Кормораните

Общ форум за риболова и хората с люспа в мозъка.
Аватар
Kriss
Мнения: 3006
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:38
Риболов: спининг, тролинг
Местоположение: София
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Kriss »

Ъмм, майсторе, забравяш важната подробност, че корморана хвърка. Като му намалее някъде рибния запас, просто се мести. А проблема на БГ с кормораните е тясно свързан с ТЕЦ-а. Единственото незамръзващо сладко езеро на Балканите, а май и в цяла североизточна Европа. За корморана то се явява естествен зимен рай.От там до реките ни е половин ден полет. Лятото просто се разпръсква из цяла Европа, ама дойде ли есента айде у бугарско да папа.
ДАЙТЕ ДА СПРЕМ ТЕЦ-а!!
По-добре неестесвено весел, отколкто естествено нацупен!

Стари Видри
Аватар
Bobo
Мнения: 752
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:25
Местоположение: Варна
дал Браво: 1 път
получил Браво: 1 път

Мнение от Bobo »

И аз щях да го пиша това за теца, ама си викам той Крис ще се сети :wink:
Между другото, Майсторе, разчетох се из нета, корморана не яде 1-1,5 кг риба на ден, ами около 500гр.
И продължавайки в духа на статистиката, колко рибари има в БГ? Около 200 000, които си плащат билети и още два пъти по толкова, които не плащат. Ако приемем, че 10 000 са всеки ден за риба и хващат средно по 700 грама, то излиза, че те нанасят доста по-големи щети от кормораните, особено имайки предвид, че не са тука само за през зимата. Ако към тях прибавим и 2000 мрежари с по около 2-3 килограма средно на ден, кво става...
iddqd
Жичката
Мнения: 309
Регистриран на: Пет Авг 25, 2006 8:25
Местоположение: Велинград
Обратна връзка:

?

Мнение от Жичката »

Кормораните разрешени ли са за лов??
Щото ак са можеме да постнеме в някой ловен форум
колко са се навъдили:))))Това в кръга на шегата:)
обаче тези пилета не са виновни че трябва да ядът!!!!
Хората по колко тона месо изяждат дневно????
Ако у нас 7-те милиона изяждат по средно 200 грама на ден
месо се получава 1.4 мильона тона на ден как ви се струва?
и по 100 гр да е пак си 700000 тона на ден какво ще кажете?
http://www.bgdiagnostica.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Стара риба няма :)
Аватар
vidalix
Мнения: 1052
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 13:37
Местоположение: София
дал Браво: 1 път

Мнение от vidalix »

Здравейте,

Майсторе, от къде изкара тия 57 436 бройки???????
На диаграмата (http://bspb.org/site/srednozimno.php?showall=3) за общия брой на този род включващ три вида, от които качулатия корморан, който си живее мирно по морето световнозастрашения малък и големия са достигнали бройка от 28 718 по време на последното броене от 14-16 януари 2005г.(на диаграмата означено като 2004 като край на годишен период).
Най-висока численост родът достига 2001 за разглеждания период от 1996 година насам, поради изключително студената зима. Ако нещо недоглеждам, кажи къде бъркам и съм готов да се поправя
:lol: :lol: :lol:

Kriki, по Струма ходя често, а и хора от София, които познавам броят поречието по време на споменатото среднозимно броене и смятам, че съм добре запознат с числеността! ТЯ НЕ Е НИКАК МАЛКА! Това е факт безспорно, но дали да си търсим враг в лицето на големия корморан или първо да оправим нещата при себе си???????????

И стига вече с "Марица-изток"! Тази афера завърши отдавна, но щом призоваваш умните и знаещи глави ето нещо и от мен за тях:

СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПТИЦИТЕ ПО ПРОБЛЕМА С ЯЗОВИР "ОВЧАРИЦА" (http://bspb.org/site/final.php?type=stan&topic=2)

Както е известно, в началото на януари 2002 г. в медиите се появиха съобщения за масово измиране на рибата в язовир "Овчарица", като това беше приписано на зимуващите корморани и пеликани.

Във връзка с това БДЗП извърши свое проучване, включително изясняване на обстоятелствата на място.

Язовир "Овчарица" е охладителен водоем на ТЕЦ "Марица - Изток 2", и се стопанисва от "Предприятие Язовири и Каскади" към бившия НЕК-ЕАД, сега Национална Агенция по енергетика. Целогодишно температурата на водата в язовира е с няколко градуса по-висока от нормалната, като дори зиме по-голямата част от язовира не замръзва. Язовирът е и риборазвъдна база, като стопанисването на рибните му ресурси се извършва от фирма "Номиком" - София.

