Всички да покажем мухички

Това е мястото за среща на колегите с мухарките.
Публикувай отговор
Аватар
jagger1
Мнения: 3187
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 761 пъти
получил Браво: 1187 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Док, това е класика! Супер техника, много мерак и златни ръчички (а и добри очички). И не само. Това, което прозира зад тези снимки и мушички е много опит, усилия, постоянство, знания и добра техника. Поздрави и не спирай. Благодаря ти за всичко, което научавам от теб. :tup: Жив и здрав.
Аватар
jagger1
Мнения: 3187
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 761 пъти
получил Браво: 1187 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Едно мушенце, чиито варианти са стотици в днешния мухарлък. Едно муше, което е създадено може би преди повече от век, но постоянно буди интерес и провокира както мухарите, така и рибките. Една от мухите, които винаги съм вързвал с уважение, но така и не се научих да го правя добре. Въпреки всичко, тази муха ми се е отблагодарявала с достойнство през годините. Независимо, дали е в друга разцветка, добре или зле вързана, но контурът на тази муха дразни рибите. Обичат я пущините.

Показвам един мой вариант на мухата със зелено крило и малка добавка на жълто в крилцето. Мухата има много наименования, както и различни видове изпълнения като варианти - цветове, техники, материали. Аз не помня и не се и опитвам дори да запомня имената им. Не само за тази, но и на много други мухи. Не помня дори имената на мухите, на които съм станал кръстник. Аз запомням контура на дадена муха. Това е нещото според мен, което е съществено.

Не мога да се превъзпитам на тези години, но мога да преразгледам начинът си на мислене :D в някои направления. Е, разбира се в някакви поносими за мен граници :D . За да има и някакъв краен ефект - за мен.

Та за мушето:
Гъше крилно перо - зелено (тъмен олив) плюс по 2-3 фибърчета от жълто перо. След отрязване на фибрите, жълтите фибри се слагат между пръстите успоредно на зелените и с няколко плавни, плъзгащи движения между пръстите се прилепват (стиковат) един към друг.
Важен момент: За всяко едно от двете крила се използват фибри от ляво - съответно от дясно крилно перо!!! Жълтите фибри се прикрепват еднозначно по правилото: Жълти фибри към зелени фибри - от ляво крило. Жълти фибри към зелени фибри - от дясно крило!!! Разменянето на фибри от дясно и ляво крило води до провал :D .
След като се "стиковат" жълтите фибри към зелените за всяко едно крило (ляво и дясно), крилцата се покриват с много тънък филм от лак. В случая, аз съм използвал UV прозрачен лак, но става и с лаковете на водна или ацетонова основа. Просто с пръстите, лакът трябва да се разнесе много финно между пръстите, с приплъзване на крилцата между тях - няколко пъти, докато лакът се разнесе равномерно. Светвате с UV лампата (ако е UV лак) или изчаквате малко да засъхне, ако лакът е съхнещ на въздух.

Другото, което ви трябва е фибър от опашно перо на паун - за секциите на тялото.
Една нишка кристал флаш, или монтажен конец със съответния цвят (за секторите между пауновите мини хакелчета), или малко фин заешки дъбинг (пак за същата цел), или метализирана лента (пак за същата цел вместо предходните варианти), или естествени дълги косми от полярна лисица (пак вместо другите варианти), или друг материал, който вие си прецените. Но! Важно условие е, секторите, навити с всеки един от гореизброените материали да е с по-малък диаметър и по-фин от диаметъра на двете "хакелчета" от пауновия фибър! Или казано по друг начин, трябва да се получи стъпало между двете паунови хакелчета и сектора от тялото, навит с един от другите материали. Това е важно условие за да се получи добър силует на оформяното тяло.

За опашка: Трябват ви и няколко фибърчета от задната част на гърба на Златен фазан или фазан - онези перца, които са към опашката на фазана, но на гърба. Може да използвате и фибри от перце на яребица - онези перца, от които правите "хакелчето" на някои нимфи.

За имитация на крачетата, успешно се използва перо от петел. Изборът е изцяло ваш - генетично или китайче, индийче или от двора на комшията :D . Важното е да съобразите дължината на фибрите на перцето, което ще използвате да е с малко по-голяма дължина от разстоянието, от мястото на закрепване - до острието на куката (по диагонал - виж снимката).
Цветът си го определяте в зависимост от модела, който вързвате и останалите материали.

