Предпочитани и удачни воблери за сом

Няма значение дали го ловите от брега, от лодка на влачене или на кльонк, удари ли ... адреналинът е на макс ;)
Публикувай отговор
Emo-83
Търговец
дал Браво: 264 пъти
получил Браво: 272 пъти

Re: Предпочитани и удачни воблери за сом

Мнение от Emo-83 »

franko написа:Очакваме пролетните тролингисти на сом в плитки води да издирят подобно видео , как сома използва опашката си за да се храни с воблери.
Те и скобарите,зимата се закачат 80% за устата,но ти не храниш с голи тройки,нали :!: :?:
И не приемай,всеки пост лично насочен към теб.Ти си много добър риболовец на кльонк и може би най-добрия с работата му.Постоянно се трудиш в лодката и на една риба,може да смениш пет монтажа,което аз няма да направя.Имаш опита и знания за всичко в кльонка,може би и по-реката.Харесвам те,като риболовец и никога не съм искал да те засегна,на база риби.
Ще ти кажа,какво единствено ти липсва.Спокойствие,вътрешно равновесие и късмет.Голям с напрежение,не се лови,но тук не пишем за него,нито за кльонка.За реката,още по-малко.
Както сам каза,Томахавката е умно момче и то много.От целия му пост,си посочил само зависта.....всичко друго си метнал в джаза.Точно,така се омаловажават фактите от случки,а не от клипове в аквариум или червени воблери,които нямат,нищо общо с реалноста.Присъствал съм,та за това говоря.
Извинявам ти се още веднъж,ако си помислил,че искам да те нагрубя или унижа,като риболовец.
Уважавам те,като риболовец и като човек.....и то много.
Просто проявяваш инат,като омаловажаваш опита и случките на тролингистите.Да,всеки има право на мнение,каза го.......разбрахме го.
Сега ще ти пусна клип в годината,когато започнах да троля,защото се заинатих да го направя.....мислех,че е лесно и просто и свързвах опита си с кльонка.А той няма нищо,общо.....заклевам ти се.
Нито,като трасета,нито.......................а бе по нищо :!: :idea:
И понеже си ги обяснявах точно,като теб нещата.За цяла година тролинг успях да хвана 2 сомчета.
Воблерите,грам не познавах,кои са саомски и кои не.
Прав си,че човек който много говори е по-вероятно да сбърка.Но тук реално за рибите говорят единици и то с шифъра на Леонардо.А има толкова много знаещи,които не пишат....няма и за какво :!: :idea:
...............................................................................................................
Ето я най-голямата ми грешка в мисленето за тролинга.......все,едно Франко слушате.За това за цяла година 2 сомчета.Следващите години,нямам под 40бр. на тролинг.
Налъма Злати,не може да се закачи на воблера за да се снима.....или мислиш,че може :!: :?:
Злати,ти виждал ли си,как е направен,този клип :!: :?: Не се заяждам,а те питам.После ме попитай,ти мен.Няма да разкажа техниката,но съм присъствал и то не само аз от хората,които познваш.За това ви моля,да пишете,неща които реално знаете.Иначе грешки,като моите от клиповете.
И се научете,да се обосновавате,а не само плюнки и налъми....дрън,дрън ярина.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
Аватар
kalinux
дал Браво: 208 пъти
получил Браво: 261 пъти
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

franko написа:Всеки ,не реализирал се кльонкаджия, може и да прибегне до тролинга.Така, че и дума ,не може да става за завист Томахавка :D Сещаш ли се :P .
Всеки истински запален кльонкаджия изобщо не се интересува от рекордите в друг вид риболов. Това все едно някой да ми се похвали с 2 кг балканка, а аз сомчета с такива размери по 30-40 на ден пускам. Смешно нали. Или пък някой шаранджия да ми се хвали с 10 кг трофей, а това за мен е все едно съм хванал хубава риба за ядене, много важно. И честно казано изобщо не очаквам да ме разберете ако не практикувате единствено и само кльонк. Това, че кльонка и тролинга ловят една и съща риба изобщо не ги правят еднакви. И ако някой ми говори за завист има да си гледа работата. Изобщо не се вълнувам от вашите рекорди и за мен винаги ще останете губещата дисциплина, въпреки че по количество винаги сте първи.

