Match Fishing UK aka. Селска касапница

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Popeye
Мнения: 725
Регистриран на: Пет Юни 04, 2010 16:02
Риболов: ПлаФФка и морски
Местоположение: Варна
дал Браво: 21 пъти
получил Браво: 6 пъти

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от Popeye »

:tup: спря ми тока mate :D
VIP sux !!!
Аватар
krasimir
Мнения: 3428
Регистриран на: Сря Сеп 14, 2005 13:08
Местоположение: Стара Загора / София
дал Браво: 1 път
получил Браво: 4 пъти

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от krasimir »

Между другото като заговори за Gold Valey, Will Raison има много хубава рубрика и в youtube има кратки клипчета от кое място (peg) на gold valey, какво трябва да направиш, за да спечелиш мач. Всъщност клипчетата са по 3-4мин и са кратко съдържание на пълнокадрен филм, който съществува и се продава от v2angling като рубрика E-magazine. :wink:
Въпреки, че са трейлъри мисля, че ще те ориентират много добре кое, как и какво в някаква степен. :tup:
Аватар
Ивайло
Търговец
Мнения: 1434
Регистриран на: Нед Май 22, 2005 18:49
Местоположение: sofia

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от Ивайло »

Голям си ей аз съм ти фен добре че сте ти и Иван та да има какво да се чете евалата :tup: :tup: :tup: :tup: :tup: :tup:
Иска ми се да ходя 6 дни в седмицата за риба.Луд ли сам незнам:)))
Аватар
patrona86
Мнения: 235
Регистриран на: Вто Авг 05, 2008 21:25
Риболов: allrounder
Местоположение: Farnborough/UK
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от patrona86 »

Решението е взето, всъщност взето е мноого отдавна, просто беше затвърдено !!!
Прибирам се у нас , разтоварвам колата, душ и пред лаптопа. Влизам къде що има риболовен форум, изчитам всички мнения и съставям списък. После изглеждам всяко едно клипче в Youtube, което съветва как да изберем първата си fider въдица. Прочитам всяка статия v Pole fishing, Matchfishing, Emprove Your Corse Fshing, Anglers Mail, прочитам всеки подфорум на Maggotdrowners , за по сигурно проверявам и в Гугъл. Накрая започва да се оформя нещо като предложение. За риболов на комерсиални водоеми в Англия се препоръчват въдици с дължина от “8 до “11 . Как каво 8 до 11 бе ? Фута, нали сме в Англия. Написал съм ви легенда по горе,алоо ! По късите са за по прецизни замятания до около 25 метра tide to the bank (тогава нищо не ми говореше)а с 10-11 футовите модели можело да се замята точно на дистанций между 35-55 ярда. Така, аз съм Българин, мен 8 фута (2.40 см) ми е блеснарката, а конкретно в случая съм за шарани, така че отиваме към по дългите въдици. От 35 метра нагоре съм в стихията си, дай ми мятам! Решавам че ще е 11 футова версия. Британските специалисти съветват да се лишите от по-твърдите въдици когато преследвате едри риби.Мека пръчка би ви позволила много по тънки влакна и много по лесно би омекотявала напъните на едрия шаран. Така значи “11, мека с парболична акция. Когато ловите шарани не е необходим прекалено мек връх така че върхове с акция от 2 оz и нагоре са подходящи.Върхове 2 и 3 унций добавям в списъка. И така набързо на един лист се нахвърлят изискванията към бъдещия Първи Фидер на Великобритания. Прочитам също че на комерсиални водоеми е добре да използвате влакно 6 или 8 либри. Разполагайки с въпросните спекове, ги залагам в необятното интернет пространство и няколко марки и модели фидери се набиват на очи. TFGear, Drennan, Maver,Preston, Daiwa, Avanti,Shimano........Daiwa отпаднаха първи. Да, предлагаха най-добрата въдица във световен мащаб, произведение за царе, но аз съм от Айтос и нямам влечение към монархията, а и 469 паунда в момента щяха да купят предницата на бъдещата ми кола така че....Мавър бяха втори, прочетох три различни коментара за строшена пръчка месец след закупуването ими ги зачеркнах. Аванти предлагаха въдица за 20 кинта, което ми се стори леко несериозно за съзтезател от моята класа, Тф никога не ги бях виждал на живо и реших че не са достатъчно известни за мен Shimano – даваха само 6 либри влакно за пръчката и останаха Дренан и Престън. С Престън бяха ловили повечето момчета на мача. Варираха межу 130 и 200+ за брой , но пък с Дренън беше ловил победителя, и цената му беше 49.99 за брой. За никоя от двете въдици нямаше лош коментар. Явно трябваше да избирам. Или-или. Поразрових още малко и намерих че към фидера на Дренан има и подходяща макара направена специално за модела с цена 19.99, която пък дори и събира точно 130 метра 8 либри влакно... Хъм ....70 за комплект или 200 за гола?Апък и дали ще ми хареса въобще този начин на риболов?
След не повече от 10 секунди вътрешни разногласия решавам да наруша правило номер 2 и да си купя ефтини въдици.Ако не струват или не ми хареса начина на риболов ще се опитам да ги продам и в най лошия случай почти няма да се набутам. Ако е гарга да е рошава. Поръчвам два фидера с макари Drennan Red Range 11”. Ролка 600 метра Максика Хамелеон в 8 либри и две черни хидрота завършват поръчката.
Сряда е, скоро ще станат 48 часа.По принцип нашия разносвач минава около 10 сутринта. Звъня в 11 имам ли пратка ? Отговора е твърдо Нйе ! Решавам че няма да е днес. Прибирам се около три часа , затварям вратата след себе си и понечвам да се събуя, когато се почуква на вратата. Пакета е голям и тежък. И ме прави много щастлив. След 45 секунди сядам в хола с кофа с вода. Отварям,късам, сглобявам, навивам и след по малко от 5 минути съм готов . Следващото нещо което ми идва на акъла е ...утре съм за риба.
От много мерак заспивам късно и на другият ден ставам рано-рано почти в 9. Пия чай и се отправям към да тествам новите въдици.Не искам да ходя обратно на Голд Вали за да не ми се смеят хората и отивам на един от клубните си водоеми намиращ се в същият комплекс със езерото на което правят Неделният мач.