И накрая - куката и монтажния конец.
Куката е с право рамо. Размери - от #10 до #16.
Монтажният конец - по възможност е добре да се работи с конци, които са тънки: 14/0 или 17/0. Но може и с конец не по-дебел от 8/0. Вие си преценявате. Аз лично работя с възможно най-тънките конци, които имам. Често използвам многонишков, непресукан. Цвят - според желания вариант на изпълнение на мухата.

Един от моите варианти.
Със зелено крило и жълт кант на крилото:
Изображение

Езерната пъстърва харесва този тип мухи. Сложете си по някоя и друга в кутийките. Не е излишна :tup:

Поздрави.
чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от чичо Док »

Миро, благодаря за добрите думи, чопля по малко от време на време... къде някое насекомо, къде да вържа някоя муха. Мерак има, техника къде има къде не, зрението го подпираме колко може покрай другите диагнози ... карай да върви :)
---------------

CDC Para, biot body
# 16/18

Изображение

Изображение
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com
Аватар
jagger1
Мнения: 3187
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 761 пъти
получил Браво: 1187 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Една муха, която в миналите години, в различни варианти ме е радвала на Диканите. За тези, които не знаят, на Диканите (това е в БГ - Радомирско :D ) има един прекрасен водоем. Или по-точно, беше прекрасен, докато не го налетяха арендаторите. От 20 години - арендатори и мрежи. Поболя се миличкия водоем. Душицата му взеха. Но поне можеше до преди две години да му се радваме, а и той нас - я с някое щукле (че и бая щуклища се бяха понавъдили - от няколкото майки и двама татковци по над 5.6 кг всяка, пуснати преди повече от 10 години със съдействието на няколко колеги и приятели мераклии), я с по някой клендак (чудя им се на тези жилави рибоци, как оцеляха след толкова мрежи), я с по някой костур над педарката, я с бабушки као лопата, че дори и добри заблудени каракудки вземаха на муха. А сега, един пернишки петролен бос му е сложил наморника и от две години - само той и охраната си дерибействат. На всичкото отгоре, декември яко са играли мрежите и гриповете (преди Никулден).

Защо ви споделям всичко това и какво общо има мухата?

Ами общото между мухата и Диканите е това, че преди години, в язовира имаше и добра пъстърва, и добра мряна (и бяла и черна), имаше освен клен и много добри скобари! Имаше и много други миролюбиви видове (общо към 18 вида риба). Та тази муха, в различни варианти на изпълнение ловеше на водоема и ми носеше радост. Показвам я, защото е една от мухите ми фаворити за езерен риболов. Мухата ме е радвала и на някои от планинските ни езера през годините.

Диканска езерна - вариант.
Изображение

Силуетът на мухата:
Изображение

Поздрави.
mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Да става все по интересно. Красиви животинки показвате. Имам обаче едно въпросче.
Днес в работата щото е петък и имам повече свободно време, преглеждам всичко относно връзването на мухи и използваните материали-това най вече. Намерих една мокра мухичка много проста за връзване, но ме озадачи материала от който е направена. Немога да Ви я покажа, защото я открих в Ю Туб, но ще се опитам да я опиша.
1.Навива се монтажен конец;
2.Поставя се перце за опашка;
3.Фиксира се тел-предполагам, че е оловна;
4.Прави се тялото от някакъв материал приличащ на лента (в случая жълта) и върху него се навива телта. Няма власинки.
Та въпросчето ми е какъв би могъл да бъде този материал.
Освен това срам не срам ще попитам-на сухите мухи тялото от дъбинг ли се прави и ако е така има ли проблем аки е синтетичен.

Поздрави
Митко
Аватар
jagger1
Мнения: 3187
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 761 пъти
получил Браво: 1187 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Привет, Митко.
Не искам да гася ентусиазмът ти!!! Опазил ме Господ! Но няма как да ти се отговори на горните въпроси, без да е ясно за какво иде реч. :( . Бъди сигурен, че ще получиш отговор, но поне дай линк към въпросната муха. Не е задължително да пускаш снимка, щом вече я има в Нет-а. Просто посочи линка.
Как става?
Влизаш в YouTube, маркираш адреса, който е най-отгоре в адресната лентата (на браузъра), и после правиш следното:
1. Copy - адресът от лентата.
2. Влизаш в темата от форума, където искаш да напишеш поста си.
3. Кликваш върху бутона "Нов пост".
4. Появява ти се полето за писане на новия пост в темата, която си избрал.
Най-отгоре в полето за писане на поста (над рамката за писане) имаш опции на бутони:
"Img","URL", ........
Кликваш върху "URL" и ти се появява в полето за писане на поста това: ""
5. Копираш адреса, който си запаметил в паметта на компютъра с командата "Copy" преди това от адресния бар (в случая от YouTube) между двете скоби "тук".
6. После си пишеш въпросите, които искаш да зададеш.

