Опушко
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Става, да! Ама ще трябва после да купуваш нова на жена ти, че всичко ще стане черно после!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Давам, ама кажи колко литра ти е съда?mario67 написа:Коце,дай рецептата ,моля...
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Ще ти трябват около 35-40 гр стърготини /моята е 32 л. - 20 гр стърготини/. Сложи ги в метална купичка /крем карамел/. Когато запушат, намали огъня отдолу до минимум. Те ще си се разпалват и ще увеличават температурата, посредством дима. Ако ги посипеш на дъното ще изгорят бързичко. Гледай да няма входящ и изходящ въздух.
От момента на появяване на дим засичай времето - 30 мин за риба, 40-50 мин за месо, в зависимост от дебелината. Месата винаги мариновани поне със сол и захар 1:1. Без захар нищо не става. Месата да са абсолютно сухи /подсушени/ преди пушене. Хубаво е, първата половина от времето, да се готвят на по-висока температура, а втората половина на по-ниска. Аз нагрявам с електрически котлон - най-добре, или с газов - не толкова, но по-бързо става.
Ако имаш термометър го ползвай - без него не знаеш какво се случва.
Аз пуша на 85-100 градуса. Винаги трябва да си надвишил 65 градуса, за да се изтребят бактериите. Пушенето е в диапазона 80-120 градуса, като към горната граница отива на грил вече! Термометър си купи от тук http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... 2&Itemid=3" onclick="window.open(this.href);return false;, струва 13 лв.
Най-важното! Има технологично време за отлежаване на продукта. 24 до 48 часа след опушването, в хладилник, опаковано с фолио или покрито с нещо. Когато извадиш готовия продукт и го опиташ, вкуса ще е леко киселеещ и дразнещ. След един ден обаче ще настъпи чудото!
Най-често кожата /риба или пиле/ не се яде, тъй като поема силно пушека.
От момента на появяване на дим засичай времето - 30 мин за риба, 40-50 мин за месо, в зависимост от дебелината. Месата винаги мариновани поне със сол и захар 1:1. Без захар нищо не става. Месата да са абсолютно сухи /подсушени/ преди пушене. Хубаво е, първата половина от времето, да се готвят на по-висока температура, а втората половина на по-ниска. Аз нагрявам с електрически котлон - най-добре, или с газов - не толкова, но по-бързо става.
Ако имаш термометър го ползвай - без него не знаеш какво се случва.
Аз пуша на 85-100 градуса. Винаги трябва да си надвишил 65 градуса, за да се изтребят бактериите. Пушенето е в диапазона 80-120 градуса, като към горната граница отива на грил вече! Термометър си купи от тук http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... 2&Itemid=3" onclick="window.open(this.href);return false;, струва 13 лв.
Най-важното! Има технологично време за отлежаване на продукта. 24 до 48 часа след опушването, в хладилник, опаковано с фолио или покрито с нещо. Когато извадиш готовия продукт и го опиташ, вкуса ще е леко киселеещ и дразнещ. След един ден обаче ще настъпи чудото!
Най-често кожата /риба или пиле/ не се яде, тъй като поема силно пушека.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- mario67
- Мнения: 410
- Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 13:55
- Местоположение: София
- получил Браво: 4 пъти
Re: Опушко
Много Благодаря! Задължен съм ти! Ще почерпя!
Преди години,изкарах 5 год на гурбет в Либия и там си пушехме,но незнаех за захарта?
Преди години,изкарах 5 год на гурбет в Либия и там си пушехме,но незнаех за захарта?
- 6tukara
- Мнения: 196
- Регистриран на: Нед Фев 03, 2008 18:00
- Местоположение: София
- дал Браво: 24 пъти
- получил Браво: 2 пъти
Re: Опушко
Здравейте от стари майстори в България съм чувал че вместо стърготини ползват орехови шлюпки (чупиш орехите хапваш ядките и шлюпките за пушене ).
Ядох пушена скумрия направена по този начин и беше супер айде че си накапах клавиатурата
Ядох пушена скумрия направена по този начин и беше супер айде че си накапах клавиатурата
Ако има риба и на бастун че се хване
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Всяка дървесина, която се ползва за опушване, трябва да има определен процент влажност. Иначе става, що не! Ако знаеш, че не са изсъхнали на кокъл!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Опушко
Насе, се така да се тровим!naso написа:Ше се изтровите бре еииии
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Re: Опушко
Смятам да направя пушилня от тенекия за сирене. За този обем колко грама стърготини са необходими?
Предварително благодаря за отговора.
Предварително благодаря за отговора.
Единственото нещо което обичам повече от риболова е родината си
www.starividri.org
www.starividri.org