Изображение

Изображение

Изображение

Предполагама на шаранджийте вечер им е много добре :)

Изображение


Където отивам съм бил само веднъж, за 3 минути, имаше само един риболовец и той беше капо. Да капо, но пред другата опция, езерото с клубният мач където не мога да видя 1 от 40 да извади риба си беше за предпочитане. Но факта който ме привлече именно там беше че ....можех да си паркирам колата на 3 метра от пега!  Мързела си е мързел брат.

Изображение


Пристигам на самото място около 11 , стоварвам стола.

Изображение

Изображение

Разпъвам фидера, монтажа е същият, кошничка закрепена на вирбел с 40 санта повод и кука 16 закачам два червени червея и замятам в безбрежната пустош.

Изображение

Клипс и молитва. Незнам каква риба има във въпросното езеро,незнам дори дали има. Докато чакам проверявам в нета, няма ъпдейтвано инфо от 2008 година. Презамятам и продължавам да си ровя в нета. Нищо не се случва .Става обяд и скуката ме наляга. Вадя щеката, сондирвам пред себе си , не ми харесва. На 13 метра е около 70 сантиметра дълбоко.Прибирам щеката и в този момента върха леко помръдва напред и се връща. Заглеждам се по добреи виждам как нещо много отчетливо започва да опъва връхчето към средата на водоема. Хващам въдицата и засичам.

Изображение

Приятна тежест отсреща огъва новият ми фидер, който добива формата на полумесец и започва да танцува под тласъците на съпротивляващата се риба. След около минута гледката надминава и най-смелите ми очаквания. Платика, ама не тавичка ами направо плаке. Гони двете кила според мен.Кепчосвам я и не вярвам на очите си.

Изображение


Бягам за живарник и пускам рибата вътре,кой знае кога пак ще хвана такава риба !

Изображение

Трябва да я снимам! Звъня на жена си да взима камерата ида идва.

