Докато основната част от рибарското братство гледа финала за Шампионската лига,
аз скучая и се чудя с какво да се захвана..
Хрумна ми,че би била интересна и поучителна една тема за повърхностните примамки и давам тон за песен с надеждата и други да се включат подобаващо.
Макар подобни призиви напоследък да биват затрупвани под купища спам,аз съм
умерен оптимист,че ще се получи хубав разговор..

И така,повърхностните примамки работят на повърхността,на границата между две среди - водната и атмосферната.Присъщи са им редица ограничения и трудно могат да се сравнят по ефективност, примерно с джиговите примамки или воблерите,но въпреки това фактът,че наблюдаваме непосредствено атаките на хищника ,е вълнуващо зрелище,пред което хладният рационализъм отстъпва..

Основните типове са : попери,уокери,пропбайти,кроулери,глисери и различни хибриди между тях..Различните типажи не са взаимозаменяеми -често се случва определен вид да ни носи много атаки,докато другите мълчат.
Ще започна с уокерите,може би защото,в тяхното водене има нещо ирационално,което е в състояние да провокира и най-пасивната щука..

А те изглеждат така :

Тук съм подредил няколко популярни модела,които се отличават в ,,рисунъка,, на
играта си.. Броейки от 1 ,те са : класическият уокер на Рапала; Zara Spook Jr.на Heddon ; Zipp `N Ziggy на Cultiva ; Bassdreamer ; отново Зара Спуук;
Обърнете внимание,че докато при моделите от 1 до 5 носовата халка е под мислената линия по дължината на примамката,то при примамката на Sebile ,тя е точно на линията,което определя този тип примамка като стик байт!
Макар уокер и стикбайт често пъти да се ползват като синоними в американските статии ,между тях има съществена разлика в начина на водене.
Всеки модел уокер има своя специфична игра,но техниката на водене е еднаква за всички. Разликата е в детайлите..
И така,замятаме примамката и след като сме я приводнили с точно и премерено движение,изчакваме няколко секунди вълничките от удара да се разнесат по повърхността и да привлекат вниманието на хищника..
След това започваме ритмично туичингово движение / придърпваме с върха на въдицата,като същевременно с това обираме с постоянно темпо свободното влакно..За да позволим на примамката да прояви най-доброто от себе си е важно след всяко придърпване да ,,отдадем,, въдицата напред..да дадем хлабавина на линията ,така че примамката да рисува ясно зиг-заг движение.. За чистотата на това движение от значение е и ъгъла,който линията сключва с водната повърхност. Колкото по-далеч е примамката,толкова по-голям би следвало да е този ъгъл / по-високо вдигната въдица / и съответно,с приближаването на примамката към нас ,следва да наведем надолу върха на въдицата и да намалим ъгъла между линията ни и водата..Това е лесно за разбиране като опитате..

Атаката на хищника / на първо място щука / ,може да бъде забелязана като вълна или да бъде внезапна,с изригване отдолу..Тук,от съществена важност е да изчакаме секунда - две след самата атака за да позволим на рибата да поеме и да засечем успешно.В противен случай,следват много празни атаки и още по-бурни емоции..

Има още детайли в техниката на водене на уокерите,но те ще бъдат разбрани в процеса на упражнения.Важното е да опитате..

http://www.youtube.com/watch?v=J-yw8Fi3 ... annel_page
http://www.youtube.com/watch?v=8-hjAcnV ... re=channel
http://www.youtube.com/watch?v=9r0t8UvA ... re=channel

Поздрави!