Преди ноември 2001 г. НЕК-ЕАД "Предприятие Язовири и Каскади" сигнализират в МОСВ за влошаване на екологичната ситуация в язовира. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ извършва проверка и през м. ноември 2001 г. внася доклад до министър Д. Арсенова, в който описва проблема и предлага свикването на работна среща за разрешаването му. Експертите на ИАОС установяват внасяне в язовира отпреди около 3-5 г. на чуждоземната мида "дрейсена". По тяхно мнение, най-вероятно внасянето на вида е станало чрез зарибителен материал. Известно е, че пренасянето на мидата от птици, от вятър или други естествени фактори е изключено. Мидата се характеризира с бързото си развитие, като в подобни случаи, при липса на естествени неприятели, тя причинява материални щети за милиарди долари в различни страни по света. Според доклада на ИАОС именно мидата "дрейсена" застрашава работата на най-големия в момента ТЕЦ на България". Опитите за ограничаване на разпространението и вредното въздействие на мидата "дрейсена" са започнали в язовира още преди измирането на рибата в началото на 2002 г.

Извършените от БДЗП наблюдения и консултации ни дават основание за следните категорични становища:

1. Подкрепяме изцяло констатациите на доклада на ИАОС от ноември 2001 г. и направените препоръки.
2. Масовото измиране на рибата в яз. "Овчарица" е причинено от задушаване поради чувствително намаляване на кислородното съдържание във водата. Известно е, че мидата "дрейсена" е извънредно активен консуматор на кислород, което допълнително е понижило и без това ниското съдържание поради повишената температура на водата, както и поради частичното замръзване на язовира в североизточната му част.
3. Извършеното от БДЗП преброяване на птиците в язовира показа, че в него не зимува цялата популация на големия корморан в България (23500 екз. през 2001 г.), както се твърдеше, а само 4697 екземпляра.
4. Естествено, кормораните са се възползвали от големите количества измираща риба, но не те са причината за масовата й смъртност.
5. Настояваме за предприемане на незабавни действия по разработване и прилагане на Програма за контрол и управление на инвазията на мидата "дрейсена", тъй като смятаме, че масово измиране на риба ще се повтори през топлите летни месеци, въпреки отсъствието на корморани през този сезон.
Lubo
Мнения: 4329
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:08
Местоположение: София

Мнение от Lubo »

Най-сетне някой специалист запознат с проблема да се изкаже!
www.starividri.org
www.fishing-mania.com
"Мястото на рибата е във водата"
Fen
Мнения: 69
Регистриран на: Вто Дек 28, 2004 0:33
Местоположение: Avstria
получил Браво: 9 пъти

Мнение от Fen »

Привет на всички!

И във Австрия и Словакия няма мира от тия същества.
четох във последният брой, че някакви са ходили на екскурзия по дунава до Словакия и описват положението като бедствено. По целят дунав само корморани и нищо друго.

Сега зимата като ходя до дунава на разходка ги виждам всеки ден. Има страшно много. Много по-вече от минали години. Най-лошото обаче е не че ядат рибите, ами се хвърлят и на по-големи риби, които разбира се не могат да изядат ами само ги накълвават или нараняват и рибата умира от инфекции и паразити.
Наранена ли е веднъж, почти сигурно е че ще умре. А рибите над кило или две люпят повече рибки.
Така загиват щуки, шарани и други благородни риби.

Очаква се скоро да ги редуцират по някакъв начин, ама какъв ли ще е той, мога само да гадая. Но едно е сигурно, че рибата страшно бързо намалява. Дали е от кормораните не знам, но те са се увеличили много и това всеки го вижда.
Аватар
Майстор Саки
Мнения: 4277
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
Риболов: heavy spinning
Местоположение: на р. Дунав около Свищов
дал Браво: 26 пъти
получил Браво: 10 пъти

Мнение от Майстор Саки »

Да, моя е грешката с бройката на кормораните, 28 718 са. Не ми се зареждаше директно диаграмата и с търсене в сайта попаднах на преборяване, поместено в таблица. От нея съм се заблудил.

Make Love & Ribolov!

I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
Аватар
Иво
Мнения: 908
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 12:50

Мнение от Иво »

Ама как точно се изчислиха тази бройки 28 718... ей тия 18бр.?Изображение
Аватар
vidalix
Мнения: 1052
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 13:37
Местоположение: София
дал Браво: 1 път

Мнение от vidalix »

Купуваш си последния брой на Капитал, взимаш списанието Light и намираш статия с подробно описание що е то среднозимното преброяване на водолюбивите птици
Аватар
Иво
Мнения: 908
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 12:50

Мнение от Иво »

vidalix написа:Купуваш си последния брой на Капитал, взимаш списанието Light и намираш статия с подробно описание що е то среднозимното преброяване на водолюбивите птици
Предполагам как се изчислява! Но винаги ми е било смешно от тези ТОЧНИ цифри! Иначе се майтапя приятелю!Изображение
Аватар
Kriss
Мнения: 3006
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:38
Риболов: спининг, тролинг
Местоположение: София
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Kriss »

