Дигитален барометър?

Да видим какво има тук: влакна, куки, блесни, силиконче, тежести ... ,а и от пиле мляко :)
Pol™
Риболов: шаранжийски - МИНИМУМ
Обратна връзка:

Re: Дигитален барометър?

Мнение от Pol™ »

jagger1 написа:Малко закъсняло инфо, но все пак е инфо:
В Кауфланд (обиколих няколко вчера) ми обясниха, че барометърчето са го имали преди около 2 месеца и е изчерпано. Не очакват за момента ново зареждане. Та, търсете друга възможност. Барометърът са го продавали (подобен) и в магазините на ЛИДЛ през май-юни, но и там го няма сега.

А сега искам малко помощ, ако някой е наясно, относно калибрирането на барометрите.
Аз имам една малка домашна станция, която показва влажността на въздуха, налягането, температурата, ден, месец, година, час, слънчево/дъждовно. В барометричните настройки има две възможности: Настройка на мерните единици (mpa/hpa или ммHg). При задаване на мена единица mpa/hpa, калибриращата височина трябва да се зададе в метри, а при задаване на мерна единица mmHg, калибриращата височина се задава във футове. До тук добре, ама като задам мерна единица mpa/hpa и задам височина (примерно 710 метра), на екрана ми се показват примерно 952 hpa налягане. В същото време, на сайта за времето, за същия ден и час, данните са 1023 hpa (говоря за София). Коя от тези стойности, каква е (на моя барометър и на НИМХ)? Не съм наясно, това дали е реалното атмосферно налягане в тази точка и за тази височина (моята стойност - 952 hpa) или е приравнената стойност на налягането към морското ниво? На този сайт:http://www.stringmeteo.com/synop/bg_std ... %C6%C8#sel, в таблицата за стойностите на атмосферното налягане са посочени два вида стойности. Предполагам, че първата стойност е приравненото атмосферно налягане към морското равнище. Втората стойност, каква е? Дали това е стойността на моя барометър (т.е. дали това е реалната или локалната стойност) и дали моя барометър показва имено тази стойност? Не мога да се ориентирам в показанията на уреда ми. Моля за помощ, ако някой може да ме ориентира.
Говоря за измервания (952 hpa), които съм правил в една и съща точка на 710 метра надморска височина, без уредът да се мести. Уредът ми позволява само избор на мерна единица и настройка на надморската височина.

п.п.: Разгледах внимателно и този сайт: http://www.stringmeteo.com/forum/viewfo ... c25c8978b5 , но от обясненията там също не ми става ясно, какво означава едната стойност (локална или реална спрямо надморската височина) и другата стойност (приравнена към морското ниво) В упътването на уреда ми пише само, че се прави настройка на надморската височина, но няма обяснение, каква стойност показва - локална или приравнена. Между другото, срещам и "местна стойност на налягането", както и "абсолютна стойност на налягането" Съвсем съм се объркал.
На повечето сайтове атмосферното налягане се представя приравнено към морското ниво, затова го дават 1023 а пък твоето е 952 примерно. Когато си купих първия стенен барометър направих следното. Записах си стойността му в часа, за който знаех, че обявяват атмосферното налягане в София и след това записах и стойността, която казаха - разликата е това, което трябва да се пипне.

По принцип налягането е относителна величина и въпреки, че се мени на определена височина си играе и самото налягане от атмосферните условия, затова е нормално да има различия в метрите, които показва алтиметъра. Настройката на барометъра ако позволява трябва първо да се направи за нивото и след това да се коригира и налягането, когато знаем точната му стойност да определен момент.

Моят е като на Димитър - http://www.dealextreme.com/p/2-3-blue-b ... cast-21136" onclick="window.open(this.href);return false;

Но освен надморската височина друго не му се пипа - калибриран си е. Примерно, ако си на реални 710 метра, но пък налягането е ниско, ще показва, че си на 800 метра и прочие. Ако пък си му оставиш надморската височина както е фабрично настроен /морската/ ще показва тия 1023 както показват и сайтовете.
Последно промяна от Pol™ на Сря Ное 23, 2011 19:01, променено общо 1 път.
Всичко друго, но не и лицемер.
Може да ме настроите, но не и да свирите на мен!
Аватар
jagger1
дал Браво: 781 пъти
получил Браво: 1205 пъти

Мнение от jagger1 »

