Риболов в Кипър

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Публикувай отговор
caveman
Мнения: 280
Регистриран на: Сря Фев 13, 2008 2:37
получил Браво: 1 път

Мнение от caveman »

Прятеле, аз вече ти вярвам! И очаквам с търпение снимката... има много хора тука (луди с тоновете) които виха платили само и само за да видят такова нещо (жълтоперка в средиземно) поне на снимка :D

И защото, както казахме и преди, при нас няма риби тон тая година... за това ходихме с още две прятели за големите гопи... има доста големи когато ловиш от лодка... но нещо не вървеше добре тази деня... и гопите не кълваха... само 3 гопи, много спаруси, 1 скарос, 2 "папагали", 4-8 гилуси, 5-6 хануси, един заек на джигин около 5-6 кила :shock: и една баракуда на жива гопа :D

Изображение

Изображение
PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 2 пъти

Мнение от PETAR 40 »

caveman написа:Прятеле, аз вече ти вярвам! И очаквам с търпение снимката... има много хора тука (луди с тоновете) които виха платили само и само за да видят такова нещо (жълтоперка в средиземно) поне на снимка :D
Τόνος
Ο ΤΟΝΟΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΚΟΜΒΡΙΔΩΝ (SCOMBERIDAE)
Ο τόνος, λέγεται και γλουπέας, είναι ακανθοπτερύγιο ψάρι της οικογένειας των σκομβροειδών. Στην Ελλάδα αυναντάμαι τα εξής είδη : τον τόνο τον μακρύπτερο-κιτρινόπτερο (που θεωρείται ο καλύτερος), τον τόνο των ερυθρό ή ορκύνι και την τονίνα ή καρβούνι.Επιστημονική ονομασία thunnus thunnus.
Οι τόνοι μπορούν να φτάσουν μέχρι 2,5 μέτρα και να ξεπεράσουν τα 250 κιλά.
Λέγεται ότι είναι δειλά ψάρια. Το σώμα τους έχει σχήμα αδραχτιού και σκεπάζεται στο θώρακα από μεγάλα λέπια. Τα ραχιαίο πτερύγιο τους, χωρίζεται σε δύο τμήματα : το πρώτο που είναι και μεγαλύτερο αποτελείται από 14 αγκαθωτές ακτίνες, ενώ το δεύτερο έχει μία αγκαθωτή ακτίνα και πολλές μαλακές. Ανάμεσα σε αυτό το πτερύγιο και την ουρά έχει μια σειρά από μαλακά ψευδοπτερύγια, που στο κιτρινόπτερο είναι κίτρινα όπως μαρτυρά και το όνομα του. Το χρώμα του είναι σκοτεινό υποκύανο και στην κοιλιά του σταχτί με ασημένιες κηλίδες.
Είναι επιπελαγικό, μεσοπελαγικό, κοπαδιάρικο και μεταναστευτικό ψάρι. Τα νεαρά επιζητούν θερμότερα νερά, ενώ τα ενήλικα πηγαίνουν και σε ψυχρές θάλασσες. Προτιμά όμως θερμοκρασίες γύρω στους 26 βαθμούς και βάθη από την επιφάνεια που ανεβαίνει το καλοκαίρι, μέχρι 183 μέτρα που κατεβαίνει τον χειμώνα.
Κολυμπά με το αριστερό μάτι, που είναι πιο ισχυρό από το δεξί του, στραμμένο προς την ακτή!!!
Οι έμπειροι ψαράδες μας έχουν πει ότι μόλις πιάσουμε το ψάρι θα πρέπει να το χαράξουμε με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από την ουρά, για να χάσει όλο του το αίμα, που δεν πρέπει να παραμείνει στο σώμα, γιατί το κρέας του μαυρίζει και σκληραίνει.
Ο τόνος τρώγεται πλακί στο φούρνο, ψητός, φέτες στα κάρβουνα με λαδολέμονο και παστός.

