Помощ при избор на прът

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
koi4a
Мнения: 283
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 102 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от koi4a »

Прав си, лошото е че софийските реки стават само за теория. Практиката я оставям за по-малките градове и по-големите реки.
Иначе по темата нямам какво повече да напиша.
James
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Юли 30, 2013 11:13

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от James »

И така-вече съм собственик на мухарска екипировка. Послушах съветите на опитните форумци и се обърнах към момчетата от BFC. Те наистина се оказаха много любезни и ми помогнаха при избора. Сега остава да намеря време и да започна практически занятия. :)

Още веднъж благодаря за помощта!
Аватар
jazzmena
Мнения: 4593
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 188 пъти
получил Браво: 272 пъти
Обратна връзка:

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от jazzmena »

Аааа не така....
Сега вече чакаме отчет за първите стъпки и резултати :)
James
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Юли 30, 2013 11:13

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от James »

Отчетът е най-лесното нещо, времето е проблем... Първо трябва да посетя някоя поляна, да досаждам на някой да ме учи и едва после да си накисна оная работа(за мухата говоря, да не ме разберете погрешно) в реката. Всичко иска време, а на мен нещо точно то ми е недостатъчно... Но, както казва Чудомир, "и я че изокам некой ден" :)

Венсеремос! :mrgreen:
James
Мнения: 34
Регистриран на: Вто Юли 30, 2013 11:13

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от James »

За да не отварям нова тема, ще продължа да пиша тук и за "развитието" ми като мухар. :)
Едва вчера имах възможност да опитам екипировката си. Като начало пробвах замятане само с шнур на една ливада . Лека полека, в рамките на двадесетина минути започнах да свиквам със странното за мен замятане, като накрая успявах да постигна далечина от 15 м., че и повече. Обнадежден тръгнах към реката с основна цел да опитам "техниката" си и на терен, в реални условия. Междувременно вързах лидера, муха и поех към реката. При първите ми опити за замятане останах като шокиран-лидерът (2,7 м.) нарушаваше опитите ми да направя сносен кастинг. Полека лека свикнах и с неговото присъствие, макар и той да ми пречеше до края. Смених няколко мухи на място, просто за да видя как е, погазих стотина метра в реката. Е не хванах нищо, с изключение на едно кефалче колкото пръста ми, което беше нагълтало цялата зелена гъсеница и то откъм възела на куката. :mrgreen:

Направиха ми впечатление няколко неща:
1. След намокрянето на шнура, той залепва за пръта и оказва съпротивление на замятането. Нормално ли е това и може ли да се избегне с намазване на шнура с нещо?
2. Както и при другия риболов и тук се оказва, че куката и лидерът се заплитат в шнура. Вероятна причина за това е моята неопитност и грешки при замятането.
3. Лидерът с тази дължина се оказва проблем. Четох, че тази дължина се ползва при спокойни води. Дали мога да го намаля за реката и до колко?

В общи линии съм доволен от "излета". Не защото съм направил кой знае какво, но уапях да опитам техниката в реални условия. Установих, че ако се внимава при кастинга, ако се спазват основните правила, замятане от споменатите около 15 метра не са проблем. При мен около 10 процента от замятанията се получаваха както трябва, още около 10 бяха що годе добри, а останалите търпяха критика поради най-различни причини. Въпреки обнадеждаващият първи опит обаче, според мен с шнура, който имам (WF6F) и с пръта 2.7 м. 5/6, замятания около 20 и повече метра ще са трудни. Дали съм прав или с напредването ми с техниката на замятане ще успявам да покрия по-големи дистанции?

