Октопод-случайно или не?
Re: Октопод-случайно или не?
На мене 100 пъти ми малее, требва да се шибат у скалата минимум 250 до 300 пъти.Ако немате под ръка скала може да си носите воденичен камик и да ги шибате у него.
Зад всеки успял мъж стои една жена, за която жена му не знае.
-
- Мнения: 675
- Регистриран на: Пон Мар 09, 2009 22:26
- Риболов: spinning , fly fishing
- Местоположение: Бургас
- дал Браво: 109 пъти
- получил Браво: 29 пъти
Re: Октопод-случайно или не?
кхммм , аз също да се изкажа (поне за рецептата) . Колега не ти трябват никакви скари ! За 16+ години , съм ял и варен и на скара и маринован и със макарони и и и ... та - след като си 'набил' (ако нямаш под ръка фризер - че и аз не ги бия - във фризера и след ден два е готов) , слагаш го в тенджера (най -бързо става в такава 'под налягане' ) , та в тази под налягане , след като 'засвири' чакаш поне 15 мин. (до 1.5 килограмов) и до 20-30мин. ако е 3-4 кг. . Както каза колегата Злати , може и да не слагаш вода - може до 200гр. или само чашка вино (други слагат малко оцет ) , аз слагам малко вода . Вадиш след варенето и режеш на хапки . Слагаш малко зехтин , малко лимонов сок и малко риган и си готов
Re: Октопод-случайно или не?
Пропуснах нещо важно за тези които нямат никакъв опит в лова на октоподи.Независимо от начина на лов /полиангистро или каквато и да е стръв/ не забравяйте, че октопода не СЕ Е ХВАНАЛ, а мисли че той е ловеца и се е сдобил с плячка която стиска здраво с пипалата си.Но в момента в който осъзнае че той е плячката той веднага пуска стръвта и изчезва.Та когато водейки го излезе на 20-30 см. преди повърхността на водата трябва да действате бързо и рязко да го изхвърлите на брега.Октопода усети ли че не е във водата много бързо пуска плячката си, или се залепва за близък камък, или стената на кея.Доста октоподи изпуснах преди да осъзная че той в същност не се е хванал на куката, а просто си държи храната.
Re: Октопод-случайно или не?
За улова на октоподи има доста методи, всички са доста коментирани из форумното пространство.
Аз искам да ви споделя мойта рецепта, до която стигнах след доста опити, четене на чужди форуми и мнооого изгледани клипове в youtube.
Та така, обикновено хващаните от мен октоподи са между 1 и 2 кила (по-малките от това връщайте незабавно). След като го хвана го обръщам и изхвърлям вътрешностите. Тука сега може да го биете, може и да не го биете, зависи колко отрицателна енергия сте насъбрали Аз лично ги удрям 5-10 пъти, измивам ги хубаво с морска вода и ги прибирам във фризера за поне 3 дни. Следва размразяване. В тенджера обикновена сипвам малко вода, малко червено вино (100-150 гр.), малко оцет (20-30 гр.), глава лук, черен пипер на зърна, щипка едра морска сол, може малко дафинов лист и 1-2 коркови тапи. След като заври водата потапяме целия октопод за 2-3 секунди, вадим го, после още два пъти повтаряме упражнението за по 2-3 секунди и след това го пускаме целия (прави се с цел да не му се напука много кожата). Варим поне 30 минути, може до 1 час, на среден огън, като проверяваме октопода след тридесетата минута и го вадим тогава, когато вилицата влиза през него без особено усилие. Усеща се кога е готов.
Докато варим октопода в пластмасов съд с капак правя марината - 100 гр. хубав екстра върджин зехтин, сока на един малък лимон (който не обича кисело слага по-малко) и две хубави щипки риган. Бъркаме енергично. Така, след като октопода се е сварил достатъчно го вадим, нарязваме на 8 парчета т.е. всяко пипало отделно и догато е горещ го пъхаме в купата с маринатата, затваряме капака и тръскаме докато маринатата обвие всички парчета от хтапода. Поне 2 часа да стои. Може и повече - става все по-хубав, но го разбърквайте през 2-3 часа. Следва скара - както е омазнен със зехтин, лимон и риган, докато се запече хубаво отвсякъде (който предпочита по препечено пече повече, другите по-малко). Купата в каято е бил октопода и е останала марината не я хвърляме. Изпечения на скарата октопод го връщаме отново там, джуркаме и оставяме за 15-20 минути да отдъхне.
Сервираме. Гарантирам, че ако го приготвите така на някой, който обича морските дарове ще ви спомина винаги.
Аз искам да ви споделя мойта рецепта, до която стигнах след доста опити, четене на чужди форуми и мнооого изгледани клипове в youtube.
Та така, обикновено хващаните от мен октоподи са между 1 и 2 кила (по-малките от това връщайте незабавно). След като го хвана го обръщам и изхвърлям вътрешностите. Тука сега може да го биете, може и да не го биете, зависи колко отрицателна енергия сте насъбрали Аз лично ги удрям 5-10 пъти, измивам ги хубаво с морска вода и ги прибирам във фризера за поне 3 дни. Следва размразяване. В тенджера обикновена сипвам малко вода, малко червено вино (100-150 гр.), малко оцет (20-30 гр.), глава лук, черен пипер на зърна, щипка едра морска сол, може малко дафинов лист и 1-2 коркови тапи. След като заври водата потапяме целия октопод за 2-3 секунди, вадим го, после още два пъти повтаряме упражнението за по 2-3 секунди и след това го пускаме целия (прави се с цел да не му се напука много кожата). Варим поне 30 минути, може до 1 час, на среден огън, като проверяваме октопода след тридесетата минута и го вадим тогава, когато вилицата влиза през него без особено усилие. Усеща се кога е готов.
Докато варим октопода в пластмасов съд с капак правя марината - 100 гр. хубав екстра върджин зехтин, сока на един малък лимон (който не обича кисело слага по-малко) и две хубави щипки риган. Бъркаме енергично. Така, след като октопода се е сварил достатъчно го вадим, нарязваме на 8 парчета т.е. всяко пипало отделно и догато е горещ го пъхаме в купата с маринатата, затваряме капака и тръскаме докато маринатата обвие всички парчета от хтапода. Поне 2 часа да стои. Може и повече - става все по-хубав, но го разбърквайте през 2-3 часа. Следва скара - както е омазнен със зехтин, лимон и риган, докато се запече хубаво отвсякъде (който предпочита по препечено пече повече, другите по-малко). Купата в каято е бил октопода и е останала марината не я хвърляме. Изпечения на скарата октопод го връщаме отново там, джуркаме и оставяме за 15-20 минути да отдъхне.
Сервираме. Гарантирам, че ако го приготвите така на някой, който обича морските дарове ще ви спомина винаги.
Re: Октопод-случайно или не?
Отделят едни танини, които помагат месото да стане по-крехко. Тоя номер е от френската кухня и работи.NIKI1968 написа:Колега, а каква е идеята с варенето на корковите тапи?
Зад всеки успял мъж стои една жена, за която жена му не знае.
Re: Октопод-случайно или не?
Това за пръв път го чувам. Не знаех, че октопода е отровно животно. Къде се съдържа тази отрова и как той я инжектира?mariolg написа:Но това е по-малката беля в сравнение с отровата която съдържа и може да доведе до затруднено дишане и още куп неприятности.