Дончо,като ти видя именцето в тая тема и аха,аха,наш Дончо е хванал сом,ама надали Утре и аз слагам джибрите,по точно утре ще ми ги докарат "сливките" и започва разправията с тях хахахахахаAnton_65 написа:не знам за вас,ама зимата ще лежа на една подарена меча кожа пред камината и ще гледам огъня, сръбвайки кехлибарена течност а за другото....който има въображение да се сеща..... а,може и някой подарен буркан от сом за мезе да мезя, че я хвана я не
За сома и пиячката.
-
- Мнения: 8517
- Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
- Местоположение: Пловдив
- получил Браво: 14 пъти
За сома и пиячката.
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
- Anton_65
- Мнения: 912
- Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
- Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
- Местоположение: Асеновград
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 14 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Любо,то да се хване,трябва да се иде аз за цяла год. имам по 2 -3 ч. кльонкане и то да пробвам на някой дали му работи кльонката ,но пък не мога да разбера защо трябва на всяка цена да се хване ,какво да кажат ловците захвърлили пушките и взели фотоапаратите ,на мен може да ми стига като почукам час два и като видя няколко черти до стръфта да ми стига ха ха
а ти натискай малките слифки да втасват, ама глей да не излетят като им дойде времето нали чете оня с пъпешите какво стана
и един съвет ако искаш приеми,намачкваш сливките с ботуши в корито и сипваш в бидоните,след няколко дни костилките сами си падат на дъното и се изгребват много лесно с ръка,пробвал съм с кайсий
а ти натискай малките слифки да втасват, ама глей да не излетят като им дойде времето нали чете оня с пъпешите какво стана
и един съвет ако искаш приеми,намачкваш сливките с ботуши в корито и сипваш в бидоните,след няколко дни костилките сами си падат на дъното и се изгребват много лесно с ръка,пробвал съм с кайсий
-
- Мнения: 8517
- Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
- Местоположение: Пловдив
- получил Браво: 14 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
И как по-точно да преброя извадени костилки после,на 450кг сливи,че не се сещам Не че е кой-знае какво,но не искам да има костилки вътре - никакви,а сливите ще ги мелим.Какво да се прави,хора без работа........
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
- Anton_65
- Мнения: 912
- Регистриран на: Пон Окт 31, 2011 14:08
- Риболов: На кльонк и прясно женско едно време,сега на спомени ха ха
- Местоположение: Асеновград
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 14 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
не ме разбра,ако не ти се занимава с чистене и мелене,това с мачкането е най оптималния варянт,мисълта ми беше че след ден два,костилките ги изгребваш от дъното и ги изхвърляш,естествено че трябва да се махнат че метила е най много в тях
ще споделя от няколко год. какво слагам преди сипването в казана,това го научих от стар ракиджия от Казанлъшко,като се сипе матеряла и преди да се запечата за варене,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен
ще споделя от няколко год. какво слагам преди сипването в казана,това го научих от стар ракиджия от Казанлъшко,като се сипе матеряла и преди да се запечата за варене,сипвам около 15 пакетчета сода бикарбонат вътре,содата обира на 80 пр. метила,самия лангер даже не мирише толко лошо,някой слагали прясно мляко,други царевица и т.н. но содата е най ефективна за мен
-
- Мнения: 8517
- Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
- Местоположение: Пловдив
- получил Браво: 14 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Дончо,аз говоря с човек които 20 години прави Троянска Сливова и когато ми е донасял от нея,ракията е била елексир.За това,не ти знам майсторите,но Гочето си знае работата и ще направя ракията по негова рецепта,само ще сложа с 5-6 кг захар повече че има доста попивателни около мене и ще я изпият бързо ако я направя само от плод и с нормално количество захар.Що се отнася до костилките,когато материала се смели,ферментацията е много по бърза и смятам че сливите смлени ще дадат максимума от себе си.Така че,задръж си твоята рецепта за тебе а що се отнася до содата,ще видим,но няма да слагам за да не разваля ракията.Поздрави на твоя майстор
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
-
- Мнения: 8517
- Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
- Местоположение: Пловдив
- получил Браво: 14 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
+1 Браво,добър нощен Трол
Жоро,остави сомовете,цял ден чистя сливи,а ти нищо не казваш по въпроса Нищо де,аз ще им махна костилките сега,утре ще ги свършим 450кг са и после ги меля,ако ще и нищо да не разбирам,разчитам на знаещи
Жоро,остави сомовете,цял ден чистя сливи,а ти нищо не казваш по въпроса Нищо де,аз ще им махна костилките сега,утре ще ги свършим 450кг са и после ги меля,ако ще и нищо да не разбирам,разчитам на знаещи
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
- te4osoma
- Мнения: 1901
- Регистриран на: Чет Окт 28, 2010 16:30
- Местоположение: ако го кажа,после трябва да ви убия.