Поздрави на форумците! :)
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Мунчо »

Koлега, проблемите ти(и особено 2 и 3) произтичат от факта, че не можеш да хвърляш правилно. НО! Това не бива да те огорчава, защото и аз също не мога, което обаче не ми пречи да си хващам рибки за собствено удовлетворение. :lol:
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Росен »

Мислиш и имаш огромно желание - това е най-важното!
James написа:... Вероятна причина за това е моята неопитност и грешки при замятането ...
Стигнал си до основния извод, въпросът е как най-бързо да стигнеш до решението. Най-доброто, което можеш да направиш е
1. Да намериш приятел, който да ти покаже - много е важно на какво ниво е приятеля, да не стане "мечешка услуга"
2. Да си платиш на професионален инструктор, при който да вземаш часове - това е най-читавия начин - със всяко едно начинание е така - било ски, плуване, тенис и т.н. - най-бързия начин и най-сигурно довеждащ до резултати. В България вече има професионални инструктори :wink:
3. Да изгледаш и прочетеш поканата от другата тема и да си вземеш два дни отпуска - също много добър начин за старт (допълнението с едни чаове при инструктор после ще дойдат идеално)

Ако не предприемеш нито една от тези стъпки остава варианта на пробите, грешките и ученето по интернет ...

Ще се опитам изречение по изречение, но това не е като горните 3 начина, да знаеш ...

1.Не мога си представя как си хвърлял без лидер - лидерът е много важна част от цялата линия.
2. 15 метра са много да ги търсиш от първия ден - със сигурност си ги постигал по най-грешния начин.
3.Лидера не пречи на кастинга - без него просто няма кастинг.
4.Хващането на рибата е най-лесното нещо - трудно е да хванеш точно рибата, която искаш, но това са съвсем други теми. Кефалче, кефалче, другия път много повече - това е най-лесната работа с мухарката - да хващаш риби.
5. Има смазки за шнурове, може да си купиш и ползваш - идеята им е триенето да е по-малко между шнура и водачите - как ти лепне по пръта не ми е ясно ...
6. Куката и лидерът се заплитат в шнура поради грешен кастинг и това се казва "тейлинг луп" - "tailing loop". Най-вероятната причина, поради която ти се получава е претоварване на пръчката при предния каст и слизане на върха под правата на движение - http://flyfishing.iantra.com/fly-fisnin ... loops.html
7. Не пипай лидера. Допустимо е да се скъсява, но при други условия - по нататък ...
8. 15 метра наистина не са никакъв проблем, но на теб са ти проблем в момента. Убеден съм, че не 10 процента, а точно 0 процента са ти били правилните хвърляния.
9. С такава пръчка се хвърля цял шнур и още доста горница бекинг, което прави над 30 метра.
10.Абсолютно си прав - с напредването на техниката ти на хвърляне ще успяваш да покриваш по-големи дистанции, да намалиш напрежението, с което хвърляш в момента, да изчистиш грешките, да спреш да мислиш как точно трябва да хвърлиш, да усещаш абсолютния кеф от мухарския риболов и да се слееш с реката и рибите ...

Може би ти се струвам малко критичен, не искам да е така, но просто няма как да си похвърлял малко за първи път сам, без никой да ти дръжи ръката и да подаваш правилно на 15 метра - това е допустимо само за "мухарските богове" като този, който пише успоредно с мен в момента (това е вътрешно-заводски хумор - ако не го разбереш не е страшно).
И кастингът е като всичко друго - има си правила, трябват тренировки и някой който да те коригира - имаш желание - значи ще стане - просто от теб зависи колко бързо :wink:

Поздрави и запази устрема!
Веско
Мнения: 2611
Регистриран на: Съб Сеп 01, 2007 14:54
Риболов: спининг и мухарски
Местоположение: София
дал Браво: 136 пъти
получил Браво: 95 пъти

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Веско »

Виж тук една поредица от уроци...полезна е
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... wFs5zo6Tno
It is only the inexperienced and thoughtless who find pleasure in killing fish for the mere sake of killing them. No sportsman does this.
The finest gift you can give to any fisherman is to put a good fish back, and who knows if the fish that you caught isn't someone else's gift to you?
Jeeves
Мнения: 403
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 14:34
получил Браво: 1 път

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Jeeves »

Росен написа: 1.Не мога си представя как си хвърлял без лидер
само майсторите го могат, на мен това ми навява мили спомени - първити ми опити бяха БЕЗ лидер - купих си от един комшия ползвана мухарка с макара и шнур, мухата беше вързана с некъв накрайник директно за шнура :shock: .... викам му така ли трябва? а той ми отговаря че можело да се слага и повод, ама много се оплитал и той го бил махнал, даже имаше хванати риби по тая схема :idea: а аз по това време не познавах друг човек, който е ловил с шнур :(

