Злати 76 написа:Емо, за моето мнение никой не може да ме обори.Аз влачи от близо 8 години,до сега сом за опашка не съм хващал..Колкото до видеото,ще се съглася с теб
Ами във никакъв случай не се хващат по-често от колкото за устата.Зная,че влачиш дълго време и имаш своя опит.Но сме тук за да си го предаваме.
Няма да излъжа,че аз напреднах,защото денонощно и до малките часове седях с Томахавката и се учехме взаимно.Гледахме всевъзможни клипове и четяхме всякаква литература.Когато откриехме нещо,никой не го изплюваше директно на другия......играехме си с гатанки.
При тази игра елиминирахме възможноста единия да подведе другия.Щом мненията ни съвпаднеха викахме Еврика и го приемахме за вярно.
То,обаче,можеше и да не е такова.За това коригирахме,всичко в движение и при нужда.
Повечето тролингисти,са слепци.Да хващат риби,може дори да са много,но по елементарен начин.Те знаят трасетата и биячките.ОК,Браво!
Но я ги пусни в непознат водоем,без трасета и без всички други особености.А всеки язовир поради храната в него и бистротата му предпочита да кажем формата миноу ....щото има уклей.Но понеже е бистър иска естествени цветове....примерно.
Едно е да ловиш в кална или зелена вода,и съвсем друго в бистра или на дълбоко.
Дълго дискотираме,цветовете.Да сома,не ги вижда толкова добре,но виж,че има своите предпочитания.За това ги избирам по контрасти.....тъмно-светло.
Научил съм много неща от Мацака и Иво Троян......от никой друг.
Сега ще ви кажа защо се влачи с много въдици и воблери.
Не е от лакомия,за риби.Сома прекрасно усеща вибрацията на всеки един воблер.Но той не е преследвач.Освен това,не винаги е гладен и това е причината,поради която няма да лупне воблера......не яде и не гони.
Какво се прави при кльонка в такива случаи.Започваш да дразниш сома и да предизвикаш в него атака....не,че е гладен.
Точно така хванах 83кг. и съм разказал поне още 3 подобни мои случки,как го правя.Няма да влизам в подробности,но само за Франко ще кажа,какво правехме различно с Тарзан от другите.
Рибата не кълве и даже не се вдига.За това увеличавахме ударите и честотата на паузите при сериите.Спирам с кльонка,но ако някога ви видя,няма да спра да ви говоря и то пред свидетели.Защото много малко хора,са измислили нещо,съществено,което прави революцията в риболова.
Та за тролинга.Рибите сега са в плиткото,гладни и жадни се бутата да се нахранят след зимата.Хищника винаги е зад стръвта.
Температурата на водата е ниска,но в плиткото най-бързо се стопля.Там ще се бият шараните,каракудите и дори гнездата на белите риби са там.
Съвсем нормално е и чичо Скруч да е наоколо.
Точно за това,така наречените косачи търсят рибите там със повече въдици.
При този начин ти имаш една вибрация между 18-25м. Следва друга на 30м,трета на 35м,четвърта на 40м,пета на 45м. и шеста на 50м.
Та казахме вече,че сома ги усеща,но не ги гони,като бялата.Обаче вибрациите му идват една,след друга и дори да не е гладен,ти го изнервяш да цапне някой воблер я с уста,я с опашка.
Как може да не знаете,че удара с опашка е един от начините за неговото хранене.....бях потресен честно.
Той доста често удря воблера първо с опашка и след това се завърта да го лапне.....така лови част от рибите.
За него,това не е воблер,а вибрация от риба и той действа по своя инстикнт за улов....вида атака.
Точно заради това се хващат,макар и по рядко за опашката.Томахавката,вече ви обясни някои неща.
Кое ви бърка вас и го изтъквате,като факт.
Казвате така......Защо,след като водата се стопли,тролингистите не хващате сомове за опашката
Сега аз ще ви отговоря.
След,като се натъпче с една трета от целогодишната си храна.....толкова яде,през този период.Сома отива да изпълни своите жизнени функции и да хвърли хайвера.