- дал Браво: 321 пъти
- получил Браво: 122 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
аз ,като сложа сливите /кайсиите/ с водата и захарта в бидоните ги почвам с дрелката ..,направил съм си един нож кръстат и ги почвам да ги меля ...два дена игра яко по два пъти на ден правя ги на нектар ,а костилките остават на дъното и не ги махам ,после на казана с помпа ми дърпат сока и костилките си остават на дъното
тази година шест бидона по 120л кайсии след като ги направих на нектар с дрелката ,след 5 дена бяхме на казана и искарахме доволно кайсиева ...това го правя и със сливите по същия начин с дрелката и на нектар ...
п.п.винаги правя преварка ,винаги ,макар че казват че сливовата и се губил аромата...еми елат да ми я пробвате да видим нямали аромат
тази година шест бидона по 120л кайсии след като ги направих на нектар с дрелката ,след 5 дена бяхме на казана и искарахме доволно кайсиева ...това го правя и със сливите по същия начин с дрелката и на нектар ...
п.п.винаги правя преварка ,винаги ,макар че казват че сливовата и се губил аромата...еми елат да ми я пробвате да видим нямали аромат
Не се обвързвай с неща от които не можеш да се отървеш за 30 секунди ,когато усетиш жегата зад ъгъла...
-
- Мнения: 8517
- Регистриран на: Нед Авг 01, 2010 16:08
- Местоположение: Пловдив
- получил Браво: 14 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Течо,аз харесвам ракията на Гочето от Лисец,прави я майсторски и е много хубава,за това от сто рецепти избрах да си направя неговата.Що се отнася до сливите и тази бъркалка ще взема да си направя и аз но първо ще махна костилките,така или иначе ги подкарахме,ще се преборим с тях Аз също ще направя преварка,ако ще и свинско да става
"Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен " - Янкосан
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
" Глупаците,мръсниците и завистниците са като хлебарките,нямат изтребване,смачкаш две,изпълзяват още двадесет............хлебарки " - Л.Вичев
-
- Мнения: 50
- Регистриран на: Чет Яну 21, 2010 13:57
- Местоположение: Карлово
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Бати Любо щом ще правиш преварка моя съвет е да сложиш в патоките(ракията преди да се превари )
така му викаме по Карловски активен въглен на прах има го в аптеките по 1,20лв на 25л патоки 1 пакетче.
Содата гаси единствено киселинността.А да не забравя щом текне преварката от дели 3л за разтривка.На края когато
почне да тече кисела вода я спри.Нали знаеш че сме от ракиджийски район.Имам градина с стари Карловски сини сливи плодът е малко по дребен от Стенлито но са по-ароматни и сладки като Троянските са но в Троян не преваряват.Това мога да ти кажа като съвет.Аромата на синя слива я има още от началото но с времето още повече се засилва.
Забравих една подробност ако слагаш и захар в джибрите сложи и лимонена киселина малко защото да се получи по-добра ферментация и когато слагаш да ги вариш слагай вода защото ако са гъсти могат да загорят.
така му викаме по Карловски активен въглен на прах има го в аптеките по 1,20лв на 25л патоки 1 пакетче.