Изображение

Пълня хранилката и замятам.След десет минути трът –трът и нещо пак иска да ми вземе въдицата.Рибата е от същия калибър.До три часа кълването е регулярно.Прибирам по една риба на всеки десет минути, като имам и няколко фитки. Според мен не успявам да различа истинското кълване от т.н.р. liner или line bites. Когато вадя без риба на куката за да прехвърля монтажа, установявам че повода ми повече прилича на пружинка на химикал от колкото на риболовно пособие и решавам да се опитам да реша този проблем. Късам долният вирбел, наизвам около 6-7 сантиметра дебел силиконов шлаух и го вързвам пак.Сменям повода с нов и прав и продължавам упражнението. Определено е по добре, след около пет замятания все още е прав, което ме навежда на мисълта че май съм открил топлата вода. Усмивката грейва по лицето ми в тон с отнякъде появилото се мартенско слънце.Получавам следващото си кълване, засичам си го и започвам да навивам.Само че това нещо, не е нещо много както трябва. Чувствам го по тежко и силно и ясно усещам как държи дъното. Платиките се вдигаха на повърхността на около 10тина метра пред мен, а това нещо е вече пред дъното на живарника ми и упорито си стой на дъното. Най-вероятно е шаран. Баси кефа, на първият ми излет на клубен водоем, със първият ми фидер посред зима закопчах шаран.
„АЗ СЪМ ЕБАСИ ДОБРИЯ !!! „–помислям си плахо .
„НЕЕ, АЗ СЪМ МЕГА ДОБРИЯ , ЛЕК ! РАЗЦЕПВАМ НАПРАВО ! „- решвам накрая !
Понапъвам шарана още малко и подлагам кепа за да го гребна първият път като се покаже горе и ...се шашкам доста сериозно. Появява се риба която не прилича на нищо което някога съм улавял. Но съм чел книги в който пише че е Лин.При това отдавна надраснал 2-те кила . Скоро се уморява, полягва на страна и го кепчосвам. Вълна от адреналин преминава през тялото ми. Имам толкова много за който да се похваля. Трябва да кажа на някой , не издържам ! 
Цъквам му снимки с телефона и ги пращам веднага на баща ми. Продължавам риболова и след малко получавам първите си поздравления. Хващам още няколко риби. Жена ми идва, правим фотосесия заедно с последните слънчеви лъчи и доволен започвам да прибирам.

Изображение

Изображение

Изображение


Чувствам се страхотно , направил съм най-уникалният риболов на живота си и си мисля че щом съм хванал толкова много риба на обикновен водоем, като отида на съзтезанието тази седмица (да, обадих се на Джон и той ме записа , след два дни съм на мач) ще ги разбия 

To be continued......
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Аватар
outsider
Мнения: 2670
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 183 пъти
получил Браво: 4652 пъти

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от outsider »

patrona86 написа: Чувствам се страхотно , направил съм най-уникалният риболов на живота си и си мисля че щом съм хванал толкова много риба на обикновен водоем, като отида на съзтезанието тази седмица (да, обадих се на Джон и той ме записа , след два дни съм на мач) ще ги разбия
Чакам със затаен дъх! И се надявам едно тънко предчуствийце да не се окаже вярно.... :oops: :wink:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: 4
2019: 12
------------------------------
2021: 6
2022: 11
2023: IIIII IIIII III
Аватар
koki
Мнения: 840
Регистриран на: Сря Апр 18, 2007 19:01
Местоположение: Кърджали
дал Браво: 19 пъти
получил Браво: 3 пъти

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от koki »

Браво , не човешки риби!!!
С какви върхове е оборудван оригинално фидера?
Повечето клипосове нараняват влакното , изключвам кръглите с пружинка ...
Ползвай ластиче , закача се за клипса и се слага върху шпулата ....

п.п. Суното е страхотна храна за риболов на типично дънни риби!
Аватар
patrona86
Мнения: 235
Регистриран на: Вто Авг 05, 2008 21:25
Риболов: allrounder
Местоположение: Farnborough/UK
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от patrona86 »

outsider написа:
patrona86 написа: Чувствам се страхотно , направил съм най-уникалният риболов на живота си и си мисля че щом съм хванал толкова много риба на обикновен водоем, като отида на съзтезанието тази седмица (да, обадих се на Джон и той ме записа , след два дни съм на мач) ще ги разбия
Чакам със затаен дъх! И се надявам едно тънко предчуствийце да не се окаже вярно.... :oops: :wink:
:tup:

koki написа:Браво , не човешки риби!!!
С какви върхове е оборудван оригинално фидера?
Повечето клипосове нараняват влакното , изключвам кръглите с пружинка ...
Ползвай ластиче , закача се за клипса и се слага върху шпулата ....

п.п. Суното е страхотна храна за риболов на типично дънни риби!

Фидера идва с 2 и 3 унций стъклопластови върхове. Казват че не ставал за река,но по предназначението си е уникална въдица за без пари. Относно клипването,отначало бях с ластички, обаче не ми хареса. Влакното е 0.25-28, даже и не разбира че е било закачено на клипс повярвай ми. И като за капак открих Daiwa Sensor, ролка от 3200 метра е 8 или 9 кинта. Сменям го всеки месец на фидера и пак има за 2 години ! :)
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Станимир
Мнения: 1763
Регистриран на: Пон Юли 10, 2006 16:28
Местоположение: София
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 7 пъти
Обратна връзка:

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от Станимир »

