Надуваеми лодки - съхранение
Надуваеми лодки - съхранение
Имам надуваема лодка, която съхранявам в мазето опакована в сак както я получих. Така ми е по-лесно за транспортиране, а и за съхранение - мазето е малко. От доста места чух, че така сгънати са се износвали изключително бързо..... Може ли да споделите вашия опит по този въпрос.......
-
- дал Браво: 29 пъти
- получил Браво: 1 път
Re: Надуваеми лодки - съхранение
Съхранявана в това състояние е по-апетитна хапка за сивите гадове. Много приятели си изпатиха от тях. Първо ако ползваш лодката само в топлата част на годината не е особено голям проблем, но ползваш ли я и зиме ще те предаде по-бързо отколкото, ако е постоянно надута. Напиши каква марка и модел е за да получиш коректен отговор.
Става дума за лодка Омега - 310 см с вграден транец.... има уж 5 години гаранция
-
- дал Браво: 29 пъти
- получил Браво: 1 път
Да 5 години е много добра гаранция, но имаш ли условията на това какво покриват. Абе ядеш го целия с текста неппавилна употреба и съхранение.
И сега сериозно ( Не, че предходното не е) Ако имаш възможност съхранявай лодката надута, дори да не е на МАКС, така ако имаш проблем с някоя камера ще го забележиш. Другия плюс е ползването зимно време, тогава материала е по- тъвърд и е възможно да се сцепи по сгънките когато е в събрано състояние.
За сега толкова, но има много изписано по темата няма да е лошо да се разровиш в гугъл...и.....най-вече тук....
И сега сериозно ( Не, че предходното не е) Ако имаш възможност съхранявай лодката надута, дори да не е на МАКС, така ако имаш проблем с някоя камера ще го забележиш. Другия плюс е ползването зимно време, тогава материала е по- тъвърд и е възможно да се сцепи по сгънките когато е в събрано състояние.
За сега толкова, но има много изписано по темата няма да е лошо да се разровиш в гугъл...и.....най-вече тук....
- КИРО
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 25 пъти
Да,зависи от лодката,по-точно от материала от който са направени.men79 написа:Имам надуваема лодка, която съхранявам в мазето опакована в сак както я получих. Така ми е по-лесно за транспортиране, а и за съхранение - мазето е малко. От доста места чух, че така сгънати са се износвали изключително бързо..... Може ли да споделите вашия опит по този въпрос.......
Украинците работят с добър плат,така че няма да имаш проблеми със сгъване разгъване даже и в студено време.
А относно гризачите,нападат не лодката,а попаднали зърна на жито,царевица и т.н.,
най-вече под надуваемия кил.И при сгъната лодка,им е по-лесно да минат през балоните,за да достигнат до
зрънцето.
-
- дал Браво: 26 пъти
- получил Браво: 4 пъти
А за всеки случай си сложи една електронна джаджа да гони плъшоците. В сервиза където работи съпругата бяха вдигнали ръце от плъховете щото им гризкаха кабелите на служебните коли. Откакто сложиха подобна нямат проблем.
Може ли някой да обясни на мен простия , като ще я съхранявам надута лодката защо ми е надуваема да заема място колкото твърда лодка .
-
- дал Браво: 51 пъти
- получил Браво: 26 пъти
Колега, не съм много умен, ползвам надуваема и я сгъвам и разгъвам при всеки риболов. Мага да ти дам няколко аргумента защо да я държиш надута, но от тях само един е разумен според моето виждане на нещата.cat написа:Може ли някой да обясни на мен простия , като ще я съхранявам надута лодката защо ми е надуваема да заема място колкото твърда лодка .
Причини да се държи надута лодката:
1. Запазва се лодката и може да се използва по-дълго от такава, която се сгъва и разгъва. (Това е разумен аргумент, но не забравяйте, че всички полимери стареят и лепилата също - няма вечни неща).
2. Надуваемата лодка е по - устойчива на вълнение от твърда лодка със същата дължина. Нека да не започват пак да ми обясняват за лодки по 500 килограма и дължини от 5,5 метра.
3. Пести се време от помпене и изпускане при риболов (около 10 +10 минути, защото останалите операции по сваляне на мотора и накичените атрибути са същите). Това също изглежда разумно, но на мен ми е смешно за 20 минути, които обикновено ги спестявам с по- високата скорост по пътя към далечни язовири.
4. Имаш излишно място (примерно хале или гараж) и ти се свиди да стои неизползвано .
НДК
-
- Риболов: спининг
- дал Браво: 7 пъти
- получил Браво: 222 пъти
И не само това , после се почва - най много 2 пъти на покрива на колата и следва колесар ; след колесара следва пак " Защо требе да е надуваема ??? смо да се претърква " , и пак СМИСЛОВ и т.н. и т.н. ...... Па по голема ; па по голем мотор ; па нема носене , па после се почна - дирене на места за пускане с колесара ; ползване на лодката за багажник ; ТЕЖКО ОЛЕЛЕЕЕеее ; Аре ДЖИПКА и си е.... мамеротоcat написа:Може ли някой да обясни на мен простия , като ще я съхранявам надута лодката защо ми е надуваема да заема място колкото твърда лодка .