п.п.
James, като почне всичко да пада в права линия - от върха на пръта до мухата от всеки път, с да речем 3-5 метра шнур, тогава ще ги мислиш метрите (то тогава може да решиш че няма кво да ги мислиш :wink: )..
"It is a good rule always to blame yourself if you have poor luck"
Ray Bergman
Бат Стан
Мнения: 10820
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 58 пъти
Обратна връзка:

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Бат Стан »

Jeeves написа: мухата беше вързана с некъв накрайник директно за шнура :shock: .... викам му така ли трябва? а той ми отговаря че можело да се слага и повод, ама много се оплитал и той го бил махнал, даже имаше хванати риби по тая схема
Тва сега звучи направо шокиращо, но като знам аз кви работи съм правил, докато се учех да мухаря преди 13-14 години и нямаше кой да ми покаже, та не се изненадвам много. Що се отнася до колегата и кастинга, Росен правилно му е казал - първо се научи да покриваш дистанция с 1 метър шнур от върха нататък, след това с 2 метра и така. Не се мъчи от първите излети да покриваш дистанция от 15 метра.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
Аватар
Росен
Мнения: 3461
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:43
Риболов: Мухарски риболов
Местоположение: Русе
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 250 пъти
Обратна връзка:

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Росен »

Чшшш, Бат Стане, никъде не съм казал да се мъчи да хвърля 1 или 2 метра - това отново е дисциплина за мухарските богове :wink:
С такава дистанция по никакъв начин няма да усети въдицата, която трябва да работи вместо него. Дистанциите от малко метри не са по-лесни от дългите такива ...
Трябва да си извади по-голямата част от главата на шнура - да кажем едни 7-8 метра може би ще са му оптималния вариант с който да тренира кастинг. Но аз отново се връщам на онези три точки за най-добро и бързо усвояване на основите, с приоритет на точка 2 ... Всичко друго си е чесане на пръстите по клавиатурата ...

Поздрави!
Аватар
Markony_RS
Мнения: 859
Регистриран на: Вто Ное 25, 2008 19:57
Риболов: мухарски риболов
Местоположение: Русе

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Markony_RS »

Има и самоуки мухари,но в днешните,съвременни времена при наличието на толкова инфо е грехота.Моето лично виждане е че най-добре е с приятел,на реката,хем да те гледа отстрани,хем да помага,хем да има на кого да покажеш една риба.
Мухарски Kлуб "СТРИМЕРИТЕ"
Самоирония:какво ли мятам с този сезал това пиле, вързано накрая му!
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Мунчо »

koi4a написа:Прав си, лошото е че софийските реки стават само за теория. Практиката я оставям за по-малките градове и по-големите реки.
Иначе по темата нямам какво повече да напиша.
Тц-тц-тц, пуста софийска ощетеност откъм реки...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Драго
Мнения: 752
Регистриран на: Пон Окт 08, 2007 14:16
дал Браво: 620 пъти
получил Браво: 493 пъти

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от Драго »

Това от линка по долу го изгледай и го научи - видицата е пружина и сама мята, ти трябва да я накараш да го стори. Отначалото филма започва с общи положения изгледай ги и тях, защото много хора си взимат гащеризон например и след първия излет викат, не диша, даже успяват да го пробият на някой трън докато го обуват. Тяпкин е готин, сертифициран инструктор, обяснява грешките и моториката на кастинга.

http://panik1968.io.ua/v346b47fe579732d ... d3d2e1d5ca" onclick="window.open(this.href);return false;

Ще разбереш защо шнура залепва - защото не ти е натоварена правилно системата, ще разбереш и как да я натоварваш, та пружината да заработи като такава .

Останалото Роско много подробно го е описал, намери по опитни мухари, отиди на сбирката на Янтра, запиши се ако можеш да членуваш в някой клуб и така - нещата с времето се нареждат
koi4a
Мнения: 283
Регистриран на: Чет Юли 10, 2008 15:05
Местоположение: София / Ямбол
дал Браво: 102 пъти
получил Браво: 45 пъти

Re: Помощ при избор на прът

Мнение от koi4a »

Ей тук пише за баланса, ама дали е вярно някой друг да каже.
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”