Размножават ли се зарибените балканки

или форум за Catch&Release идеята.
Публикувай отговор
lachezarnb
Мнения: 135
Регистриран на: Съб Май 29, 2010 20:15
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от lachezarnb »

отговор на Ivan VP

Пак не си чел внимателно- никъде не споменавам Босна, Сърбия, Холандия, Исландия, във връзка с надморската височина, нито пък че в БГ се лови сьомга еле пък на 1200м.,
Иначе е ясно, като балканката с кафе-ните точки . Сите са маскари!
,

е за това пък имаш още по-малко основание. Не знам какво толко те кефи да ми слагаш в устата думи които не съм казал ( сигурно милите спомени по партийните събрания ).
Абе иди за кустур може и да помогне.

Пъстървата е доста зависима от това колко е разтворения във водата кислород, той пък зависи от температурата- при 20°C - 0,031 m³, а при 0°C - 0,049 m³ . За Гърция нямам обяснение, но пък дали се размножава "на плажа" , или е зарибявано зверски? Или пък щото гърците не ловят сладководна риба? Ако знаеш кажи.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/" target="window.open(this.href);return false;
Аватар
smog
Мнения: 2030
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 23:18
Местоположение: София
дал Браво: 37 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от smog »

Първо, думата ендемични не може да се използва.

Док, усещам ирония в постата ти. Ако имаш мнение по въпрос го изложи и ще дискутираме.

Сам знаеш, че рибите чисто морфологично варират като оцветяване доста, което навежда на мисълта че има и генетични различия.

От горната статия става ясно, че дали ще навлезат "рибраникови" гени в популацията зависи от това с колко и колко често е зарибявано, от селективния натиск на средата и от количеството диви риби. Трябва да се има предвид, че там става дума за риби от една филогенетична линия -Атлантическата. Тук внесените риби по соца също би трябвало да са от нея, както и риби използвани за "опресняване на кръвта" в Тошков чарк.
Да отбележа, че Атлантическата линия е филогенетично най отдалечена от другите 4, което означава, че имат значителни различия. Вероятно е селективния натискт, в такъв случай, да се окаже много голям срещу такива риби или риби носещи такива гени.
От друга страна, не е невъзможно, според мен, да се намерят малки потоци, по течението на които има непреодолими водни препиятстивия, в които да са се запазили мести риби. Те биха могли да се използват за контрола и за начало на рибраниково стадо,с помощта на което, да се изчисти линията, чисто конкуретно, чрез зарибване. Ако ли не, предполагам би могъл да се направи сравнителен анализ на наши риби с чужди(примерно сръбски, гръцки) от "чиста" линия, за скрининг на интогресирали чужди за линията гени, след което да се изберат хомозиготни "чисти" по тези генетични маркери риби и пак да се образува ново рибраниково стадо.

Колкото до въпроса за популационните различия върте в линията, нямам предства дали може да се напрваи нещо. Трябва да се тръсят мостри в колекциите на Природонаучния и други музеи, нещо от което сме достатъчно далече.

.
http://www.starividri.org/
" да се бомбардиратъ незащитени градове е почти толкова мѣрзко, колкото да ловишъ пъстърва съ червѣй"
troutbum
Аватар
pronenkoff
Мнения: 171
Регистриран на: Сря Авг 25, 2010 16:31
Риболов: spinning 4ever
Местоположение: Сф / СЗ
дал Браво: 3 пъти

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от pronenkoff »

...Те биха могли да се използват за контрола и за начало на рибраниково стадо,с помощта на което, да се изчисти линията, чисто конкуретно, чрез зарибване.
С лизензиране на рибните стопанстава и сертифициране на рибете в тях, линията ще се изчисти за няколко години, все пак рибите не са столетници. Стадата в стопанствата имат някаква последователност на опресняване и разликата в гените не би трябвало да е голяма в период от 8-10 г. Мисълта ми е, че ако изключим тези от егейския водосбор, едва ли ще отткрием популация от риби, които са се запазили морфологически до толкова, че да дадът началото на нова линия (в някои от планинските езера може би има такива риби) ...все пак ако намерите някъде такива риби има идея къде, как и кой ще ни помогне с размножаването им.

Поздрави
Catch the moment, Release the fish.

