пушилня за риба?

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
rossto
Мнения: 1
Регистриран: вт юни 26, 2007 14:22

пушилня за риба?

Мнение от rossto » вт авг 05, 2008 13:07

Видях в нета се продава пушилня за риба - мисля, че беше около 68 лева. Молбата ми е ако има някой впечатления от този уред да каже имали ефект, става ли вкусна рибата, заслужава ли си парите пушилнята?



Asio
Мнения: 361
Регистриран: чет окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 283 пъти

Мнение от Asio » пет окт 31, 2008 2:08

С радост бих споделил две думи по тази тема . Имам проекта за пушилня по този въпрос , това което ми липсва е специфичната порода дървесина която не отдава вредни вещества при така нареченото безкислородно горене ( опушване ) . Известна ми е една порода дървесина която дава най-добри резултати при този тип приготвяне , но тя расте само по далечните северни ширини. С радост бих приел нечий опит с исползване на български модел дървесина . С две думи : Споделете ми кой вид дървесина в България е подходящ и не отделя вредни елементи , а аз на свой ред ще ви постна снимков материал с мои предложения за приготвяне по този начин.


П.С. Пилешките бутчета са не по малко вкусни от рибните филета опушени по този метод.



Мунчо
Мнения: 16567
Регистриран: пет дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 384 пъти
получил Браво: 880 пъти
Контакти:

Мнение от Мунчо » пет окт 31, 2008 8:48

Aз мисля, че има специални вносни миксове от дървесини, които се приедлагат у нас. Иначе най-подходящи са дървесини от широколистни видове, като дъб и бук. Поне в Габрово и има една сушилня, в която пушат с такива стърготини с добър ефект. Руснаците пушат и с върбови стружки, или с онази гнила материя, която изсъхва в корубите на старите върби. Колкото до това, че има "безвредни" материали за опушване, съм скептичен. Със сигурност има различни степени на вредност, но за липса на такава незнам доколко можем да говорим, а другото е реклама на производителите. Само не ползвайте иглолистни стружки - най-малко заради катраните...


БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

fori
Мнения: 3207
Регистриран: ср авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 32 пъти

Мнение от fori » пет окт 31, 2008 8:51

Много бири трябва да ме черпите за тази рецепта.
Хващате една тенекия от сирене. Прекарвате няколко телчета отгоре и нанизвате скумриите или пилешките бутчета така че да са нагъсто, но да не се опират много-много едно в друго. Сипвате орехи вътре. Покривате с една тенекия и айде върху жарта, или огъня, или газовият котлон, каквото ви е под ръка.
Посл само внимавате да не си отхапете някоя фаланга че и рибата, и пилето се ядат с пръсти :lol:



Потребителски аватар
RIMOHIT
Мнения: 3909
Регистриран: пон юни 13, 2005 19:10
Местоположение: Бургас-Стара Загора
дал Браво: 38 пъти
получил Браво: 21 пъти

Мнение от RIMOHIT » пет окт 31, 2008 11:19

черупки , ядки или и двете :?:


hobie revolution 13

bat.galin
Мнения: 1476
Регистриран: чет дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 367 пъти
получил Браво: 272 пъти

Мнение от bat.galin » пет окт 31, 2008 11:47

ПИШИ НА КИРИЛИЦА!!!

Л.



Потребителски аватар
SKORPION
Мнения: 169
Регистриран: вт юли 04, 2006 10:19
Местоположение: РАЗГРАД
получил Браво: 1 път

Мнение от SKORPION » пет окт 31, 2008 14:38

Опилки, стърготини или талаш- всичко от дървета които имат костилкови плодове става. Това за орехите не съм го пробвал.
Само стърготини от орех не ползвайте. Орехът/дървесината/ гори с тежка миризма.
Основно ползвам от череша, вишна и круша.
Стават идеално.



fori
Мнения: 3207
Регистриран: ср авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 32 пъти

Мнение от fori » пет окт 31, 2008 15:55

RIMOHIT написа:черупки , ядки или и двете :?:
Орехо бре, може начупени, може и неначупени. В Русия по принцип ползват за пушене стърготини от ольха, ама нямам ни най-малката идея как се превежда.



