пушилня за риба?

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Рецептата, предложена от Фори е без грешка, ползвал съм я със стърготини от дърводелец с орехови черупки из тях. всичкото това леко се намокря, а отгоре се поставя капак. Абе ето:
Домашно пушена риба
Тенекия от сирене – на 7-8 см. под отвора се пробиват по 3 срещуположни дупки за 3 парчета тънко армчатурно желязо, на които на ченгелчета ще висят рибите. Отгоре – чамов капак. Осолява се като за пържене /1 с.л. на кг./. Престояват ½ час в хладилника, после се подсушават с кърпа. На дъното се сипват 3-4 см. чамови или дъбови стърготини /и малко хвойна/, върху тях – метален съд с малко вода, 3-4 с.л. олио, чер пипер на зърна, даф. лист. Рибата се обесва за главата, тенекията се захлупва, а дупчиците се замазват с тесто. Включва се печката /котлона/ на максимум за 10-15 мин., докато загрее /стърготините запушват/. Отхлупва се за 1-2 мин., пак се захлупва и продължава на тих огън около 40 мин.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Аватар
zdp
Мнения: 164
Регистриран на: Чет Май 26, 2005 10:49
Местоположение: София
дал Браво: 56 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнение от zdp »

Гледам, че много мнения се изписаха по темата, че и спорове се заформиха и реших да споделя скромният си опит в тази област. Като гурбетчия в Либия имах пушилня от сегмент от въздуховод - правоъгълна тръба от подцинкована ламарина с размери (приблизително) на отвора 20 см на 35 см и дължина около метър - подобно чудо си изнамерих и тук в България. На въпросната джаджа от горния край на около 10 - 15 см има дупки в които се слагат шишовете за нанизване на месо или риба. Процеса на опушване става, като предварително се напалва огън в барбекю или нещо подобно с по-високи стени, което позволява получаването и задържането на поне 5 см стабилна жар (от широколистна дървесина). За самия процес на опушване ползвам трупчета от широколистно дърво с по-плътна дървесина (бук, дъб, череша и орех, а в Либия абаносово дърво). Тези трупчета около 5х5х5 см предварително ги кисна във вода поне едно денонощие. Та след получаването на желаната жар върху нея се поставя въпросното трупче, отгоре се поставя въздуховода като продукта за опушване да е в горния край, а за капак ползвам ламарина. Ламарината поставя, така че да има малък отвор в някой от ъглите за да има някаква циркулация - при по-голям отвор се постига по-висока температура и се получава пушено-жарен продукт. Специално при опушването на риба съм си направил метални мрежички, тъй като много често когато са промушени само с шишовете им се къса гръбнака или ако са парчета от по-голяма риба месото се раздира и падат долу. Така съм опушвал всякакво месо - свинско, пиле (дори пиле на руле и става супер), от рибите шаран, пъстърва и в Либия паламуди по кило - две. Стават супер. Рибата я осолявам поне един ден предварително да преседи да поеме (може да се напудри и със някакви допълнителни миризми по желание) преди самото опушване. Шарана за мен става най-вкусен при малко по-топло опушване - направо се топи в устата, а колко бира поема - нямам думи. Това като инфо от мен за въпросният процес.
Забравих да спомена за времетраенето - значи за рибата отива някъде около 1 - 2 часа в зависимост от това как я опушвате. Ако я опушвате по-интензивно на по-висока температура по-малко време и обратното - въпрос на вкус и избор на режима на опушване.
fireman
Мнения: 25
Регистриран на: Чет Яну 06, 2005 11:39
Местоположение: Пловдив

Мнение от fireman »

Малко руско инфо : http://fishercity.narod.ru/kopt/soderj.htm
ruumen
Мнения: 18
Регистриран на: Съб Ное 26, 2005 19:36
Местоположение: Радомир
дал Браво: 2 пъти

Мнение от ruumen »

Я малко да разръчкаме темата. Ето още инфо, ако някой иска:
http://www.bgshare.com/427961/Rauhen.rar
Мненията са като задниците,всички ги имаме,но не винаги е уместно да ги показваме!
Аватар
evilduck
Мнения: 36
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 13:37
Местоположение: търговище
получил Браво: 1 път