"Даже и най-скъпият часовник има само 60 минути в час.“
чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от чичо Док »

Мите няма никаква ирония, напротив, дискутирания въпрос е интересен и важен, въпреки че леко се измести от конкретиката за размножаването на зарибени риби. Аз нямам лични наблюдения, но мисля че се размножават също.
Исках да подскажа дали е обективно да се определят риби само по фенотипа щото той е достатъчно вариабилен дори и в рамките на една популация риби разселени на различни места.
Според мен днк анализа ще даде отговор на под/видовото състояние на балканката у нас. Това не би ли станало чрез контакти и изпращане на генетичен материал в чужбина, т.е. трябва близки взаимодейсствия с наши ихтиолози от научни институти.
Казвам това правейки аналогия от наличните резултати при определяне на майските мухи по наши реки чрез изпращене на днк проби на насекоми уловени у нас в лаборатория в Канада. Процедурата иска връзки с научните среди(БАН), сигурно включване на приложните развъдчици, финансиране и т.н.
Дали подобен вариант е необходим, би ли бил реализуем и как точно, оставям на вас които сте много по-навътре в нещата.

Поздрави!!
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com
Бат Стан
Мнения: 10820
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 58 пъти
Обратна връзка:

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от Бат Стан »

Също нещо интересно по темата, макар и на френски:

http://www.fgsp.ch/INTERREG%20IIIA/Haut ... /Guide.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Клуб по спортен риболов "Балканка"
Аватар
smog
Мнения: 2030
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 23:18
Местоположение: София
дал Браво: 37 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от smog »

BTRG, даже си имаха ценова листа за генетичните изследвания, с различни тарифи според броя на генетеичните маркери. Рибите не могат да се делят по фенотип, само по генотип. За това май се използва митохондриалната ДНК, която е слабо консервативна и се изменя за сравнително кратък период от време, пък и там фенотип = генотип.
http://www.starividri.org/
" да се бомбардиратъ незащитени градове е почти толкова мѣрзко, колкото да ловишъ пъстърва съ червѣй"
troutbum
pitcha

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от pitcha »

smog написа: За това май се използва митохондриалната ДНК, която е слабо консервативна и се изменя за сравнително кратък период от време, пък и там фенотип = генотип.
Хе, хе Адаш - те тва напрао ме уби. Мноо сложно зе да стаа. За тва – последно по темата.
За рибите – дали са ендемични? Мнооо е просто – хващам и питам. Те сами си признаат. Ако не отговорят или нещо ме излъжат – хоп в коша!

Дотука сичко е майтап. Ся – мнооо сериозно.
Бях се зарекъл, че нема чета и а пиша. В тая тема поне. Обаче снощи – преди да припадна - зе че ми светна. Гледам и некой търговец се е обадил пак. За тва ся малко ме е обхванала харата, но нищо.

Скивахте ли - Къв Уникален експеримент е напраен! Гениален дори!!!
Тоя датчанин - взел риби от рибарник и ги пуснал - където има много Дивачки.

Де у нашите учени глави толко акъл??? Мое за тва да не са праили нещо подобно???
/Те наште само леко се подсмихнаха, като ги питах за тоя проблем с гените/.

Та тоя датчанин зел все едно - некои дет са висели цел живот пред компа, бая дебели и охранени, и дето не са излизали от къщи – па ги е пуснал да се Състезават със Световните Рекордьорки по плуване??? /Който е виждал как преодоляват буйно насрещно течение, или „лазят” връз мокра, почти отвесна скала - с един пръст вода по нея – само той знае за ква скорост говоря/.

И в тва Състезание – наградата на финала е Оцеляването?
Кой ще стигна пръв до храната? Коя ще хвърли хайвера на най-подходящото място? Кой ще е пръв - да го оплоди? Кой ще избяга от видрите и кой – не???
А Реферът в Състезанието – Естественият Подбор???

Пак 6 % е мнооо. Нещо яко е сбъркал!

Ебаси. И аз се гърбих а го превеждам тоя тъпак? Не ми ги цитирайте повече тия!

Едно леко отклонение:
/От пусканията на риби забелязах нещо интересно. Пролетно време, като пуснеш 5-6 от ония най-малките - 0.5 грамови – направо се анихилират. Въобще не моеш ги скива как изчезват. Ако пуснеш повече – половината изчезват веднага, половината – с малко закъснение.
Есента по-големшките – лягат и чакат. Нещо се чудят. Та си мисля, че есенните мое а оцелеят – само ако няма мнооо от дивите./

Та да се върна на темата – гените били проблема, а ?
Виках си сигур нещо се изгърбват, накуцват, .липсват им перки или са кривогледи дори?
Една от снимките на колегата от Лондон даже ме усъмни. Че виждах само едното око на една цоцолана? Та викам си даже – брей – То Било Вярно.
Дори Лъчо изпадна в лека тревога???

А то кво било – сред многото Дивачки - гените били малко!!! Ми тва е проблем!
В другия опит – при малко Дивачки – пак тия гени – са много? И пак проблем???
Ко стаа?

