Рецепти от Лемурия
Re: Рецепти от Лемурия
pana, предполагам не всяка жена би оценила комплимента ти, но съм поласкана
На всички колеги пожелавам:
Честито 50% ОТКРИВАНЕ на риболовния сезон!,
а на всички деца
Честит 1-ви юни!!!
Живи и здрави!
На всички колеги пожелавам:
Честито 50% ОТКРИВАНЕ на риболовния сезон!,
а на всички деца
Честит 1-ви юни!!!
Живи и здрави!
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Рецепти от Лемурия
1. За грамажите и хората
Учени твърдят, че човешката душа тежи точно 21 грама …
За търговеца тази мярка има собствено измерение.
За готвача в тях се побират
7 чаени лъжици брашно
или пък 1 супена лъжица захар,
или 2 чаени лъжици ориз.
За спинингиста 21 грама могат да бъдат мечтан 3-литров лефер.
За плувкаря – 1-метрова щука.
Все пак, каквото и да асоциираме и философстваме,
всичко съществено е като в онази реклама:
важни са душата (21 грама) …
… и зъбите (още не са му пораснали)
2. Колики
Но преди да се запознае с Феята на зъбките,
за да стане добър дегустатор на живота,
той първо трябва да се пребори с коликите:
За момента предястието е Лефакс.
Наистина не съм и предполагала
през какъв зор трябва да мине един малък човек
в развитието си, за да може някой ден да яде неща
като паниран нилски костур, маринован в люти чушлета
или задушен в билки минекоп,
или пъстърва в тиквичка с див лук и кози кашкавал:
Ще съм благодарна на всякакви антиколик съвети на ЛС.
Наскоро, например, по Ухота и рыбалка
един готвач спомена, колко е подходящ фенхелът
за колики при новороденото.
Тук е мястото да благодаря на един д-р Карп*
(едва ли е толкова добър шаранджия*,
но пък е страхотен педиатър).
3. Две в едно
През последните месеци
се научих да готвя без подправки,
да не опитвам с пръст суровото тесто за кекс,
да гледам на суровите риби и мезета като на коледна украса
и сутрин да не съм буреносна без чашата кафе.
Виното и бирата бяха грубо третирани само като маринати,
а животът без синьо сирене, бри и камембер се оказа възможен.
4. Залъгалки
Въздържанието също има място в кулинарията.
Изостря по-фините вкусове,
пренастройва усета към по-незабележимото и детайла,
кара апетита да хитрува и изобретява нови неща,
укротява лакомията.
За някои въздържанието може да бъде диета – здравословна или разкрасяваща,
за други - пост и молитва, за трети – нова гледна точка,
за четвърти – мисия или становище.
За мен беше интересна провокация в безбройните ми опити да з-а-л-ъ-ж-а...
... обичайните си хранителните навици и афинитет към определени силно
провокативни храни като дижонска горчица и пукани люти чушлета, задушени
с чесън, копър, зехтин и оцет –абсолютно несъвместими
с характерните за периода пърхащи коремни пеперуди
5. За бозайниците и рибите
И така, въпреки че телцето му все още се измерва в грамажи,
той вече си има ЕГН,
дъхът му е с аромат на ванилия
и оригването му е задължение ,
а неговите най-ценни 21 грама са леки като памук.
Дай боже, да порасне смел и добър човек.
Не се и съмнявайте, че също като майка му,
която и в девети месец ходеше за речна пъстърва
и баща му, който на 26 ден от раждането му
го заведе на планински язовир,
ще бъде сериозно закърмен с обич към природата.
Ще бъде приспиван от шума на пенлива река,
от песента на птиците в гората след дъжд,
или бумтенето на вълните.
И ще се събужда често в прегръдката на езерната мъгла рано сутрин... ще не ще
Вероятно ще бъде орисан с магията на творчеството,
и почти сигурно е, че ще бъде надарен с голЕма любов
към подводния сладководен
и морски свят:
…нищо чудно дори проходилката му да е от онези мухарските, за вода…
6. Рецептата: Бучка захар за душата
Две шепи кристална захар.
Няколко впръсквания вода с пулверизатора.
Трябва да получите зърнеста песъчлива консистенция –
нещо като мокър пясък за замъци и кофички-бофички.