Содата гаси единствено киселинността.А да не забравя щом текне преварката от дели 3л за разтривка.На края когато
почне да тече кисела вода я спри.Нали знаеш че сме от ракиджийски район.Имам градина с стари Карловски сини сливи плодът е малко по дребен от Стенлито но са по-ароматни и сладки като Троянските са но в Троян не преваряват.Това мога да ти кажа като съвет.Аромата на синя слива я има още от началото но с времето още повече се засилва.
Забравих една подробност ако слагаш и захар в джибрите сложи и лимонена киселина малко защото да се получи по-добра ферментация и когато слагаш да ги вариш слагай вода защото ако са гъсти могат да загорят.
- franko
- Мнения: 3455
- Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
- Риболов: сооооооом
- Местоположение: пловдив
- дал Браво: 32 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Re: Отчети от риболова през 2013 г.
Колега,нека те поправя малко .В преварката,а не в патоките се слагат 4-5бр големи дървени въглища.Активен въглен са продава в Агро аптеките или винарските магазини,но той е за премахване на лош аромат и избистряне.В аптеката продават хапчета за хора и струват маса пари.Сода се слага 100гр на 100л джибра.Лимонтузу=винена киселина се слага в джибрата на 10л вода едно пакетче.Колкото повече вода и захар се слага в джибрата,толкова аромата ,ще намалява.Добре е да се сложат и винени дрожди!!
Най добрата захарност за ферментация(ракия) е 19-20%.Ракията(сливова), е добре да се пресече на 50% за да няма"Ох боли" .
Модерните Емо и Ачо да не се сърдят за темата,но това си е пак отчет свързан с риболова .
Без ракия,няма риболов .
Най добрата захарност за ферментация(ракия) е 19-20%.Ракията(сливова), е добре да се пресече на 50% за да няма"Ох боли" .
Модерните Емо и Ачо да не се сърдят за темата,но това си е пак отчет свързан с риболова .
Без ракия,няма риболов .
- Pike1
- Мнения: 1692
- Регистриран на: Пет Май 29, 2009 23:28
- Местоположение: Ямбол
- получил Браво: 11 пъти
Re: За сома и пиячката.
Ето тема за изготвяне и употреба на всевъзможни увеселителни напитки. Както каза Франко, без това риболов не става.
Аз ракия не варя, но употребявам .....естествено в умерени количества.
Аз ракия не варя, но употребявам .....естествено в умерени количества.
MEMENTO MORI
- franko
- Мнения: 3455
- Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
- Риболов: сооооооом
- Местоположение: пловдив
- дал Браво: 32 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Re: За сома и пиячката.
Мернах те и там.Много тънък бъзик към автора .
Между другото ,нашите джибри с Бранко са почти готови.Чакам да спре да гасне клечката и сме при Мацака .
Между другото ,нашите джибри с Бранко са почти готови.Чакам да спре да гасне клечката и сме при Мацака .
Последно промяна от franko на Нед Авг 25, 2013 23:52, променено общо 1 път.
-
- Мнения: 1200
- Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 14:27
- Местоположение: Варна,морето...
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 7 пъти
Re: За сома и пиячката.
Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам
yankosan написа:Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен...
Бат Стан написа:Едно време беше гъзария да пушиш и срамота да си гей. Сега е гъзария да си гей и е срамота да пушиш.
- Pike1
- Мнения: 1692
- Регистриран на: Пет Май 29, 2009 23:28
- Местоположение: Ямбол
- получил Браво: 11 пъти
Re: За сома и пиячката.
Седмичен БАН !!!Мънцата написа:Не мога да взема отношение по темата, аз алкохол не употребявам
MEMENTO MORI
- franko
- Мнения: 3455
- Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 21:37
- Риболов: сооооооом
- Местоположение: пловдив
- дал Браво: 32 пъти
- получил Браво: 6 пъти
Re: За сома и пиячката.
Вземи ,та му го тури сега .Таа ракия ,не прощава .
Ангеле,овладей са и си прочети л.с. .
Ангеле,овладей са и си прочети л.с. .