Сигнали за бракониерство по река Дунав в снимки..

Дискусии на тема контролни органи, закони и тяхното прилагане, бракониерите, и мястото на любителя риболовец в омагьосан кръг.
Vid
Мнения: 705
Регистриран на: Пон Апр 11, 2011 2:58
Местоположение: Haskovo
дал Браво: 76 пъти
получил Браво: 44 пъти

Re: Бюлетин за нивото на река Дунав в риби и снимки..

Мнение от Vid »

donky написа:Мислиш, че хората се променят?!?Ти си романтик...
bulgarche-to написа:Първите ми щуки бяха на тапа под 35 см и ги прибирах, онзи ден пуснах 5 кила хваната на спининг! Мислиш че форума не е направил тази ПРИМЯНА ли?
Моето мнение, че форума ограмотява и то МНОГО, и не само тоя- а все риболовни форуми... Все опира до едно-две неща- риболовците да са читаво грамотни хора и да имат пари да си платят таксата билета и за нета....

п.п. Да не споменавам и това, че людете с големите лодки и скъпи мотори и пари.., си прибират маломерките, ама те явно не са дорасли за другото....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
kaleeff
Мнения: 558
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 10:10
Риболов: Спининг
Местоположение: София/Монтана
дал Браво: 167 пъти
получил Браво: 39 пъти

Re: Сигнали за бракониерство по река Дунав в снимки..

Мнение от kaleeff »

Колеги, Един въпрос по темата...

На два пъти ми се случва като ходя по дунава да виждам как лодка пуска мрежа между островите, но!...
те я пускат с един поплавак от едната страна а от другата го гонят с лодката и така през целия участък на реката. Въпросът ми е това законен метод ли е, дори с маркирани мрежи или не е?

Щото втория път бе на откриването на расперския риболов та не знам как можеха да обират само распера! Както ида е, да знам дали другия път да има 112?

п.с. Съжалявам че на откриването не се обадих! :evil: :evil:
Аман от манекене...
Аватар
zampo
Мнения: 1117
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 11:57
Риболов: спининг , тролинг
Местоположение: Враца
дал Браво: 17 пъти
получил Браво: 36 пъти

Re: Сигнали за бракониерство по река Дунав в снимки..

Мнение от zampo »

Въпросът ми е това законен метод ли е
Да !
Вярвай само на писмени документи,защото в един момент нечестивците се отмятат!!!!!!!!
Матей Преображенски(Миткалото)
Аватар
kaleeff
Мнения: 558
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 10:10
Риболов: Спининг
Местоположение: София/Монтана
дал Браво: 167 пъти
получил Браво: 39 пъти

Re: Сигнали за бракониерство по река Дунав в снимки..

Мнение от kaleeff »

Дори през забраната? :shock:
Аман от манекене...
Д-р Дулитъл
Мнения: 2053
Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 10:34
Риболов: мързелив
Местоположение: Мизия
дал Браво: 303 пъти
получил Браво: 174 пъти

Re: Сигнали за бракониерство по река Дунав в снимки..

Мнение от Д-р Дулитъл »

kaleeff написа:Дори през забраната? :shock:
Не!
Но вече няма смисъл да звъниш,скумрията е разрешена от 16 май , и всичко минава под ножа като скумрия!Ако сме нормална държава,по Дунав трябва всеки ден да има обход по вода от проверяващи с големи правомощия...или да забранят стопанския риболов по Дунав и всички да мирясаме...
Понякога си мисля, че за всичко е виновен Васко Кръпката. Той ни пееше по митингите: „Комунизмът си отива, спете спокойно деца.” И ние спахме. А те не спаха....
zx7r
Мнения: 236
Регистриран на: Пет Фев 10, 2006 21:11
Местоположение: София
дал Браво: 79 пъти
получил Браво: 42 пъти

Re: Сигнали за бракониерство по река Дунав в снимки..