Научихте ме и мен да следя редовно "Състезателния" подфорум вие двамата с outsider-а и това си му е :lol:
Благодаря за чудесно поднесените разкази! :tup:
Поздрави!
outsider написа:ПъСъ - "улов" е термин от жаргона на корсфишинга , също като "дропер" или "изтичане". Не ни обръщай внимание.
Paparaka
Търговец
Мнения: 2153
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 10:28
Местоположение: Sofia-Plovdiv
Обратна връзка:

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от Paparaka »

Великолепен репортаж, евала!
http://:)" onclick="window.open(this.href);return false;
От А до Я за спортния риболов у нас и в чужбина
-------------------------------------------------------
Да работят тези, които не могат да ловят риба
Аватар
patrona86
Мнения: 235
Регистриран на: Вто Авг 05, 2008 21:25
Риболов: allrounder
Местоположение: Farnborough/UK
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от patrona86 »

Paparaka написа:Великолепен репортаж, евала!
Благодаря !!!
От журналист и редактор да го чуеш ! :oops: :oops: :oops:
Чувствам се меко казано поласкан!

Ако успея да си свърша днес всичко навреме, довера около 10 българско време очаквайте продължението на касапницата ! :D
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
kaloyanMladenov
Мнения: 39
Регистриран на: Пет Юли 15, 2011 20:12

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от kaloyanMladenov »

Ооооо,ще очакваме...22.00 съм пред компа и не искам да си лягам преди да видя кви си ги надробил.
С Иван двамата го напрайхте тоя подфорум най четения...
Аватар
patrona86
Мнения: 235
Регистриран на: Вто Авг 05, 2008 21:25
Риболов: allrounder
Местоположение: Farnborough/UK
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от patrona86 »

Прибирам се у дома, цъфтя ли, връзвам ли, незнам какво правя, обаче си умирам от кеф. Сам самичък, с тея двете леви ръце хванах истинска Английска риба.Даже не една! Мнооого ! Аз съм баси царя ! По този повод се обявява всеобщо пиршество и всички са поканени да вземат участие. Сингълтъна се заменя с на тати домашнярката (смятай колко съм щастлив да споделя с някой от запасите си с ракия) и след 3 ракий и 4 бири сядам да си направя разбор. Изводите от днешния ден сааааа....че съм много добър, няма ко да са занимавам с глупости да мисля, чакай да пия още една!
Ставам с махмурлук, обаче имам изкарана магистратура по направлението и знам как да реагирам.Пия два аспирина и малко витамини с един литър вода. Изяждам половината хладилник, пия една бира и пак си лягам. Събуждам се пак, този път в 10:30, изчаквам една минута... не ме боли глава, чувствам се добре, ставам от леглото и А? Разклащам си главата и пак А? Пак си връщам лентата назад само една бира пих днес бе, тва не от мене ! Грешката е вярна !
Изображение

Изображение

Така, в такова време знам какво да правя , ако съм за гъски, знам какво да правя и ако съм за прасета. Ама какво да правя ако съм за риба идея си нямам. Връщам се на топло в леглото и решвам че ще се образовам. Отварям сайта на Gold Valley да търся още някаква информация за риболова там. Нещо удраям на камък, но успявам поне да намеря правилата за мача.
BOILIES may be used as hook bait only
NO NUTS or BEANS
NO PARTICALS ARE PERMITTED EXCEPT HEMP / CORN
NO CAT & DOG FOOD etc…
NO BREAD
NO FEEDING OF SURFACE BAITS
NO FIXED BOLT RIGS
BARBLESS HOOKS ONLY
NO LEAD SHOT above no 8
NO KNOTTED NETS
NO MORE THAN 80lb IN EACH KEEPNET
Silver fish, including Crucians are to be kept in a separate net from all other Carp
KEEPNETS must be pegged out on the bank and not put in the water until 10 mins before the start of the match
NO RUNNERS – SPECTATORS – HELPERS ARE ALLOWED ON THE BANKS (Blue badge holders see J.R.)
NO FISHING ON AFTER THE MATCH
ANY ANGLER FOUND TO BE DISREGARDING ANY OF THE ABOVE RULES WILL BE DISQUALIFIED

От всичко това ми става ясно, че все още нищо не ми е станало ясно! Но поне знам че монтажите ми трябва да са подвижни и трябва да имам отделни живарници за шарани и други риби. Освен това ми става много интересно за :
NO KNOTTED NETS
NO MORE THAN 80lb IN EACH KEEPNET

