ВЕЦ Своде

Място за всеки, който се вълнува от обкръжаващата го среда по време на риболов и иска да помогне за опазването и подобряването й.
stiga
Мнения: 652
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 22:39
Местоположение: Ботевград
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 38 пъти

ВЕЦ Своде

Мнение от stiga »

Привет колеги,
Пиша по повод обществено обсъждане за изграждане на ВЕЦ в коритото на река Малък Искър землище село Своде. Срещу проекта са изготвени редица документи и към настоящия момент отнесени към съответните органи!
Съществува реална възможност този проект да бъде спрян още в зародиш, но за целта трябва да демонстрираме широк обществен интерес на предстоящото Обществено обсъждане!
То ще се състои на 10.03.2016 год от 14:30 часа .в сградата на кметството в село Своде. Искам да помоля всеки съпричастен със съдбата на реката да присъства, като съм наясно с ограничението поставено от датата - Четвъртък.

Благодаря предварително на всички отзовали се!

П.п.
Ще се радвам ако темата стане важна, за да може да достигне до по- голям брой потребители!


Поздрави!
спининг и само спининг!!!!!!!!!!

C&R

http://www.starividri.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4543
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 4475 пъти
получил Браво: 246 пъти
Обратна връзка:

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от Pike »

Готово :tup:
Аватар
nissana
Мнения: 2503
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 15:04
Местоположение: Sofia
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 5 пъти

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от nissana »

Четвъртък е общественото обсъждане.Мислиме с бат Димо да отскочиме....
Остави само стъпки,вземи само спомени.....
Бат Стан
Мнения: 10820
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 0:21
Местоположение: при пъстървите на Станкови бараки
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 58 пъти
Обратна връзка:

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от Бат Стан »

Горе долу това беше:
Селяни от Своде, внушителна група риболовци, каякари и природозащитници се опълчиха срещу проекта за строеж на ВЕЦ на река Малък Искър насред село Своде, Ботевградско. Недоволните хора се явиха на общественото обсъждане днес в пенсионерския клуб в селото и заявиха в очите на проектантите и инвеститора, че това, дето са го замислили, няма да го бъде.
Рибарите бяха представени от клубовете „Балканка”, „Стари видри” и др., представител на Bigfish.bg също бе в залата. В началото проектантката на веца – хидроинженер Славка Куюмджиева, обясни, че съоръжението е напълно безопасно и съвсем в нормите. Вецът бил руслов, а не тръбен. След преграждането на реката ще се образува езеро с дължина 1920 метра. Преградата имала сегменти, с които се контролира изпускането на водата и затова нямало опасност от наводнения. За рибешкия комфорт пък бил предвиден цял проход с камъни и други екстри. Тъй като у нас държавата все още не се е натуткала да състави наредба какво точно трябва да представлява рибният проход, инженер Куюмджиева се беше подготвила с проекти от чужбина и дори заяви, че е готова да приема предложения как точно да изглежда.
Димитър Куманов от клуб „Балканка” връчи на инженерката цял списък с възражения. Разбра се, че проектът нарушава драстично плана за управление на реките в дунавския район. Отделно, че почти цялото езеро попада в защитената зона Натура 2000. Той изтъкна още, че според официалните документи река Малък Искър е в „лошо екологично състояние”. Цитира и решение на Европейския съд от средата на миналата година, според което проектът трябва да бъде отказан, тъй като няма начин да не влоши допълнително и без това засегнатото водно тяло. „Екологичното състояние на реката няма как да се подобри с веца”, каза още Куманов. Той обясни на проектантката и инвеститорите, че от горчивия си опит досега рибарите не вярват на никакви обещания, с които се опитват да ги залъгват на подобни срещи. Останалите риболовци също заявиха, че са се нагледали на достатъчно вецове убийци, които пречат на рибата да мигрира.
Боби Симеонов от клуб „Стари видри” добави, че в случай на наводнение реката влачи огромни дървета от по 15-20 метра, които ще запречат съоръжението и ще стане истинско наводнение. Виждал е как водата влачи огромни трупи, тъй като е от съседното село Калугерово. Това направо взриви залата, където бабките и дядковците от Своде бяха дошли именно заради опасността да видят къщурките си, отнесени от реката. Хорицата се надвикваха, че вече са били наводнявани и без да има вец, а с него опасността става все по-голяма. „Само да питам инвеститора – вие ще дойдете ли с кофите да изгребвате водата, когато къщите се наводнят. Защото аз ще дойда, но за вас не съм сигурен!”, каза Валентин Димитров и това окончателно разбуни духовете. По проект шлюзовете ще се вдигат на 6 метра височина и уж водата така или иначе ще си изтече. Само че когато силното течение довлече дърветата и ги запречи в основите на съоръжението, не е ясно дали няма стане потоп заради това, че трупите ще спират водата. А вецът е току до пътя и къщите.
Смешно прозвучаха изявленията на Пламен Станев, който е правил ОВОС на проекта. Въпросът е в това, че Малък Искър се замърсява години наред от някои предприятия начело с „Елаците Мед”. Във въпросното езеро цялата мръсотия ще се утаява, а след това при отваряне на шлюза при по-висока вода ще тръгва експлозивно надолу. Славов се опита да внуши, че всичко „щяло” да бъде наред. „Елаците Мед” вече си изградил пречиствателна станция и „можело да се очаква” състоянието на реката да се подобри. Добре е човек да се надява, но според сегашните документи то си е все така силно влошено и замърсено. „Тука в това езеро ще се събират най-различни боклуци и вируси!”, заяви старица от залата. Риболовецът Пенчо Пандъков добави в тази връзка, че без съмнение наносите на мръсотии в съоръжението ще причинят мор на рибата.
Няколко пенсионирани учени, наети да обясняват колко хубав за рибата и въобще за цялата екология е проектът с веца, се опитаха да разясняват, че всъщност в езерото щели да се завъдят и други видове риба освен наличните сега кефал, скобар, мряна и др. Контрираха ги набързо, а след това местните хора отново скочиха срещу проекта, който заплашвал имотите им от наводнение.
Докато след срещата риболовците и природозащитниците бяха по-обнадеждени, че вецът може и да не бъде построен, бабките и дядковците от селото изглеждаха съвсем отчаяни. Според тях всичко вече е решено на високо ниво и вец ще има. „Вие, рибарите, можете да отидете и другаде да ловите. Ама ние няма къде другаде да отидем да живеем…”, проплакаха старците.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
stiga
Мнения: 652
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 22:39
Местоположение: Ботевград
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 38 пъти

