Вече и с Wilderness sistem Tarpon 120 в редиците

Форум за новатори, експериментатори и почитатели на екстремните изживявания в комбинация с риболова.
Аватар
DOCTORA
Мнения: 2154
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 303 пъти
получил Браво: 114 пъти

Мнение от DOCTORA »

Пламене, радвам се че послуша съвета ми как да монтираш стойките за прътове!
Чудесно си се справил!
Селва е прав че можеше да използваш предимството на люка даващ ти достъп отвътре и да закрепиш стойките с болтове! Щеше да е наистина бетон!

Притеснява ме закрепянето което си измислил за предната лебедка:

Изображение

Сигурен съм че е твоя идея защото никой не си закрепя така предната макара.
Има опасност ако халката протече каяка да стане неизползваем.
Никой не дупчи каяк толкова ниско! :?

Трябваше да си вземеш едно ухо от Селва и да монтираш предната макара както му е редът:

Изображение

Или пък можеше да използваш дръжката като прехвърлиш ластичното въже от другата страна - както аз направих на надуваемият каяк:

Изображение


Друго нещо - този кам клиит не се използва така:

Изображение

Това пък откъде го видя?!! :shock:

Не провери ли в темата за котвена лебедка как аз съм използвал този вид клиит. Той се монтира отгоре на ганъла за да спира котвеното въже в която и посока да си закотвил.

Изображение


Както си го сложил, той спира лебедковото въже и може да се използва само при закотвяне откъм носа.

За лебедковото въже се използват ляв и десен странични кам клиитове:

Изображение

Изображение

те се монтират един пред друг на 50см разстояние един от друг и позволяват да се застопори лебедковото въже и в двете посоки.

Сега ще трябва да монтираш по-назад друг такъв клиит но обърнат обратно за закотвяне от към кърмата. Аз бих сложил правилният ляв страничен клиит:

Изображение

Ако се справиш, каяка ще е найдобре оборудваният бъкарски каяк в БГ.
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!
Plamen Atanasov
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Юни 30, 2009 22:47
Местоположение: Bremerhaven

Мнение от Plamen Atanasov »

За захващането на предната лебедка времето ще покаже дали е удачно . Не мисля че може да подаде( отвътре е с шайба и болт) , но при нужда лесно може да се запуши (ластика да се върже горе на дръжката). А за кам клийта е направен умишлено така( като живот и здраве се видим, ще го проверш да видиш дали върши работа. Така е поставен точно за да се ползва само един ,а не три. При застопоряването на снимката- спира въжето когато е на носа , когато е на кърмата се поставя в улея другото въже ( получава се застопоряване на въжето,когато си закотвен отзад) . Въжето е 4 мм. - на същия кам клийт върху другото се поставя и котвеното въже. Всичко това е тествано на сух полигон,след тестове в реална обстановка ще пиша резултата. Поздрави
Аватар
DOCTORA
Мнения: 2154
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 19:27
Местоположение: АНГЛИЯ
дал Браво: 303 пъти
получил Браво: 114 пъти

Мнение от DOCTORA »

Plamen Atanasov написа:За захващането на предната лебедка времето ще покаже дали е удачно . Не мисля че може да подаде( отвътре е с шайба и болт) , но при нужда лесно може да се запуши (ластика да се върже горе на дръжката). А за кам клийта е направен умишлено така( като живот и здраве се видим, ще го проверш да видиш дали върши работа. Така е поставен точно за да се ползва само един ,а не три. При застопоряването на снимката- спира въжето когато е на носа , когато е на кърмата се поставя в улея другото въже ( получава се застопоряване на въжето,когато си закотвен отзад) . Въжето е 4 мм. - на същия кам клийт върху другото се поставя и котвеното въже. Всичко това е тествано на сух полигон,след тестове в реална обстановка ще пиша резултата. Поздрави
Надявам се да се окажеш прав!
Аз лично съм лишен от всякакво инженерно мислене и единственно мога да копирам какво се прави по другите форуми.
Няма да се учуда ако ние хитрите българи не измислим нови хватки
дето на западняците не са им хрумвали. :lol:
Не забравяй да си купиш или направиш плуваща котва за вятъра!
Успеха в риболова има две тайни:

1- никога не казвай всичко което знаеш!
Аватар
kukata
Мнения: 634
Регистриран на: Чет Мар 15, 2007 22:32
Местоположение: София
получил Браво: 1 път

Мнение от kukata »

Колега, искам да споделя опасенията си относно дупченето на каяка. Сигурен съм, че си обмислил внимателно действията си, но има златно правило, че каяк не се дупчи под ватерлинията. В твоя случай си много близко до нея и въпросното място има доста често контакт с водата. В този ред на мисли искам да ти обърна внимание върху отводнителният тампон. Обърни внимание, че той също се намира близко до ватерлинията и това е грешка на проектантите. При теб той е на резба и доста добре уплътнен, но колеги споделят, че с течение на времето неговата херметичност става уязвима, къде от солената вода, къде от влиянието на температурата и т.н.
Относно котвената система съм сигурен, че ще работи не само на сухо, а и във вода! Идеята ти не е лоша и те поздравявам за нея, но времето и практиката ще покажат дали е по добра от традиционната.

Поздрави!
Не винаги по-голямата риба е най-добрата!
Plamen Atanasov
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Юни 30, 2009 22:47
Местоположение: Bremerhaven

Мнение от Plamen Atanasov »

Днес бяха направени първите тестове на вода, с цел проверка на подобренията. Резултата е :D . Снимките не са с добро качество (от телефон) ,но е по добре от нищо. Котвената система работи без проблеми ( даже имаше лека вълна). Снимал съм фиксирането на въжето при закотвяне на къмата ,и на носа .И в двата случая няма проблеми.
Започнах опити за първи риболов с каяка , и се започна гол след гол но: само кученца. Продължих така към половин час , вглеждам се вкъм брега - джипката ми я няма. Котвата ли ми прави номера нещо ? , аз ли недовиждам? . Та по живо по здраво , всички домашни любимци обратно при Нептун ,пускам турбото и към брега . Каяка е тежичък ама при нужда върви на глисаж :D . Оказа се че ме е навестил паяк (от хищните) , и принудително приключих с днешната разходка. http://snimka.bg/album.php?album_id=405963
Следва продължение:
Последно промяна от Plamen Atanasov на Пет Юли 31, 2009 1:25, променено общо 4 пъти.
Аватар
SELVA
Вносител
Мнения: 1290
Регистриран на: Съб Ное 05, 2005 22:48
Местоположение: София
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 30 пъти
Обратна връзка:

Мнение от SELVA »

пламене, поправи си мнението като сложиш правилно линка на снимката, посредата на това -

правилото за дупченето под ватерлинията е много хубаво,
но не трябва да е забранено да се дупчи въобще.

налягането на входа на пералнята вкъши и на холендерот на бойлера може да е няколко атмосфери, е те може никога да не протекат, въпреки че частите струват няколко лева.

Изображение

при мижавото налягане под каяка, аз съм сложил сонда (няколко стотин лева) предназначена и за дупчене на моторни яхти, която се стяга от яка гайка и гумен блок. Просто нещата трябва да се правят добре. Ако се дупчи и се слага болт, гайка и метални шайби с дебело гумено уплътнение... става много добре.
Да не забравяме, че всяка лодка има отвор на кърмата, който се затапва например с удобен гумен клипс като този:
Изображение
Lago.bg - Надуваеми лодки, електрически двигатели Haswing, оборудване, сонари
Plamen Atanasov
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Юни 30, 2009 22:47
Местоположение: Bremerhaven

Re: Вече и с Wilderness sistem Tarpon 120 в редиците

Мнение от Plamen Atanasov »