За това събитие му трябва освен върби и гнезда,най-много подходяща температура.
Прикльочваме със това събитие,като отбелязваме,че след него боледува и има слаба активност,защото се е наял.
Какво прави сома след това
Естествено големите избират най-подходящите места за улов и почивка.Но понеже е топлолюбива риба си лежи в 50см. вода на място което наоколо има всичко.
А ходи го хвани в 50см. вода,на воблер.Можеш естествено но на спининг.
Обаче в БГ за да подметаш на спининг,трябва да знаеш къде лежи този сом.Щото те не са,като на Ебро,ред риба,ред вода.И понеже ги няма,тази дисциплина не се практикува у нас.
Продължаваме да мислим нататък.
Кога можем у сред лято да хванем сом с добри размери
Естествено,не когато е легнал някъде.Ако не знаете,тези риби освен,че ядът се и препичат.За това хубавите уловени сомове през лятото не са в самия бряг,а малко по-далече от него или в средата на нищото.
Продължаваме нататък и сменяме сезона,като сома отива в дълбокото.
Но ако сте забелязали,там вече е и стръвта.Костура е слезнал на 7-8м.,а сома само изскача под скалите и прибира което може.
Винаги наблюдавайте с какво се храни в момента.Понякога предпочита каракуда,друг път клен,а с октопода се дразни и понеже на него не може да се сложи риба,се слагат червеи,пиявици и попови прасета....понякога калмар,хващал съм и на бъбрек,вмирисан.
Когато дойде този сезон има вероятност да треснеш голям сом.
За това на Светльо Рибата 402 му казах.Смени си човеко на Салмото куките,че тия големия ги изправя........"Ще ги сменя,ако ми удари"!........беше отговора му.
Е удари му и го вади два часа,като аз усетих и не спрях да му звъня,но нали под адреналин и не вдига тоя човек....луда работа.
Когато видял,че се стъмнява,а той нито челник,нито Боже Господи,решил да го напъне и се случило какво!.............к@р за Левски с изправени тройки.
Имам много неща,които пропуснах в този пост,но това няма как да се разкаже от раз.
Аз може да съм всякакъв,но се стремя да говоря обективно и това,което зная.
Да имам самочувствие на сомаджия.Да имам много сомове уловени на кльонк....голрми,малки,всякакви.
При тролинга не е така.Още съм млад и нямах късмета да извадя ударилите ми големи риби.
Заради тях влизам в язовира и само те ме интересуват.Много чета,много мисля,много ми казват правилни хора и много информация постъпва при мен.
На никой не се подигравам,особенно на новобранец с тъпо мнение.Ами той сега започва бе хора.За какво е този форум,нали да му отговорим.
Когато ме оборвате и ме наричате наум педал,може да имате своите основания,а аз своите грешки.Писането ми е остро,но душата не ми е лоша.....не мразя никой и не завиждам на никой.
Спрете да ми търсите цаката с работата ми и се примирете,че от това се храня.Това е моето хоби,страст,но и работа.Аз не мога да сменя професията си,само заради вашето желание да не я упражнявам и да съм зле.
Стегнете се малко и когато давате мнение,не е важно само да тропате с крак,а да го представите на читателя или колегата с аргументи.
Когато има спор,някой от двамата бърка.Какво пречи с аргументи да решим спора,а не с наранено его.
Как да ви пиша за улов на сом по Марица,като нямам метнат воблер у нея.За това слушам Коко,Течката,Кроки и всеки,който лови по този начин.Някога да съм провел спор със тези хора....питам ви
И за последно ще ви кажа нещо.Обичам форума,обичам и вас.Пиша тук,заради страста,не е само заради работата.Мен ме познават всички и телефона ми,не спира да звъни....чак ми иде да го прасна в земята.Хайде да опитаме,да върнем добрата атмосфера и загърбим,всичкото си его.Смешно е заради хобито ни,да се караме.Бах ти и пикливите сомове,бахти и рибите.
Ако не ви разбишкам и провокирам,само в о-фа ще пишете или някой такъм ще покажете.....Тъпо,ама много тъпо.