Мнение от zx7r »

Много тъжен факт е, че на Дунав не се откриват и закриват сезони. И преди диференцираната забрана си беше същото, но сега вече мрежите са законни - всички са за распер, щука, а вече и скумрия. Един пресен случай. Шаранът е излязъл в плитчините да хвърля хайвер. Няколко местни "главорези" го заграждат и започва сеч. Вадят се тонове хайверна риба. Подавам сигнал на ИАРА. На следващия ден сечта придължава с пълна пара. Подавам втори сигнал. ИАРА се появява след три дни. Естествено в реката няма нито една лодка. Бракониерите са предупредени. Много от тях са с протекции от високо ниво. Говорим за добре уредена схема и за много пари. Повечето са хващани многократно с ток, бомби, забранени есетрови риби, но всичко пада в съда. Известни са във всеки един дунавски град, но хората си траят. Едни от страх, други са с примитивизмът на бракониерите. Имал съм случай на устието на Искър да засеча токаджии. Тръгнах да звъня на 112, но местен дядо, скромно метнал една тапа и една плувка, разтреперан ми се примоли да не го правя. Браковците го познавали и ще си изпати. Недай си боже, да посегнат на внуците му. Ето, такива неща се случват на великата река Дунав. И това е само видимата страна, защото безобразията, които се случват по северната страна на островите за мнозина са неизвестни, но там се бомби и играе енергото всяка божа нощ, 365 дни в годината. Естествените инкубатори на рибата - затоните в островите, са нон стоп с мрежи, отделно другите "екстри". Говоря за екологична катастрофа. Дунав е мъртва река. На мен сърцето ми е там, но все по-трудно нанирам сили да ходя. Боли ме. Днес, се разходих до Г. Цибър. Поседнах на брега да си допия кафето. Течението довлече пред мен две мъртви шаранчета, 1,5-2 кг. Допих си кафето, прибрах си въдицата и си тръгнах. България е много болна, както и ние.
Обмислям да пусна петиция до ЕП повдигайки именно екологичния проблем, който е от изключителната компетенция на парламента, а не проблемът с бракониерите, който се прехвърля към локалните агенции. Разбира се, бракониерите ще са мишената, но проблемът ще се представи по различен начин. Все пак трябва да се направи консултация и оформи от юрист. Подобна инициатива ще срещне голяма подкрепа и от румънски колеги. Те имат големи проблеми с бракониерството по делтата, но и там е Дунав. Пишете, ако имате и други идеи. Не бих пожалил средства и всичките си усилия, дори за незначителен резултат. Стига да има такъв.
Ocean Kayak Trident 13™ Angler
Аватар
kaleeff
Мнения: 558
Регистриран на: Пет Май 09, 2008 10:10
Риболов: Спининг
Местоположение: София/Монтана
дал Браво: 167 пъти
получил Браво: 39 пъти

Re: Сигнали за бракониерство по река Дунав в снимки..

Мнение от kaleeff »

zx7r написа:Повечето са хващани многократно с ток, бомби, забранени есетрови риби, но всичко пада в съда.
Това не знам дали е връзкарство, но много от ИАРА-джийте са изключително юридически неграмотни! Знам за колега, на когото написаха акт за неносене на риболовен билет, дори ЕГН-то му не бяха преписали правилно... Ако си бяха написали актът както трябва, трудно ще падне в съда! Чак такива връзкари простите мрежари едва ли са. А дали е умишлено объркан - това е трети въпрос.
Аман от манекене...
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Сигнали за бракониерство по река Дунав в снимки..

Мнение от babydoctor »

Израснал съм в Лом до училищна възраст в рибарска рода, на нема 4 годишна възраст съм хванал въдицата. Сега, като отида там, един, това всъщност е от 10-15 години, доставя прясна риба по улиците, на тънки цени. 4 бригади мрежат в Лимана, където риболовът е забранен и за въдичари. Имат си график, кой кога да мрежи и вуйна знае, кога ще й докарат прясна риба... :evil:
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Публикувай отговор

Обратно към “ИАРА, законът, бракониерите ...”