Привет Любе. Ами височината си я измервам с GPS-a. Но съм си правил експерименти в различни точки на София, за които знам височината каква е и GPS-a ми отчита много точно (разлика от 1-2 метра). Най-точно апаратчето може да се настрои (за да се провери дали дава точно), като се настрои в същата точка до метеостанцията на НИМХ, ама там няма как да стане. Това - с височината не е толкова голям проблем, защото винаги мога да хвана някакви точни координати. А и ако уредът се мести на друга точка (примерно язовира), там надморската височина не е същата и пак трябва да се настройва, защото има едно ориентировъчно правило: на всеки 8 метра височина, налягането се изменя с 1 hpa при равни други условия. Та за денивилация от 32 метра (10-ти етаж), разликата вече е 4 hpa. За повече - смятай, какво се получава, ако си задал примерно 500 метра, а се качиш на водоем, който е на 700 метра :D . Аз това го отчитам. 680 метра надморска височина в основата на блока + 32 метра (10 етаж) = 710 метра надморска височина. Да, ама не ми е ясно кое налягане ми показва уредчето - това, което е реалното, или абсолютното налягане (или калибровано спрямо морското ниво???). Няма никъде описание. Като гледам в таблиците на горния сайт за София, има две стойности - една под друга, за едно и също измерване. Едната (горната е спрямо морското равнище), а другата (долната), която долу-горе се покрива с моите данни (защото има малка разлика в точките на измерване като денивилация), не знам какво налягане е. Не мога да се ориентирам. А на уреда ми се настройва само надморска височина и мерни единици. Нищо друго (за барометъра). В шах съм :( .
Аватар
stancom
дал Браво: 98 пъти
получил Браво: 155 пъти

Мнение от stancom »

jagger1 написа: В шах съм :( .
За нашето хоби е от значение по скоро тенденцията покачване - понижаване, от колкото точните хектопаскали, така че поне не си мат :D

ПП Мите до колкото разбрах си си решил проблема :roll: иначе има едни часовници с метеостанции, аз бях взел на ТСМ. Не съм ползвал активно барометъра, на мен ми трябваше функцията за измерване на темперетурата с изнесен датчик, но върши работа. Гледал съм ги на няколко места.
Аз не мога да ловя риба !!!
LVitchev
получил Браво: 14 пъти

Мнение от LVitchev »

stancom написа:
jagger1 написа: В шах съм :( .
За нашето хоби е от значение по скоро тенденцията покачване - понижаване, от колкото точните хектопаскали,
Много точно казано,тенденцията за падане и повишаване е важна.А бе,какъвто и уред да се вземе,ще трябва да се ровичка човек и да се побори с него,докато не го настрои както трябва.Аз,ако съм я пипал или играл с въпросната станция,веднага ще му кажа какво да направи,ама пусто с други джади боравя.Споко jagger1,ще му намериш цаката а и някои по-запознат с нея ще те отвори.Успех !!!
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Любо, то че ще се оправим, ще се оправим, ама да ти кажа честно, за тази играчка се сетих, когато видях тази тема. Бях си я купил заради часовничето и термометъра, а за другите функции бях забравил. Дори не бях си играл да ги настройвам. Като прочетох темата обаче, се сетих, че това чудо го имам и се започна ходене по мъките. А аз нещо, ако не го разчопля, не ми дава мира. Ама ако не стане, съм решил да го "калибровам" от десетия етаж :lol: :lol: :lol: . Височината я знам (32 метра) и като :lol: падне на земята, ще видя с колко бара се е вдигнало налягането на уредчето :lol: . После задължително ще си измеря и моето (кръвното) :lol: :lol: :lol: . Ако и синоптичната прогноза съвпадне с кръвното ми, значи всичко е точно :lol: :lol: :lol: Поздрави и :fish3:

Pol, пробвах и като зададох 0 метра, после смених настройката на 710 метра. Все едно и също показва (в момента е 958 hpa). Та може и уредчето нещо да е бъгнато. Благодаря ти за съвета. Ама май ще направя онова, което написах по-горе и после ще си меря кръвното :lol: . Благодаря ти за отзивчивостта. :fish3:

Stancom, а бе аз тази година и с покачване и със спадане на налягането и при задържане съм си в повечето случаи все мат и без уреда, ама ще се поправя догодина. Ще тренирам усилено през зимния сезон. Яд ме е, че го имам уредчето, ама нещо не мога да се оправя. Или има нещо бъгаво в него. Ще го почовъркам още малко и май ще мина на такова, като на колегите. Благодаря и на теб. :fish3:

п.п.: Докато си пишех поста, гледам, че налягането се повиши вече на 959 hpa. Толкова показва в момента апаратчето. Май, като разбра, какво му подготвям от 10-я етаж и неговото кръвно взе да се вдига :lol:
Аватар
Димитър Тодоров
дал Браво: 567 пъти
получил Браво: 1051 пъти

Мнение от Димитър Тодоров »

stancom написа: За нашето хоби е от значение по скоро тенденцията покачване - понижаване, от колкото точните хектопаскали, така че поне не си мат :D ....
Станко,
През последните месеци имам усещането,че май-май не е точно така.. :roll:
Установих,че щуката реагира положително на пад в налягането без значение от конкретните стойности,докато за бялата риба ,падът в налягането е екстра ,когато достигне определени стойности (по-моему,по-ниски от средните за месеца).
За това си съждение все още нямам достатъчно статистика,затова го споделям
с известен резерв,че и без друго вече ми викат Господаря на затворените прозорци.. :lol: :lol: :roll:
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..