Мнение от evilduck »

fireman написа:Малко руско инфо : http://fishercity.narod.ru/kopt/soderj.htm
е това е истината има и много хубави рецепти за всякаво пушено и сушено месо даже и за бобър :D от 6 месежа го знам това гледаите и дерзаитв
Аватар
Bimmer
Мнения: 44
Регистриран на: Чет Мар 24, 2005 18:20
Местоположение: София

Мнение от Bimmer »

Тая пушилня от тенекията звучи добре. Решил съм на първото барбекю тая пролет да се отдам на пушене на мръвка (не че ще пропусна скарата) , та да си дойдем на думата. Пилешките бутчета колко време се пушат ? И друго-пуших един шаран миналата година стана страшно мезе, но нещо се разпадна ,та претърпяхме известни загуби :lol::lol::lol: Или много съм го пушил или незнам как се връзват тия филета за куката, а може и огъня да е бил много силен - накой да сподели малко инфо .... да не става зян матр'Яла :D Мисля една скаричка да заложа над стърготините и черупките -квото пада, да пада на нея :wink:
- there is no replacement for displacement.

- Life depends on _uck !!!
fori
Мнения: 3210
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 35 пъти

Мнение от fori »

Бутчетата се пуашт около час, може и повече, зависи от силата на огъня, обема на пушилнята и т н. Шарана директно го слагаш на скаричката в пушилнята, няма сми да виси.
Аватар
evilduck
Мнения: 36
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 13:37
Местоположение: търговище
получил Браво: 1 път

Мнение от evilduck »

Пилешките бутчета колко време се пушат ?

пушат се около час но трябва да се внимава с количеството на клечките стърготините в пушилнята и много други работи абе и много други работи.
ето на руски.
Копчение крольчатины и птицы.

При копчении крольчатины и птицы следует соблюдать одно важное правило: разделанную на четыре части тушку кролика или разрезанную вдоль на две части некрупную птицу закладывают между двумя разделочными досками и бьют обухом топора или молотком, чтобы расплющить кости и суставы. Это можно делать как до засолки, так и после нее, непосредственно перед копчением.

Полутушки (полотки) вначале натирают посолочной смесью: на 10кг подготовленной птицы или крольчатины берут 700 г соли, 15 г сахарного песка, 15 г аскорбиновой кислоты. Затем мясо укладывают в тару, добавляя в каждый ряд душистый молотый перец и лавровый лист.

Через двое суток добавляют рассол: на 10 л холодной кипяченой воды — 1,9 кг соли, 50 г сахара и 25 г аскорбиновой кислоты. Птицу и крольчатину выдерживают в рассоле 8-12 суток (в зависимости от размера кусков). Перед копчением полутушки птицы или четвертинки кролика промывают водой, подсушивают в течение 8-10 часов и коптят холодным способом 1 -2 суток при температуре дыма 18-20°С.

Для копчения крольчатины и птицы много дыма не нужно, поэтому класть на бочку мешковину не стоит, достаточно накрыть ее слоем марли. Сушить копченое мясо над плитой не следует, так как от этого оно теряет цвет.
това е :D
Аватар
evilduck
Мнения: 36
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 13:37
Местоположение: търговище
получил Браво: 1 път

Мнение от evilduck »

ау обърках това е за студено пушене за топло е пак там които иска да търси от линка ми.
BIG_BOY
Мнения: 352
Регистриран на: Пон Окт 12, 2009 23:32
Местоположение: Лондон

Мнение от BIG_BOY »

Привет колеги, топлото пушенето на риба и мръвки не е сложна работа стига да му хванеш чалъма.
Идеята на fori описва напълно начина, но може да има различни вариации. Аз ползвам един кожух от бойлер, който е разпробит отгорната страна на 4-5см и са нанизани 5-6 арматури за закачане а долната част си е капака на кожуха където слагам стърготините и отгоре един кол и една стара черга, получава се нещо подобно

Изображение

Ако има много голямо горене, температурата е висока или пушека е много гъст, се повдига малко сопата,или това което сте го покрили , тоест нещо като клапа иначе мръвката много накъртва на пушек и се изпича вместо да се опушва.