Дънарите и фидеристите най-добре познават тази материя
за скулптури, устойчиви на подводната “ерозия” .
Запълвате формичките със захарния пясък
и оставяте на сухо, проветриво и топло до втвърдяване.
Може дори да сготвите на слънце.
7. За сухия режим
Така че, ако сте на сух режим и не можете да жулнете на двора
една мастичка с ледени кубчета - рибки,
си пригответе чаша студен чай,
подсладен с кубчета захар с рибешки фасон
В този ред на мисли и узо аромати:
препоръчаният ми сега студен чай от анасон, кимион и копър
се оказва истински благодат ,
а сминдухът - спасителният пояс на подправките
"Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде
кладенец...“
8. THE END/КОНЕЦ/КРАЙ(щник)
Имам цяла теория за хората, които обичат крайщниците на хляба.
Аз съм една от тях.
Някой ден непременно ще ви я споделя.
Учени твърдят, че човешката душа тежи точно 21 грама …
За търговеца тази мярка има собствено измерение.
За готвача в тях се побират
7 чаени лъжици брашно
или пък 1 супена лъжица захар,
или 2 чаени лъжици ориз.
За спинингиста 21 грама могат да бъдат мечтан 3-литров лефер.
За плувкаря – 1-метрова щука.
Все пак, каквото и да асоциираме и философстваме,
всичко съществено е като в онази реклама:
важни са душата (21 грама) …
… и зъбите (още не са му пораснали)
2. Колики
Но преди да се запознае с Феята на зъбките,
за да стане добър дегустатор на живота,
той първо трябва да се пребори с коликите:
За момента предястието е Лефакс.
Наистина не съм и предполагала
през какъв зор трябва да мине един малък човек
в развитието си, за да може някой ден да яде неща
като паниран нилски костур, маринован в люти чушлета
или задушен в билки минекоп,
или пъстърва в тиквичка с див лук и кози кашкавал:
Ще съм благодарна на всякакви антиколик съвети на ЛС.
Наскоро, например, по Ухота и рыбалка
един готвач спомена, колко е подходящ фенхелът
за колики при новороденото.
Тук е мястото да благодаря на един д-р Карп*
(едва ли е толкова добър шаранджия*,
но пък е страхотен педиатър).
3. Две в едно
През последните месеци
се научих да готвя без подправки,
да не опитвам с пръст суровото тесто за кекс,
да гледам на суровите риби и мезета като на коледна украса
и сутрин да не съм буреносна без чашата кафе.
Виното и бирата бяха грубо третирани само като маринати,
а животът без синьо сирене, бри и камембер се оказа възможен.
4. Залъгалки
Въздържанието също има място в кулинарията.
Изостря по-фините вкусове,
пренастройва усета към по-незабележимото и детайла,
кара апетита да хитрува и изобретява нови неща,
укротява лакомията.
За някои въздържанието може да бъде диета – здравословна или разкрасяваща,
за други - пост и молитва, за трети – нова гледна точка,
за четвърти – мисия или становище.
За мен беше интересна провокация в безбройните ми опити да з-а-л-ъ-ж-а...
... обичайните си хранителните навици и афинитет към определени силно
провокативни храни като дижонска горчица и пукани люти чушлета, задушени
с чесън, копър, зехтин и оцет –абсолютно несъвместими
с характерните за периода пърхащи коремни пеперуди
5. За бозайниците и рибите
И така, въпреки че телцето му все още се измерва в грамажи,
той вече си има ЕГН,
дъхът му е с аромат на ванилия
и оригването му е задължение ,
а неговите най-ценни 21 грама са леки като памук.
Дай боже, да порасне смел и добър човек.
Не се и съмнявайте, че също като майка му,
която и в девети месец ходеше за речна пъстърва
и баща му, който на 26 ден от раждането му
го заведе на планински язовир,
ще бъде сериозно закърмен с обич към природата.
Ще бъде приспиван от шума на пенлива река,
от песента на птиците в гората след дъжд,
или бумтенето на вълните.
И ще се събужда често в прегръдката на езерната мъгла рано сутрин... ще не ще
Вероятно ще бъде орисан с магията на творчеството,
и почти сигурно е, че ще бъде надарен с голЕма любов
към подводния сладководен
и морски свят:
…нищо чудно дори проходилката му да е от онези мухарските, за вода…
6. Рецептата: Бучка захар за душата
Две шепи кристална захар.
