Рецепти от Лемурия

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Рецепти от Лемурия

Мнение от Lemuria »

Континентът Лемурия е представлявал тропически рай като Градината в Еден. Потънал е преди 50 000 години. Тихоокеанските острови са някогашни негови планинските върхове. Точни и детайлни карти на Лемурия и Атлантис са намерени върху каменни блокове от периода преди цивилизацията на инките да се развие.
Безспорни доказателство за съществуването на Лемурия са както песни на Therion и Bal-Sagoth :lol: , така и посочените по-долу рецепти :wink: .



Шаран с ябълки и ядки
1 шаран 1.5 кг
300 гр. кашкавал
2 глави бял лук
1 червена ябълка
1 зелена ябълка
50 гр. бадеми
30 гр. лешници
30 гр. кашу
1 чаша бяло вино
1,5 с.л. пловод чай “Хавайски коктейл” (съдържа парченца портокал, лимон, хибискус, шипка, стафиди)
зехтин
сол
1 лимон
1 кора за баница
девесил, черен пипер, мащерка и риган


Изчиствате шарана и го овкусявате за около час с лимон и сол, нвамазвате го отвън със зехтин. Изсушавате една кора от готови кори за баница и натрошавате на ситна мозайка. Напълвате рибата с кашкавал и я поставяте в намаслената тавичка, добавяте ябълките с кората, нарязани на едро, 1 чаша вино, нарязания на шайби лук,бадемите, лешниците, кашуто, 1,5 лъжица от плодовия чай. Поръсвате всичко с кората от баницата и малко зехтин. Добавяте щипка девисил, черен пипер, мащерка и риган. Нареждате върху рибата лимона нарязан на кръгчета.

Изображение

Печете, докато получите приятна гледка.

Изображение


Миди Сен-жак
300 гр. миди сен-жак
5-6 лъжици зехтин
3-4 домата
1 лъжичка сушен босилек
сол
400 гр. грах


Изображение

Задушавате мидите за 10-15 минути в 3 лъжици зехтин и посолявате. Отделно пак в зехтин запържвате добре доматите, нарязани на шайби. Минута преди да ги свалите от котлона, добавяте щипка сушен босилек и посолявате.
Бланширате граха. Пасирате с миксера. Ако ползвате замразен грах, може да го пасирате директно. Готовото пюре (овкусявате с щипка сол и гарнирате на порции стъпаловидно между мидите и доматите – най отдолу доматите, после пюрето, после мидите. Може да залеете със сос от кореандър.


Бейби октоподи със зехтин и риган
8 малки октопода
чаша вино
половин лимон
зехтин – 4 лъжици
гръцки риган
сол


Изображение

Измивате много старателно октоподчетата. Изчиствате като отстранявате топчето, вътре в тялото. Сварявате ги за половин час в 1 литър вряща вода, в която е добавена чаша червено вино и половин лимон.
Изваждат се цели, добавя се сол и се запържват в зехтин. Добавяте половин лъжичка риган, минута преди да ги свалите от котлона.


Октопод по лемурски
октопод 1.5 -1.7 кг.
зехтин
50 гр. морски дарове
4 скилидки чесън
2 стръка праз
1 патладжан
1 червена чушка
1,5 лимон
1 см. кубче пресен джинджифил
къри
щипка кафява захар
риган - гръцки


Изображение

Изображение

Размразявате . Изчиствате топчето в тялото. Завирате предварително литър и половина вода, чаша вино, един лимон. Ако ви се играе малко повече, когато водата заври, потапяте и изваждате за секунда три пъти октопода, това се прави с естетическа цел и не е задължително.

Изображение

След като го сварите около час, го нарязвате на кубчета. В тиган със зехтин запържвате нарязания октопод, добавяте праза нарязан на лентички, патладжана, лимон, чушката на колелца и на ситно, чесъна, две лъжици доматено пюре или кетчуп, кубче пресен джинджифил и една лъжичка къри, лъжичка кафява захар.

Изображение

Изображение

Гарнитура:
Избирате 8 малки тиквички. С картофобелачка обелвате всяка, като започвате 3 сантиметра надолу от върха на тиквичката, получава се калпаче. Обелената долна част нарязвате по дължина, така че да се получат пипала. Намазвате всяка тиквичка със зехтин и сол и подреждате в тавичка. Заливате с 1 малка сметана, настърган чесън, копър и половин чашка вода и настърган 200 гр. кашкавал. Печете на 200 градуса

Изображение

Същата рецепта може да сготвите като замените октопода със скариди. Хронологията е малко различна. Запържвате добре суровите скаридите - цели, предварително овъргаляни в брашно. Добавяте вместо праз наситнен лук – 1 глава и нататък е същото.

