Среща относно проблема с ВЕЦ-овете

Дискусии на тема контролни органи, закони и тяхното прилагане, бракониерите, и мястото на любителя риболовец в омагьосан кръг.
Аватар
Ristich
Мнения: 627
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 15:57
Местоположение: гр. София

Среща относно проблема с ВЕЦ-овете

Мнение от Ristich »

Здравейте,
За да видим какво можем да направим по въпроса с ВЕЦ-овете се организира среща, на която се канят всички заинтересовани от форума. Очаква се да присъстват представители на водещи риболовни клубове и на Неправителствени организации. Срещата ще се проведе в офиса на "Сдружение за дива природа - Балкани" във вторник (13.12.05 г.) от 18.00 ч. Заповядайте!

Адресът е:

BALKANI Wildlife Society
67B, "Tsanko Tserkovski" str.
1421 Sofia
Bulgaria
tel. 9631470
www.balkani.org
Аватар
Torsade
Мнения: 547
Регистриран на: Пон Май 16, 2005 23:33
Местоположение: София
получил Браво: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Torsade »

Вчера бяхме на среща със СДП "Балкани". Положението е много трагично. ВЕЦ-ове се предвиждат за почти всяка река, за която се сетите. Да, за почти всяка, дори и за разни ручеи и потоци, които и името река не заслужават. Показаха ни кошмарни карти на България, цялата изпъстрена с централи. Разрешеното от закона количество вода, което ВЕЦ може да използва, е 95%! За реката в района остават 5% от дебита й. За една пъстървова река това е смърт!
Най трагично е положението с искърския пролом и със Струма. Замислени са серии от каскади, а откъде ще тече вода в коритото не е ясно.
Сдружение "Балкани" не може да се пребори с всички централи и не може да ни реши проблемите. Нужно е на първо време да излезем с обща и задружна декларация по повод на централите, а после евентуално да предприемем и протестни действия, ако искаме да спасим поне нещо. За да не казваме един ден на децата си "Ето тук преди години течеше река, синко (дъще). Реката, това е много вода на едно място, която тече. Утре ще ти покажа един филм да видиш."
Malibukayak X-13
><((((*>
Публикувай отговор

Обратно към “ИАРА, законът, бракониерите ...”