--Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Няма значение дали го ловите от брега, от лодка на влачене или на кльонк, удари ли ... адреналинът е на макс ;)
Публикувай отговор
LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 14 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от LVitchev »

:lol: :lol: :lol: Извинявай драги,ама от къде си сигурен че сома не вижда по същия начин като от първата снимка на Иво :?: :?: :?: Змията също е хищник които е един от оцелелите през милионите години и е евоюлирал до степен да вижда жертвите си точно по този начин.Имам чувството че нещо пропускаме,но това го знае само сома.Както казахме по-горе и се съгласихме,че сома усеща мирис и трептения,но как да си обясним излизането на сома на брега за да вземе храната,явно вижда и отива при нея,на брега тя няма трептения и не прави вибрации :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Има места както в Испания,където сома е повече от водата и както виждате,излиза на сухото за да вземе хляба,как го вижда бе дейба и кьорбангьоса му неден :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

И така,какво излезе до сега :
1.Сома се води по оставената от стръвта миризлива следа,без значение каква е тя.Ясно е че може да я усети от далече дои и без тя да плува.Явно във водата се размиват тези мазнини изпуснати от стръвта и както при акулите,може би и сома от далече ги надушва !!!! Знае се че акулата ги усеща от 1 км :idea: :idea: :idea:
2.Знае се че сома усеща много добре вибрациите които рибите правят при плуване и усеща вълните от далече,както усеща и кльонкането а явно го и чува !!!
3.Знаем че воблера няма миризма или ние поне така си мислим.Каквото и да говорим,за да нападне сома явно и нещо друго го правокира да атакува,освен вибрацията,защото и това е доказано,сома предпочита определени цветове пред други.На ден се знае че всеки един тролингист изминава стотици километри навъртяни на вода,и можем да си представим колко пъти воблерите НИ минават покрай устите на сомовете,но атаки не следват,явно е че нещо друго го кара да нападне и единственото нещо което остава да го раздразни е шибания въпросен цвят,за които толкова време се дъвчем.


Ето,това аз разбрах и асимилирах от цялата работа и ако не съм на мнението на някои колеги,ша ма извинявате ама супата е гореща :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :fish5: :fish5: :fish5:
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
Аватар
max
Вносител
Мнения: 3210
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 15:24
получил Браво: 11 пъти
Обратна връзка:

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от max »

Иво Ломски написа:...............................

......... че сома има слабо зрение, което не играе сериозна роля при лов на жива плячка :!:

........................
Точно тук се разминаваме - според мен всяко сетиво играе роля при хващането на плячка, дори и незначителното в твоите очи зрение.
Иначе за камерите - първата снимка която ти пуснах (с бялата риба) е правена със светкавица, а втората със "звездна" камера или на излъчената от звездите светлина. Това е примерно гледката която би видял един хищник през зеницата си съдържаща клетки усилващи влизащата в окото светлина. (сравнението е грубо и приблизително)

Любак, по вездесъщото дискъвъри гледах филм за бялата акула - хората са забелязали че в някой случай когато рибата следи плячка използвайки обонянието си периодично изкарва муцуна над водата за да се ориентира и по миризмата във въздуха. Теорията е че във въздуха миризмата се разпространява много по бързо отколкото във водата.
Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 272 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от Emo-83 »