Искаше ми се сякаш да знам каъв е тоя специален кеп който не мога да ползвам и как по дяволите ще знам колко риба имам в живарника, да нямам малко кантарче в задника си като ходя на мач, но го оставям за утре и продължавам нататък.
Пиша Gold Valley в Гугъл и започвам да се ровя в резултатите, намирам някои неща отбелязвам си ги наум и продължавам напред. Ред е на Youtube където ,учудващо но факт, има поне 15 различни филмчета за Gold Valley и някак си толкова удобно за мен е не кой да е, а самият Крал на Въдицата Уил Рейзън !!!
Баси кефа.
Ше се уча от най-добрия, радвам се аз, значи ше съм поне едни гърди напреде от всички останали.
Започвам да гледам клиповете един по един и започвам да получавам информация,мнооого информация! Попивам жадно като сюнгер и след не повече от 1 час цялата ми представа за риболова е горното надолу!
Стръв закачена на косъм, монтаж на дъно, влакна 0.20-0.28, шарани по 5 кила, куки 16-18 номер. Ами месото което изядох на закуска? Ми в Англия пак е закуска, ама за шарани. Хвърчат олова 2/3 oz, 1 oz , методи разни със стръв бойли, тий багчета на повода, пелет конуси, експандер пелети, 2мм ,4мм,6 мм , 8мм, 11мм твърди пелети......жаби, духов е и таласъми!
Баси аз съм чедо на три кила захранка и 300 грама бели.Тая ерес от къде я намерих? Че и се улисах две въдици такива си взех.
Ставам, обличам се и довличам всичко от гаража. Единия фидер е направен от вчера. Другия с подвижно олово и кука и той. Щеката....виж тука има малко работа. Вадя всички топ сети и си избирам три с еднаква дължина, че като храня с къпинга да не ловя после на различни места. Къпинга? Къде е къпинга? Скайп. Баща ми, къде е къпинга?
„ААААА, забравил съм да ти го сложа в калъфа, извинявай !“
Добре, ше го преживея! Цял живот съм хранил само с къпинг и аз.
Оказва се че от 8 топ четворки имам само един шарански топ сет. Оластичен с нещо което за две години така и нито веднъж не намерихме къда използваме с баща ми. Оранжев кух ластик с дебелина на цигара. Избирам си два мачови топ сета, махам им първите секций, слагам им втулки на второ коляно и ги оластичавам с черно хидро и пула бънгове. И с това съм готов. Проверка на храната? Охоо има за още две седмици напреде от оная зелената , 8мм пелети - цяла торба и сртъв – кутия червей. Ми аз май съм готов. Куки ? Куки има вързани още около 200. А нямам такъми за щеката. Сядам и преправям всички такъми който намирам в платформата. Ще ловя шарани с черно хидро, значи ги прая с 0.18. След два часа прецизно нареждане на съчми съм готов.
Изображение

Премислям последен път и намирам пропуск. Чай ! Вън е отрицателна температура и все пак сме в Англия, така че трябва чай! Оставям един термос на земята, за да мога да го ритна като тръгвам сутринта и да се сетя да го напълня. Отварям да видя червейте в хладилника ли са още и виждам една кутия с царевица която решавам да добавя към багажа си за утре.
МИ аз май съм готов!

.......

Алармата ми звъни в 7:00, ама незнае че се хаби напразно. Аз много отдавна съм събуден! Ставам и си правя Чай с мляко ( В Рим с Римляните, в Англия с Англичаните! Да живее кралицата ! )
След което извършвам няколко свещенодействия, за който няма нужда нито да ви обяснявам, нито да ви качвам снимки . Пълня термуса, взимам всичко от хладилника, и отпрашвам към гаража. Натоварвам всичко в колата и потеглям. Няма трафик и пристигам доста рано, може би около 8:15 като тегленето е в 9. Влизам на паркинга и решавам да направя обратен завой за да спра максималко близо до изхода, не искам после да чакам 100 човека да излизат един по дин преди мене и да изхабя ценно време преди мача. Обикалям около трите бели буса в центъра и спирам до и пред тях. Гася, поемам дълбоко въздух , вадя ключа и тръгвам да излизам от колата.Погледа ми се плъзга леко наляво към дръжката на вратата и виждам

Изображение
А ?


