кротушка
- райчо китов
- Мнения: 1273
- Регистриран на: Пон Дек 19, 2005 18:57
- Обратна връзка:
-
- Мнения: 10820
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
- Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 58 пъти
- Обратна връзка:
Здравей колега,
значи работата е следната - изчистваш червата, а преди това с фино ножче изстъргваш много внимателно люспичките, като внимаваш целостта на рибките да не се наруши. След това пържиш или класически с бяло брашно, или с царевично. Аз лично предпочитам с царевично, но той като разполагаш с бая кротушки, може да опиташ и едното, и другото, за да прецениш как е по-вкусна. Върви отлично с биричка, или с охладено бяло вино. Задължително лимон се слага, ако не знаеш
Аз също ходих в маалата за кротушки, ама не успях да набарам място и едванаправих 7-8 рибета. Имаше едно, ама точно под далекопровода и мехвана шубе с 4 метровия телескоп. Иначе кълвяха некви досадни кленчоци.
значи работата е следната - изчистваш червата, а преди това с фино ножче изстъргваш много внимателно люспичките, като внимаваш целостта на рибките да не се наруши. След това пържиш или класически с бяло брашно, или с царевично. Аз лично предпочитам с царевично, но той като разполагаш с бая кротушки, може да опиташ и едното, и другото, за да прецениш как е по-вкусна. Върви отлично с биричка, или с охладено бяло вино. Задължително лимон се слага, ако не знаеш
Аз също ходих в маалата за кротушки, ама не успях да набарам място и едванаправих 7-8 рибета. Имаше едно, ама точно под далекопровода и мехвана шубе с 4 метровия телескоп. Иначе кълвяха некви досадни кленчоци.
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: кротушка
Ммм . Кротушка казваш а ? Гурме риба отвсякъде. За съжаление тотално се изпари от нашия район това малко чудо на природата. С брат ми като деца с рачила по Русенски Лом вадихме с хилядите. Имаше вирчета, в които беше като локва с попови лъжички, гъмжило. Сега няма и помен от тях. И на текето беше същата работа с половин хляб и едно рачило правиш една кофа за 2-3 часа, но това беше преди много много години. Интересно ми е дали колегите дето го посещават селския гьол ,виждат и една останала рибка? Ще ги разпитам.
Отплеснах се , за кротушката колега ти давам златен съвет. След като я почистиш от люспи и вътрешности ( аз я ям с люспите, много са вкусни, придават неповторима текстура, махам само вътрешностите ), вземаш опаковка с бамбукови пръчици за шишчета. Трябва да са от тънките, защото има един дебели и не сработват за целта. Осоляваш рибетата, омесваш ги на ръка само подсолени, и започваш да ги нанизваш на шишчетата през очите. Кротушката има голямо око и точно пасва на диаметъра на шишчетата. Редиш така докато си оставиш по 2 см. от двете страни, за да може да боравиш при изпържването им. След като си наредиш по пръчиците рибките, чак тогава така подредени и нанизани ги овалваш в царевично брашно. Така нанизани те запазват перфектно формата си и се борави много лесно при изпържване. Слагаш ги в нагорещената мазнина, след това хващаш цялото шишче и ги завърташ от другата страна. След изпържване с помоща на една вилица ги изнизваш от клечката и воала. Перфектно изпъжени изпънати и с идеална форма рибки. Без колчето става мачкано, мазало и накъсано. Както например по заведенията осират цацата,(ще ме извинявате ама си е така) купчина парчетии с никаква форма , тук глава там опашка и на места буци запържено брашно, супер свинщина.
Давам ти още една опция която е не по-малко оборотна от горе посочената. Ако рибетата наистина са от по-дребните, ползваш клечки за зъби. На една клечка влизат по 6-8 рибки, също много добър вариант е. Без "арматура" се разкашкават и се накъсват, накривяват се и имат много лош вид , затова трябва да има нещо, което да ги стифира по този начин. И при двата варианта може да ги слагаш в чиниите директно със шишчетата или клечките за зъби , а похапващите да си ги свалят една по една, което също е приятна заигравка. Едно към едно от всичко казано до момента, важи и за уклея , само че за уклей влизат само големите бамбукови шишчета за месо. Ще пусна тема за такъв уклей в този му вид, виждам често по борсите Дунавски уклей, добра идея ми хрумна.
Не съм пържил това адски вкусно рибе кротушка, от повече от 10 години , но помня всичко така сякаш го бях правил вчера. Моля се на господ да ми даде отново шанс да сложа този безспорно голям деликатес на трапезата си с приятели и чифт буренца с някоя немска светла качествена бира.
Поздрав .
Отплеснах се , за кротушката колега ти давам златен съвет. След като я почистиш от люспи и вътрешности ( аз я ям с люспите, много са вкусни, придават неповторима текстура, махам само вътрешностите ), вземаш опаковка с бамбукови пръчици за шишчета. Трябва да са от тънките, защото има един дебели и не сработват за целта. Осоляваш рибетата, омесваш ги на ръка само подсолени, и започваш да ги нанизваш на шишчетата през очите. Кротушката има голямо око и точно пасва на диаметъра на шишчетата. Редиш така докато си оставиш по 2 см. от двете страни, за да може да боравиш при изпържването им. След като си наредиш по пръчиците рибките, чак тогава така подредени и нанизани ги овалваш в царевично брашно. Така нанизани те запазват перфектно формата си и се борави много лесно при изпържване. Слагаш ги в нагорещената мазнина, след това хващаш цялото шишче и ги завърташ от другата страна. След изпържване с помоща на една вилица ги изнизваш от клечката и воала. Перфектно изпъжени изпънати и с идеална форма рибки. Без колчето става мачкано, мазало и накъсано. Както например по заведенията осират цацата,(ще ме извинявате ама си е така) купчина парчетии с никаква форма , тук глава там опашка и на места буци запържено брашно, супер свинщина.
Давам ти още една опция която е не по-малко оборотна от горе посочената. Ако рибетата наистина са от по-дребните, ползваш клечки за зъби. На една клечка влизат по 6-8 рибки, също много добър вариант е. Без "арматура" се разкашкават и се накъсват, накривяват се и имат много лош вид , затова трябва да има нещо, което да ги стифира по този начин. И при двата варианта може да ги слагаш в чиниите директно със шишчетата или клечките за зъби , а похапващите да си ги свалят една по една, което също е приятна заигравка. Едно към едно от всичко казано до момента, важи и за уклея , само че за уклей влизат само големите бамбукови шишчета за месо. Ще пусна тема за такъв уклей в този му вид, виждам често по борсите Дунавски уклей, добра идея ми хрумна.
Не съм пържил това адски вкусно рибе кротушка, от повече от 10 години , но помня всичко така сякаш го бях правил вчера. Моля се на господ да ми даде отново шанс да сложа този безспорно голям деликатес на трапезата си с приятели и чифт буренца с някоя немска светла качествена бира.
Поздрав .
-
- Мнения: 16628
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 417 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: кротушка
"Ти си моя ангел, ти си моя бог, ти си моя демон силен и жесток!"
п.с. На селската ми река, като повелителя на мухарите Росен Русенски е палувал като малък, все още има залежи от тази рибка, но за съжаление масовия размер е силно редуциран и гигантите по петнадесет сантиметра са съхранени единствено в детските ми спомени, откъдето никой не може да ги отнеме!
п.с. На селската ми река, като повелителя на мухарите Росен Русенски е палувал като малък, все още има залежи от тази рибка, но за съжаление масовия размер е силно редуциран и гигантите по петнадесет сантиметра са съхранени единствено в детските ми спомени, откъдето никой не може да ги отнеме!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Димитър Тодоров
- Мнения: 5659
- Регистриран на: Вто Юни 07, 2005 19:48
- Местоположение: Силистра, на Дунав
- дал Браво: 570 пъти
- получил Браво: 1068 пъти
Re: кротушка
Кротушката,освен това е и перфектна стръв за бяла риба,по-добре работи от уклейката.
Край Силистра знам само едно (пясъчно) местенце,където може да се потърси кротушка с голяма вероятност за улов.
