Изпитана домашна рецепта за платика

Форум за рибешките манджи и деликатеси.
Аватар
kalinux
дал Браво: 208 пъти
получил Браво: 261 пъти
Обратна връзка:

Изпитана домашна рецепта за платика

Мнение от kalinux »

Предлагам ви конкретна захранка за платика, тествана за яз. Искър. Компонентите са изцяло български и всичко може да се купи от магазините. Количествата от всяка една съставка са приблизителни и са означени с число след нея. Дано да съм ви полезен.
Основата е печена галета 3, козуначена галета 3, бисквити 3, сурова 2 и печена 2 царевица, суров белен овес 1 и всичко това много ситно смляно. Останалите компоненти са с обем 1. Това са млян суров слънчоглед и млян печен лен, както и леко подпечен немлян лен. Може и мляно кюспе 0.5 за аромат, както и кокосови стърготини за активност на захранката. Ароматизатор ванилия и кокос на прах.

На място към основата добяте варен коноп - леко размачкан, малко варено жито или сладка царевица и шоколадови пръчици. Тези едри частици заедно с целите семенца от лена служат за провокиране и задържане на едрата риба. Не прекалявайте много със зърната, за да не получи хранене, вместо захранване.

Ароматизатори. Целта им е освен да засилят аромата на захранката, така и да служат за слепване на компонентите. За основа се използва нерафинирана захар, но може и обикновена.

Първият вид е карамел с ванилия. Карамелът се прави на котлона в тенджера. Захарта постоянно се бърка, докато се разтопи и стане кехлибарена на цвят. След това внимателно добавяте гореща вода като внимавате да не опръскате. Разреждате до желаната гъстота. Като се охлади добавяте ванилия.

Вторият вид ароматозатор е обикновен захарен сироп с канела и кокос.

Третият вид е от захарен сироп, какао на прах и ванилия, т.е. домашен шоколад

Разбира се, че може да има и други варианти ароматизатори. Идеята е ясна, така че експериментирайте смело.

P.S. Приемам всякакви критики и препоръки.
Последно промяна от kalinux на Нед Юли 03, 2005 20:13, променено общо 1 път.
Аватар
kriki
получил Браво: 3 пъти

Мнение от kriki »

Не забравяйте и не подценявайте и белия червей или пинки в захранката. Все пак дъртите прахосмукачки го обожават. При неактивност на рибата я стимулирайте я с малка топка захранка, я с прашка бял червей. Има моменти когато рибата седи на захранката апатично и не се храни, тогава трябва да се стимулира кълването. Както знаем платиките са пасжни риби и съществува конкуренция при попадането във водата на храна, така че дори да не е гладна, пак налита заради вроденото и чувство за конкурентност. Дори само топче почва или глина да хвърлите, рибата се настървява. Всъщност това се отнася за всички мирни пасажни риби.
Аватар
Милен

Мнение от Милен »

Opitvali li ste da dobavqte v zahrankata kasteri? Spored men davat mnogo dobri rezultati pri platikata.

Sorry za latinicata.
Аватар
kriki

Мнение от kriki »

Милен написа:Opitvali li ste da dobavqte v zahrankata kasteri? Spored men davat mnogo dobri rezultati pri platikata.
Ооо Миленски :P Кастерите са си супер не само за захранката а и за стръв. Най-добре е обаче да са пресни кастерите - колкото са по-светли на цвят, толкова по-добре потъват, старите кастери плават. Ако не потъват кастерите ви, рискувате да си провалите риболова... щото всичката риба се вдига на повърхността.
dem0

Мнение от dem0 »

kalinux: имам следния въпрос откъде купуваш печена галета, козуначена галета и бисквитите. в кварталния магазин за хранителни стоки искаха към то 2лв за нещо като 250 грама!? а бисквитите и те са по 45ст малко пликче?

10х
Аватар
kalinux
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Дълга и широка е системата за галетата. Кузуначената я купувам по 1 лв/кг от наш хлебозавод, бисквитите ги взимам от бракувани стоки по складовете (клиенти са ми), а печената галета я купих от хлебозавода в Русе 9лв/15кг. Доколкото знам бисквити можеш да си купиш от Подуене, а хлебозаводите по София имат доста галета за фураж. Нашите захранки се правят с вашата галета :wink:
dem0

Мнение от dem0 »

е това е професионалиста :wink:

аз като един иван звездев си направих последния път галетата в домашни условия /не ми се започва отново ... много работа но проблема беше меленето :( /

ако някой може да каже къде точно продават глаетата (за хлебозаводите става дума) отивам да си купя :)

иначе установих, че по искъра когато е малко галетата и преобладават другите съставки няма едри платики

това с шоколадовите пръчици е много интересно, последно опитах какао но невидях особен ефект.

колко ванилия на прах/течна се слага на 1кг?

слагането на малко олио в захранката какъв ефект може да предизвика?

ами май това е :lol:
Аватар
kalinux
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

С какао и аз съм опитвал до го добавям сухо към захранката, но няма никакъв ефект. Суровото и чисто какао няма никакъв мирис. Затова е по-добре да се направи захарен сироп с какао и ванилия (шоколад).