Пак поглеждам

Изображение

И пак А!
На капака Daiwa , а номера R4ISON..... въпреки че е 8 сутринта , мозъкът ми започва да навързва нишките и ламичката светва! Уил Рейзън ще участва в мача днес. И даже ще успея да го видя ! Зарадвам се упътвам към кафето и влизам. Посреща ме дълъг коридор ,като от дясно е мъжката тоалетна, от ляво женската. След тях е входа на кафето или така наречения клубхаус. Първото нещо което виждам като прекрачвам входа е 2 баки на Сенсас , сложени във старите прикачни за кофи( метален кръг с три крака) в който е пълно със всевъзможно риболовно оборудване и огромен оранжев надпис “Discounted tackle “. След това виждам Джон и едно момиче зад бара в дясно, а наляво са се ширнали 10-тина маси, като на една от тях стой позната подпухнала физиономия със шапка на Дайва, а до нея много нисък гологлав англичанин ( никога не можеш да сбъркаш нагличанина    ) който сякаш е излязъл от каталог на същата марка. Говорят високо, хилят се просташки и се забавляват от сърце. Продължавам към единственият човек който познавам, Джон, и отивам да разбера каква е процедурата. Той ме поздравява и започва да ми говори нещо, като и ми показва лист А4 залепен върху плота който гласи:

„ £20 Pools
£5 P. F.
£1 W. T. A. „
Не знам какво значи, обаче не искам и да питам , за това му подавам банкнота от £50 и докато чакам ресто дооглеждам. След кафето има зала, нещо като шоурум в който са пръснат множество разлиани риболовни пособия, столове, платки, въдици....В срещуположният край има огромно табло, което съм пропуснал защото е останало зад гърбът ми и на което още се мъдрят резултатите от последният мач .Получавам ресто от 24 кинта. Казва ми че теглим в девет и ако има нещо друго да питам. През това време пристигат още хора, става мноого шумно. Всички си говорят един през друг. Поръчват кафета и сандвичи от бара. В същото време бате Уил и тоя малкия стават и излизат. Излизам и аз. Те се отправят навътре в комплекса , а аз използвам времето да разгледам наоколо.

Това е най-точният начин да добиете представа къде съм и какво ще правя. Снимано е от някой който също като мен е там за пръв път и то по почти същото време на годината.

http://www.youtube.com/watch?v=nNNYHGRCLEU" onclick="window.open(this.href);return false;

Разхождам се точно пет минути, но е мокро, студено и пусто и няма какво тоно да се види. Просто изчаквам да видя къде отиде и какво ще прави там Уилям. Отиват с този малкият до езерото, обикалят го по всички брегове, сочат нещо и си говорят, след което се връщат обратно вътре. Влизам и аз. Джон нарежда малки дървени кръгчета с номера по тях на бара.

Изображение

Показва ги на всички, пуска ги в метална шампаниера и всички като по команда стават и правят дълга редица около бара. Няма ред за теглене, по ред на нареждане на опашката е .
Изображение

Джон излиза на пред, идва по средата на опашката към мен, подава ми шампаниерата и ми казва :
“Draw !”
Бъркам и тегля.Не помня кой номер беше, но го чувам да казва:
„Jackpot peg number ....“ (номерът който изтеглих)
След това се връща на мястото си и всички започват да теглят. След по малко от минута идва и моят ред. Питам го пак ли трябва да тегля ? Той ми отговаря положително, казва че преди малко съм теглил за джакпота. Посочва ми листа и ми обяснява :
20 pools, означава че 20 кинта е залога който всеки един от нас слага. После всички пари се събират и се изплащат на 100% на края на съзтезанието на победителите.
5 P.F означава 5 pounds Peg Fee- това са парите който плащаш за мястото си на риболов, парите който остават за фишерията.
£1 W.T.A означава Winner Takes it All – победителят взима всичко. Този 1 паунд не е задължителен, ако не искаш може да не го платиш. Събраните пари от там отивам в jackpot . В началото на всеки мач се тегли пег, да речем съм изтеглил пег 100, съзтезателя който се падне на пег 100 има шанса да прибере джакпота който се е събрал до момента (обикновенно между 250 – 400 паунда).
Ок, бъркам във торбата на мечтите и тя изплюва :

Изображение

“ Пег 132 се намира тук,показва ми Джон, можеш да спреш там с колта, не е проблем и можеш да тръгваш сега ако искаш .“

Обръщам се и излизам.
Мястото ми се намира на най-далечното езеро, за да добиете представа, точно тук :
(червеното Х)

Изображение

Качвам се в колата и тръгвам. Стигам там след минута,спирам и оглежда. Какво оглеждам и аз не знам, ама си гледам. След дълго и продължително взиране започвам да си разтоварвам багажа. След може би 50 минути съм напълно готов . Оглеждам се наоколо, на по 5 пега от двете ми страни няма никой ! Ама абсолютно никой ! От България знам че трябва да се радвам ако имаш празно място до себе си,затова решавам да го изтълкувам позитивно и автоматично ставам щастлив. Горе долу около мен е така (трябва да използвам зум за да се види къде е най-близкият човек)

