Октопод-случайно или не?

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
bae
Мнения: 570
Регистриран на: Чет Мар 10, 2011 14:10

Re: Октопод-случайно или не?

Мнение от bae »

На мене 100 пъти ми малее, требва да се шибат у скалата минимум 250 до 300 пъти.Ако немате под ръка скала може да си носите воденичен камик и да ги шибате у него. :mrgreen:
Зад всеки успял мъж стои една жена, за която жена му не знае.
nafplio
Мнения: 675
Регистриран на: Пон Мар 09, 2009 22:26
Риболов: spinning , fly fishing
Местоположение: Бургас
дал Браво: 109 пъти
получил Браво: 29 пъти

Re: Октопод-случайно или не?

Мнение от nafplio »

кхммм , аз също да се изкажа (поне за рецептата) . Колега не ти трябват никакви скари ! За 16+ години , съм ял и варен и на скара и маринован и със макарони и и и ... та - след като си 'набил' (ако нямаш под ръка фризер - че и аз не ги бия - във фризера и след ден два е готов) , слагаш го в тенджера (най -бързо става в такава 'под налягане' ) , та в тази под налягане , след като 'засвири' чакаш поне 15 мин. (до 1.5 килограмов) и до 20-30мин. ако е 3-4 кг. . Както каза колегата Злати , може и да не слагаш вода - може до 200гр. или само чашка вино (други слагат малко оцет ) , аз слагам малко вода . Вадиш след варенето и режеш на хапки . Слагаш малко зехтин , малко лимонов сок и малко риган и си готов :wink:
mariolg
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Апр 25, 2009 17:59

Re: Октопод-случайно или не?

Мнение от mariolg »

Пропуснах нещо важно за тези които нямат никакъв опит в лова на октоподи.Независимо от начина на лов /полиангистро или каквато и да е стръв/ не забравяйте, че октопода не СЕ Е ХВАНАЛ, а мисли че той е ловеца и се е сдобил с плячка която стиска здраво с пипалата си.Но в момента в който осъзнае че той е плячката той веднага пуска стръвта и изчезва.Та когато водейки го излезе на 20-30 см. преди повърхността на водата трябва да действате бързо и рязко да го изхвърлите на брега.Октопода усети ли че не е във водата много бързо пуска плячката си, или се залепва за близък камък, или стената на кея.Доста октоподи изпуснах преди да осъзная че той в същност не се е хванал на куката, а просто си държи храната.
4o4o
Мнения: 19
Регистриран на: Пет Ное 04, 2011 10:39

Re: Октопод-случайно или не?

Мнение от 4o4o »

За улова на октоподи има доста методи, всички са доста коментирани из форумното пространство.
Аз искам да ви споделя мойта рецепта, до която стигнах след доста опити, четене на чужди форуми и мнооого изгледани клипове в youtube.
Та така, обикновено хващаните от мен октоподи са между 1 и 2 кила (по-малките от това връщайте незабавно). След като го хвана го обръщам и изхвърлям вътрешностите. Тука сега може да го биете, може и да не го биете, зависи колко отрицателна енергия сте насъбрали :mrgreen: :lol: :lol: Аз лично ги удрям 5-10 пъти, измивам ги хубаво с морска вода и ги прибирам във фризера за поне 3 дни. Следва размразяване. В тенджера обикновена сипвам малко вода, малко червено вино (100-150 гр.), малко оцет (20-30 гр.), глава лук, черен пипер на зърна, щипка едра морска сол, може малко дафинов лист и 1-2 коркови тапи. След като заври водата потапяме целия октопод за 2-3 секунди, вадим го, после още два пъти повтаряме упражнението за по 2-3 секунди и след това го пускаме целия (прави се с цел да не му се напука много кожата). Варим поне 30 минути, може до 1 час, на среден огън, като проверяваме октопода след тридесетата минута и го вадим тогава, когато вилицата влиза през него без особено усилие. Усеща се кога е готов.
Докато варим октопода в пластмасов съд с капак правя марината - 100 гр. хубав екстра върджин зехтин, сока на един малък лимон (който не обича кисело слага по-малко) и две хубави щипки риган. Бъркаме енергично. Така, след като октопода се е сварил достатъчно го вадим, нарязваме на 8 парчета т.е. всяко пипало отделно и догато е горещ го пъхаме в купата с маринатата, затваряме капака и тръскаме докато маринатата обвие всички парчета от хтапода. Поне 2 часа да стои. Може и повече - става все по-хубав, но го разбърквайте през 2-3 часа. Следва скара - както е омазнен със зехтин, лимон и риган, докато се запече хубаво отвсякъде (който предпочита по препечено пече повече, другите по-малко). Купата в каято е бил октопода и е останала марината не я хвърляме. Изпечения на скарата октопод го връщаме отново там, джуркаме и оставяме за 15-20 минути да отдъхне.
Сервираме. Гарантирам, че ако го приготвите така на някой, който обича морските дарове ще ви спомина винаги.
NIKI1968
Мнения: 634
Регистриран на: Чет Яну 03, 2008 11:23
Местоположение: София
дал Браво: 143 пъти
получил Браво: 8 пъти

Re: Октопод-случайно или не?

Мнение от NIKI1968 »

Колега, а каква е идеята с варенето на корковите тапи?
bae
Мнения: 570
Регистриран на: Чет Мар 10, 2011 14:10

Re: Октопод-случайно или не?

Мнение от bae »

NIKI1968 написа:Колега, а каква е идеята с варенето на корковите тапи?
Отделят едни танини, които помагат месото да стане по-крехко. Тоя номер е от френската кухня и работи.
Зад всеки успял мъж стои една жена, за която жена му не знае.
kilca
Мнения: 53
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 16:10

Re: Октопод-случайно или не?

Мнение от kilca »

mariolg написа:Но това е по-малката беля в сравнение с отровата която съдържа и може да доведе до затруднено дишане и още куп неприятности.
Това за пръв път го чувам. Не знаех, че октопода е отровно животно. Къде се съдържа тази отрова и как той я инжектира?
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”