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от stiga »

Благодаря Стенли за подкрепата, както и за отразяването на събитието. Проектантите и "специалистите" видяха, че срещу тях има силно общество и според мен усетиха добре едно неприятно припарване отзад. Няма да коментирам познанията на тези учени, защото те си проличаха, водоплаващи птици щели да се завъдят, Видри щели да се върнат, един тон платени и корумпирани глупости, видри и патици и сега си има и ще си има.
Ще допълня, че местните жители ни помолиха за съдействие при изготвянето на Възражение срещу Веца от тяхно име, което да внесат. Ще окажа съдействие и ще го изготвям до края на седмицата, надявам се в началото на следващата да успея да го изпратя до съответните органи и структури!
Като съпричастен със съдбата на реката човек, искам да изразя безкрайната си благодарност към всички дошли да защитят тази красива река и положили усилия да го направят! Войната не е спечелена, но битката днес спечелихме категорично!

Поздрави!
спининг и само спининг!!!!!!!!!!

C&R

http://www.starividri.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
nissana
Мнения: 2503
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 15:04
Местоположение: Sofia
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 5 пъти

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от nissana »

Момчета,радвам се,че ви познавам.Малка стъпка,но напред!
Остави само стъпки,вземи само спомени.....
Аватар
jazzmena
Мнения: 4593
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 188 пъти
получил Браво: 272 пъти
Обратна връзка:

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от jazzmena »

Бравос,

Дано в Неделя имаме успех и с протеста срещу другия ВЕЦ.
siunu
Мнения: 24
Регистриран на: Пон Фев 05, 2007 20:11
Местоположение: sofia
получил Браво: 1 път

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от siunu »

Най-вероятно знаете но да ви напомня, че във връзка с такива строежи и съответно тяхното недопускане може да се проведе местен референдум в съответното населено място.За целта се прави подписка от имащите право на глас от местното население. По конкретно процедурата и задълженията от резултатите от референдума могат да се видят в "Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление" / ЗПУГДВМС/Много важен момент тук е на този референдум да участват повече хора от участвалите на последните местни избори, това за да е редовно произведен а също така с " Да " да са гласували повече от половината гласували. Предварително изискване е да има 6 месеца уседналост на гласувалите. Право на инициатива имат 1/5 от общинските съветници / но не по-малко от трима/, кметът или инициативен комитет с подписите от не по-малко от 5 % от гражданите с избирателни права от населеното място.Ако постъпи подписка с 10 % и по-голяма подкрепа от жителите на населеното място, местния референдум се превръща в задължителен.Подписката се внася с общинския съвет в структуриран електронен вид, като съдържа данните на гражданите положили саморъчен подпис, в последователността, в която са записани в подписката и т.н. Моля колегите, които имат време да организират местните хора, за да създадат те инициативен комитет и да съберат подписи, както казах 10 % и повече, да им разяснят правата, да разяснят огромните вреди, които нанасят Вецовете и тогава местните да внесат подписката в общинския съвет или при кмета на населеното място.
Моля имайте предвид, че идиотите които строят тези недоносчета са от т.нар от мен "Плаващи Вецаджии" тоест ако не успеят на едно място по реката, избират друго и така " Плават " по течението, докато някъде успеят да изцвъкат уродчето.Тези работят на принципа на застрояване на градинките - някъде хората се бунтуват и не се строи в градинката, след което се преминава на следващата градинка и така до успех на идиота.
zdrasti ot mitaka
Аватар
nissana
Мнения: 2503
Регистриран на: Пет Юли 28, 2006 15:04
Местоположение: Sofia
дал Браво: 3 пъти
получил Браво: 5 пъти

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от nissana »

Благодаря колега!Местните там са против ВЕЦа,така че има надежда.Остава да се разбереме как да го отиграеме.
Остави само стъпки,вземи само спомени.....
stiga
Мнения: 652
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 22:39
Местоположение: Ботевград
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 38 пъти

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от stiga »

Вчера след Панега съм оставил възражение при местните хора, което те ще подпишат и внесат. Обявяват се против проекта и по този начин ще го декларират.
спининг и само спининг!!!!!!!!!!

C&R

http://www.starividri.com" onclick="window.open(this.href);return false;
siunu
Мнения: 24
Регистриран на: Пон Фев 05, 2007 20:11
Местоположение: sofia
получил Браво: 1 път

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от siunu »

Колега имате предвид местните в Румянцево ли ? Питам, защото имаше информация, че местните подкрепяли строежа на ВЕЦ. Допускам, че " Подкрепилите" са цигани от Румянцево но все пак не съм съвсем ориентиран в обстановката. Не можах да дойда на протеста, защото бях на работа, за което съжалявам. От друга гледна точка вече съм на 50 и леко не ми издържат нервите и е напълно възможно да " Опороча " протеста с насилие, което не е съвсем правилно.
По темата - мога да се поровя още в този закон, който коментирах по-горе и да помогнем на хората от поречието на р.Малки Искър а и други реки. Срещу мен седи колега, който също е риболовец и двамата със стаж в това хоби от над 40 години и ще помогнем с каквото можем. Друго нещо също искам да споделя с вас, предлагам ви да загърбим различията си между пъстърваджии, шаранджии, плувкаджии, спинингисти, мухари и т.н., аз лично съм от третите и четвъртите, да застанем единни, клубовете да се опитат да организират протест и да отвоюваме изгубената си свобода. После пак можем да си се делим, ей така за спорта. В петиция ком съм направил петиция за спиране на строежите на ВЕЦ по реките ни, ако ви допадне, подпишете я, не че е кой знае какво но все е нещо.Имайте предвид, че битката с Вецаджиите ще е много тежка, тя трябва да е насочена към премахване на преференциалните цени за изкупуване на произведения от тях ел.ток, това може да стане с натиск върху правителството но всичко по реда си. С уважение.
zdrasti ot mitaka
stiga
Мнения: 652
Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 22:39
Местоположение: Ботевград
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 38 пъти

Re: ВЕЦ Своде

Мнение от stiga »

Привет колега,
За веца на Малък Искър става дума и съответно за местните жители на Своде. Самите те изявиха огромно желание да съдействат, но не знаеха как да формулират възражението си, за това ние помогнахме. Положението там е такова, че местните са обединени в нежеланието си да не се строи това нещо под носовете им, обаче......там няма роми!
Не така стой въпросът с Панега, дума за местен референдум не може и да става, да има хора обявяващи се против ВЕЦА, но не и публично, страх може би, неувереност, аз лично не мога да ги виня, днес сме там, но утре си отиваме и те остават сами....разбирам ги и не ги виня.
Инак всяка помощ и акъл са добре дошли, не смятам, че може да се говори за някакво разделение в случая, дори мисля, че тези неща доста ни сближиха.

Поздрави!
спининг и само спининг!!!!!!!!!!

C&R

http://www.starividri.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Екология”