Калкан със спанак на фурна.
1 калкан
1 кг спанак
магданоз, зелен лук
масло - 1/2 пакетче
1.5 лъжица брашно


Изображение

Изображение

Изчистете калкана от копчетата. Намажете рибата с лимон, зехтин, девесил и сол.
Постелете в намазана с масло тавичка накъсания с ръце измит спанак. Отгоре положете калкана, парченца лимон и закрийте отново с плътен като водорасли слой от спанак.
Запържете лъжица зелен лук и магданоз в масло, добавете лъжица и половина брашно, свалете от огъня, изчакайте малко да изстине и разбъркайте с вода до получаване на рядка кашичка, с която да залеете равномерно навсякъде спанака.
Печете на 200 градуса.

СУШИ
380 гр. ориз – “Оризът” на фирма Юнипри е идеален за целта, няма нужда да купувате от специалния японски суши ориз
450 мл. вода
оризов оцет
нори – кори от водорасли (има ги в Хит)
150 гр. прясно филе сьомга
1 авокадо
1 краставица,
1 лъжчка ситна морска сол
по желание: уасаби, пресен джинджифил, соев сос


Изображение

Ориза се измива дълго, докато от него започне да тече чиста прозрачна вода. Накисва се в студена вода 15 мин. В тенджера добавяте студената водата – 450 гр., към нея ориза и завирате при затворен капак на много силен огън за 4 минути, намалявате огъня на много слабо и варите още 10 минути, сваляте ориза от котлона и го оставяте още 10 минути да постои. Разбърквате в съд 1 лъжичка морска сол и две лъжици оризов оцет, ако в него няма захар, добавяте и една лъжичка захар, този който продават у нас най-често е с добавена захар.

Изображение

Много е важно морската сол да е ситна, за да се разтвори и да не останат кристалчета.Смесвате всичко в дървен съд, покривате с кърпа и оставате да изстине.

Изображение

Изображение

Обелвате авокадото, краставичката също и нарязвате на ленти, сьомгата също.

Изображение

Разстилате кората нори с лъскавата страна навън, върху нея равномерно нанасяте ориза, като в единия край оставяте половин сантиметър непокрит с ориз, това ще е външният край на рулото от суши. В другия край поставяте сьомгата, авокадото и краставицата и от него започвате да навивате стегнато руло, което после нарязвате на кръгчета с дебелина 1 см.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Още малко снимки за вдъхновение :D :

Изображение

Изображение

Да ви е сладко :wink:
Последно промяна от Lemuria на Чет Фев 12, 2009 12:14, променено общо 2 пъти.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Колега, благодаря ти много за положения труд и споделянето!


п.с. Третата рецепта, с маринованите малки октоподчета, дали може да се направи и с калмари?
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11699
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 9 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Екстра, ще трябва да се постараем. Не мога да схвана, обаче дали това е смесица от японска и средиземноморска кухня. Ако е само японска, то тогава бих казал че в Япония не готвят само риба и суши. Ял съм и доста арно свинско и телешко там. Всъщнос сега четейки темата и припомняйки си кухнята в джапанезето се сещам, че оризът им е мноооого хубав, бял - стои на топки и е много по вкусен от китайският- сащо не знам.
Аватар
Васил Ламбов
Мнения: 2082
Регистриран на: Пет Апр 11, 2008 23:24
Местоположение: sofia
получил Браво: 3 пъти

Мнение от Васил Ламбов »

Баси,тази последната снимка ме смаза,отивам да ям...преебах диетата!
hvani i pusni
Аватар
Драго
Мнения: 752
Регистриран на: Пон Окт 08, 2007 14:16
дал Браво: 620 пъти
получил Браво: 493 пъти

Мнение от Драго »

Екстра рецепти. Та за Therion и Lemuria ми е въпроса :) . Няма ли някъде из древните рецепти една за салатка с малки октоподчета? Тествах една такава в Кемпински и никак не бе лоша даже намазах допълнително. Браво за споделените рецепти.
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Мнение от Lemuria »

