Леко си се разминал колега. С този способ може да се отстреля и някой водач, както и да се строши връх, ако човек е с малко по-сериозна като грамаж примамка. Някога бях писал в морската тема за възлите м/у ФК и ПЕ. Най-отговорно смея да заявя, че олбрейда не е възел, а тотална недомислица. Това, че човек може да го вкара във водачите и "зъбчето" от прегънатия ФК да му изиграе лоша шега изобщо не е от най-големите му минуси. Възела скапва плетката жестоко при по-интензивен риболов и не един и път ми се е случвало както си мятам с една и съща примамка в продължение на няколко часа изведнъж на поредното мятане тя да отлети безвъзвратно към хоризонта, а колко риби ми е струвал тоя миризлив възел няма да коментирам.Павлин Калайджиев написа:................ аз също използвам Паломар и двоен Олбрайт. Сега като се замисля, колко воблера съм изтрелял заради закачен Олбрайт на върховия водач... , но това са рисковете при използването на повод от ФК. ............
Съветът ми е да се научите да връзвате този възел : Изобщо не е сложен и след като се научи човек да го връзва рутинно отнема толкова време колкото и да се върже олбрейда. Ще останете страшно учудени колко много влакна всъщност "държат на възел". Относно връзването на плетеното влакно директно към карабината или вирбела без лидер ...... предвид устойчивостта на плетените влакна на протриване е просто несериозно. (освен ако не говорим за риболов на костури по 10см разбира се ). Напълно ми е ясно, че много хора практикуват този вариант (с директното връзване към карабината) и са хванали и извадили хиляди риби, но това не го прави и грам по-малко грешен.
ПС: нито един от изброените проблеми с олбрейда не съм го имал с възела от клипчето (ПР ... ФГ как му е точно името и на кой точно е модификация не е важно в конкретния случай) при положение че съм използвал едни и същи ПЕ и ФК влакна като дебелини и марки.
Поздрави !