачила за долнат му устна с това обяснявам бясната му съпротива.
Естествено днес 11/06 осъмвам на въпросния участък до около 8:30 няма и признаци на живот,след като напече слънцето хващам две риби. По специална е първата понеже подобно на Митковата бе едноока. Въпросния распер най-вероятно е попадал в мрежи преди това и там бе загубил едното си око. Кормил съм десетки распери и съм се чудил, че рядко се намира рибки в коремите им, когато съм намирал са били уклеи, мъздружки , платички , но винаги до една, две рибки не повече. Обяснявал съм си го с начина на лов, Распера хаби много енргия, съответно метаболизма му е ускорен, не е като щуката . А тумбака на този едноокия распер бе пълен с риба и то само попчета, може би уклеите са станали трудна плячка с това едно око и той се е преоерирнтирал към попците, еволюция да го е..а .
П.С. абе аз писах, писах па не написах наи-важното
Всичките риби ги хванах на кастмастер , снимки нема, четвъртия распер го пустих да си оди .