Счупен 2-ро коляно. Има ли начин да се попправи?

Независимо дали сте майстор професионалист или просто обичате да дялкате в свободното си време, това е мястото, където може да сверите часовника си и да почерпите опит и да споделите свой.
Аватар
kriki
Мнения: 1539
Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:29
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти

Счупен 2-ро коляно. Има ли начин да се попправи?

Мнение от kriki »

Някой знае ли дали има начин да си поправя любимия карбонов телескоп, счупих 2-ро коляно в основата, точно до водача на следващото коляно. Имам 2 парчета - самото второ коляно и парченцето, което беше останало в трето коляно (около 3-4см.). Проверих при фирмата вносител - няма резервни ... Дайте идея, ако някой знае, как може да се поправи евентуално.
Божидар Иванов

йй

Мнение от Божидар Иванов »

Предполагам ,че при други фирми ще има подобно коляно и ремонта е готов-УСПЕХ :!:
Аватар
Майстор Саки
Мнения: 4277
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
Риболов: heavy spinning
Местоположение: на р. Дунав около Свищов
дал Браво: 26 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от Майстор Саки »

Не мисля, че има надежден начин да се поправи. По-доброто решение е да намериш подходящо пасващо коляно.

Make Love & Ribolov!

I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
Аватар
Докера
Мнения: 1436
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 16:27
Местоположение: Варна
дал Браво: 11 пъти
получил Браво: 7 пъти

Мнение от Докера »

Абе то има начин , ама ще ти се развали акцията и строя на телескопчето :wink: По-добре си потърси подходящо коляно и го смени . Ако все пак не намериш-ето как съм процедирал аз ( уточнявам , че става въпрос за обикновен , стъклопластов телескоп- гръмоотводи не ползвам !) :
Първо с малка ножовка изрязвам неизползваемата част (смачкано, напукано и тн.) . Ако се налага да режеш много - работата няма да стане :wink: След това меря приблизително луфта м-у изрязаното коляно и отвора на долното коляно. Намазваш с епоксидно лепило или с каноколит зашкурения долен край на проблемното коляно и с капронов конец навиваш по дължина толкова , колкото е било отчупеното парче , а на дебелина - малко повече от вътрешния диаметър на долното коляно. След изсъхване на лепилото , почваш в началото с по-едра , а в последствие със ситна шкурка да оформяш одебелението така , че когато подредиш колената , в долния да остава само напластената част от ремонтирания , без да се подава .
Пак повтарям - това разваля строя и акцията на пръчката , но не чак толкова :wink: . Моята сопичка я ползвах успешно още доста време - и без това си беше старичка .
Няма нищо лошо в това да си говориш сам - лошото идва , когато започнеш да си отговаряш !
Селяните казаха: Ей,да вържем попа,та да е мирно селото.
Попа отвърна: Ааааа не,чада мои - Вържете си булките, че да е мирен попа.
Аватар
kalinux
Мнения: 3588
Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 208 пъти
получил Браво: 261 пъти
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Kriki, ако не намериш коляно пак има решение. За съжаление не всеки може да го направи, защото е много прецизна изработката. Принципът е следния:

Тънката част се шлайфа отвън а дебелата отвътре под конус. Тук говорим за два конуса с дължина 4-5м см, които трябва да паснат идеално един към друг, тънкото влиза отвътре на дебелото парче. После се намазват с каноконлит двете части е се залепват. След това отвън се навива плътно конец, като за водачи, за да не се разцепи външната наставка и се маже с лак.Още по-добре става с винил (дано не му бъркам името). Това са черни изолации, които при нагряване се свиват и стягат отвън въдицата. Ако си майстор може да се отнеме част от покритието на въдицата и тогава да се сложи конеца или винила и изобщо не се забелязва къде е наставката. За допълнителна сигурност се слага вътрешна втулка на мястото на сглобката от друго парче от телескоп.

Ако е направено както трябва, не си личи къде е наставката и на това място повече не се чупи. Само става малко по-твърда въдицата. Това упражнение съм гледал как го прави братовчеда и наистина на външен вид все едно, че е оригинален телескопа.
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Счупен 2-ро коляно. Има ли начин да се попправи?

Мнение от babydoctor »

kriki написа:... Дайте идея, ако някой знае, как може да се поправи евентуално.
Моят първият се счупи така - извадих коляното, навих му изолирбанд, намазан с епоксидно лепило и го върнах. малко грозничко стана, ама от 83-та година още си работи :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Публикувай отговор

Обратно към “ВоблероСтроители”