Я да ви питам – ако земеш вълк и вълчица, живели цял живот в клетка, и ги пуснеш сред дивите вълци – колко време ще изкарат в глутницата? Нема 15 минути.
А ако ги пуснеш сред стадо овце, без диви вълци наоколо – ще оцелеят ли? А вълкът като прасне вълчицата - поколенията им ще подивеят ли? Зема а кажа, ако не знаете.

Дет са го пробвали тия датчани, и аз моех а им го кажа – без да си харчат парите за тва умно дело! И тва ми било наука?
Освен ако ония – „интересите” не са се намесили, а?
Май само те мое а се оарчат за нещо такова.

Ето защо - пак се налага да повторя:
Търговските Интереси Пречат на Природата.

И секви предложения за съвместни действия по тия въпроси отпадат! Нема никъв смисъл в подобни неща!
И некои точки от ония дет писах - отпаднаха също – т.8 и 9.

Замених ги със следното:
Да – тия от развидници се размножаат. Стига да оцелеят.
Оцеляват в реки без Дивачки – без никъв проблем.
В реки пълни с Дивачки – немат никъв шанс за това.
И Нищо Фатално за Гените Няма.
Случват се най-нормални неща.
На тия нормални неща некои им викат - Естествен Подбор!
Ако оцелеят и са Балканки – и поколенията им ще са диви и ще имат много от техните гени! Па нема никъв проблем и в това!

И тва ли беше най-доброто от пропагандата, а? Тоя тъп Датски х...й? Он че ми кае нещо за „моите риби”? Дето аз не го знам? И не само той? За да мое а каже – тряа а ги познава поне! И да не е слизал 45 години от планините също.

Накрая – Адаш, земи смени тоя подпис. Щот виждам, че си свестен, а и други го потвърдиха.
Не че тревожи мойта закоравяла душа. Обаче аз не съм „Мерзък”. Мое съм секъв, но не и това. И много други свестни хора – също не са.
А мен в тая тема ме обвиниха, че съм разделял некви работи. Само задето попитах „Защо един е по-равен от други”?
Че има тук доста „строги” модератори. Ако го видят тоя подпис - мое решат, че има некоя обидна квалификация. Или предизвикателна. Или че разделяш цели групи от хора - привърженици на различни риболовни практики.

Предлагам ти нов - лишен от секви „интереси”. Изразява мойто житейско верую напълно. Дано а ти е полезен за нещо. Щото при тия еднакви неща - просто няма как да сме толко различни.

„Няма Какво Такова, Защото Докато Това – Онова и То - Туй-То” Magister Dixit
Аватар
smog
Мнения: 2030
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 23:18
Местоположение: София
дал Браво: 37 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от smog »

Адаш, моля те не разваляй добри тон в темата и не се заричай да не четеш и пишеш повече, не е градивно.

Само половината статия цитираш, в другата река е станало обратното. Така се губи биоразнообразието, това е проблема. Срещу това се борят.

пс. Колкото за подписа ми, той е цитат от Мълчанията на полковник Брамбъл и просто ми харесва, иначе си прав не е до метода, а до човека.
http://www.starividri.org/
" да се бомбардиратъ незащитени градове е почти толкова мѣрзко, колкото да ловишъ пъстърва съ червѣй"
troutbum
Аватар
pronenkoff
Мнения: 171
Регистриран на: Сря Авг 25, 2010 16:31
Риболов: spinning 4ever
Местоположение: Сф / СЗ
дал Браво: 3 пъти

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от pronenkoff »

smog написа:...не е до метода, а до човека.
+1



Старши недей така, ако някой те е обидил заеби го, ако пък съм аз извинявам се искрено. Целта е да има някаква градация в действията ни като хора, риболовци, зарибители, биолози и т.н. Малко били сме отклонили от заглавието, е кво от тва, темата се развива. Кажи кога ще пием по вино ( щото времето е такова) и да се видим с тебе адаш ти и лъчо..

Поздрави
Catch the moment, Release the fish.

"Даже и най-скъпият часовник има само 60 минути в час.“
lachezarnb
Мнения: 135
Регистриран на: Съб Май 29, 2010 20:15
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от lachezarnb »

pronenkoff написа:
smog написа:...не е до метода, а до човека.
+1



Старши недей така, ако някой те е обидил заеби го, ако пък съм аз извинявам се искрено. Целта е да има някаква градация в действията ни като хора, риболовци, зарибители, биолози и т.н. Малко били сме отклонили от заглавието, е кво от тва, темата се развива. Кажи кога ще пием по вино ( щото времето е такова) и да се видим с тебе адаш ти и лъчо..

Поздрави
ЗА С ДВЕТЕ РЪЦЕ,за напитките, само кажете кога :D
Бат Димо не се коси, знанията и опита който имаш никой не може да ти ги земе. Е ние ше се опитваме да те излъжем с някоя напитка, та да издадеш нещо :oops: .
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/" target="window.open(this.href);return false;
pitcha

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от pitcha »

Среща – другия вторник – 25.11.2011г. Час – 18.30. Място – Войса.
Само Адаша, Пацо, Лъчо и аз. Да не стане говорилня. Потвърдете на ЛС. Ако някой не може – разберете се на ЛС за ден и час и ми свирнете. След вторник – мога всеки ден, без събота и неделя.
Ако някой няма да идва – да каже на ЛС да не го правим.

Тема на срещата –
„Зарибяване с Балкански Пъстърви – какво можем да постигнем - за подобряване чистотата на рибите с които го правим?”. И можем ли нещо изобщо?
Резултатите от срещата – всеки си ги обсъжда в свойте среди.

И ако чуя некоя дума като – Вариабилен, Фенотип, Генотип, Митохондриална и тем подобни – ша се „Анихилирам, като Балканка, дето бяга от мен” !!!

А иначе въобще не съм скапал темата. Мнооо си е убава. Като я оцапам – всички ще разберат.
Скивахте ли – некой изследвал чистота на майските муи и пращал проби в Канада даже? Нема го коментирам - да не оцапам нещо пак.

Поздрави
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от Росен »

pitcha написа:Скивахте ли – некой изследвал чистота на майските муи и пращал проби в Канада даже? Нема го коментирам - да не оцапам нещо пак.
Като не желаете да го коментирайте, не пускайте такива двусмислени изречения. Не е "някой", а е Д-р Михаил Пенков. Това изследване или по-скоро проект е на група риболовци с муха и шнур и се прави отдавна, с огромната помощ на БАН. Повече може да прочетете тук - Таксономично изследване на водните насекоми у нас - и не е само за майските мухи - има повече от 20 страници по темата изписани там ...

Поздрави!
lachezarnb
Мнения: 135
Регистриран на: Съб Май 29, 2010 20:15
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от lachezarnb »

Леле голямо четене и справки с речници падна ( добре че нямах повече време ), от толкова хромозоми, ДНК секвенции, алели и фенотипи направо ми изпуши мозъка, но май имаше смисъл. Бат Димо ( пича ) е прав че няма нищо кой знае какво, в крайна сметка "питомните" пъстърви се различават само по няколко алела. Преведено на прост език това означава че ако приемем че наште си балканки са мустакати черновежди обути с путури с забодени в тях чифте пищаци-истински балканджии, то питомните са руси и синеоки госпожички с дантелени гащички от френската ривиера. Та смесването на едните с другите може да има по-скоро благоприятен ефект. Освен ако не гоним като Хитлер чиста арийска, пардон балканджийска раса. За справка шведите са №1 в света по вродени заболявания и причината за това е че до преди 200год. са водели изключително затворен начин на живот в техните селища и са се женили близки роднини, в същото време шотландците , които са потомствени скандинавци, нямат този проблем заради измешването си с местното население. Ескимосите, които имат същия проблем като шведите, дори си имат обичай- като им отидеш на гости да преспиш с жена му, явно по някакъв начин са разбрали че им трябва обогатяване на генния фонд.
Какво ще стане след 100 поколения:

Вариант 1 - постепенно хибридите ще се върнат към натуралният си мустакат намирисващ на домашна пърцуца и чесън вид.

Вариант 2 - да се стабилизира някаква кръстоска между потурите и дантелените гащички.

Вариант 3 - русокоските да надвият местния ген. Е това последното не ми се вярва, щото и едните и другите произхождат от един пра-родител и си има причина на Шанз-Елизе да се разхождат русокоски, а в България да жулим ракия с люти чушки.

Естествено за два дни интензивно четене генен инжинер не се става, та ще се радвам ако съм сгрешил smog да ме поправи.

Поздрави
P.S.
За вторник съм на линия
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/" target="window.open(this.href);return false;
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8721
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1372 пъти
получил Браво: 422 пъти

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от Д-р Флекс »

в същото време шотландците , които са потомствени скандинавци, нямат този проблем заради измешването си с местното население. Ескимосите, които имат същия проблем като шведите, дори си имат обичай- като им отидеш на гости да преспиш с жена му, явно по някакъв начин са разбрали че им трябва обогатяване на генния фонд.

...
Аватар
smog
Мнения: 2030
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 23:18
Местоположение: София
дал Браво: 37 пъти
получил Браво: 13 пъти

Re: Размножават ли се зарибените балканки

Мнение от smog »

Я да те питам аз, ако измесиш шведите с негри от Конго и това стане преди 10 000 години, какво ще стане тогава? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.starividri.org/
" да се бомбардиратъ незащитени градове е почти толкова мѣрзко, колкото да ловишъ пъстърва съ червѣй"
troutbum
Публикувай отговор

Обратно към “Хвани и пусни”