7. Получаваш отговор.

Приеми всичко това, което ти написах позитивно и не се притеснявай да питаш. В крайна сметка, нали затова питаш? За да получиш отговор и да решиш проблема, който ти "виси" над главата :D . Не се притеснявай. И аз съм се учил от колегите, а и продължавам да питам. Изобщо не ме е срам. Важното е да зададеш въпросите си по подходящия начин, за да получиш и добър отговор. А съм сигурен, че ще ти бъде отговорено по същество. :tup:

На другия въпрос - за материалите на тялото за сухи мухи:
Сега, нещата са дълги за писане, но накратко:
Принципът:
Суха муха (това значи да плува, да се държи на повърхността, да не потъва), определя и материалите, които трябва да се използват. Или, казано по друг начин: суха муха - материали, които не се напиват с вода, или поне попиват по-трудно вода.

Нали се сещаш, какво става с човек, който е подпийнал малко повечко, от колкото може да носи? Пада под масата. Същото става и с материалите, които обичат да си попийват повечко вода. В първия момент се държат мъжки над повърхността, но като си подпийнат - падат под водата. Е, това не винаги е фатално. Дори и такива мухи ловят добре, държейки се като мокри.
Но понеже говорим за суха муха, правилото е: Малко пиещи вода материали, материали, които са по-леки от водата, материали, които имат естествена защита от водния филм. Другото се постига с различни добавки като парафин, восък, смазки за сухи мухи на изкуствена основа.

Та, като шега, ама си е и истина: Суха муха - материали, които възможно най-дълго остават "сухи", по-леки от водата, съдържащи въздух в структурата си (като затворен обем). Другото е комбинация от материали, пиещи вода и такива, които не пият! Но тогава важи другото правило: Сумарно, материалите, които "пият" вода да са с по-малко тегло (след като се напият с вода) от допълнителния материал, който изнася мухата на повърхността и я задържа там.

Накратко - толкова.

Поздрави и стягай такъмите, че остава още ден. Провери си кутийките :D
Миро
Последно промяна от jagger1 на Пет Яну 30, 2015 16:17, променено общо 1 път.
mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Миро, няма проблем. Вече съм на стен бай и чакам подходящото време.
Кутийката е препълнена, като част от творенията са собствено производство.
Бръмбарчета и оси след усилени тренировки са налице. Приготвил съм един бръмбар специално производство за Бат Райко като се видим. Освен това си правя и RED TAG.
По всяка вероятност, утре ще си вържа и една мухичка която се прави от козина от сърна, защото днес пристигнаха материалите. Мале като си представя още колко ми трябват, то си е направо за цял тир.

И така поздрави
Митко
Аватар
jagger1
Мнения: 3187
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 761 пъти
получил Браво: 1187 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Една нимфичка, която модифицирах с подръчни материали - специално за очичките.
Много парета искат тези от Ebay-ките бре. Какво толкова има в едни очички? Пък било то и медни, месингови, оловни или стоманени? Едно малко стругче? Е, вярно, но не всеки има стругче. Да, ама всеки има бормашина в къщата си. И тя създава въртеливо движение. Да, ама ще кажете, трябва и стругарски нож. Да, ама то и малките пилички (часовникарски тип) си имат зъбки :D . Та думата ми е, че с една малка бормашинка или дори с един винтовърт (изписвам го умишлено винтовЪрт - от вЪртя, вЪртеливо движение), една малка триъгълна пиличка (часовникарски или матричарски тип) и едно парче медна тел, можете да си имате готови глави-очички за нимфи. Медна тел ли казах? Ами да - медна тел. Откъде? Ами просто е. Мостов проводник за 220 V - 1.5 мм2, 2.5 мм2, 4 мм2 или 6 мм2. Заголвате изолацията, вадите парчето мед (малееее, на братята цигани как ще им светнат очичките само от думата "мед" :D ), стремите се медната жица да не е деформирана, режете парченце около 5-6 см. и го захващате в челюстите на бормашинката (или винтовърта). После челосвате с пиличката сечението на жицата. После, на разстояние 1.5 - 2.5 мм от челото на жицата правите едно V-образно каналче с помощта на триъгълната пиличка (естествено, тук идва ролята на бормашинката/винтовърта - машинката трябва да се завърти с помощта на малко ток от ЧЕЗ, EVN или друг доставчик :D ). Или, въртейки медната тел, захваната в патронника на бормашинката, с плавни възвратно-постъпателни движения за няколко секунди с пиличката, правите V-образния канал на парчето медна тел. Следва отрязване на симетричен участък след V-образния канал от телта, за да оформите и другото око на утежнението. По желание, може да създадете допълнителен ефект на 3D очи, като се направите на художници - с малко лак, смола или UV материали, нанасяйки точки за зеници върху челните повърхнини.
После - изработвате желаното от вас муше.