Видаликс, благодаря за цитата. Но.... Въпросното изледване е направено отБЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПТИЦИТЕ, а не от независима инстанция. Някои от специалистите работят към БАН в Приридинаучния музей и по случайност ги познавам поне по име - всичките орнитолози.
Преди 2-3 години в един друг форум им зададох няколко въпроса и резултатът беше гробна типина. Естествено те не предпочитат fishing, a bird watching и излагат нещата от собствената си камбанария. И понеже точно тогава бях на риба на "Овчарица" мога да ти разкажа точно какво се случи.
Як студ беше свил и освен Овчарица нямаше незамръзнал гьол в цяла БГ, а предполагам и много отвъд. Нямам си понятие колко бяха коромораните, но първия скендер беше почернял от тях. Вдигат се бухкат се и излизат след 5-6 мин. И рибата изплува... Шарани, каракуди, бели, амури, сомета - всичко между кило и две, наранени от човките им. От постоянното течение умиращата риба тръгна към стената (охладителите), а там братята роми чакаха вече с чували. Това го даваха и по bTV.
Тъй наречения "проблем" с мидите го имаше поне от 95-а. Не е толкова проблематично "изяждането" на кислорода, колкото технологичен проблем - по някакъв начин пречат на охладителите на ТЕЦ-а. Примерно се закачат по "цедките" и ги задръстват. За това в договора на НОМИКОМ има изрична клауза, с която дружеството се задължава да внесе и зариби черен амур, който се храни изключително и само с миди. Зарибен е мисля 96 или 97-а година.
Обаче я сега ми кажи как така изведнъж кислорода в гьола свърши точно когато сви студа и как така аджеба това събитие съвпадна и с набега на 90% (цитирам орнитолозите) от популацията на голям корморан на Балканите? Как тоя кислород не взе да свърши август да кажем, когато планктона на "Овчарица" цъфти най-много? Как пък взе та не свърши минлата година февруари да речем, как пък не е почнал да свършва в момента?
По-добре неестесвено весел, отколкто естествено нацупен!

Стари Видри
Аватар
vidalix
Мнения: 1052
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 13:37
Местоположение: София
дал Браво: 1 път

Мнение от vidalix »

:) Май имаме общи познати в музея, а? :lol:

Ами те причините за несгодите на рибата в "Овчарица" са много! Защо именно като свие студа - ами с появата на леда естествения достъп на кислород е лимитиран и всички гниения и дишащи гадинки го изчерпват допълнително - не е трудна тази задача :D
А, защо са се стекли 90% от кормораните там пак е лесна задача - щом е единственият незамръзнал водоем и има храна, ясно е, че ще идат при храната. Но, че гладна птица просто наранява риба и не се възползва от нея ми е странно да го повярвам.
Не знам какво толкова стана, че обсъждаме очевидни неща? Да, в Словакия, Австрия и въобще средна Европа големият корморан прави яко поразии и си го стрелят не на шега. У нас едва ли числеността му е толкова голяма, за да се разреши официално отстрела, а и да причини кой знае какви щети. Като всяко живо същество и корморана търси храна и където я има се възползва, но с тази разлика че яде колкото може, а не колкото може да носи на москвича багажника.

Предлагам ви да спрем вече тази тема, няма никой да си промени позицията!
Ставаше дума за любимото ни занимание, риболова, и как да му помогнем! Сигурен съм, че по-ефикасно и смислено е да мислим как можем да ограничим човешкото посегателство и безумие, но за съжаление съм убеден, че по-лесно ще е да избием кормораните до крак! Така че всеки да си избере метода за справяне!
А аз само исках да ви накарам да помислите за секунда къде е реалния проблем, преди да обявите известната на всички ниприсъда!
Аватар
Kriss
Мнения: 3006
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:38
Риболов: спининг, тролинг
Местоположение: София
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Kriss »

Vidalix, гле'й с'а как си противоречиш. Гниело, 'щото има лед, а 90% били там 'щото нямало :lol:
Значи не съм орнитолог, но съм убеден, че корморана нанася повече щети отколкото може да изяде. Имам предвид, че като се гмурне напада първата риба, която види. А не преценява първо дали може да я погълне. За това неслучайно казах, че на "Овчарица" изплуваха риби между 1 и 2 кила. А съм убеден в това от многото гледане на Animal Planet :wink: - разни морски орли ловят сьомга, но понякога заковават 6-7 килограмови парчета и посмъртно не могат да ги вдигнат от водата. Но ги коват, нали?
Идеята ми просто беше, че не мидата е виновна, а пилето.
Но съм съгласен, проблема не се решава с избиването на кормораните. И пак съгласен - спираме темата.

P.S. Навремето майка ми работеше в института към музея, но и тя и повечето й колежки се пенсионираха, така че вече познавам хората от там само задочно.
По-добре неестесвено весел, отколкто естествено нацупен!

Стари Видри
Аватар
vidalix
Мнения: 1052
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 13:37
Местоположение: София
дал Браво: 1 път

Мнение от vidalix »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Стига вече с този лед, :lol: нали знаем, че в "Овчарица" топла вода влиза, остава винаги малко петно незамръзнало, там баш е супата за корморана:)

Хайде край на темата! Мрежарите в пандиза, свобода за корморана:)

P.S. Kriss, имаш ЛС
Публикувай отговор

Обратно към “Рибарска среща”