Δημήτρης Μανωλάς

Ще извинявате ,че отговора е на гръцки ,но го оставих така за да се убедят тези,които настояват,че няма жълтопер тон в средиземно море.
С две думи това е важното :arrow:
В Гърция се намират следните видове: дългоперест тон жълтопер (счита за най-добър), червения или orkyni и тонина или karvouni. Thunnus Thunnus. Тонът може да достигне до 2,5 метра и надхвърлят 250 кила
Cedrus
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 16:08
Местоположение: Никозия

Мнение от Cedrus »

Петър дай сайт-а от където имаш информацията
за сега не се убедих ... искам повече инфо защото както аз се казвам Петрос Полис така и той се казва Димитрис Манолас :D
нищо лично с теб ..просто ЗА СЕГА не ми се вярва
PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 2 пъти

Мнение от PETAR 40 »

Cedrus написа:Петър дай сайт-а от където имаш информацията
за сега не се убедих ... искам повече инфо защото както аз се казвам Петрос Полис така и той се казва Димитрис Манолас :D
нищо лично с теб :lol: ..просто ЗА СЕГА не ми се вярва
Като гледам бая убеждаване искаш.На тебе и сайта да ти дам пак няма да повярваш,че затова няма нужда.Защо пък да ти отварям очите,нали съм лъжец.Само мога да ти кажа,че аз за разлика от други не пиша врели -некипели,а пиша за да помогна на колеги да научат това ,което знам и обратното,ако мога и аз да открадна нещичко.Защо все ми се заяждате не мога да разбера.Да не би да има някаква дозичка зависче :roll:
Ти защо не споделиш с нас как ги ловиш тези синагриди на джигинг а само,хванах тази,хванах онази.Сподели и ти някаква техника или тактика в риболова,че да се научем и ние.Все нещо ще изкубнем и от теб :lol:


п.п.
:lol: :lol: нищо лично с теб :lol: бързо и лесно се пише :lol: :lol:
caveman
Мнения: 280
Регистриран на: Сря Фев 13, 2008 2:37
получил Браво: 1 път

Мнение от caveman »

:lol: успокой се бе! Нйкои не те е наричал лажец, може би Цедрус иска само да види ако страницата от където си го взел това е сериозна, държавна, страница или нещо друго защото и аз понякога си имах страница и бях написал много...... да кажем "не много точни неща" :lol: :lol:
И нещо друго... ако го питаш Цедрус за нещо, той веднага ще ти даде одговор! Гледал си някой да го пита и да не взе одговор? :roll:
Ти ако обичаш сам да пускаш постояно свойте """""техники""""" без да те пита нйкои, това е нещо друго....... личи ми че някой иска само да си прави на интересен (както видях и в темата за ловене на дорадо)

Виш прятелю, няма абсолутно никакво значенйе да опиташ се думи да убедеш някой че съществува един вид риба за която всичките fishery department намиращи около средиземно ти казват че просто я няма!
Като намериш тая снимка, пусни я тука всички заедно да се кефиме че накрая намерихме доказателство за съществуване на тая шибана желтоперка!!!

Аз ти казах и преди, казвам ти и сега че съм убеден, вярвам ти! За това МОЛЯ ти се! Не ни бъркаи още с тая риба че няма да вземеш друг одговор.

чао и лека нощ! :o
Cedrus
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 16:08
Местоположение: Никозия

Мнение от Cedrus »

Петър трябва да се научиш че в форумите не се заяждаме така лесно ...защото никога не знаеш в какъв тон ти говори другия човек ... дали се бъзика с теб,дали сериозно говори и така на татък
това че споделяш с другите рибари твоите знаня е добре ... но по скоро твоите съвети и мнения трябва да са от твои опит за да ги пишеш и да настояваш върху тях.
с сигурност в нещата които споделяш ,някои са от твои опит но неща като

[quote="PETAR 40]Синагридата се придържа до 50м дълбочина. :wink: Няма смисъл да я търсиш на по-дълбоко [/quote]
PETAR 40 написа:Не е вярно това адаш. :wink: Тук на Крит ги изтрепаха тази година и даже изкараха и много от блуфина от 50 до 100 кила,парчето.
аз съм на остров Кипър а не Крит

няма смисъл да ги пишеш

а особено за риболова аз съм се научил да не вярвам на които и да е ... а още повече да го споделиям след това и да съм толкова убеден че да казвам ...не е вярно адаш и тъй