Поетапната изработка на очичките ще се постарая да я пусна допълнително в скоро време.

А сега - една нимфичка с медни очички.
Медната нимфа:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Нимфата изглежда малко проскубана, ама в това й е чара :D .

Поздрави.
mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Здравей Миро,
Ето го линка към направа на мущицата.
Въпросите са ми;
1.жълтия материал какъв е:
2.телта оловна ли е или е медна.

http://www.youtube.com/watch?v=j6HXW0Wgh2A


Поздрави
Митко
Аватар
jagger1
Мнения: 3187
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 761 пъти
получил Браво: 1187 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Привет, Митко.
Ами то, материалите са написани под клипа:
"Cinnamon & Gold Traditional Wet Fly

Materials Used;

Hook, Kamasan B175 size 12 (кука)
Thread, Dark Brown Uni 8/0 (конец)
Tail, Golden Pheasant Tippet (опашка)
Rib, Small Gold Wire (риб) - тънка жичка с цвят злато. Обикновено това е месингова тел или медна, позлатена.
Body, Gold Lurex/Mylar tinsel (тяло) Това е позлатена (цвят злато) тънка лента, метализиран полимер, който се продава в мухарските магазини. Има го като цветове: злато, сребро, мед, месинг, зелено, червено, жълто, синьо, черно - трудно се намира, холограма.
Hackle, Natural Red/Brown Hen (хакел)
Wing, Fiery Brown Quills or Cinnamon Coloured Quills" (крило)

Това е муха, подобна на горната, която съм показал - зеленото крило с жълт кант. Там съм описал и как трябва да подготвиш крилото.

Мухата на чичко Дейви МакФаил е разновидност - по точно, моята е разновидност на неговата. Това е типична езерна муха, много добра и задължителна в кутийката с мухи - разбира се, като различни нейни разновидности и материали. Но е една от най-добрите мухи, които някога са създадени - преди повече от век.
А чичко Дейви МакФайл си е класика в муховръза. Перфектна техника на вързване има.

Поздрави.
mitko2
Мнения: 208
Регистриран на: Съб Ное 01, 2014 19:31

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от mitko2 »

Благодаря Миро. Понеже английския ми е малко плажен затова неможах да си направя превода.
Информацията която ми даде е перфектна. От тук нататък няма проблем.

Поздрави
Митко
Аватар
Драго
Мнения: 760
Регистриран на: Пон Окт 08, 2007 14:16
дал Браво: 631 пъти
получил Браво: 511 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от Драго »

Понаучил се е този Дейвид да връзва мухи ама чак пък класик и чак и чичо да му викаш :) по скоро той на теб :lol:

Миро за коя твоя муха говориш в случая? За Диканска езерна - вариант ли?

Ако е за нея не се сърди но освен куката няма нищо общо с мухата от клипа.

Първо опашката е друга, второ тялото е друго, трето нямаш риб, четвърто крилото е друго, пето хекъла е различен - бе разлики бол :tup:
Аватар
jagger1
Мнения: 3187
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 761 пъти
получил Браво: 1187 пъти

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от jagger1 »

Привет, Драго.
Ами аз така му викам на Дейвид галено :D . Той не ми се сърди . Може и аз да съм му чичо :D .

Та за мухата:
Не, не е Диканската езерна. Диканската езерна е с крило от швейцарска сламка и по профил, и по материали, и по модел няма нищо общо с мухата, за която говорим.

Вдигни мерника още по-нагоре на тази страница. Става дума за мухата със зеленото гъше перо и жълт кант на крилото. За тази става дума: http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 29#p923839

Поздрави.
чичо Док
Мнения: 3924
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:49
Риболов: с муха и шнур
Местоположение: София
дал Браво: 426 пъти
получил Браво: 491 пъти
Обратна връзка:

Re: Всички да покажем мухички

Мнение от чичо Док »

Black gnat # 18
Изображение
memento mori ...
-----------------------
Lurebg.com
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”