LVitchev написа:
Ето,това аз разбрах и асимилирах от цялата работа и ако не съм на мнението на някои колеги,ша ма извинявате ама супата е гореща :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :fish5: :fish5: :fish5:
Последното ти изречение ме разсмя.Прощавам ти го днес. :D :D :D
Ето какво постна Лово във темата за тролинг и от къде дойдохме тук.Щото по едно време се почувствах гузен,че съм зациклил за цветовете,а хората ми говорили по принцип за всякакъв вид научни изследвания.След този пост се отвори тази тема тука и за това ги смятам за свързани.
Емо питам за тези неща,защото постоянно попадам на информация,която коренно се различава, от теориятя ви за виждането на цветовете от сома.Според вас,като много важен фактор.Не-случайно попитах,за малките екземпляри.Защото са правени експерименти точно с такива,около 25сантиметра.И целият експеримент има за цел да докаже че,сома silurus glanis...не разчита на зрителната си способност,като първичен фактор,за улов на плячка.Точно химическата следа,и остатъците от нея,които оставят рибите,са може би важен фактор при тролинга на СОМ.Между другото,според анализите ,след заснемането,на експериментите....най-много атаки е имало ,,в гръб зад рибата,,и има много добро логично обяснение. :wink:
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
Ризов-70
Мнения: 191
Регистриран на: Нед Авг 28, 2011 22:08
Местоположение: яз.Тича
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от Ризов-70 »

Абсолютно съм съгласен със колегата че цвета и големината на воблера карат сома да атакува ,и друго ще ви кажа потърсете познат далтонист и му покажете цветовете които по нагоре показвахте как щял да ги вижда ще се убедите че нищо не сте знаели :?: :?:
Иво Ломски
Мнения: 1047
Регистриран на: Сря Яну 28, 2009 20:59
Местоположение: София
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 23 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от Иво Ломски »

LVitchev написа: Извинявай драги,ама от къде си сигурен че сома не вижда по същия начин като от първата снимка на Иво :?: :?: :?: Змията също е хищник които е един от оцелелите през милионите години и е евоюлирал до степен да вижда жертвите си точно по този начин.:
Не всички змии "виждат" по този начин! Всъщност те изобщо не използват очите си в този случай :roll:. Някои от змийте имат ямички на главата, а оттам на сетне след като вдишат въздух, чувствителни терморецептори отчитат къде е най-топло, а също така и колко е далеко за да нападнат. Учените правиха опити с латексови ръкавици пълни с вода - топла и студена. Опитът показа че при равни условия змиите винаги нападат топлата ръкавица! Защо? Студената ръкавица не я актакуваха изобщо. Сори за отклонението, но примера на Любака не важи!
LVitchev написа:,но как да си обясним излизането на сома на брега за да вземе храната,явно вижда и отива при нея,на брега тя няма трептения и не прави вибрации :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Любо, това научен сом, т.е. тая риба е научена да вземе пилешки черва от брега, та затова и тоя пример не важи. Я кажи, когато храниш рибата на твоето яязовирче, същата дали усеща по някакъв начин дали ще я храниш...
А и още нещо. За никого не е тайна че сомът има много добре развит слух, но знаете ли как точно чува и какво! Ще разясня за незнаещите. Сомът улавя нискочестотните звукове посредством рецептори в т.н. странична линия, но не само. Такива рецептори има по главата, тялото, опашката, та дори и по перките. Примери за нискочестотни звукове са звуците издавани от същество, което се движи по дъното на водоема, по брега на реката, а също така и от рибарите в лодката. Високочестотните звуци се улавят от плавателния мехур, а след това се предават от определеникости до вътрешното ухо където се усилват , а след това се изпращат към мозъка за анализ.
Живот без страст не е живот а само съществуване...
Иво Ломски
Мнения: 1047
Регистриран на: Сря Яну 28, 2009 20:59
Местоположение: София
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 23 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от Иво Ломски »

Можеби наистина трябва да обърнем внимание в/у другите сетива на сома, защото става ясно че за да разберем какво и кога вижда трябва да имаме комплексна картина. В противен случай зацикляме и стигаме до зрение подчинено на термалната логика на възприятието, та нищо че при нея цветовете не са това което са :idea:
Живот без страст не е живот а само съществуване...
Аватар
lovo M
Мнения: 455
Регистриран на: Пет Яну 02, 2009 5:51
Местоположение: мадрид
получил Браво: 1 път

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от lovo M »