а определено ми е доста любопитно да науча дали наистина има жълтоперк тон в средиземноморието
а ти си човекът в форума които ... ако имаш желание научи повече инфо да ни докажеш това нещо ... просто казах че засега не ми се вярва
а аз нямам от къде да науча

за синагридата и каквото друго искаш ако попиташ ще научиш ...от а до я
заинтересувал си някога ? просто попитай
PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 2 пъти

Мнение от PETAR 40 »

Само ще Ви кажа и на двамата,че това ,което пише за жълтоперия е от достоверен източник и не е лъжа.За другото разбрах,както казва Петър не можеш да разбереш с какъв тон ти отговарят,но аз мога да чета и под редовете и насмешката не може да се скрие.
Няма значение,няма повече да Ви претеснявам с моите натрапчави истории,които се опитвам да ви ги втълпя.Няма и да се вра в краката на мегарибарите.

caveman;
Ти ако обичаш сам да пускаш постояно свойте """""техники""""" без да те пита нйкои, това е нещо друго....... личи ми че някой иска само да си прави на интересен (както видях и в темата за ловене на дорадо)
Повече теми няма да пускам,обещавам и няма да Ви се правя на интересен,но само ми кажи с какво се направих на интересен?
Аватар
nissana
Мнения: 2503
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 15:04
Местоположение: Sofia
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнение от nissana »

Не се заяждайте,особенно с бате ви Пепи.Като не ви е интересно,не четете,а си умувайте на воля.Знаете,че в началото и аз се спречках с него заради Ванката,но той е готин и благодарение на неговите съвети вече имам в актива си ТРИ дорада.Е,и на Митака,дето жена му му вика Цербер,разбира се :lol: и Хари също е помагал,но като беше още в България и ние сме му показвали по некои чалъм,кога се готвеше за състезание за шаран.Никои не се е родил научен и никои не знае всичко на тоя свят.Затова и има такива места като тоя форум,сборна група идиоти,луди по целата глава,които си ПОМАГАТ!
Остави само стъпки,вземи само спомени.....
Cedrus
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 16:08
Местоположение: Никозия

Мнение от Cedrus »

не знам за вас но аз съм много любопитен и настоявам да науча повече неща ...защото наистина ме интересува.всеки би искал в водите които ходи за риба ..да има такава риба.
настояването ни за повече инфо и малкото информация на Петър за темата ни доведе до тук.
и казахме и някои ''злобни'' неща които нямат място между нас

представи си че живееш в Кипър и някои ти каже че е хванал giant trevally например
няма ли да те накара да не вярваш ?обаче същевременно да ти е толко интересно и любопитно
че da имаш някаква надежда че наистина може и да са дошли от червеното море ...както и много други видове.
и както Петър да пуска една тема за жълтопер тон без никаква друга информация ...само че някой е хванал

а още нещо ...Петър не сме мегарибари а рибари които се опитваме да научим повече неща ... в двата поста които направих от риболов с лодка споделих че това са били моите първи опити с троллинг и джиггинг.
така че да не мислиш че се правия на някакъв ...

които се интересува как хванах рибата ...просто пита и това е ...само докторът е попитал на каква дълбочина и аз му отговорих веднага
PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 2 пъти

Мнение от PETAR 40 »

Бях се зарекал да не пиша ,но не издържах.
Адаш,,,,,,,,любопитен си,но не си колегиален.Аз се опитвам да помогна ,а вие ме изкарахте лъжец.Снимка ,та снимка ,,,добре ще ви посна и снимка.Един приятел има с 70 килограмов и тогава ще повярвате ли.Тогава ще ми кажете ,че съм я открал от нета.Снимка ще ви посна догодина с моя жълтопер за да се уверите.Таз година за жалост на 3 февруари паднах от един строеж и си бях хчупил крака и ръката и лежах почти 4 месеца неподвижен.Чак на 5 месец започнах да стъпвам по-малко.Така и успях да направя само 3 излета за тон ,защото още не можех да ходя нормално и улових 2 -та албакора и повече не съм ходил за тон ,защото времето не позволява.
Никога не съм се опитвал да се правя на интересен,а може би да се похваля и не го крия,но нали всички се хвалят с риболовните си излети.Ти не ли се хвалиш ,когато уловиш хубава риба.
Мислех,че с вас (ти и Хари)можем да си обменяме повече информация,защото практикуваме един и същ риболов,но вие не ме приехте в гилдията,но и не съжалявам.
Каза ,че ;
,,а особено за риболова аз съм се научил да не вярвам на които и да е ... а още повече да го споделиям ''
Еееее,като е така дръж си го за теб ,но ми се струва ,че не трябва и да попиваш от другите като не споделяш :wink:
Наслука!
Cedrus
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 16:08
Местоположение: Никозия

