Дайте някоя читава рецепта за распер!
- p_zarkov
- Мнения: 939
- Регистриран на: Пет Юли 21, 2006 11:04
- Местоположение: Ruse
- дал Браво: 160 пъти
- получил Браво: 148 пъти
Re: Дайте някоя читава рецепта за распер!
Темата е стара , ама то зимата е така ! Поизтупваме праха и препрочитаме интересните неща .Аз рецепта няма да спшоделям , защото не я знам , обаче ще ви кажа ,че жената прави един разпер на фурна със заливка от яйца . Много вкусно се получи ! А тя го приготви по рецепта за шаран , поне така каза ! Рибата бе към двете килца .
p_zarkov@abv.bg
0887417618
0887417618
Re: Дайте някоя читава рецепта за распер!
Отделяш главата, перките и гръбнака, заделяш тази убавиня за чорбъ. Отделяш филетата от коремната част и така нарязани ги слагаш в простичка марината : Лимонов сок или оцет, вода, зехтин или олио, сол, всичко е на вкус и накрая нарязан дивесил. Топваш парчетата риба и филетата и коремната част и така трябва да престоят поне 2 часа. После вадиш и печеш на скара на дървени въглища. Печеш пак на вкус, аз ги пека до леко покафявяване. След това правиш т.нар чеснова майонеза : Обелваш една, две, три, колкото ти е кеф глави чесен, пасираш ги заедно с една чаена лъжичка сол до състояние на плътна каша, след това бавно наливаш по малко олио в чесновата каша, взимаш една вилица и бъркаш, докато стане хомогенно и така наливаш олио и бъркаш докато стане количество което искаш / цялата смес набъбва яко /Като забъркаш количеството, което искаш, бавно наливаш в сместта сока от два-три лимона и пак разбъркваш до хомогенизиране. След това майнозета е готова, слагаш си печен распер в чинийката а до него купчинка от майонезата, после топиш и ядеш, поливаш яко с бяло вино, поне аз правя така. Добър апетит !
Много е важно распера да е поне над 1.5 кг., това е така понеже тази риба е много добър плувец и има доста кости - плаващи, които, когато рибата е дребна са неприятни, но когато е едра се отделят лесно и не са проблем. Иначе распера е с бяло, мазно и много вкусно месо, поне този от река Дунав, където аз го ловя.
Много е важно распера да е поне над 1.5 кг., това е така понеже тази риба е много добър плувец и има доста кости - плаващи, които, когато рибата е дребна са неприятни, но когато е едра се отделят лесно и не са проблем. Иначе распера е с бяло, мазно и много вкусно месо, поне този от река Дунав, където аз го ловя.
zdrasti ot mitaka
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Дайте някоя читава рецепта за распер!
Някой да ми донесе распер! После ще споделя как е бил на вкус!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero