![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
И тъй като не мога от балкона да метна до Дунава, въпреки пряката видимост, реших да се подготвя за момента в който оздравея и винцето вече е станало
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Рецептата е проста и може да се приложи на свински или телешки сърца, а също така на разни филетирани меса, включително и рибни. Разбира се за целта рибката трябва да е по-големшка, да речем 5-6 килца, за да се образува хубаво филе без кости.
Продукти:
2кг свински сърца,
0.5кг сол,
1 опаковка от готова подправка за кайзероване на меса.
Приготвяне;
Сърцата се нарязват с остър нож на парчета, като се стремим късовете да не са много тънки и да не са много "рошави" .Това до голяма степен зависи от касапина който ги е клал.(При телешкото сърце е по лесно, а при рибното филе, сега е момента да се извадят всички видими кости). При рязането на сърцата се отстраняват всички кръвоносни съдове и "жили", а ръщо и колкото е възможно от мазнината/лойта около предсърдията.
Така приготвените късове, обилно (до побеляване) се насипват със сол. Тук правилото е, че не може да пресолите, но обратното е възможно. Затова не жалете солта, тя и без друго е най евтиния компонент.
Осоленото месо се поставя в по-голяма купа, защото постепенно се отделя доста вода. Престоява в хладилник 24-36 часа. Дори да го забравите 3-4 дни, не е страшно.
След това, месото се измива обилно с вода от солта. В този момент, отрязвам малко парче от месото и го сдъвквам, за да разбера колко е солено. Трябва на вкус да стои малко по безсолно от готова пастърма. Това е така защото при следващото изсушаване солта ще се "концентрира".
Ако месото е по-солено от необходимото, накисвам във вода, като го оставям да престои от 2 до 6 часа. След това изплаквам късовете и ги оставям в хладилника за още 3-4 часа. Така от месото изтича всичката ненужна вода и подправките по-лесно полепват.
За това количество свински сърца, използвам около половин пакетче от сместа за кайзероване. Производителят на тази, която използвах последно (Меркурий), предлага към сместа да се добави 20гр счукан чесън и малко бяло вино. С така получената паста се намазва месото от всички старни и се овисва да съхне на хладно и проветриво място.
Според мен този вариант е подходящ за по големи късове месо, където няма да е такава играчка да се маже парче по парче.
Затова, аз изсипвам подправките в пластмасова кутия (примерно кутия от сладолед 1-2литра), поставям 2-3 парчета месо, затварям и друсам 10-15 пъти. По този начин, подправката се набива здраво по месото и то от всички страни. (по същия начин "овалвам" рибата в брашно преди пържене).
В единия край на всеки къс слагам конец, на който месото овисва за сушене. Опитът показва, че остъкления балкон не е добър вариянт, особено ако дограмата е "от новите".
Като цяло, това е готовия продукт:
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/145624664b803d84a9d881ad7ec0bfea.jpg)
![Изображение](http://forum.fishing-mania.com/album_mod/upload/095017718610cad66a3debb66eb6a345.jpg)
След 7-10 дни, без никакви допълнителни грижи, мезето е готово.
П.С. Не е добре прекалено да се оставят да изсъхват, защото ще трябва да ги режете със ъглошлайфа
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)