Класация на рибоците според личният вкус

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Pol™
Мнения: 615
Регистриран: чет окт 28, 2010 9:24
Риболов: шаранжийски - МИНИМУМ
Местоположение: шоплука
Контакти:

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от Pol™ » пон яну 02, 2012 18:55

СКобар не съм ял. Ако некой фане пресен нека ме покани - виното е от мене !


Всичко друго, но не и лицемер.
Може да ме настроите, но не и да свирите на мен!

Потребителски аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран: съб окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 7 пъти
Контакти:

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от joro_olyмпус » пет яну 06, 2012 0:07

Изключително вкусен и адски противен от извиращите отвсякъде плаващи и раздвоени костици. Като наловя на Марица по-дребни ще те поканя - могат да се препържват.



stefan_ss

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от stefan_ss » нед юни 10, 2012 17:08

Пъстърва и костур !



Потребителски аватар
babydoctor
Мнения: 15922
Регистриран: пет дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 39 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от babydoctor » нед юни 10, 2012 22:25

joro_olyмпус написа:Изключително вкусен и адски противен от извиращите отвсякъде плаващи и раздвоени костици. Като наловя на Марица по-дребни ще те поканя - могат да се препържват.
Жорка, писал съм го някъде, но пак ще припомня - за това ме светна един пациент в Кюстендил 82-83-та г. Вика - докторе, за да избегнеш тези "изплюй хапка" костизи, правиш през 1 - 2 мм. нарези напречно на рибата до гръбнака, после пържиш, както обикновено. Е, тогава по-малки от 1 - 1.2 кг. скобари не се ловяха. Като ги пържех по този начин, си четях книжка, докато ги ям, все едно ям кифла. Сега, с малките не знам, тогава малки просто нямаше.


Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

nik_ivo
Мнения: 43
Регистриран: нед мар 11, 2012 19:57
Риболов: Всякакъв

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от nik_ivo » ср сеп 12, 2012 23:48

Костур
Пъстърва
Каракуда от Ивайловград
Кротушки ама ги няма нещо или аз не съм ловил по-точно не знам къде ги има
Сом
Бяла
Костура пържен може и на скара.Пъстървата във фолио със сол лимон самардала и малко зехтин и на скарата направо невероятна.



oldman
Мнения: 199
Регистриран: пет дек 17, 2004 10:37
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от oldman » пет окт 19, 2012 14:52

1. Сом
2. Едра каракуда
3. Едър шаран


Сомът обича смелите!

Иво Ломски
Мнения: 1047
Регистриран: ср яну 28, 2009 20:59
Местоположение: София
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 22 пъти

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от Иво Ломски » ср окт 24, 2012 11:23

1. Чига;
2. Резовец (Мисля че истинското име на тази риба е "ивичест бибан", но не съм сигурен. По Дунав е известен с името "резовец". За съжаление и той изчезна...);
3. Костур;
4. Бяла;
5. Сом;
6. Черна мряна.


Живот без страст не е живот а само съществуване...

KOCENCEN
Мнения: 7
Регистриран: ср мар 20, 2013 11:49
Риболов: спининг, щука, харпун

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от KOCENCEN » чет апр 11, 2013 12:21

От няколко години ловя само клен и щука, но като прочетох предпочитаните от колегите риби си спомних за много от тях които съм ловил ял.Много вкусни са и вретенарките.



ekolev
Мнения: 17
Регистриран: нед фев 17, 2008 17:22

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от ekolev » пет мар 28, 2014 10:02

1. Бяла риба(смадок)
2. Костур
3. Сом до 4-5 кг.
4. Пъстърва
5. Дунавски шаран

Всяка риба, освен пържена според мен е похабена.



Потребителски аватар
кирил великий
Мнения: 102
Регистриран: чет юли 12, 2012 14:01
дал Браво: 3 пъти

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от кирил великий » пет мар 28, 2014 13:14

Чига - пържена на колелца (напречни резени).

Изображение

Есетра - пържена на колела (напречни резени).

Изображение


Пъстърва - томена в олио и зехтин (руска рецепта. Костите се стопяват напълно. Вкусът е на консерва "Форель в масле" или "Шпроты").
Пъстърва - печена с масло и лимон.


Лин - томен в олио и зехтин.
Лин - пържен.


Бяла риба (едър костур също) - панирана така (брашно, яйце, галета, яйце).

Изображение



Шаран на фурна с плънка по румънски.

Изображение

Шаран пържен.
Шаран томен в олио и зехтин.


"Всяка грешка има свои име и фамилия."

Saint P
Мнения: 18
Регистриран: чет апр 26, 2007 23:47
Местоположение: SF
дал Браво: 3 пъти

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от Saint P » пет сеп 05, 2014 16:12

с уточнението, че щом е сладководна задължително треа да е пържена!

1.Моруна
2.Бяла (обезателно панирана с яице и т.н.)
3.Смом (европейски)
4.Шаран (високопланински най-добре!)
5.Балканка/Черна мряна
6.Кюфтетата от едра платика на леля ми :)
7.Щука/Костур (одран)
8.Толстолоп/Бял амур/Американка
9.Лин
10.Уклей



KOCENCEN
Мнения: 7
Регистриран: ср мар 20, 2013 11:49
Риболов: спининг, щука, харпун

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от KOCENCEN » пон ное 24, 2014 14:12

1.Виьон (пизгал).
2.Гулеж
3.Михалца.



S_BANKOV
Мнения: 122
Регистриран: нед мар 25, 2012 17:07
Риболов: Фидер и плувка.
получил Браво: 1 път

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от S_BANKOV » нед дек 07, 2014 15:05

Дунавски облец - уклей
Ситна таранка и червеноперка
Кротошка и пръскачи

Силно препържени с горещо олио и потопени в бира

Много обичом и толстолоп но скара, дран и филетиран.


Човек трябва така да живее, че като умре един ден, и гълъбите да се стискат от уважение, като прелитат над паметника му.

Потребителски аватар
Iso
Мнения: 1638
Регистриран: ср юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 261 пъти
получил Браво: 312 пъти

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от Iso » вт яну 26, 2016 22:06

Тъпея пред компа и ровя на сам на там. Чета и лигите ми текат, пък що не дръннат и моите пет стотинки у гъдулката. Рибите които съм признал за подходящи за консумация са следните (от малко към голямо):
пържена лещанка - стига да има кой да я чисти;
пържена кротушка - ако има къде да се хване и кой да я очисти;
пържен уклей - ако има кой да го очисти;
костур - всякакъв;
бяла риба - разрешена от закона;
Каракуда над 500гр.;
толстулоб над 10кг.;
и вся остальная сволач после третьего водки! :D


„Няма такава пожарникарска държава“ в която всички институции се управляват като пожарни команди, но единствено огнеборците си вършат работата.

Девиз на пирона:
- Ако искаш да пробиеш, някой трябва да те чука!

По-добре веднъж да те добавят в наследници, отколкото сто пъти в приятели...

Потребителски аватар
GE6_HUNT
Мнения: 491
Регистриран: пон яну 17, 2005 15:55
Местоположение: Велико Търново
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 21 пъти

Re: Класация на рибоците според личният вкус

Мнение от GE6_HUNT » ср яну 27, 2016 13:38

Моята класация за българските риби е както следва:
1. Чернокоп на скара с много лимон
2. Паламуд в буркани
3. Пържен купешки шаран от развъдник или пържена едра каракуда

P.S. Най-много обичам рибена супа, но тя е с повече модели риба съответно с лефер, калкан и хек или бяла риба, сом и шаран.



Отговори

Върни се в “Как да я сготвим?”