Коце, надявам се, че нямаш нищо против да продължа "тънката лятна линия", макар и малко по-дилетантски...
Да не отварям нова тема, де
Та... продуктите:
- 1,2 кг пресни миди
- китка лющян
- ~100гр. бира
- чаша ориз
- зелен лук
- стар лук
- 3 моркова
- галва чесън
- черен пипер, къри
Трябваше да има и копър, ама забравих да го сложа!
И нататък - в картинки:
Клиентите:
Внимавайте мидите да са затворени. Отворените миди са дали вече фира и не са годни, дори малко опасни, за консумация. Те се отстраняват. Случва се мидата да е леко отворена, за да диша, но когато я вземете тя се затваря. Това си е годна мида
Бръснене и подстригване. Просто "брадата" се издърпва от черупката.
Малко да лъснем фацата... По принцип са чисти и почти без налепи, но тази операция гарантира премахването на по-остър дъх на море и водорасли.
Декорации с лющян...
Общото между мен и мидите...
По време на варенето се разбъркват с дупчена лъжица периодично, докато всички се отворят - знакът, че са готови. Това отнема не повече от 5-6 мин. при вече загрят котлон, но пак казвам - трябва да се разбъркват.. Аз ги оставям за още 3-4 минути хубаво да се пропарят.
До тук, прецедени и поднесени със ситно скълцан лющян и магданоз са любимите ми миди натюр.
Но този път реших да стигна малко по-далеч, вървейки макар и неуверено по "тънката лятна линия" заложена от Коце.
Изчистени и апетитни:
Зелениите, на фона на измития и подсушаващ се ориз
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
:
Тук е моментът да отбележа, че улицани в действие, съвсем забравихме да снимаме
Затова - малко повече писане...
Прецединя бульон, малко по-малко от 2 чаени чаши, отиде в две направления.
За ориза - половин глава лук, един морков, чер пипер и къри. Всичко това в подгрята смес от олио и зехтин. Идеята ми беше да има и чесън и ситно скълцан копър, но... ги забравих!
За супата - зелен лук, малко морковче, чесън. И пак - лющян!
Накрая поръсих със ситно скълцан магданоз.
Изводи - повече миди и бюльон за ориза. Супата студена се е отепала за ракия.
Още трябва да се потя над котлона в търсене на правилните пътеки...
Взимайте миди само от сигурни и проверени места. В случая са от място, търгуващо с мидите на ферма "Дълбока". Но пак винаги си имам 1 на ум.