Мунчо написа:Третата рецепта, с маринованите малки октоподчета, дали може да се направи и с калмари?
Мисля, че на калмарите варенето не им понася много-много. Пробвах преди време да пълня туба от калмар на фурна, ама пак се натрапи един специфичен вкус, който при пърженето изчезва. За пържене сполучливи са и пипалата на калмара, които не знам защо почти се водят субпродукт; а самият калмар - паниран. От пипалата става и страхотна паеля, но проблемът за нея е, че вече у нас почти не може да се открие шафран, а без него паелята е като рибена чорба без девесил. :D
Може би с пипалата на калмара, директно запържени в зехтина, ще се получи. Но все пак октоподът е много различен на вкус, по-деликатен.
joro_olyмпус написа:Не мога да схвана, обаче дали това е смесица от японска и средиземноморска кухня.
Удобството на един потънал континент е, че можеш да му припишеш всякакви рецепти. :lol:
Иначе с изключение на сушито, което си е оригинална японска рецепта, и маринованите бейби-октоподчета, които са взаимствани от гръцкия остров Самотраки, всичко друго си е плод на въображението и експеримента.
d_nikolov написа: Няма ли някъде из древните рецепти една за салатка с малки октоподчета?
В темата на cerber „Риболов в Гърция” имаше интересна рецепта за салата от печен на скара октопод. Ако искаш потърси там.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

A може ли да научим рецептата за паелята, дори и без снимки, моля? Дано не съм нахален!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Росен »

Поздравления за невероятно поднесените рецепти! Обичам табиетлийската работа, която си личи отвсякъде!

Ето и една пита, спретната от мен за нова година ... да оформим виртуалната трапеза :)

Изображение
Аватар
Иво
Мнения: 908
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 12:50

Мнение от Иво »

Lemuria, поздрави за невероятно вкусно изглеждащите снимки и рецепти! Жив и здрав! :wink:

пп:къде се намира това топче в октопода? :oops:
БЕЗ ПАНИКА!
По-добре мъртъв пич - отколкото жив педал!
fori
Мнения: 3210
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 35 пъти

Мнение от fori »

По-средата и в него е човката.
А междудругото, на калмарите много добре им понася варенето. Само трябва да се добави лук. Пържените калмари винаги ги сварявам предварително за 15-тина минути за да омекнат. Другата рецепшта за варене на калмари е много елементарна, но вкусна - калмарите се пълнят със смес от лук и орехи (кълцани на дребно) и се варят за около 25-30 мин в тенджера под налягане. Също така лука никога не е бил излишен и при варенето на октоподи - винаги мятам една цяла глава лук в тенджерата, докато ги варя.
П.С. Добре че видях темата след като съм обядвал.
Аватар
Милен
Мнения: 1982
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:08
Местоположение: София

Мнение от Милен »

Поздравления за чудесните рецепти! Със сигурност ще опитам октопочетата... а сушито, сушито ми е любимо... ето едно от ранните ми творения:

Изображение

От къде си купуваш рибата?

Поздрав!
Стари Видри
http://www.starividri.org

БЪКАРИ -
БЪлгарски КАяк РИбари!

Каяк RTM-Ocean Duo-Sun
TRAP
Мнения: 4663
Регистриран на: Пон Мар 14, 2005 23:45
Местоположение: София/Видин/
получил Браво: 1 път

Мнение от TRAP »

Направо страшни рецепти.
Аз ходя по брега и викам рибката да идва тя при мен сега.
fori
Мнения: 3210
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 35 пъти

Мнение от fori »

Милене, за тази снимка, заслужаваш да бъдеш разчекнат между 4 камили. То тая клавиатура да не ми е за един ден? Какво ще я правя като я удавя в слюнки?
Аватар
Милен
Мнения: 1982
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:08
Местоположение: София

Мнение от Милен »

fori написа:Милене, за тази снимка, заслужаваш да бъдеш разчекнат между 4 камили. То тая клавиатура да не ми е за един ден? Какво ще я правя като я удавя в слюнки?
:lol: :lol: :lol:
Стари Видри
http://www.starividri.org

БЪКАРИ -
БЪлгарски КАяк РИбари!

Каяк RTM-Ocean Duo-Sun
Аватар
Lemuria
Мнения: 683
Регистриран на: Пон Фев 12, 2007 10:09
Местоположение: София

Мнение от Lemuria »

Мунчо написа:A може ли да научим рецептата за паелята, дори и без снимки, моля? Дано не съм нахален!
Разбира се, с удоволствие. Само да остане малко време.

Росене, майсторски си я завъртял погачата.
Като реплика на снимката ти и поради приятния интерес към темата по-късно ще пусна и една рецепта на баварски хляб с джинджифилово масло.
Иво написа:къде се намира това топче в октопода? :oops:
Топчето е вътре в тялото. То в случая е малко спорадично кое е тяло - кое глава, ама да не обиждаме животинката.

Милене, много дзен! :D Рибата си купуваме от HIT! Досега не е имало проблем.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”