Опушко
- stancom
- Мнения: 3738
- Регистриран на: Сря Яну 02, 2008 16:59
- Местоположение: Чомаковци
- дал Браво: 93 пъти
- получил Браво: 154 пъти
Re: Опушко
По принцип става от всяко плодно широколистно дърво. Аз ползвах обикновено ябълка. Не съм пробвал с дъб, но с бук съм и нямах този проблем
Коце от къде си вземал рибите ? Да не би да са обработвани с консерванти, някой консерванти имат свойството да придават кисел привкус при нагряване
Коце от къде си вземал рибите ? Да не би да са обработвани с консерванти, някой консерванти имат свойството да придават кисел привкус при нагряване
Аз не мога да ловя риба !!!
Re: Опушко
пробвай с кедър - cedar- или както там се казва на БГ - има и една страшна рецепта за salmon - на барбекю накисваш за няколко часа парчета от кедрода дъска 1-1.5 см дебели за няколко часа, слагаш филето от сьомгата одгоре и на барбекюто за около 15 - 20 мин става хем опушено,хем опечено с мириса на cedar - става и с други видове риба..
"Дай на човек една риба и той ще я изяде за един ден, Научи човек да лови риба и той ще седи по цял ден в лодката и ще пие бира"
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Рибите са ОК, щото после сложих ребърца! Ще сменя дървото, може и от него да е...
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- daniel krilov
- Мнения: 2287
- Регистриран на: Пет Яну 21, 2005 10:04
- Местоположение: София /иначе от Бацова Махала/
- получил Браво: 2 пъти
- Обратна връзка:
Re: Опушко
Опушвам риба от 7-8 години и то в обикновена тенджера с малко фолио отдолу и розичка за зеленчуци на пара .Рибата е готова за 15 минути (даже я сервирах в ресторанта като аламинут ) ползвал съм всякакво дърво ,но най-драго е с ябълкови стърготини Не дръжте рибите повече време защото почват да горчат Бих ви обяснил процеса и видовете опушване, но отиваме в друг форум
http://www.mouche-fr.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
troutbum
Видри, видри,видри........
Daniel Krilov, Fishing club Old Otters – Sofia, Bulgaria
Най-мразим пораснали лузари
http://www.starividri.org" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kriloffishing.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
troutbum
Видри, видри,видри........
Daniel Krilov, Fishing club Old Otters – Sofia, Bulgaria
Най-мразим пораснали лузари
http://www.starividri.org" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kriloffishing.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Не се стеснявай, ще поемем знание!
Установих, че ми е малък притока на кислород и дима става много гъст. Ще разширя отвора долу и ще видим...
Установих, че ми е малък притока на кислород и дима става много гъст. Ще разширя отвора долу и ще видим...
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Re: Опушко
Има ли приток на кислород,има и мнооого пушек,а и много големи шансове да пламнат триците..Коце написа:Не се стеснявай, ще поемем знание!
Установих, че ми е малък притока на кислород и дима става много гъст. Ще разширя отвора долу и ще видим...
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Опушко
+1Gogata написа:....
Има ли приток на кислород,има и мнооого пушек,а и много големи шансове да пламнат триците..
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Чакайте малко, няма пушилня без отвор за входящ въздух.
Като има външно нагряване на триците, от къде да дойде кислорода?
Ако няма проходимост на въздуха, се получава моят лош ефект.
Като минат новите тестове ще говорим.
Вариантът с херметично пушене се прилага, но с много малко трици.
Хамериканците даже имат сайт за изчисляване на обемите - камера, комин, входящ въздух!
http://www.feldoncentral.com/bbqcalculator.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Като има външно нагряване на триците, от къде да дойде кислорода?
Ако няма проходимост на въздуха, се получава моят лош ефект.
Като минат новите тестове ще говорим.
Вариантът с херметично пушене се прилага, но с много малко трици.
Хамериканците даже имат сайт за изчисляване на обемите - камера, комин, входящ въздух!
http://www.feldoncentral.com/bbqcalculator.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
И така, вече мога да напиша дипломна работа по опушване!
След кратък застой, тестовете се провеждат ежедневно по различни схеми! Естествено!
Първоначалното количество трици, което ползвах беше 150-200 грама, сухи, мокри, всякакви варианти. Киселинният вкус беше налице. Сега съм намалил количеството до 25 гр, прилежно подредени в алуминиева чашка. Да тлеят бавно и да не изгарят. Пробвах с повече входящ въздух - димът беше добре като качество, но се удължава времето за готвене, тъй като пада температурата. Идеалният диапазон за горещо пушене е 80-120 градуса. Да, ама от къде да знаеш с точност? Купих си термометър със сонда и го монтирах вчера. Така вече знам точно какво и кога се случва.
В резюме - вчера заковахме на 108 градуса, 25 грама от едрите трици и пилешки крилца /само 2 бр, че да няма евентуална фира/!
Какво се получи:
Загряване на макс, после намаляване на силата на котлона, докато стрелката се закове.
Веднага след пушенето. Има си леката киселост, но това е неизбежно. Така казват всички.
Едното го оставих в хладилника. Днес сутринта нямаше миризма и киселост. Да видим довечера. Абе мисля, че скоро ще съм на 100% готов с технологичния процес.
Довечера ще пробвам с температура 85-90 градуса и с финните трици.
След кратък застой, тестовете се провеждат ежедневно по различни схеми! Естествено!
Първоначалното количество трици, което ползвах беше 150-200 грама, сухи, мокри, всякакви варианти. Киселинният вкус беше налице. Сега съм намалил количеството до 25 гр, прилежно подредени в алуминиева чашка. Да тлеят бавно и да не изгарят. Пробвах с повече входящ въздух - димът беше добре като качество, но се удължава времето за готвене, тъй като пада температурата. Идеалният диапазон за горещо пушене е 80-120 градуса. Да, ама от къде да знаеш с точност? Купих си термометър със сонда и го монтирах вчера. Така вече знам точно какво и кога се случва.
В резюме - вчера заковахме на 108 градуса, 25 грама от едрите трици и пилешки крилца /само 2 бр, че да няма евентуална фира/!
Какво се получи:
Загряване на макс, после намаляване на силата на котлона, докато стрелката се закове.
Веднага след пушенето. Има си леката киселост, но това е неизбежно. Така казват всички.
Едното го оставих в хладилника. Днес сутринта нямаше миризма и киселост. Да видим довечера. Абе мисля, че скоро ще съм на 100% готов с технологичния процес.
Довечера ще пробвам с температура 85-90 градуса и с финните трици.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- баш майстора
- Мнения: 5836
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1642 пъти
- получил Браво: 1790 пъти
Re: Опушко
Коце Пионеро!!!
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Край на тестовете. Достигнати са желаните кулинарни качества и всичко е отработено.
Оказва се, са ми трябвали само 15 гр стружки за 38 литра обем.
Благодаря на всички отзовали се! Всеки съвет бе взет под внимание.
Най-вече благодаря на Бай Гого и Дако! Комбинацията от техните жокери даде желаната метода.
А именно:
- загрявам с ел. котлон, до 75 С /температура вътре в съда, следена на термометъра, който е със сонда 10 см/ и го гася
- никакъв входящ или изходящ въздух
- стружките вече си пушат, но увеличават температурата до 108 С
- следващите 20-30 минути вътрешната температура изобщо не пада
- накрая дима е много рехав, но всичко е сготвено и вкуса е наред
- оставям продукцията да отлежи един ден в хладилника
- гасиш телефона и сипваш...
п.п. ако някой му трябват букови стружки /едри и ситни/ - имам много!
п.п.2. Майстора на уреда се казва Васко - 0886 31 61 25. Прави и други схеми. Не е от форума.
Оказва се, са ми трябвали само 15 гр стружки за 38 литра обем.
Благодаря на всички отзовали се! Всеки съвет бе взет под внимание.
Най-вече благодаря на Бай Гого и Дако! Комбинацията от техните жокери даде желаната метода.
А именно:
- загрявам с ел. котлон, до 75 С /температура вътре в съда, следена на термометъра, който е със сонда 10 см/ и го гася
- никакъв входящ или изходящ въздух
- стружките вече си пушат, но увеличават температурата до 108 С
- следващите 20-30 минути вътрешната температура изобщо не пада
- накрая дима е много рехав, но всичко е сготвено и вкуса е наред
- оставям продукцията да отлежи един ден в хладилника
- гасиш телефона и сипваш...
п.п. ако някой му трябват букови стружки /едри и ситни/ - имам много!
п.п.2. Майстора на уреда се казва Васко - 0886 31 61 25. Прави и други схеми. Не е от форума.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- mario67
- Мнения: 410
- Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
- Местоположение: София
- получил Браво: 4 пъти
Re: Опушко
Коце,разгледай и това:
http://koptim.com.ua/p9753858-koptilnya ... -dlya.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.caravanua.com/Dlja_piknika/ ... _okrashena" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=dFK55cYU1D0" onclick="window.open(this.href);return false;
Поздрави!
п.п.Ако някой знае как да си я поръчам от Украйна?
http://koptim.com.ua/p9753858-koptilnya ... -dlya.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://shop.caravanua.com/Dlja_piknika/ ... _okrashena" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=dFK55cYU1D0" onclick="window.open(this.href);return false;
Поздрави!
п.п.Ако някой знае как да си я поръчам от Украйна?
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Аз вече забравих, деа! Пушим си наволя, и се кефя на прекрасния вкус!
Тази, правоъгълната, може да ти я направи всеки железар! Ако пък имаш стара тенджера за варене на буркани, ми се обади да ти кажа рецептата...! Много е просто и лесно!
Тази, правоъгълната, може да ти я направи всеки железар! Ако пък имаш стара тенджера за варене на буркани, ми се обади да ти кажа рецептата...! Много е просто и лесно!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- mario67
- Мнения: 410
- Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
- Местоположение: София
- получил Браво: 4 пъти
Re: Опушко
Ето в тенджера под налягане
http://start-good.ru/page/samodelnaja-k ... skorovarki" onclick="window.open(this.href);return false;
http://start-good.ru/page/samodelnaja-k ... skorovarki" onclick="window.open(this.href);return false;