За количествиото на ванилията не мога да кажа точно. Зависи първо от вида на ванилията и второ от това дали искаш захранката да ти е силно ароматизирана или да остане с натурален аромат. Ванилиите са с различна разходна норма. Първата ми беше някаква английска, бяла, която имаше мирис като на 5 грамовите пакетчета. Сега ползвам жълта с разход 80гр//100кг и съм много доволен от нея, защото смело мога да кажа, че с нея получавам в общи линни течния ароматизатор на Top Secret за платика и сухия на VDE - Brasem. Разбира се не слагам 80гр на 100 кг а доста повече. Най-вече гледам на мен да ми харества. И нещо интересно. В момента, в който слагате есенция към сухата захранка, може да ви се стори, че е малко. Но на другия ден, вече цялата захранка ще ухае невероятно.

За олиото не мога да кажа със сигурност нищо, но по принцип бисквитите, които ползвам са доста мазни, както и варения коноп, както и суровия слънчоглед. Знам само, че в олио и ванилия можеш да си киснеш кюспето на плочки, но това е друга тема.

По въпроса за едрите платики, май започва и на мен някои работи да ми се проясняват. Първо, за да се задържи едрата риба, тя трябва да усети че храната, която приема е калорична, а не просто пълнеж. Това, което можем да направим при домашни условия е да увеличим дозата на силните съставки - белен слънчоглед, овес, картофи, някакъв готов протеин, обилно бели червеи, може би трупно брашно. Второ, за да не се откаже бързо едрата риба и да си замине, трябва да има по-едри частици. Например зрънца варено жито, млечна цаверица, варен коноп и др. Аз, например, си направих печено варена смляна царевица, ароматизирана и подсладена, която добавих накрая към готова захранка и мисля, че се получи. В комбинация с печено-варен-счукан коноп се получава перфектно.
dem0

Мнение от dem0 »

каква ванилия ползваш?
в магазина продават една която е на прахчета (старата) и една нова опакована в шишенце малко на др.Йотекер.
предполагам трябва да има и някаква друга разфасовка?

вчера си купих 3 пакетчета шоколадови пръчици от Била за по 19ст (на око около 50г) невидях нищо по смислено ;(

предолагам ако нагрухаме царевица и я накиснем в сладка (медена) вода ден два преди това може и едрата платика да поостане ?!
Аватар
kalinux
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Забрави изобщо за такива малки разфасовки от магазините. Ванилията си я купувам на кг, около 36 лв, кокосовите стърготини и шоколадовите пръчици са направо без пари, когато са на кг. Има ги по сладкарските складове.

Не ме разбирайте неправилно за едрите частици. Под едри частици имам в предвид млени зърна и пресяти след това с две решетки. От долу с булченски тюл и отгоре с мрежа за комари. Всичко, което е отдолу отива за захранката, а това което остава отгоре се мели и отново се пресява. Може и отделни зрънца коноп и съвсем малко зрънца варено жито, но не повече. Само за идеята. Колкото да има някакъв интерес за големите риби, но от време на време. Така ми мисля де. :D Продължавам с опитите.
carpbg
Риболов: шаранджийски
дал Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Мнение от carpbg »

kalinux написа:Забрави изобщо за такива малки разфасовки от магазините. Ванилията си я купувам на кг, около 36 лв, кокосовите стърготини и шоколадовите пръчици са направо без пари, когато са на кг. Има ги по сладкарските складове.
Не ме разбирайте неправилно за едрите частици. Под едри частици имам в предвид млени зърна и пресяти след това с две решетки. От долу с булченски тюл и отгоре с мрежа за комари. Всичко, което е отдолу отива за захранката, а това което остава отгоре се мели и отново се пресява. Може и отделни зрънца коноп и съвсем малко зрънца варено жито, но не повече. Само за идеята. Колкото да има някакъв интерес за големите риби, но от време на време. Така ми мисля де. :D Продължавам с опитите.
баси :shock: , абе ти що не си отвориш един цех за захранки :idea: :wink:

Или Nessa е твя марка :?: :roll:

Не ме разбирай погрешно! Уважавам и адмирирам това което правиш! Защото самият аз работя с доста компоненти (а имам нужда от още повече) когато си правя топчета!

Като купих последният път един чувал (20 кг) соево брашно жена ми вика - "За кво ти е толкова много??" - "Еми не знам" :roll: Ама е 4-5 пъти по-евтино! (количеството е достатъчно за над 30 кг топчета :shock: )!

А като накупуваш няколко чувала вече става страшно! :lol: :lol:
Аватар
kalinux
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Не си видял бидоните с компоненти на терасата под прането. А като влезеш в кухнята мирише на ванилии и тем подобни. :D
Аватар
Marcolinno
Обратна връзка:

Мнение от Marcolinno »

А тая соя откъде я купувате а също така и лена ? Днеска бях на пазара в Подуяне и нямаше такива екстри.
А. И къде са тия складове? Може ли да се пазарува свободно оттам?
Мерси предварително.
Igraite BRIDGE
Аватар
kalinux
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Лененото и конопеното семе се купуват свободно, без никакъв проблем. Ленът се намира много рядко, за съжаление.

И мен ме заинтересува много соевото брашно. Щом става за шарани, ще бъде чудесно и за едри платики. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Захранки и стръв”