Stay focused !
LVitchev

Мнение от LVitchev »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Има и още един специфичен момент при използването на барометри и тяхното точно калибриране:
Ако преди да тръгнем към водоема се намираме на определена надморска височина (да приемем съвсем условно 500 метра надморска), а водоемът примерно се намира на 100 км. от нас и на надморска височина, която доста се различава от изходната точка, в която сме направили измерванията първоначално (да приемем водоем с надморска височина 300 метра - веднъж или водоем с надморска височина 700 метра - втори път), то на съответния водоем трябва да се направи корекция на надморската височина. Да, но ако атмосферното налягане в изходната точка е било примерно 1000 hpa при надморска височина 500 метра, то при идеални други условия (без да се променя и налягането), на водоема, който е на 300 метра надморска височина би ни показало около 1025 hpa, а на водоема, който е на 700 метра надморска височина, би ни показало 975 hpa. (примерът е само за онагледяване). Тогава, за да засечем дали налягането се покачва или пада, или се държи постоянно, ще са ни необходими поне 2-3 часа следене на данните, за да се ориентираме за конкретния водоем. Още повече, че примерът е при идеални условия, а налягането непрекъснато се променя. Или, във всички случаи, ще са ни необходими поне 2-3 часа на самия водоем, за да се снеме някаква картина - повишава ли се налягането, пада ли, или се задържа, защото за отдалечени региони един от друг, може да се получат разлики, особено при бавно движение на стойностите. Та нещата са многострнни и се изисква все пак точно калибриране. И още нещо: На разстоянието, на което се придвижваме (100 км.), трябва да се има предвид, че за този период (на придвижване) няма да можем да засечем точно дали се променя налягането или не и в каква посока.

п.п.: Само за справка: В момента, барометърчето ми вече отчита 960 hpa при 710 м. надморска височина, което е поредното плавно увеличение на налягането за днес. Само за 2 часа скочи с 2 hpa.
LVitchev

Мнение от LVitchev »

Аз когато искам да си премеря налягането на мястото на което ще ловя риба,първо си измервам надморската височина,след което стартирам барометъра.Часовника ми обаче си прави калибровката сам - автоматично !!! С телефона ми,пак така процедирам,първо калибровка,като го оставям да си намери сам посоката на компаса,и след това започва автоматичната калибровка.След като стане,вече ми показва всичко по ред с натискане на едно бутонче и се изреждат температури,надморска височина,барометъра и т.н и т.н.Явно си има значение и програмата която е заредена във джаджата,без значение дали е телефон,настолна станция или часовник !!!

Аватар
ecoplast
получил Браво: 4 пъти

Мнение от ecoplast »

Ако искате да знаете гармин гпс-те, освен барометър, компас, имат и прогноза за риболов. Лош ден; среден ден; добър ден; идеален ден и т.н. Преди да взема каяка, не го носех с мен и не съм задълбавал. А от как е на каяка, нали паре съм давал и си гледам(щот да му избия парите де :lol: ) Ами Не Познава... :roll:
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Аватар
jagger1

Мнение от jagger1 »

Прав си Любо, софтуерчето е важно, как е направено. На моето апаратче сигурно са качили DOS на Правец 82 :lol: , ама ще го изнудя да ми върши работа, докато си намеря нещо по-добро. Иначе, ако не заработи - калибровка от 32 метра.

Ekoplast, не познава, защото нямаш иконка 'Рибен ден' :D . То и моето апаратче ми праща усмивки и гримаси, ама и то няма 'Рибен ден' :(
Аватар
ecoplast
получил Браво: 4 пъти

Мнение от ecoplast »

а бре, той цял календар Рибен ден има за всеки ден, до края на света, ама като е лош ден фатам, па като е отличен, не :roll:
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Аватар
Marco Polo
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
получил Браво: 12 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Marco Polo »

ecoplast написа:гармин гпс-те... Не Познава... като е лош ден фатам, па като е отличен, не :roll:
:lol:
Е затова и не си правя труда да гледам точно тази му функция.. Щото и в добър, и в лош - нищо! :lol:
Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13
Аватар
Д-р Флекс
дал Браво: 1403 пъти
получил Браво: 427 пъти

Мнение от Д-р Флекс »

Димитър Тодоров написа:...че и без друго вече ми викат Господаря на затворените прозорци.. :lol: :lol: :roll:

Който има проблеми с прозорците, да се оправя сам! За мен лично, ти си "Господаря на отворените прозорци" - откакто започнах внимателно да чета "прозоречните" ти прогнози, нямам празен риболов! Е, разбира се, всичко е въпрос на правилен анализ и интерпретация... но неслучайно ми казват "Доктора по анализ" ... :D
Аватар
kroumoff
получил Браво: 1 път

Мнение от kroumoff »

ние се бавим със софтуера още, но пък става по-хубав и комплексен.

Искаме да интегрираме още един подобен модул, но ледоход пречи на полевите тестове :shock: :)

Докторе, анализирай това
Св. Софроний Кандидатвидренски - по рибе на полугодие
The EGI Red Label intoxication
Публикувай отговор

Обратно към “Кутия за риболовни принадлежности”