Идеята е да се опушва рибата а не да се пече, да има тлеене, пушек, но без горене, тепмературата не трябва да е повече от 60-65 градуса, на пипане в горната част където са мръвките трябва да може да си задържите ръката за 1-2 секунди.
Хубаво е след процеса мръвките да пресоят поне 3-4 часа на открито и тогава да се консумират.

В долната част където е капака на кожуха слагам пласт около 2 см стърготини, талаш от бук, дъб, череша, меше и няколко черупки от орехи(наскоро пробвах и с една шепа дъбов чипс – стана чудесия). Не ползвайте иглолистни материали защото съдържат катрани и смола.. Не трябва да са много едри стърготините че бавно тлеят нито много дребни зашото бързо изгарят, хуваво е да са леко влажни, но не и мокри. Запалва се огън отдолу който трябва да е постоянен, нито много силен, нито много слаб.
Ако температурата се повиши на съда в който опушвате намалете огъня, или отворете отгоре, важното е да запомните че трявба да има пушене на стърготините, не горене нито пък много бавно тлеене.

Опушването става за около час, час и половина в зависимост от количеството на мръвките или рибата, Важно е също така да не слагате много неща за опушване, не трябва да са много нагъсто и да се допират едно в друго, също не трябва да са много дебели парчетата месо защото отвън се опушват, а вътре са суровички.
Има много рецепти как точно да се подготви месото за пушене, Ако е замръзено се размразява и се кисне в подсолена вода за 10 мин, може и да се овкуси с червен пипер, чубрица, черен пипер или кой квото му е кеф, но задължително месото не тряжва да е мокро и преди пушене се подсушава. За по сухи меса като телешко слагам върху стърготините малко канче с вода с малко подправки вътре за да стане месото по сочно.

Ами това е в общи линии, повече практика отначало с не много неща за опушване докато ахванете чалъма

Напоследък се замислям за портативна пушилна която може да се носи за пикници, нещо като това :

http://www.ulov.ru/tur/tureda/teda9.shtml

Ето и други идеи с фотографии за пушални от поляците:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=146

wedzarnia = пушалня
vlado_fidera
Мнения: 152
Регистриран на: Пон Мар 21, 2005 22:17
Риболов: най вече практикувам риболв с фидер и пикер
Местоположение: sofia
получил Браво: 5 пъти

Re: пушилня за риба?

Мнение от vlado_fidera »

аз съм виждал пушилня за риба която се продава и в търговската мрежа.Представлява една тава за печене , на която дъното се покрива с дървените стърготини.Поставя се решетката , на която ще сложим парчетата риба.След това отгоре има специален капак с който се покрива тавата.Това нещо се слага върху газов котлон или нещо подобно.При загряването триците започват да пушат което е крайната ни цел.Капака не позволява на дима да излиза и по този начин това което сме поставили на решетката започва да се опушва.Времето за приготвяне на подобен продукт е около 45 мин.Но няма голяма трайност и е за бърза консумация.
"Няма значение къде ще ловиш риба, близо или далеч от дома си, ти ще намериш приятели, които никога няма да забравиш"-Джон Бейли.
Аватар
laryy555
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Дек 13, 2015 10:14
Риболов: речен

Re: пушилня за риба?

Мнение от laryy555 »

Изображение


Наближават коледните – празници, предстоят още, именни дни.Най-хубавото време в годината, когато всички очакваме хубавите моменти, прекарани с любими хора.

Така ,че реших да си стъкна една своя собственна пушилня от ламарина и стара кофа, останала ми от един ремонт на покрива през лятото .За това отдавна съм си мислил и имал идея но сега му дойде времето.



Изображение
Изображение
Изображение


Студено пушене (Дим без огън)


Изображение

Изображение


Изображение

Изображение

Пушено шкембе
Изображение

пъстърва пушена
Изображение



Изображение

Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”