Мнение от Cedrus »

Хайде Петър ... стига и от двамата че вече избираме всяко отрицателно нещо писано от нас и коментираме върху него.
както това което си подчертал с червено ... а аз имах предвид че не споделям всяко нещо което съм чувал което може би е простутия или лъжа или не знам какво ... а споделям това което аз съм го направил и съм сигурен за това
знам имаш отговор както и аз бих отговорил ...щото за жалост в форумите понякога някои неща се подразбират

така че мислия че темата приключи ... случвало ми се няколко пъти да се скарам с някои в форум а в същност проблема беше че не бяхме едни срещу друг а всеки пред компа си.
аз ти давам ръка (виртуално) и дано ме разбереш.
а и аз ще се опитвам да съм по описателен в моите постове ... но да не забряваяме да питаме ако имаме въпрос към дадена тема
всеки е с различен характер и начин на споделяне ... не съм отказвал никога на въпрос от това което мога да помогна
и разбира се всеки иска да се похвали с улова си ...включително и аз
:wink:
PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 2 пъти

Мнение от PETAR 40 »

Cedrus написа: аз ти давам ръка (виртуално) и дано ме разбереш. :wink:
Изображение

Прочети последния пост :arrow: http://www.spearfishingforum.gr/viewtop ... f=5&t=7753
Cedrus
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 16:08
Местоположение: Никозия

Мнение от Cedrus »

Миналата Неделя един приятел ме покани да отидем на другия край на острова (Akamas) за уйкенда
C пристигането оставихме багажа в апартамента и веднага в лодката (беше 23:00 час)
Целта ни бяха един друг вид калмари които доста се различават от обикновенните калмари.
Illex illecebrosus-Northern shortfin squid
Инструментите които ползвахме бяха нещо такова ...нямам ясна моя снимка Изображение


на иглата ,като стръв се забива риба (няма значение каква стига да не се разпада лесно.

Миналата година ги ловихме точно по тоя начин (на ръка) , но тази година (вече по умни :lol: ) с въдица.
А това защото тези изроди се срещат обикновенно на голяма дълбочина .Ние ги ловихме на 150-180 м.
Понякога излизат доста по на горе ...чак се виждат,понеже светлината ги привлича.
С падането на примамката на желаната дълбочина ,първия калмар се беше хванал,които беше доcта тежек ... а да го привлечеш до лодката си е сериозна гимнастика,като се сметне 100 грама олово ,каламариера и 1 кило калмар.
час и половина продължи риболовът до като течението стана голямо и беше невъзможно примамката да стигне вертикално до такава дълбочина.
Общо взето изкарахме 5 калмари и доволни се прибрахме.
Това са таз годишни и миналогодишни снимки от този вид риболов

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение


Втора част :o

Изображение
PETAR 40
Мнения: 272
Регистриран на: Нед Дек 07, 2008 19:37
получил Браво: 2 пъти

Мнение от PETAR 40 »

Tрапсалос,,не му ли викат и на Кипър. :roll: и тук сега им почва сезона .Сега излизат на по-плитко има ги даже и на 40 м дълбочина,но само като се скрие слънцето .По същия начин с жива рибка ловя не само трапсали,но и каламари,супиес и октоподи .Умират за гопа или церура. :wink:

п.п.Браво добър улов :wink:
Cedrus
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 16:08
Местоположение: Никозия

Мнение от Cedrus »

Да трапсало - Θράψαλο
сигурно ги има и по плитко
благодария Петър

Казват че имат по ниски вкусови качества ...Наистина вкусът им е много различен от обикновения калмар
На мен лично много ми харесва ... :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”