Ако е до 2,70 / 30 кг бива да и ходиш по гайдата , но по на-горе си иска и по голем мотор , и сам тегаво че се оправяш
Не требе да си майстор, требе да си заслужил майстор на спорта!
-
- Риболов: спининг,тролинг
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 18 пъти
Колега, ако лодката ти е от материала в ляво на снимката 950г м2 корейски,гарантирам ,че няма да имаш проблем със сгъване разгъване.Имах лодка от този материал произведена 2008г купена от приятел.Аз я ползвах 4 години,като винаги съм я сгъвал и разгъвал при всеки риболов.След мен лодката смени още два пъти собственика си, като само последния я държеше постоянно надута.Материалът е изключително мек дори при ниски температури за разлика от този в дясно,който е от сегашната ми лодка.Материалите с по голяма дебелина са издръжливи на протриване, но при ниски температури се пречупват.
Колкото по сериозно оборудване имаш по дребни риби хващаш.
-
- Риболов: тролинг
- дал Браво: 99 пъти
- получил Браво: 24 пъти
и аз минах през пътя посочен от капацитето ,но една идея за съхранение на гуменяка аз си направих полиспасна система с ролки захванати за тавана на гаража два алуминиеви профила,въже и я вдигам до тавана,надута а отдолу вкарвам гоуфо,може да съм полезен на някого с тази идея.
Идеята е много добра. Аз мисля нещо подобно но с платнище с халки захванато с въжета за планки по стените на гаража над колата. Може ли малко снимки от изпълнението? Смятам, че твоя вариант е по-добър от моя замисълВаско написа:и аз минах през пътя посочен от капацитето ,но една идея за съхранение на гуменяка аз си направих полиспасна система с ролки захванати за тавана на гаража два алуминиеви профила,въже и я вдигам до тавана,надута а отдолу вкарвам гоуфо,може да съм полезен на някого с тази идея.
Поздрави
- КИРО
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 25 пъти
Абе вие какви хора сте?
Нали затова са надуваеми лодки,и това им е предназначението,
сгъната да я носиш до водоема,там да я помпиш.
То верно че в студа,плата стои малко като "ламарина",ама чак пък да се чупи - смях.
При съхранението на такава лодка най-лошото е :
Особено лятото да стои постоянно на слънце,пък и зимата.
Покривайте ги ако няма къде да ги вкарате, макар и спаднали.
Пак,ако е навън лодката през зимата,задължително с дъното нагоре,
повдигната на единия борд,не на тапите,и пак зачохлена.
Влезе ли вода към балоните и транеца,леда почва да разлепва шевовете - силата му е голяма.
И за една зима може да ти скапе лодката.
Малко разлепено на някой шев да има,леда си казва и там думата,ден по ден го разлепва с около 0,2мм,
но го разлепва докато си пием ракиите.
Като лепя,най-голямо внимание там обръщам,да няма шев който да поеме и капка вода,
после няма оправдание,може в средата на шева да не е хванало малко,но ръбовете задължително
си ги проверявам по няколко пъти.Дано да сте схванали мисълта ми де.
Още много има,ама сега не ми идва на ум.
Нали затова са надуваеми лодки,и това им е предназначението,
сгъната да я носиш до водоема,там да я помпиш.
То верно че в студа,плата стои малко като "ламарина",ама чак пък да се чупи - смях.
При съхранението на такава лодка най-лошото е :
Особено лятото да стои постоянно на слънце,пък и зимата.
Покривайте ги ако няма къде да ги вкарате, макар и спаднали.
Пак,ако е навън лодката през зимата,задължително с дъното нагоре,
повдигната на единия борд,не на тапите,и пак зачохлена.
Влезе ли вода към балоните и транеца,леда почва да разлепва шевовете - силата му е голяма.
И за една зима може да ти скапе лодката.
Малко разлепено на някой шев да има,леда си казва и там думата,ден по ден го разлепва с около 0,2мм,
но го разлепва докато си пием ракиите.
Като лепя,най-голямо внимание там обръщам,да няма шев който да поеме и капка вода,
после няма оправдание,може в средата на шева да не е хванало малко,но ръбовете задължително
си ги проверявам по няколко пъти.Дано да сте схванали мисълта ми де.
Още много има,ама сега не ми идва на ум.
-
- Риболов: тролинг
- дал Браво: 99 пъти
- получил Браво: 24 пъти
Кире евала ти правим ама надуваемите модерни не уфимки не носят много на сгъване разгъване,щото имам уфимка от 93та и още си бачка сгъната и разгъната ама тез новите от ПВЦ не вярвам да изкарат толкоз време ако ги надуваме и раздуваме лично мнение инак и аз ги аресвам надувките