Също съм съгласен със вашите мнения и трябва да съм луд,за да кажа лоша думичка за Реймарина,като фирма.
Това,което исках да споделя,че всеки добре научен и ползван сонар,може да върши работа на риболовците.
Според мен за кльонк сонара въобще не е нужно да е скъп.Но все пак възможностите са си възможности и,трябва да се ползват.
Риболова от лодка за сом,не включва единствено дисциплината кльонк. Има доста колеги,като Мацака и мен,които освен кльонка тролят.
Когато рибата взема на кльонк,тролинга е безсилен и обратното.Говоря за сезони и ред подобни,обстоятелства.
За да отпадне въпроса за марките,елементарното нещо,което ще видите в Гърция например са оборудването на лодките със Симрад и Реймарин.
Това е причината,да поздравя Гогопайк за избора му.
И сега ще кажа.......Когато веднъж погледнеш на хубавото,ползвайки го,много лесно свикваш.
Обратния вариант е доста труден и говорех за него.
Рибариме с Мацако на Кърджали.Сонара е пред него и той кльонкайки ми съобщава....."Пържилка на твоята въдица! Мизирабъл на моята въдица! Охххх,котьо,тоя е голем 20-30кг.!"
Това ясно показва,познаването на сонара,който ползваше той.
На една,наистина голяма риба,го обръща за да я видя.Еми какво да ви кажа бе хора! Виждам някакви дребни чертички на стръвта и оловото и риба,която е с тяхната дебелина.
Даа,но за да ги виждам добре и поради напредналата ми сомска възраст,трябва да си сложа цайси.То дребно,та дребно.Вярно е,че се навиква,но нали говорим за фифели и ред подобни.
Сома,който хванах на кльонк,тази година.......ами аз си играх 10мин. с него.Той,никога,нямаше да ми клъвне,ако не го бях изнервил достатъчно.Толкова добре,виждах всичко на сонара и поведението на едрата риба,че знаех в кой момент ще засека!
Ето за това говорим момчета,а не кой,какво имал. Всяка фирма има своите силни модели във всеки ценови клас.....както при колите.
За това одобрявам опита на Ачката с модел,който не е популярен при риболовците в БГ.
Ето малко фотографии,от моя сонар.За съжаление повечето снимки,са ми в картата на сонара.
На него не е нужно да натиснеш и заснемаш с две ръце рибаа. Мама му стара,как така при всяка моя риба,мога да си извадя въдиците сам,да снимам с фотоапарат,да вадя рибата,да говоря по телефона с приятели,да пуша и да се чешам по гърба. Кому е нужно от този адреналин,който ви шибва и зяпате,само и единствено пръчката си,като под хипноза.
Ето снимки на моста под водата на Ивайловград.
Ето ви голям сом,според мен,около 80кг. сниман в момент на тролинг. Същата риба я проверявах две вечери подред на кльонк.Първата вечер дойде,веднага и застоя,но не дълго.Втората вечер,дойде по-трудно и по-малко стоя. А третата вечер,въобще не реагира.
Ето ви голям сом засечен в тясното пред Щъркела,на язовир Искър. Дисциплината е тролинг,а сома е на дъното.
А ето ви едно фото на кльонк.Снимката е на известен колега със сонар,като моя.Язовира е Кърджали.
За тези разлики във виждането говоря. Иначе нямам против нито към колегите с надувна лодка 2.60м....с такава съм хващал най-много сомове.Този с риба е бил,несъобразителен комплексар,щом се е държал така.