Риболов на Луната

- Рибата прясна ли е?
- Не знам, аз съм тук от три месеца.
DobreFF
Мнения: 2151
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 11:17

Риболов на Луната

Мнение от DobreFF »

Вървим аз, Добрев - Старши и Станиславчо Мънков по лунния пейзаж на една софийска баластриера. Наоколо няма нищо - нито трева, нито дървета - само някой друг мършав пес ще премине или пък някой гладен циганин от близкия квартал Миленков.
И само лабиринта от каналчета ни примамва в тази лунна пустош. Времето е приятно, меко за сезона, следобедното слънце бърза към заснежената Витоша, за да се скрие зад нея. Наоко.о бръмчи багер, сякаш за да допълни някак си неестествената обстановка. Намираме привлекателно място на брега на едно от каналчетата (доколкото може да бъде привлекателно в тази каменно-пясъчна пустиня). Обурудвани с директни телескопи замятаме в зеленикавата вода. Дълбочината е около метър и половина - напълно приемлива като за януари. За стръв сме сложили пинки и торни.
Отвреме на време плувките изчезват и ловим едни кефалчета на границата на нормата. Кое по-голямо, кое по-малко... Чат пат удари някой от онези гърчави и бледи костури, които поради липса на жива стръв се хранят с водорасли. Слънцето най-сетне изчезва, но мекото време и огледално тихата повърхност на канала ни примамва да похвърляме още малко.
И шоуто става - хвърлям бегъл поглед на телескопа с макара от дясната ми страна, хвърлен на торен червей. Плувката трепери, докато грабна в ръка въдицата, плувката изчезва. Засичам. Последва мощно развиване на аванс. Усещам съпротива на едра риба, но не смея по никакъв начин да я дърпам или да прибързвам с ваденето, защото куката ми е номер 18 , а влакното 0,08. Изненадани от необичайната риба всички очаквахме с нетърпение да видим що за животно е. Силната съпротива и периодичното дърпане на аванса започна да подклажда въображението ни. Първите предположения бяха за закачен як кефал. Рибата обаче, продължаваше да се инати и през ума ни мина дали не е закачен шаран. Изказаха се хипотези за едър костур, дори за пъстърва, което беше практически невъзможно тук на "луната". Едва след 10-тина минути рибата се предаде и извлякох на брега чудесен 35-36 сантиметров кефал. Което всъщност доста ни учуди, защото силата, която показа беше като за кефал 2 кг. И да си кажа честно очаквахме нещо по-солидно. Но и този кефал беше приет с задоволство. Особено като се има впредвид, че го извадихме от тук. Зопочна да притъмнява, а и ние изпълнихме мисията, за която бяхме дошли, снимахме се със "лунния обитател" и поехме по калния път обратно.
Анализирайки риболова и това, което видяхме стигнахме до няколко извода. Първо, че при следващия излет задължително ще пробваме с муха, защото неколкократно видяхме как кленчетата скачаха. Освен това, един чичка с булдо каза, че хващал клен. За следващия път ще вземем и рибки, защото яките кленове тук не са единични, а защо да не пробваме и със спининга. Може да има слука... Другия път ще ви разкажа...

От луната предаде Добрев Младши
06.01.2004. четвъртък
Zander
Мнения: 6273
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:21
Риболов: Спининг
Местоположение: София
дал Браво: 62 пъти
получил Браво: 213 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Zander »

Браво Добрев Младши - добре написано. :D Да пробвате и на муха и на спининг и после да разкажете за резултата. :roll:

Досещам се къде е мястото. Там има и по-сериозни кленчовци. Успех !
Аватар
Павел Иванов
Мнения: 10853
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 1:29
Риболов: на маса
Местоположение: София
получил Браво: 189 пъти

Мнение от Павел Иванов »

Zander написа:
Досещам се къде е мястото. Там има и по-сериозни кленчовци. Успех !
Да ама на туй местенце чудно не е препоръчително да се ходи с кола щот вероятността да се върнеш пеша ...............
Публикувай отговор

Обратно към “Забавни рибарски лакърдии”