Emo-83 написа:Чел съм мненията ви на Стоян и твоите.В тях за да защитите тезата си за кьоравия сом използвахте неоспоримите му останали качества,но не и зрението при тролинг.
Никога не-съм казвал,че сома е кьорав.Даже и преди съм те поправял че, е по добре да казваш слабо зрение.И сто пъти съм казвал че,сома използва зрението си,за да намери по лесно ,,джижещата се или стационарна плячка през светлата част на деня,,щото през ноща,няколко червея полегнали на дъното на водоема,ги намира без проблем,без да са светещи или с крещящи цветове..Даже Иво, ти го написа в прав текст ,че пишем за едно и също нещо,ама всеки си го разбира по своему.
LVitchev написа:Както казахме по-горе и се съгласихме,че сома усеща мирис и трептения,но как да си обясним излизането на сома на брега за да вземе храната,явно вижда и отива при нея,на брега тя няма трептения и не прави вибрации
Любак,теа черва ,на колко метра са му ги сервира ли бре,кво е тва буквално на брега,деееба и алигатора..влиза и излиза кога си иска.Ако са във водата близо до брега..е съвсем друго нещо.И що па точно пилешки,не-могат ли да му поднесат нещо като агнешки,свински,телешки.Даже и хляб не-искал.Страхувал се от хората щото ги виждал,ебати и бъзльото.

Тоя що се не плаши,че може да го прасне с греблото по главата,а си ги вижда предполагам.


Говорим за Европейски сом,а не-за риби...на които и Весела Лечева може да завиди. И като говорим за сома,колко надалече вижда....щото то е ясно че вижда нещо,ама как и колко, никой от вас не-знае,аз също.Само хипотези без доказателства.А дали цвета го провокира или не,това също не-е доказано.Едно е да провокираш полегнал сом в кореняците,когато е пасивен.Съвсем друго е да го провокираш,когато е активен движейки се в неговия си раьон през деня.И кво пречи,да се топне воблера в некой спейшъл миризляк...сигурно миризмата ще го привлече,и ще изключи фаровете щото вече не му трябват за да види воблера.


Боби метна една статия,за визуалните способности на рибите,която е доста подробна и добре написана.Колега axel ,обясни че ,стастатията обхваща голяма група от риби и способноста на някои да виждат заобикалящата ги среда под ъгъл 360градуса,дори и цветно. Но не-се спомена ,за рибите с големи и сплескани глави ,както и с дълги опашки упоменати в статията.
,,Of course, fish with broad heads or large tails have blind spots they must compensate for by sweeping their heads from side to side,,
Което ще рече.....Разбира се, риби с широки глави или дълги опашки...имат бяло петно върху ретината,този недостатък трябва да се компенсира с преместване на тяхната глава,от една страна на друга.

Изображение

Аре поровете се за ...blind spots...сляпото петно,какво означава,има го при всички животни и хора в различна степен,и като се добавят ..пръчиците и колбичките,може и да се изясни картинката....до известна степен.

При биколярното зрение,е нещо такова.За сома които има монокулярнозрение трябва да търся,когато имам време.


Ако можете да докажете,че на тролинг сома се лови,само на няколко цвята......спокойно мога да кажа, че сте бъдещите милионери на България. :roll: :D



ИзображениеИзображение
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Аватар
spookymiro
Мнения: 681
Регистриран на: Съб Мар 06, 2010 15:01
Местоположение: София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 26 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от spookymiro »

Да преминем от теорията към практиката.

Трябва ни някакъв развъдник, дето ще се точи или може да се гребе с мрежа. И човека да даде да си направим експеримента. Събираме пара и ако трябва си плащаме. После претегляме, снимаме и пускаме шест сома, горе долу от една категория. Все ще се намери начин да им се закрият очите. На два напълно, на два частично и два си остават така.
Оставяме ги два-три месеца и ги мерим. И имаме реален резултат!

Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
Emo-83
Търговец
Мнения: 16982
Регистриран на: Чет Дек 21, 2006 17:23
Местоположение: Sofia
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 272 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от Emo-83 »

lovo M написа:
Ако можете да докажете,че на тролинг сома се лови,само на няколко цвята......спокойно мога да кажа, че сте бъдещите милионери на България. :roll: :D
Пак някакви спекулации и манипулации с този текст....не пестим средства да докажем правотата си без да сме убедени в нея.И какво печелим от всичко това се питам :!: :roll:
Ако искаш да ти кажа браво....ето.... Браво Стояне.Но това е за усилията,които полагаш да пишеш и вадиш статии за сома.Днес е прошка и ти прощавам неразбирането или умишлено бягане от това което казваме повечето тролингисти.
............Сом може да се хване на всякакъв цвят примамка,но на единия цвят 10бр. а на останалите цветове 3бр(обясни ми го,като уж е кьорав).......намираш ли разлика или пак да ти вадя постовете на Кроки и това което съм писал аз и не само аз.
Ето казвам ти,че от всяка серия воблери,бих си избирал максимум до 4 цвята от вид и на всичките марки цветовете ще са ми приблизително еднакви.....те без друго са еднакви,ако си се заглеждал....подменят ги само със някакви точки и запетайки,само защото тези вече сме си ги купили и трябва търговията да продължава с нови ловачки.Но като цяло цветовата гама е една и съща.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
Аватар
zee
Мнения: 729
Регистриран на: Вто Юли 12, 2011 6:55
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 24 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от zee »

Иво Ломски написа:Можеби наистина трябва да обърнем внимание в/у другите сетива на сома, защото става ясно че за да разберем какво и кога вижда трябва да имаме комплексна картина. ......
Продават се разни мазила да се мажат воблерите. има с различна миризма и съставки а има и такива които нямат миризма за човека но са с някакви рибешки ферономи които го правели агресивени и карали да атакува. Аз съм пробвал разни но не мога да кажа категорично колко им е ефекта - не съм влачил 2 еднакви воблера по едно и също време за да преценя. - но имам един познат който си прави смес по негова рецепта и кисне в нея воблерите за да поемат от миризмата :shock: и спред него ефекта е огромен. Когато не ги ползва ги държи без тройките в сместа. А може пък някой да измисли и рецептата за сома - плюс всичко друго като цвят,форма и да му мерише воблера и да оставя следа след него за да го атакува и намери по лесно :shock: :shock:
Аватар
Anton_65
Мнения: 912
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
Местоположение: Асеновград
дал Браво: 11 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от Anton_65 »

Относно това рибите дали виждат вечер,сигурно виждат и то отлично.Съдя по случка на мой познат.Една вечер след 22ч влезнал като на майтап да повлачи,и то станал голям майтап.Между 23 и 00ч. му удря един сом 9кг. по късно една бяла риба 12кг. :roll: , и на двете риби главите са препарирани,така че няма лъжа и измама :D .А воблера е Рапала един путкин размер и цвят :lol: ,като само на тоя са хванати.Няма да споменавам модел и цвят че не е толко важно :D
Забравих да спомена че е било тъмно без луна.
Аватар
franko
Мнения: 3455
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
Риболов: сооооооом
Местоположение: пловдив
дал Браво: 32 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от franko »

zee написа:... и да оставя следа след него за да го атакува и намери по лесно :shock: :shock:
Ударите най вероятно са там,където има храна за сома.
В това отношение си мисля,че воблера използва мирисовата следа на аванта.
LVitchev
Мнения: 8517
Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
Местоположение: Пловдив
получил Браво: 14 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от LVitchev »

Anton_65 написа:Относно това рибите дали виждат вечер,сигурно виждат и то отлично.Съдя по случка на мой познат.Една вечер след 22ч влезнал като на майтап да повлачи,и то станал голям майтап.Между 23 и 00ч. му удря един сом 9кг. по късно една бяла риба 12кг. :roll: , и на двете риби главите са препарирани,така че няма лъжа и измама :D .А воблера е Рапала един путкин размер и цвят :lol: ,като само на тоя са хванати.Няма да споменавам модел и цвят че не е толко важно :D
Забравих да спомена че е било тъмно без луна.
Ми да,кажи им само модела без цвят,защото не е важен :lol: :lol: :lol:
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан

" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
Аватар
Anton_65
Мнения: 912
Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
Местоположение: Асеновград
дал Браво: 11 пъти
получил Браво: 14 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от Anton_65 »

LVitchev написа:
Anton_65 написа:Относно това рибите дали виждат вечер,сигурно виждат и то отлично.Съдя по случка на мой познат.Една вечер след 22ч влезнал като на майтап да повлачи,и то станал голям майтап.Между 23 и 00ч. му удря един сом 9кг. по късно една бяла риба 12кг. :roll: , и на двете риби главите са препарирани,така че няма лъжа и измама :D .А воблера е Рапала един путкин размер и цвят :lol: ,като само на тоя са хванати.Няма да споменавам модел и цвят че не е толко важно :D
Забравих да спомена че е било тъмно без луна.
Ми да,кажи им само модела без цвят,защото не е важен :lol: :lol: :lol:
Малко бонус :D ,задния край се мята като мека пишка :lol: ,сигурно затова са лапали без да гледат бял ли е черен ли е :lol: :lol: :lol:
Аватар
spookymiro
Мнения: 681
Регистриран на: Съб Мар 06, 2010 15:01
Местоположение: София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 26 пъти

Re: Silurus Glanis-експерименти,доказателства и факти.

Мнение от spookymiro »

Anton_65 написа:
LVitchev написа:
Anton_65 написа:Относно това рибите дали виждат вечер,сигурно виждат и то отлично.Съдя по случка на мой познат.Една вечер след 22ч влезнал като на майтап да повлачи,и то станал голям майтап.Между 23 и 00ч. му удря един сом 9кг. по късно една бяла риба 12кг. :roll: , и на двете риби главите са препарирани,така че няма лъжа и измама :D .А воблера е Рапала един путкин размер и цвят :lol: ,като само на тоя са хванати.Няма да споменавам модел и цвят че не е толко важно :D
Забравих да спомена че е било тъмно без луна.
Ми да,кажи им само модела без цвят,защото не е важен :lol: :lol: :lol:
Малко бонус :D ,задния край се мята като мека пишка :lol: ,сигурно затова са лапали без да гледат бял ли е черен ли е :lol: :lol: :lol:
Като даваш жокери, дай па и да си погадаем малко :)
Я уцеля, я не ама ще се пробвам. Ще ползвам тактика от бриджа, дето понякога за да си извадиш играта катрите трябва да стоят по определен начин. Което от своя страна си води други изводи и така нататък...

путкин размер, демек крив някакъв, демек криво число, демек 13.
путкин цвят, демек розов, демек GFR или евентуално RH.
рапала чийто заден край се мята като мека пишка и съм допуснал че е 13см дълъг вече - значи се ограничавам до Jointed или Sliver 13см. Имам сом и бяла и на двата модела ама не нощем.
Такааа, до тук добре.
Понеже Jointed 13 RH е доста рядък воблер, той е първият който отпада.
Сега останаха 1 на 2. Сливъра с по-сомска слава. А пък предполагам през нощта сома си е бил мишена. От друга страна, Jointed има по-голяма вибрация при играта си.
Ми трябва да се вземе решение - отпада и другия джойнтед! Славата на сливъра е доста голяма!
Сега обаче трябва да избера цвета. Все пак залагам на путкиния цвят GFR, защото RH си e доказано име и по не му отива сравнението путкин цвят.

И така, предполагам сливър 13 GFR цвят!

Изображение

Леле колко може да изперка човек като си седи цял ден в къщи :). Понеже съм болен, май ще си остана и утре. Кво ли ще напиша тогава... :lol:

Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на сом”