Край Силистра знам само едно (пясъчно) местенце,където може да се потърси кротушка с голяма вероятност за улов.
И не забравяй-ние не ловим риби.Ние,всъщност,ловим себе си..
Stay focused !
Stay focused !
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 958 пъти
- получил Браво: 180 пъти
Re: кротушка
Едно време в Осъм между Ловеч и Троян вреше от кротушки.
Преди време с брат ми се натъкнахме на тези чудесни рибки и край Варна.
Преди време с брат ми се натъкнахме на тези чудесни рибки и край Варна.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- panddov
- Мнения: 56
- Регистриран на: Пет Сеп 19, 2008 20:01
- Местоположение: Плевен
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 1 път
Re: кротушка
В детството ми това беше първата рибка която започнах да ловя.С пръчка от тръстика ,с паче перо за плувка и повод с две кукички!Състезанието между нас беше колко двойки рибки ще направиш за излета!После майка ми ги пържеше нанизани на клечка за зъби,измити и посолени само.Късаш главичката,другото е станало малка топчица,изхвърляш я и хапваш рибката сладко-сладко....
- Д.Граховски
- Мнения: 1234
- Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
- Риболов: Спининг
- дал Браво: 4 пъти
- получил Браво: 241 пъти
Re: кротушка
Последната кротушка която хванах беше 2012 зимата на Струма, хвърлях на бял за уклейки и не знам как я праснах за опашката. Преди имаше доста, сега отдавна не съм чувал някой да хваща таквоз рибе из Струма.
http://maximo.bg
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: кротушка
Има ги, Мите, около Вуков мост съм ловил, а особено много и едри по Кресна-Сливница-Крушица-Каменица-Микрево. Ама от 5-6-7 години като захапах само и единствено спининга, не знам как е. Иначе на плувка и за трапезна риба само за кротушка и уклей бих се прежалил. Е и за дунавски попчета, ама друг да ми ги налови, щото сърце не трае...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- Д.Граховски
- Мнения: 1234
- Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
- Риболов: Спининг
- дал Браво: 4 пъти
- получил Браво: 241 пъти
Re: кротушка
абе преди 5-6 години и аз съм ловил, но последно време не съм виждал дори и из притоците, а преди имаше. А аз тотално на спининг съм от 2 години, преди това подмятах и плувката и пак йок. Та аз се съмнявам дали не е от затлачването на реката, защото последно време по реката се появяват водорасли, тиня и т.н. замърсителиbabydoctor написа:Има ги, Мите, около Вуков мост съм ловил, а особено много и едри по Кресна-Сливница-Крушица-Каменица-Микрево. Ама от 5-6-7 години като захапах само и единствено спининга, не знам как е. Иначе на плувка и за трапезна риба само за кротушка и уклей бих се прежалил. Е и за дунавски попчета, ама друг да ми ги налови, щото сърце не трае...
http://maximo.bg
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: кротушка
Кротушката, знаеш, е претенциозна към кислорода колкото американката, с тази разлика, че не понася солена вода, а американката по едно време я отглеждаха в сетки в Черно море. Затова на времето са й викали Воденичарка, щото се е въдела в язовете под водениците - там тихо, кислород, колкото искаш. И понеже сме в кулинарен подфорум, най-добрата рецепта за нея и уклея е след изчистване и осоляване - половин, а по-добре един час киснене в бира, после пържене - било по традиционния начин, било по дунавския, по-добрия, с царевично брашно и свинска мас. Ох, окапах се - ако ги имаше по магазините, бих си ги купувал на цената на ципурат, че и повече... А на Майчица Струма, вярно й разказаха играта...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- bai ves
- Мнения: 5558
- Регистриран на: Сря Авг 22, 2007 18:53
- Местоположение: Велико Търново
- дал Браво: 1 път
- получил Браво: 16 пъти
Re: кротушка
Асен е БОГ! Правилно ви съветва, истински специфист- кулинар иевала на майка му. Жената е предала мега- био знания, екстра за това да се споделя. Браво Асене, искам да те почерпя малко кротушки, човече ще ги отпорим с на Драго малкия, ще го научим на рефлекс, а това с тоновете кротушки сме го минали повечето дърти кози