Миро, извинавяй, не е лично към теб, знаеш. Но и миналата пролет ми се оправдавахте със завист. За мен това пълни глупости. Това, че сомът атакувал с опашка ама изобщо не ви оправдава. За мен си е чист търмък и в никакъв случай повод за гордост. И още повече повод да се хвалите в този форум. Това е моето мнение и се споделя от всички мои приятели.
С внимание към детайлите
Emo-83
Търговец

Мнение от Emo-83 »

Злати 76 написа:Емо, за моето мнение никой не може да ме обори.Аз влачи от близо 8 години,до сега сом за опашка не съм хващал..Колкото до видеото,ще се съглася с теб
Ами във никакъв случай не се хващат по-често от колкото за устата.Зная,че влачиш дълго време и имаш своя опит.Но сме тук за да си го предаваме.
Няма да излъжа,че аз напреднах,защото денонощно и до малките часове седях с Томахавката и се учехме взаимно.Гледахме всевъзможни клипове и четяхме всякаква литература.Когато откриехме нещо,никой не го изплюваше директно на другия......играехме си с гатанки.
При тази игра елиминирахме възможноста единия да подведе другия.Щом мненията ни съвпаднеха викахме Еврика и го приемахме за вярно.
То,обаче,можеше и да не е такова.За това коригирахме,всичко в движение и при нужда.
Повечето тролингисти,са слепци.Да хващат риби,може дори да са много,но по елементарен начин.Те знаят трасетата и биячките.ОК,Браво!
Но я ги пусни в непознат водоем,без трасета и без всички други особености.А всеки язовир поради храната в него и бистротата му предпочита да кажем формата миноу ....щото има уклей.Но понеже е бистър иска естествени цветове....примерно.
Едно е да ловиш в кална или зелена вода,и съвсем друго в бистра или на дълбоко.
Дълго дискотираме,цветовете.Да сома,не ги вижда толкова добре,но виж,че има своите предпочитания.За това ги избирам по контрасти.....тъмно-светло.
Научил съм много неща от Мацака и Иво Троян......от никой друг.
Сега ще ви кажа защо се влачи с много въдици и воблери.
Не е от лакомия,за риби.Сома прекрасно усеща вибрацията на всеки един воблер.Но той не е преследвач.Освен това,не винаги е гладен и това е причината,поради която няма да лупне воблера......не яде и не гони.
Какво се прави при кльонка в такива случаи.Започваш да дразниш сома и да предизвикаш в него атака....не,че е гладен.
Точно така хванах 83кг. и съм разказал поне още 3 подобни мои случки,как го правя.Няма да влизам в подробности,но само за Франко ще кажа,какво правехме различно с Тарзан от другите.
Рибата не кълве и даже не се вдига.За това увеличавахме ударите и честотата на паузите при сериите.Спирам с кльонка,но ако някога ви видя,няма да спра да ви говоря и то пред свидетели.Защото много малко хора,са измислили нещо,съществено,което прави революцията в риболова.
Та за тролинга.Рибите сега са в плиткото,гладни и жадни се бутата да се нахранят след зимата.Хищника винаги е зад стръвта.
Температурата на водата е ниска,но в плиткото най-бързо се стопля.Там ще се бият шараните,каракудите и дори гнездата на белите риби са там.
Съвсем нормално е и чичо Скруч да е наоколо.
Точно за това,така наречените косачи търсят рибите там със повече въдици.
При този начин ти имаш една вибрация между 18-25м. Следва друга на 30м,трета на 35м,четвърта на 40м,пета на 45м. и шеста на 50м.
Та казахме вече,че сома ги усеща,но не ги гони,като бялата.Обаче вибрациите му идват една,след друга и дори да не е гладен,ти го изнервяш да цапне някой воблер я с уста,я с опашка.
Как може да не знаете,че удара с опашка е един от начините за неговото хранене.....бях потресен честно.
Той доста често удря воблера първо с опашка и след това се завърта да го лапне.....така лови част от рибите.
За него,това не е воблер,а вибрация от риба и той действа по своя инстикнт за улов....вида атака.
Точно заради това се хващат,макар и по рядко за опашката.Томахавката,вече ви обясни някои неща.
Кое ви бърка вас и го изтъквате,като факт. :idea:
Казвате така......Защо,след като водата се стопли,тролингистите не хващате сомове за опашката :!: :?:
Сега аз ще ви отговоря.
След,като се натъпче с една трета от целогодишната си храна.....толкова яде,през този период.Сома отива да изпълни своите жизнени функции и да хвърли хайвера.
За това събитие му трябва освен върби и гнезда,най-много подходяща температура.
Прикльочваме със това събитие,като отбелязваме,че след него боледува и има слаба активност,защото се е наял.
Какво прави сома след това :!: :?:
Естествено големите избират най-подходящите места за улов и почивка.Но понеже е топлолюбива риба си лежи в 50см. вода на място което наоколо има всичко.
А ходи го хвани в 50см. вода,на воблер.Можеш естествено но на спининг.
Обаче в БГ за да подметаш на спининг,трябва да знаеш къде лежи този сом.Щото те не са,като на Ебро,ред риба,ред вода.И понеже ги няма,тази дисциплина не се практикува у нас.
Продължаваме да мислим нататък.
Кога можем у сред лято да хванем сом с добри размери :!: :?:
Естествено,не когато е легнал някъде.Ако не знаете,тези риби освен,че ядът се и препичат.За това хубавите уловени сомове през лятото не са в самия бряг,а малко по-далече от него или в средата на нищото.
Продължаваме нататък и сменяме сезона,като сома отива в дълбокото.
Но ако сте забелязали,там вече е и стръвта.Костура е слезнал на 7-8м.,а сома само изскача под скалите и прибира което може.
Винаги наблюдавайте с какво се храни в момента.Понякога предпочита каракуда,друг път клен,а с октопода се дразни и понеже на него не може да се сложи риба,се слагат червеи,пиявици и попови прасета....понякога калмар,хващал съм и на бъбрек,вмирисан.
Когато дойде този сезон има вероятност да треснеш голям сом.
За това на Светльо Рибата 402 му казах.Смени си човеко на Салмото куките,че тия големия ги изправя........"Ще ги сменя,ако ми удари"!........беше отговора му.
Е удари му и го вади два часа,като аз усетих и не спрях да му звъня,но нали под адреналин и не вдига тоя човек....луда работа.
Когато видял,че се стъмнява,а той нито челник,нито Боже Господи,решил да го напъне и се случило какво!.............к@р за Левски с изправени тройки.
Имам много неща,които пропуснах в този пост,но това няма как да се разкаже от раз.
Аз може да съм всякакъв,но се стремя да говоря обективно и това,което зная.
Да имам самочувствие на сомаджия.Да имам много сомове уловени на кльонк....голрми,малки,всякакви.
При тролинга не е така.Още съм млад и нямах късмета да извадя ударилите ми големи риби.
Заради тях влизам в язовира и само те ме интересуват.Много чета,много мисля,много ми казват правилни хора и много информация постъпва при мен.
На никой не се подигравам,особенно на новобранец с тъпо мнение.Ами той сега започва бе хора.За какво е този форум,нали да му отговорим.
Когато ме оборвате и ме наричате наум педал,може да имате своите основания,а аз своите грешки.Писането ми е остро,но душата не ми е лоша.....не мразя никой и не завиждам на никой.
Спрете да ми търсите цаката с работата ми и се примирете,че от това се храня.Това е моето хоби,страст,но и работа.Аз не мога да сменя професията си,само заради вашето желание да не я упражнявам и да съм зле.
Стегнете се малко и когато давате мнение,не е важно само да тропате с крак,а да го представите на читателя или колегата с аргументи.
Когато има спор,някой от двамата бърка.Какво пречи с аргументи да решим спора,а не с наранено его.
Как да ви пиша за улов на сом по Марица,като нямам метнат воблер у нея.За това слушам Коко,Течката,Кроки и всеки,който лови по този начин.Някога да съм провел спор със тези хора....питам ви :!: :!: :!:
И за последно ще ви кажа нещо.Обичам форума,обичам и вас.Пиша тук,заради страста,не е само заради работата.Мен ме познават всички и телефона ми,не спира да звъни....чак ми иде да го прасна в земята.Хайде да опитаме,да върнем добрата атмосфера и загърбим,всичкото си его.Смешно е заради хобито ни,да се караме.Бах ти и пикливите сомове,бахти и рибите.
Ако не ви разбишкам и провокирам,само в о-фа ще пишете или някой такъм ще покажете.....Тъпо,ама много тъпо. :idea:

Emo-83
Търговец

Мнение от Emo-83 »

Калине,моята логика е същата,като твоята.Въобще не ме брига,че ти кльонкаш,а аз троля.
Нека уважаваме хората с техните пристрастия,хобита и дисциплини.Един обича тенис,а друг футбол,а ти правиш кльокове,ножове и дървесини,които са на световно ниво.....Браво,за което. :idea:
Наблегни натам,а не в това кой,какво се занимава.Аз мога да потвърдя,че ти не си завистлив,но си различен.....аз също.
Наговорили сте се да хапете Томахавката за една,единствена дума.А знаете,че той е етичен човек и не би нагрубил никой.От целия му смислен пост,само това правите и вадите,като довод.
Нещо друго не каза ли тоя човек :!: :?:
Ловете си на кльонк и кво ви пука,за нещо което не практикувате и на всичкото отгоре ви е гадно............................Ами ОК,ама мен ме кефи,кльонка също....спининг не,ме кефи и не ловя,нямам и река до нас.......то пък не може всички дисциплини да практикуваш.Вие сте,тесни специалисти,но Франко с тази бяла риба,нещо се изчекна. :lol: :idea:
п,п,Заклевам се в детето си,че със Томахавката не сме се чували,като вас.Нито сме си писали,нито аз съм му искал подкрепата или той на мен.Това е нашето мислене...приемете го.
Последно промяна от Emo-83 на Пон Мар 30, 2015 3:18, променено общо 5 пъти.

Emo-83
Търговец

Мнение от Emo-83 »

Никаро,да не се обажда,че и той стана тролингист,покрай някои воблери.
Вярно,че си изчистих боклучите от кутията,ама хващат и му беше много кеф да си занесе едри,бели дома. :lol: :lol: :lol:
Майтап е това,браточка.....вече уточнявам,че не зная кой,какво си мисли....наплашихте ме. :idea:

мечока
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 15 пъти

Мнение от мечока »

Братушките са написали ,че сома поема 70 процента от годишната си храна по това време на годината.При положение ,че и мирната риба е концентрирана на едно място това го кара да удря с опашка за да набави нужното количество.А относно защо след забраната се хващат по малко за опашката-моя хипотеза е ,че е възможно сома да се да се храни по два различни начина според дълбочината на водата,като мисля че затова играе роля налягането на водата.На 5-6 метра неговия вакум се получава добре и обхвата му пред устата да е с малко по-голям диаметър заради налягането.Горе на плиткото му се налага да търси други методи.Мое предположение.
axel
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 85 пъти

Мнение от axel »

Горе на плиткото му се налага да търси други методи.Мое предположение.
Мечок,не горе на повърхността,а на дъното!!!!.....има съществена разлика нали :idea: :idea: :idea:,то затова и е целия спор......нека от 1-ви март да забранят Ивайловград/както и другите язовири/ от втичалото примерно до Ешек тепе за риболов от лодка/така хем ще се опази бялата, хем ще спрат да се търмъчат сомовете/,пък тогава да развиват теории и клипове как хващат редовно за опашката мисля ,че това е най-справедливото решение.......защото,тролинга е една дисциплина при която се изискват доста по-малко усилия и знания за сметка на резултатите от към количество. :idea: :idea: :idea: :idea:
риболовът е само хоби!
Аватар
kalinux
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Emo-83 написа:Да и за това е написано П.П,което означава послепис.Къде е интригата в това изречение Калине в 4-ри сутринта!
Emo-83 написа:п,п,Заклевам се в детето си,че със Томахавката не сме се чували,като вас.
Emo-83 написа:Наговорили сте се да хапете Томахавката за една,единствена дума.
kalinux написа:Миро, извинавяй, не е лично към теб, знаеш. Но и миналата пролет ми се оправдавахте със завист.
мечока написа:При положение ,че и мирната риба е концентрирана на едно място това го кара да удря с опашка за да набави нужното количество.
kalinux написа:Това, че сомът атакувал с опашка ама изобщо не ви оправдава.
С внимание към детайлите
Аватар
iogo
дал Браво: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Не съм писал отдавна във форума но темата със закачените за опашката риби ми стана доста интересна.
Практиката ми на кльонк не е толкова голяма както да кажем на Калин или Франко но все пак имам някоя друга хваната риба. На тролинг имам доста повече опит и успехи.
От статистиката която съм си водил за себе си не намирам голяма разлика между сезоните на закачените извън устата риби, както на кльонк така и на на тролинг.
Имам доста риби закачени за опашката и есента когато дълбочината под мен е 20+ а воблера гази 6-7 метра.
Същото ми се е случвало и на кльонк, при дълбочини да кажем 17+ метра и стръв на 8-9 метра примерно.
Аватар
kalinux
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Йоско и за мен сомът бие с опашка. То и скобара кълве на гола тройка, дори и на метър над дъното. Но кълве в пъти повече когато дереш дъното. Е, повечето са извън устата, но има и в устата.