Потребителски аватар
Iso
Мнения: 1651
Регистриран: ср юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 271 пъти
получил Браво: 333 пъти
На линия

Мнение от Iso » пет окт 31, 2008 17:42

Чух, че колбасарите ползват т.н. "течен пушек", ако има техолог от сферата на хратинелно-вкусовата провишленост да ни "светне" какво е това бактериолгично оръжие и можем да ли да го ползваме за целта и как.


„Няма такава пожарникарска държава“ в която всички институции се управляват като пожарни команди, но единствено огнеборците си вършат работата.

Девиз на пирона:
- Ако искаш да пробиеш, някой трябва да те чука!

По-добре веднъж да те добавят в наследници, отколкото сто пъти в приятели...

Потребителски аватар
SKORPION
Мнения: 169
Регистриран: вт юли 04, 2006 10:19
Местоположение: РАЗГРАД
получил Браво: 1 път

Мнение от SKORPION » пет окт 31, 2008 21:52

Течния пушек е като есенция.
Капваш няколко капки, объркваш
каймата, пълниш червата и имаш
пушен суджук.



Asio
Мнения: 361
Регистриран: чет окт 16, 2008 0:20
Риболов: спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 283 пъти

Мнение от Asio » нед ное 02, 2008 3:40

fori написа:
RIMOHIT написа:черупки , ядки или и двете :?:
Орехо бре, може начупени, може и неначупени. В Русия по принцип ползват за пушене стърготини от ольха, ама нямам ни най-малката идея как се превежда.

За точно тази "Ольха" става на въпрос колега Фори . Драсвам майл до Русия да ми пратят фото на въпросния по-скоро храст отколкото дърво, и се отказвам да споря с колегата Мунчо относно това колко е чист и безвреден димът и. Сигурно е бил по Сибир или на север и е ял Ольховая копченка. Много зьаядливи тия Видри ей, дума да не кажеш пък за критика "сакън" недей . :wink: Извинявам се ако има нещо.



fori
Мнения: 3207
Регистриран: ср авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 32 пъти

Мнение от fori » нед ное 02, 2008 10:34

Ейй мързеливи хора, начи. За около 30 секунди се открива в мрежата че ольха = елша. Относително разпространено и любимо на резбари и лютиери дръвче.
И бих те помолил да се автомодерираш по темата за видрите и Мунчака, щото се държиш откровенно детински.



Потребителски аватар
bendy
Мнения: 812
Регистриран: нед сеп 10, 2006 19:14
Местоположение: София
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 3 пъти

Мнение от bendy » ср ное 05, 2008 17:13

Фори, на последната маса Крилов сподели много интересна рецепта за пушена пъстърва, а и я предлага в кръчмата. Другия път като се съберем ще я пробваме. :wink:


Стари видри
Лукавия

Потребителски аватар
bai ves
Мнения: 5558
Регистриран: ср авг 22, 2007 18:53
Местоположение: Велико Търново
дал Браво: 1 път
получил Браво: 14 пъти

Мнение от bai ves » чет ное 06, 2008 7:37

Азио а за ташаците на распера, що ще кажеш биват ли? На някои риби се ядат (по големите). :wink:



fed
Мнения: 392
Регистриран: съб ное 11, 2006 23:12
Местоположение: София

Мнение от fed » чет ное 06, 2008 11:52

bai ves написа:Азио а за ташаците на распера, що ще кажеш биват ли? На някои риби се ядат (по големите). :wink:
Е ка да каже кат е на север за риба, не видиш ли червения билет :roll:



Отговори

Върни се в “Как да я сготвим?”