Десет минути на Балатон

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
getsbi
Мнения: 290
Регистриран на: Чет Фев 04, 2010 11:34
Местоположение: Плевен
дал Браво: 47 пъти
получил Браво: 49 пъти

Десет минути на Балатон

Мнение от getsbi »

Здравейте на всички!
След едноседмично закъснение, най-после намерих време да споделя едно кратко преживяване за място, което мечтаех да посетя от доста време.
Нямам писателските дарби, като на Мунчо например, но все на някой ще му е интерсно.
И така. Всяко година по това време имам служебни ангажименти в Германия. На връщане, винаги разделям пътя на две и посещавам предварително набелязани дестинации. Тази година, това беше езерото Балатон.
Планирах две нощувки и да направя някакъв риболов, но Германските магистрали ми изиграха малко лоша шега. В държавата, където няма ограничение на скоростта, 320 км. ги изминах за почти 6 часа. Брутални задръствания.
Накрая на деня пристигнахме на езерото. Предварително бях избрал къмпинг Венус, защото се водеше къмпинг за риболов. Дори в сервизните помещения имаше специални отделения за чистене на риба.
Къмпингът ме посрещна така:

Изображение

Целият бряг беше плътно окупиран от шаранджии. На първа линия имаше едно единствено свободно място, което побързахме да го заемем веднага.Обстановката изглеждаше великолепно. Спинигисти нямаше, което леко ме озадачи. Колегите нанасяха с едни малки лодки, с електрически моторчета въдиците на голямо разстояние и сядаха.

Изображение


Изображение

Горе долу нямаше място за моя риболов, но въпреки това попитах администратора откъде да си извадя разрешително за двата дена. Отговорът му беше: " Няма разрешително, ако имаш въдици си лови." Приятна изненада. Само дето нямаше къде да метна, а пък и започна да се стъмва.

Изображение

Единствено на този нос нямаше рибари. Там имаше голяма табела, че е само за къпане и народът си го спазваше.В интерес на истината, не видях никой нищо да вади.Вечерта пред комшията от дясно нещо подгони пред туфата от растения. Много ме засърбяха ръцете, но до заветното място ме деляха две шаранджийски въдици и една с една светеща шамандурка, нанесена, точно на мястото, където беше нанесъл стръвта.
На сутринта всички въдици си бяха на мястото и аз реших да угодя на децата, и ги заведох на официален плаж, на пет километра от къмпинга. Прекарахме страхотно, но на мен не ми даваше мира, че въдиците ми не бяха изваждани още от тубуса. Късен следобед се прибрахме и о чудо. Съседът, дето е с туфата отпред беше извадил въдиците да сменя стръвта.Леко се разтреперах и започнах да сглобявам бързо. Това, че нямаше спинигисти би трябвало да не означава, че в това езеро няма хищник. Исках поне някой костурец да закача, колкото да умириша ръцете и да знам, че съм ловил риба тук. Затова сложих Пантер мартин 6, бяла с жълто тяло, изпитана в костурския риболов. Хвърлих пред туфата, където беше подгонило предната вечер. Точно на второто хвърляне нещо взе с летящ старт и се понесе. Преодолях изненадата и започнах да го моря. Викам си, тия унгарските щуки много бесни бе, не са като нашите.Изненадата беше голяма, като го видях какво съм хванал.

Изображение

Най-малко очаквах распер. Кнтарчето показа 2.8 кг. Дължина не мерих, защото рибата предизвика интереса на околните. Почнаха да говорят нещо на унгарски. Явно им беше интересно. Още по интересно им стана като я върнах.

Изображение

Явно не се връща риба много. Пускането обаче беше грешка. Веднага дойдоха две дечица в краката ми и цопнаха по една плувка. Съседа, възпален от улова трескаво, започна да нанася въдици и моето рибарско щастие приключи за десет минути. Но моята мисия беше изпълнена и аз бях доволен и готов да се прибирам на другия ден.Не ми стигна и ще трябва пак да се върна. А и унгарците знаят как да си посрещат туристите. Цените във къмпингите им се позиционират между българските и гръцките, което ги прави доста приемливи.

Изображение

Ами това е :) Малко, но от сърце :)
Аватар
Marco Polo
Мнения: 10196
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 14:40
Риболов: Желязо, пластмаса и най-вече дървоТО! :D
Местоположение: София
получил Браво: 12 пъти
Обратна връзка:

Re: Десет минути на Балатон

Мнение от Marco Polo »

На второ хвърляне риба, рибата добра, унгарците така - :shock:
Стигат ти и тия 10 минути! :lol:
:tup:
Дай ми красноречие, за да говоря и мъдрост, за да замълча...
Лука 11:9-13
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8722
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1379 пъти
получил Браво: 423 пъти

Re: Десет минути на Балатон

Мнение от Д-р Флекс »

:tup: и от мен!!!

Разбираш ги ти нещата, мистър Гетсби! :D
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Десет минути на Балатон

Мнение от Мунчо »

Ха-ха! Екстра работа, особено за десет минути. Един колега в руски форум бе споделил, че за два дни амортизация на такъмите бил "добил"(така се беше изразил) едно-единствено анемично костурче, което на снимката изглеждаше така, сякаш отчаяно се нуждае от физиотерапия. От кадрите лъха красота и спокойствие, да не кажем, че всичко изглежда неестествено чисто... ама то навсякъде по света е така...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”