Сома на Илийката от пролетта на Жребеца си беше изтърмъчен в средни води, дали е атакувал, дали просто са минали тройките през него никой не може да го докаже. Но това е без значение, защото няма умисъл. Но да ми ровиш по дъното и да ми обясняваш, че е нормално, никога няма да го приема. Още повече пък да се толерира такова поведение у форума с цел печалба.
С внимание към детайлите
magiosnika
получил Браво: 53 пъти

Мнение от magiosnika »

Абе то кво ще се набутвате с разни воблери :D Монтирате си едно крайно олово150-200гр и си нареждате над него през 50 сантима 6 последователни тройки 4/0 :D Слагате на едно от жилата по една малка пиявичка и си тролите :fish15: Както Иво Ломски спомена :wink: сома си атакува всичко с опашка, даже и поповите прасета :wink: И си ловите спокойно и съвестно - спазвайки закона :shock: Сома си бие с опашка, вие си ловите на стръв и всичко си е ок :D Вибрациите от пиявичките ще са последователни и ще издразнят сома да бие с опашка по преминаващото ято :D Иначе отивате на вариянта - нови воблери с брокат и контрастни шарки :shock: редки са, но все още се намират :D
В едно от интервютата си, един известен европейски спинингист, работил даже и за рапала казваше, че ако трябва да е честен над 90% от цветовете пускани от фирмите правещи воблери, са за да УЛОВЯТ НОВИ КЛИЕНТИ, НЕ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ПО ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ В РИБОЛОВА :wink: Интересно, дали някой от денонощно четящите знае нещо по въпроса :mrgreen: Виждам, че имат развитие и от нощно са минали на денонощно четене :shock: :lol: При това само за 3 години - по колко ли ще четът след 10 :mrgreen:
Аватар
max
Вносител
получил Браво: 11 пъти
Обратна връзка:

Мнение от max »

Emo-83 написа:
karakudki написа:carbolino тоя клип ми се струва менте ...
100% бомбони Ментос. :idea:
Клипа е съвсем реален - в смисъл монтиран е , но сцената с лапането на воблера нито е режисирана нито е променяна. Стана съвсем случайно докато правихме подводни кадри на уловения вече сом. За да се покаже в "картинки" целият риболов и улавянето се налага да се доснимат някой неща. Нама вараиант в който 4-5 камери да записват едновременно на точните места за да се види всичко. Та накратко - сома беше вързан и в плитката вода , оператора държеше подводната камера а аз прекарвах воблера близо до сома за да се получи кадър в който се вижда воблера и сома едновременно. Не е търсено да му го набутаме в устата :D , но в един момент рибата се изстреля на повече от метър и го лапна (не го удари с опашка :D ) и това беше заснето 1:1. Малко след това лапна и ръката на оператора :D
В тоя момент нямам спомен Тапета да е бил наоколо, той обаче пак се изказа от първо лице. :lol: :lol: :lol:

Сега за да не излезе че и аз "завиждам и злобея" ще взема да драсна някой ред и за "кълването" с опашка.
Съветвам всички които защитават тезата че сома бие воблера целенасочено с опашка да се гмурнат под вода (когато малко се затопли) и да се опитат да си бият един силен и зашеметяващ шамар докато плуват с 3км./ч. Ако след това изплувате със зачервена буза, виене на свят и болки в съответната страна значи всичко е ок и въпросната теория има досег с реалноста.
Бързам да уточня че пляскането с опашка е характерно поведение на сома и надали има някой който е хващал сомове без да му се е случвало някоя риба поне да се пробва да го удари. Не е рядко и когато сомовете наистина бият с опашка ПО и НА ПОВЪРХНОСТА където наистина могат да зашеметят дребни риби. Закачането за опашката обаче според мен е резултат от съвсем друго поведение нямащо нищо общо с атака с опашка.
Не само сома, а и доста други риби и дори бозайници използват опашките си при лов, но когато става въпрос за водни организми това се случва винаги на или под самата повърхност. Обяснението за това е доста просто и касае чиста физика - във водата е нужно огромно количество енергия (сила) за да си преместиш опашката с достатъчно голяма скорост за да изненадаш и едновременно с това причиниш травми на нещо. Колкото по надълбоко се намираш, толкова по плътна става средата (водата) и съответно това "оръжие" губи сила.
Та нека се върнем за малко на "кълването" на воблера с опашка. Според мен там вариантите са няколко:
Причина номер 1 - пропускане на целта. Случва се много често при всички видове риби които гонят, преследват и атакуват. В зависимост от ъгъла на атака и положението на рибата в момента на преминаване куките могат да се забият в различни части на тялото. В животинският свят само една от няколко атаки е успешна.
Причина номер 2 - импулсивно поведение след закачане. Всеки който е държал сом в ръце знае че тази риба се опитва да се извърти и постоянно осуква тялото си . Не е проблем за нито един сом да достигне устата си с опашка. Аз лично имам няколко риби които съм виждал закачени за опашката , но със леда от кука по устата или в предната част на главата.
Причина номер 3 - случайно закачане
Тъй като приемам че напрактика всичко е възможно бих допуснал и че някой сом евентуално би се опитал да удари воблера с опашка и така да се закачи за него , но според мен тази вероятност е нищожно малка :D
Ако сомовете целенасочено удряха воблери с опашки би следвало всички такива "кълванета" да са в една и съща област на опашката.

По въпроса търмък ли е или не тролинга за сом през пролетта (Април) - ами не е (говоря за тролинга, а не за целенасочено "дране"). Това са активно движещи се и хранещи се риби, а не трупи по дъното :D Както обаче всяко "правило" и това със сигурност има изключения така че разглеждайте всеки случай индивидуално. :D

П.П. Някъде прочетох и за "двойният удар" - имах абслолютно същото преживяване с един 10кг. толуп, той обаче ми "клъвна" с гръб след като се опита да зашемети воблера с опашка :lol: :lol: :lol:
Иво Ломски
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 23 пъти

Мнение от Иво Ломски »

max написа: Сега за да не излезе че и аз "завиждам и злобея"
Иво, това твоето си е чиста злоба 😈
На мен ми допадна идеята на Мага. Мисля, че "системата" с пиявичките може да се укаже доста успешна...😂😂😂 Ей сега вече излезе духът от бутилката 😱😱😱
Живот без страст не е живот а само съществуване...
petro_op
дал Браво: 2 пъти
получил Браво: 5 пъти

Мнение от petro_op »

Баси колко мастило се изхаби :lol: :lol: :lol:

Качвам ви реални кадри от плуващ сом, даже едни чертички съм сложил. Ебаааси каква площ покрива, какво ли става когато е гладен :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Изображение

А на тия с 50 и нагоре сома на сезон им пожелавам още по-успешна две иляди и петнайста :wink: Хвала такъви сомисти :fish3:
What goes around, comes around или Каквото повикало, такова се обадило.
Особено в сила за форумните приятелства и не-приятелства.
Аватар
vestel
Риболов: Риболов от лодка само Хишни риби :D
предимно Тролинг
дал Браво: 81 пъти
получил Браво: 112 пъти
Обратна връзка:

Мнение от vestel »

Ей го как бие със опашка :wink:
пък да не казвам как хапи маркуча и четката де му чистя :lol: :lol: :lol:
Публикувай отговор