Как да боравим с мухарските материали

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Аватар
jagger1
Мнения: 3182
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 755 пъти
получил Браво: 1179 пъти

Как да боравим с мухарските материали

Мнение от jagger1 »

Здравейте колеги.
Реших да пусна тази тема с цел обмяна на опит между всички нас. Мисля, че тази тема ще бъде полезна за много колеги, които тепърва навлизат в муховръза. А и винаги можем да научим нещо и за себе си, независимо от опита и практиката ни.

Като начало, ще започна с един от най-употребяваните материали: перата от петел (шиен скалп).

Изображение

Петльовото перо може би е първият и най-достъпен материал, с който се сблъсква всеки начинаещ мухар. Може би и всеки от нас е вързал първата си муха именно с петльовото перце. Следвайки пъвоначалната тръпка, бързайки да вържем първата си муха, може би не сме се замисляли, че дори и мъничко, шийното перце на петела ни дава доста богат избор да развием фантазията си и да можем да изцедим максимално нашето въображение. Изработвайки първите си творения , сигурно в началото не сме обръщали внимание на формата, структурата и отделните зони на перцата. А те са доста добре изразени.
Първото нещо, в което трябва да се загледаме е формата на перцето.

Изображение

Ако внимателно се вгледаме, ще забележим три ясно обособени зони на шийното петльово перце:

1-ва зона - това е зоната, от към върха на перото. Тя има почти равномерно разположени финни власинки, симетрично разположени на една централна "жилка", които по дължина са почти еднакви по размер, до навлизането им във втората зона и оформят контура на перцето с почти еднаква ширина. В зависимост от коя част на скалпа се взема съответното перце, тази зона може да бъде почти 40-50 % от цялото перо (за перцата, които са по-близо до зоната на главата на петела) до към 30 % от цялото перо за по-едрите по размер (по-близко разположените до гръдните пера). Тази част на перото се използва в болшинството от случаите за изработване на крила на изкуствените мухи и може условно да се нарече "крилна част" на шийното перо.

2-ра зона: Това е зоната, в която власинките започват постепенно да се удължават и да оформят лек конус на профила на перото към основата на перото. Власинките стават малко по-дебели по структура и с по-ясно изразен контраст на шарките. Тази зона за перата, които са по-близо до гръдните пера обхваща също около 30-40 % от дължината на перото (средната му част). Тази зона се използва най-вече за изработване на хакела (гривата) на изкуствените мухи. Условно, можем да я наречем "хакелна част" на шийното перо.

3-та зона - това е крайната зона на шийното перо (гледано към основата му), в която власинките стават най-удължени и най-дебели. В тази зона, централната "жилка", на която са закрепени двустранно е най-удебелена и най-твърда. Власинките оформят най-широката част на петльовото шийно перо. Власинките от тази зона често пъти се използват за изработване на опашки на мухи и нимфи. Власинките са сравнително жилави и тънки в сравнение с власинките от шийните перца на други птици. Тази зона на шийното петльово перце условно можем да я наречем "опашна част".

Няколко пъти споменах за "жилката". Това е централната част на перцето, около която са разположени власинките. Тази част може да се използва при изработването на тела на сухи мухи топ "комар" или за някои нимфи, като предварително премахнем власинките от жилката.

На посочената по-горе снимка са показани визуално трите зони. Когато използваме този вид перца за изработка на определен модел изкуствена муха, можем да отделяме механично всяка една зона от перцето и да я вграждаме в мухата, или без да прекъсваме целостта на перото, да изградим мухата, като в процеса на вързването й се съобразяваме с позиционирането на отделните зони върху куката, така че съответната зона от перцето да попадне в нужния за модела участък за изработване (крилната зона на перцето - в зоната на крилната част на модела, хакелната зона на перцето - в зоната за изработване на хакела на модела муха).

Необходимо е да се отбележи, че изброените по-горе три зони на петльовото перо са условни и в определени участъци при изработването на моделите мухи могат да се застъпват според необходимостта. Важното в случая е да се знае, когато решим да изработим даден модел изкуствена муха, как да подберем перцето (от коя зона на шийния скалп) за конкретния случай и кой участък от перцето.

Поздрави на всички.
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”