Няколко впръсквания вода с пулверизатора.
Трябва да получите зърнеста песъчлива консистенция –
нещо като мокър пясък за замъци и кофички-бофички.
Дънарите и фидеристите най-добре познават тази материя
за скулптури, устойчиви на подводната “ерозия” .
Запълвате формичките със захарния пясък
и оставяте на сухо, проветриво и топло до втвърдяване.
Може дори да сготвите на слънце.
7. За сухия режим
Така че, ако сте на сух режим и не можете да жулнете на двора
една мастичка с ледени кубчета - рибки,
си пригответе чаша студен чай,
подсладен с кубчета захар с рибешки фасон
В този ред на мисли и узо аромати:
препоръчаният ми сега студен чай от анасон, кимион и копър
се оказва истински благодат ,
а сминдухът - спасителният пояс на подправките
"Пустинята е хубава - каза малкият принц, - защото крие някъде
кладенец...“
8. THE END/КОНЕЦ/КРАЙ(щник)
Имам цяла теория за хората, които обичат крайщниците на хляба.
Аз съм една от тях.
Някой ден непременно ще ви я споделя.
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Рецепти от Лемурия
Въобще не е "ди енд"!
Сега започва приказката!
Да разбирам, че изчезването ти е обусловено от едно прекрасно малко създание, нали?
Сега започва приказката!
Да разбирам, че изчезването ти е обусловено от едно прекрасно малко създание, нали?
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Re: Рецепти от Лемурия
Съвсем да, Коце. Наистина е малко.Коце написа:Да разбирам, че изчезването ти е обусловено от едно прекрасно малко създание, нали?
Мерим го на въпросното кантарче - събира се в панерче за хляб
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
- Димитър Тодоров
- Мнения: 5661
- Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
- Местоположение: Силистра, на Дунав
- дал Браво: 571 пъти
- получил Браво: 1068 пъти
Re: Рецепти от Лемурия
Lemuria написа: .... Имам цяла теория за хората, които обичат крайщниците на хляба. ...
И аз обичам крайчета! Най-много обичам да опаткам и четирите крайчета на квадратният
селски хляб,дето правиха едно време в нафтената фурна.. Ехх,какъв хляб имаше едно време..или
пък просто очите ни са били други тогава и сме гледали различно..по детски.
Казват също,че който обичал да яде крайчетата,задължително имал момчета? Като знам колко крайчета
съм опаткал,сигурно ще си имам цял отбор рибарчета?!
Жив и здрави всички у дома,Мария,и много радост с малкия рибар!
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..
Stay focused !
Stay focused !
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Рецепти от Лемурия
Да е живо и здраво!Lemuria написа:Съвсем да, Коце.
И да надмине майкя си по готвене!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Re: Рецепти от Лемурия
От твойта уста - в божите уши, Коце
Митко, от пол’вин дума отбираш.
Точно за детството, крайщника и за големите деца ми е тезата.
Сигурна бях, че си от почитателите на коричката.
Щеше ми се да завъртя някоя вкусна попара от спомени по темата,
пак с пипер да поръся филия
и да пусна по течението няколко платноходки-сандвичи от крайщници…
Спомням си, например, едно време над Пловдив, в местността известна като хижа Здравец имаше една фурна. Правеха най-вкусния топъл ръчен хляб. Нижеше се вечна опашка от туристи за кръглите питки. Като параход беше отчупеният топъл крайщник от този хляб в зимните дни. Парата му се носеше на облаче в мъглата с незабравим аромат, още ми е в носа…
Инак все се чудя на еснафските ресторанти, в които крайщникът се третира като отпадък.
Снобизмът в кулинарията е също толкова натраплив, както еснафлъка в обществото ни. Но туй не е само наш предразсъдък. Англичаните, които си нямат колоритна дума като родната ни, наричат снизходително кайщника – duck food. Освен че подценяват хрупкавото или приятно жилавкото лакомство, са си решили, че патиците са с предимство, мигар си нямат рекордни шарани, които не умират от кеф да похапват коричка.
Скрупули са това, ама хората без въображение имат нужда от рамки и стандарт. Е на, чехите са подели кампания срещу пластмасовите бутилки за бира: “Да пиеш бира в пластмасова бутилка е като да правиш секс с надуваема кукла.”, казват билбордовете им. Има голям резон и еко закваска в слогана, ама хлябът е друга бира и добрата коричка с козе сирене чудесно “Върви с приятели!”, както се вика в онази тв реклама на Ариана, дето Мънков ни се хили на заден план на фона на пенливия Черни Искър
А това за крайщникът и момчетата е неоспорим факт, доказателството ми се усмихва вкъщи
Митко, от пол’вин дума отбираш.
Точно за детството, крайщника и за големите деца ми е тезата.
Сигурна бях, че си от почитателите на коричката.
Щеше ми се да завъртя някоя вкусна попара от спомени по темата,
пак с пипер да поръся филия
и да пусна по течението няколко платноходки-сандвичи от крайщници…
Спомням си, например, едно време над Пловдив, в местността известна като хижа Здравец имаше една фурна. Правеха най-вкусния топъл ръчен хляб. Нижеше се вечна опашка от туристи за кръглите питки. Като параход беше отчупеният топъл крайщник от този хляб в зимните дни. Парата му се носеше на облаче в мъглата с незабравим аромат, още ми е в носа…
Инак все се чудя на еснафските ресторанти, в които крайщникът се третира като отпадък.
Снобизмът в кулинарията е също толкова натраплив, както еснафлъка в обществото ни. Но туй не е само наш предразсъдък. Англичаните, които си нямат колоритна дума като родната ни, наричат снизходително кайщника – duck food. Освен че подценяват хрупкавото или приятно жилавкото лакомство, са си решили, че патиците са с предимство, мигар си нямат рекордни шарани, които не умират от кеф да похапват коричка.
Скрупули са това, ама хората без въображение имат нужда от рамки и стандарт. Е на, чехите са подели кампания срещу пластмасовите бутилки за бира: “Да пиеш бира в пластмасова бутилка е като да правиш секс с надуваема кукла.”, казват билбордовете им. Има голям резон и еко закваска в слогана, ама хлябът е друга бира и добрата коричка с козе сирене чудесно “Върви с приятели!”, както се вика в онази тв реклама на Ариана, дето Мънков ни се хили на заден план на фона на пенливия Черни Искър
А това за крайщникът и момчетата е неоспорим факт, доказателството ми се усмихва вкъщи
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рецепти от Лемурия
Да ви е честита рожбата!
Много радост да ви носи!
Много радост да ви носи!
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
Re: Рецепти от Лемурия
Скъпи хора,
изнесох се барабар с целия катун рецепти.
Ще наминавам насам, за да се фукам с риби, разбира се.
Благодаря ви за заряда!
Тук съм вече: http://lemuriaaaaa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
изнесох се барабар с целия катун рецепти.
Ще наминавам насам, за да се фукам с риби, разбира се.
Благодаря ви за заряда!
Тук съм вече: http://lemuriaaaaa.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=2SaFL1ss80k" onclick="window.open(this.href);return false;
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Рецепти от Лемурия
Кулинарни успехи в новите Ви дрехи!
п.п. На слънце се изгаря, но пък може да добиеш хубав тен!
п.п. На слънце се изгаря, но пък може да добиеш хубав тен!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Iso
- Мнения: 2065
- Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
- Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
- дал Браво: 499 пъти
- получил Браво: 697 пъти
Re: Рецепти от Лемурия
Здравей колежке, от 2013г. имаш много ангажименти и готвенето е насочено повече за малките хора, а не за дъртите чревоугодници като мен. Ама да попитам ще има ли продължение тази тема и по-специално насочена към Българската национална кухня с нови акценти?
Бъдете живи и здрави!
Бъдете живи и здрави!
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.
Re: Рецепти от Лемурия
Здравейте, колеги, нов съм във форума и се присъединих основно с цел търсене на хубави рецепти с риба. Видях, че тази тема е дооста дълга и много информация се е обменила с времето, но за жалост не успях да видя дали има някакво продължение, както последният коментар също запитва?
И за да не искам само информация и да съм претенциозен с рецептите, ще оставя една препратка към един от моите любими начина за приготвяне на ципура
И за да не искам само информация и да съм претенциозен с рецептите, ще оставя една препратка към един от моите любими начина за приготвяне на ципура