Изображение

Изображение

Изображение


Готов съм и имам време да се разходя, отивам до най близкият до мен човечец , поздравявам го, и го заразпитвам някакви си неща.Той си е приготвил две въдици, едната на бомб (едно подвижно олово с 40 сантиметра повод) и един метод фидер. Питам го защо е с метод, а не с кошничка, гледал съм ги в понеделник че ловят с койнички ? Той ми казва следното:
„В понеделник и петък, мачовете са costcutter’s („косткътър“ буквално значи нещо което сваля от цената), целта е за хора с по малки възможности да могат да си ги позволят. Позволено е да се захранва само със светла или тъмна галета , а на куката имаш право да ловиш с царевица, пелета, бойли или червей. Затова като си ги видял са ловили с кошнички. Сряда, събота и неделя обаче е отворен мач и може да се лови на всичко. Шарана тука обича пелети, затова накисни малко 2мм пелети и лови с метод фидер, 4 инча повод и царевица.“
Казвам му да ми покаже как ще лови той, той ми обяснява всичко и аз бягам до платформата. Изваждам от единия страничен шкаф единият от двата метода който имам (15 грамов флат метод на дренан) и калъп за него.Разравям и куките който имам и откривам 5 пакетчета поводи за метод с рингове за пелети или на косъм, отварям едното с ринг и откривам че дори не трябва да правя нищо, защото всяка кука завършва с бърза връзка, само трпбва да я клипна. От там притичвам до магазина, купувам си малко пакетче 2 мм пелети и просто информативно питам ще има ли някой закъснял защото имам по пет пега свободни места от двете ми страни , отговорът е че се опитват да е равностойно за всички и на по слебите пегове им оставят по повече място, а по силните ги редят на гъсто.Толкова съм щастлив че бягам обртно. Нкаисвам пелетите както във филмчето по горе Уилям обяснява , стават готини и лепкави и решавам че съм готов.
Изображение

Влизам в колата и изкарвам оставащите 45 минути до стартна със включено парно.

Една минута преди 11 излизам и се запътвам към стола си. Тъкмо сядам и тромбата свири.Естествено всички са предварително готови и направо замятат, за разлика от мен който тепърва си зарежда метода. От лепкавите преди 45 минути пелети няма и следа. Няма нещо на света което да ги накара да излязат залепнали за метода. Стискам ги, блъскам ги ... е като няма – няма ! Намокрям ги наново, след малко ги цедя и ги вадя, този път почти изкарвам нещо като каквото трябва. Прицелвам се ...... и мятам ! Мятам ама незнам какво става после, незнам защото са ми затворени очите, очите ми са затворени защото вали в тях, Не, не вали дъжд!!! Валят пелетите от фидера ми !!! ъъъъъъъъъъъъъъъъъъъъ ! Искам да застрелям някой! Хвърлям тези пелети на земята и накисвам нови.След малко стават пухкави и може би 10 минути след всички останали успявам да заметна за пръв път. В центъра на всеки водоем централно въже, то разделя съзтезателите от двете страни и определя кой до къде може да замята. Целта е да се лови близо до въжето. Фидера пада на около 7-8 метра от него и аз решавам че е добре. Обтягам линията и зачаквам. Чакам си и пия чай. Пия чай и преписвам какво се случва около мен. Следя внимателно какво правят хората около мен. След 15 минути десният ми колега изважда, слага още пелети и хвърля пак, само че неговият фидер пада на 1 метър от въжето. Отускам 3-4 метра влакно на моята мкара и заклипвам пак. Вадя и прехвърлям. Попадението ми е на няколко метра встани от първото ми хвърляне, но е много по-близо до въжето. Щастлив съм.
Продължавам да пия чай и да оглеждам ....не виждам никой да лови а е вече 12 часа и това прави болката ми много по малка. Върхът на моята въдица е като заварен, нищо не е в състояние да го помръдне. Продължавам да прехвърлям въдицата на всеки двайсет минути и третото ми хвърляне вече е на метър от въжето. Четвъртото вече попада на същото място и аз установявам че съм можел и да уча бързо. Също така разбирам че пелетите иска да са покрити с влажна кърпа, или да се мокрят с много малки пръски на често.

Вече е 13 часа, видях патки, гъски, гарги, водни кокошки, но риба все още не съм.
Продължавам да правя каквото правят околните. Прехвърлянията вече са станали на половин час и някой дори са се събрали и си говорят.

В 14 часа през един човек от мен вадят 1 риба, след малко някой друг виждам да си съва въдицата и виждам втора риба. Явно риболова се засили ! - мисля си аз! 

