Филетиране на скобар в картинки
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Филетиране на скобар в картинки
Първо махаме перките и кожата
Пристъпваме към изваждане на филетата.
Първо разрязваме с ножа филето по страничната линия
след което бъркаме с ножа плътно до гръбнака и отделяме рибицата
После вадим месото, което се намира в опашната част под рибицата
Като извадим филетата от двете страни, изрязваме ребрата.
Получаваме следните части от рибата: 2 рибици, 2 опашни филета, 2 ребърца, гръбнак и перки
Пристъпваме към оформяне на порциите. Ако скобара е едър и рибицата е дебела, първо я цепим по дължина:
После нарязваме рибицата под наклон на къси парчета. Целта е максимално голяма повърхност.
Ребрата се режат на две или три парчета.
Гръбнака с перките за чорба, ребрата с филетата за пържене.
Пристъпваме към изваждане на филетата.
Първо разрязваме с ножа филето по страничната линия
след което бъркаме с ножа плътно до гръбнака и отделяме рибицата
После вадим месото, което се намира в опашната част под рибицата
Като извадим филетата от двете страни, изрязваме ребрата.
Получаваме следните части от рибата: 2 рибици, 2 опашни филета, 2 ребърца, гръбнак и перки
Пристъпваме към оформяне на порциите. Ако скобара е едър и рибицата е дебела, първо я цепим по дължина:
После нарязваме рибицата под наклон на къси парчета. Целта е максимално голяма повърхност.
Ребрата се режат на две или три парчета.
Гръбнака с перките за чорба, ребрата с филетата за пържене.
- joro_olyмпус
- Мнения: 11700
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Супер!!!
Сега вече ми е ясно - аз го започвах откъм гърба и се стараех да извадя скелета цял. Между другото отвреме на време се получава.
Следващия ми въпрос сам напира - какво правиш с проблема плаващи кости? При щуката пада голямо плюване... Според мен едно от решенията е твоят вариант с кифтетата, или консерва. Ти как мислиш?
Следващ въпрос - задължително ли е дрането?
А пропо, благодаря и на Владо фидера, който беше така добър да ми прати подробно описан този метод!
Сега вече ми е ясно - аз го започвах откъм гърба и се стараех да извадя скелета цял. Между другото отвреме на време се получава.
Следващия ми въпрос сам напира - какво правиш с проблема плаващи кости? При щуката пада голямо плюване... Според мен едно от решенията е твоят вариант с кифтетата, или консерва. Ти как мислиш?
Следващ въпрос - задължително ли е дрането?
А пропо, благодаря и на Владо фидера, който беше така добър да ми прати подробно описан този метод!
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Именно, за да няма плаващи костици се цепи филето на две по дължина и после под наклон се отделят парченцата. Като се препържи нищо не остава. От филетата могат да се правят кюфтета, но задължително трябва да се маха кожата, защото мирише после в каймата. Кожата се маха и по друга причина - по-добре се опържва местото.
- joro_olyмпус
- Мнения: 11700
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Филетиране на скобар в картинки
Отново благодаря, а предполагам и не само аз за изчерпателния отговор. Тръпката не е само в рибохващането! Ти пържил ли си само кожички - много са вкусни? Аз пробвах с костурските, стават като пикантен чипс
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Филетиране на скобар в картинки
Много излишен труд, приятели, а и загуба на материал. Писал съм, но ще припомня - просто направете през 2-3 мм разрези до гръбнака. След изпържване може да го ядете като кифла.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 1
- Регистриран на: Чет Апр 30, 2020 12:08
- Риболов: Риболов с мухарка
- получил Браво: 1 път