Реших да отделя малко време за каяка . Промени малки ,но важни според мен . Като начало реших да подменя всички времянки поставяни преди непосредствено ползване ( ясно е че често остават постоянни). Преместване на котвената система от дясна на лява страна , при ползване на плаваща котва за кльонк не ми беше удобно .Това естествено наложи поръчка на нова котва и макара . Имах монтирани 2 бр. вградени стойки . При тях беше променен ъгъла (въдиците да са наклонени назад ,ще се ползват само за транспорт ) , както и крепежите . Всички нови крепежи ще са неръждаеми , поцинкованите с времето ръждясаха. Подмяна на старите стойки с 3 бр. канон . 2 от тях монтирани зад седалката , ще се ползват за тролене , и една на десния борд напред . Сонара беше поставен колкото да се води че е в каяка. Сондата бях поставил в гумено легло залепено с полиуретан , при инспекцята се оказа разлепена . Поставих Гармин 250 C като вече го монтирах както трябва . Сондата беше залепена с двукомпонентно лепило . Имаше и ред дребни неща , въженца , скоби и др.
Като цяло съм доволен от каяка , според мен има 2 важни недостатъка . Единия е че седалката е малко по вдлъбната и задържа по малко вода . Не е болка голяма но ме дразни ( проблема е решен с 5 см. самонадувна възглавничка ) . Другия е по сериозен - люка пред седалката дизайнера е спал като го е мислил . Направен е доста ниско , и реално при малко вълни не трябва да се отваря ако не искате наводнение. Най близък достъп , а не може да се ползва на вода .
С материала който изрязвах за стойките си направих проба за заварка . С малка газова горелка се получи перфектно . Да не се налага но вече съм сигурен че лепенето не е проблем .
Скоро ще пусна и някоя снимка.
Аватар
RIMOHIT
Мнения: 3909
Регистриран на: Пон Юни 13, 2005 19:10
Местоположение: Бургас-Стара Загора
дал Браво: 40 пъти
получил Браво: 21 пъти

Re: Вече и с Wilderness sistem Tarpon 120 в редиците

Мнение от RIMOHIT »

Колко си прав!И аз съм още с временните текелажи :lol:
Имал ли си сериозни дръпки на добри риби с каяка? (Над 10кила )
Вярно за сомаджиите това май е малко ама за мен е огромно :oops:
hobie revolution 13
gogo26
Мнения: 715
Регистриран на: Сря Дек 10, 2008 9:41
Местоположение: Сливен
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 18 пъти

Re: Вече и с Wilderness sistem Tarpon 120 в редиците

Мнение от gogo26 »

За лепене или оформяне някакво, на пластмасата на каяка, е най-удобен пистолет за горещ въздух. :idea: Няма самозапалване или почерняване на пластмасата.
Hobie Mirage Outback
Plamen Atanasov
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Юни 30, 2009 22:47
Местоположение: Bremerhaven

Re: Вече и с Wilderness sistem Tarpon 120 в редиците

Мнение от Plamen Atanasov »

Изображение А това след заварката , ако се мине с водна шкурка резулта ще е добър .Сега е без допълнителна обработка .Изображение . Покрай преместването ми в Германия , ползването на каяка е доста рядко . Не съм имал големи риби за сега с него .
Plamen Atanasov
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Юни 30, 2009 22:47
Местоположение: Bremerhaven

Re: Вече и с Wilderness sistem Tarpon 120 в редиците

Мнение от Plamen Atanasov »

Малко снимки от сухия док .
Изображение
За бързо освобождаване от котвата.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Обикновенна стойка за въдица , преработена в мини (сгъваема).
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Бърз демонтаж , само с един винт .
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Място за почивка на кльонка , клещи нож и т.н.
Изображение
Обезопасяване на всичко подвижно.
Изображение
За допълнително укрепване на багаж .
Изображение
Без разхождащи се торбички и кутии из каяка .
Изображение
Следва монтаж на кутия за батерията.
Изображение
Вече залепена сонда .
Изображение
Допълнителни захвати по всички свободни места.
Изображение
Изображение
Осигуряване на греблото ,с подръчни средства .
Изображение
Котвената система или парашута са закрепени към буй . Връзката с каяка е посредством жълтото въже закрепено на бърз ключ за откачане . Следват монтаж на още малко дреболии ,които не са налични в момента . Надявам се скоро да види и вода .
Аватар
баш майстора
Мнения: 5843
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1643 пъти
получил Браво: 1805 пъти

Re: Вече и с Wilderness sistem Tarpon 120 в редиците

Мнение от баш майстора »

:shock: :shock: :shock: впечатлен съм!!!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с каяк”