Тук там започват да се ловят някакви риби, естествено не и около мен ( Около мен е много интересно понятие, в радиус от 50 метра никъде няма човек!)

В 15 часа решавам че това което ми каза колегата преди мача докато ми обсняваше за пелетите май ще се окаже вярно. Каза ми да не очаквам много ,за да не се разочаровам бързо, каза ми още че първите три месеца трябва да се радвам ако въобще хвана риба и че зимата риболова е много труден.

В 15:30 вече виждам че някой колеги събират, решавам да го направя и аз. Ловим до 16:00, но така и така батак,какво може да се обърка ? Прехвърлям фидера и започвам да събирам щеката. Не е минала и минута и върхът започва да потреперва, чудя се какво да правя, почуква плавно и спира, после пак, докато го умувам върхът пави плвна дъга и подскача. Вдигам въдицата усещам някаква тежест. Не е като от риболова оня ден, по леко е, ама има нещо. Навивам и след малко ставам горд притежател на скимер с размер около 1 паунд. Пускам го във кепа, правя си красива топка пелети на фидера и замятам.Някак си почти успявам да го приземя на същото място и ще необрал влакното получавам рязко почукване преминаващо в сгъване и скимер номер 2 идва към кепа. Прехвърлям – трети скимер,следващ от четвърти. Прехвърлям и чакам, ама в следващите две минути кълване няма и започвам да пиша на баща ми по уатсъп кво е станало, когато в един момент някакво почукване ме накра да се огледам и виждам как нещо иска да ми вземе фидера, сгънат е от средата и описва прекрасно „С“. Взимам го в ръце и усещам че най-накрая е това за което съм дошъл. Борбата не продъжава много дълго въпреки че след като набирм няколко метра влакно отпускам аванса. Явно студената вода си казва своето и скоро притежавам шаран от около 4 килограма. Пускам го в шаранският живарник и хвърлям пак. Поглеждам часовника и виждам че има около 10 минути до края. Започвам да се моля за друго кълване и за пети или не, може би 7-ми път разбирам че има някой горе ! Същото „С“ образно кълване от преди малко. Двигам пръчката и обирам няколко оборота като осезаемо чувствам че рибата е голяма.Предполагам брат му на тоя предния .Отново обирам няколко метра и отпускам малко аванса. Животинката си плува и в един момент решава да си направи рън наново, като този път без проблем(заради отпуснатият аванс) започва да развива влакно. В един момент стига до клипса и пръчката ми започа сериозно да се сгъва, решавам че тази риба ми трябва на 100 % и отклипвам. Рънат продължава и аз го оставям даси ходи където си искам. Като се умори е мой.
Да ама не.
Както казват “Станал е голям не бидейки толкова глупав!!!“ . Шарана директно отива към единствената закачка във водоема и след по малко пт 20 секунди рънът спира, започвам да обирам влакното, но усещам само мъртва тяга. Необходимо е да хвана влакното, да си го навия на ръкава и да дърпам като хамал за да успея да го скъсам. Навивам и установявам че не съм го скъсал. Всичко си е там , идва дори заедно със закачката !!!!!
Сирента свири и мача свършва. Минават с кантара и заминават.Прибирам си багажа и си мисля :
„ Милене колко си тъп ! Ловиш с 0.30 и разхлабваш аванса ! Нищо няма да излезе от тебе момче, кратуно проста!“
Връщам се в кафето и сварвам Джон да пише резултата , срещу пег 131 M. Petros (така е решил че се казвам днес) записва

Изображение

Преглеждам резултатите на всички в секцията и ги сравнявам с моя. Един шаран 4 килограма е 9-10 паунда. Артиметиката я оставям на вас.
Правя си и третия извод от както съм в Англия:
„ На който му е малко акъла, да му е здрав гърба!“

To be continued.....
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Paparaka
Търговец
Мнения: 2153
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 10:28
Местоположение: Sofia-Plovdiv
Обратна връзка:

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от Paparaka »

Страхотен ентусиазъм. Отново евала за репортажа.
http://:)" onclick="window.open(this.href);return false;
От А до Я за спортния риболов у нас и в чужбина
-------------------------------------------------------
Да работят тези, които не могат да ловят риба
Аватар
Ники Дончев
Мнения: 1567
Регистриран на: Нед Яну 27, 2008 2:54
Местоположение: София

Re: Match Fishing UK aka. Селска касапница

Мнение от Ники Дончев »

patrona86 написа:
To be continued.....

Кога??? :lol: :lol: :lol:
ВсЕкИ дЕн зА РиБа мИ сЕ хОди...ЛуД Ли Съм..ИлИ дА
Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”