Diman написа:Цялата тънкост според мен е в начина на хранене на сома. Не маниери, а погледнато чисто технически. Първо- поемане на рибката, задържане между четките и умъртвяване. Второ- обръщане на рибката и насочването и към глътката, където става донамачкване. Засичането става в първата част, защото има опастност сома да изплюе. И тук вече ако не се ползува помощна кука, капотата са много. Така си обяснявам аз моите капота.
Е да де ама ако не е закачена за рибока , помощната може изобщо да не му е в устата, може да се е приплъзнала отвън, не че има гаранция ако е закачена на корема и той е захапал стръвта за главата.
наскоро гледах един събски филм за кльонкане по бели Дунав , където и да е това окроло, та сърбина разправяше че стръвта трябва да покрие всички жила на тройката за да не може да я откачи от първия удар ако той е геле и за да повтори , там наистина почти не ползваха рибки , а миди , некакви ларви, пиявици и попови прасета , но имаше един дядо който ловеше и на рибе , та неговия монтаж беше 2 тройки едната за закачане на рибата а другата закачена за корема при аналния отвор. И аз си мисля че над това си струва да се помисли не единична и тройка а две тройки една над друга , жилата за забиване нарастват с още 2 а с това се вдига и процента успеваемост
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)