Проблем с холограмното фолио
Проблем с холограмното фолио
Здравейте колеги,
сигурно на моя въпрос има някъде нещо написано из форума, но не мога да го улуча
проблемът ми е следния :
Излях си "n" на брой пилкерчета ,12грамови, и искам да им сложа холограмно фолио. Фолиото което използвам е трансферно.
Тъй като с тях ще диря костури по драките и текучеството на примамки е голямо, не държа на прецизната изработка.
Та, най-накрая намерих що горе цаката на това пусто фолио да се отделя като хората, но след това дойде следващия проблем.
С какво да запечатам примамката. Пробвах с Уретанов лак и лак на водна основа Сократес:
http://www.mirka.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%BA- ... 0%B5%D1%81
и резултата въобще не ми харесва. Блясъкът на фолиото много се притъпява , шарката на фолиото избледнява и едва се вижда. Това е само при един слой лак.
Дали трябва да се разреди лака или нещо друго нямам на представа и преди да тръгна по дългия и неравен път на пробата и грешката реших да питам "патилите".
Моля ви, драги капацитети във воблеростроенето, дайте някакъв акъл как да запазя блясъка на фолиото.
Ще съм благодарен на всякакви мнения
сигурно на моя въпрос има някъде нещо написано из форума, но не мога да го улуча
проблемът ми е следния :
Излях си "n" на брой пилкерчета ,12грамови, и искам да им сложа холограмно фолио. Фолиото което използвам е трансферно.
Тъй като с тях ще диря костури по драките и текучеството на примамки е голямо, не държа на прецизната изработка.
Та, най-накрая намерих що горе цаката на това пусто фолио да се отделя като хората, но след това дойде следващия проблем.
С какво да запечатам примамката. Пробвах с Уретанов лак и лак на водна основа Сократес:
http://www.mirka.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%BA- ... 0%B5%D1%81
и резултата въобще не ми харесва. Блясъкът на фолиото много се притъпява , шарката на фолиото избледнява и едва се вижда. Това е само при един слой лак.
Дали трябва да се разреди лака или нещо друго нямам на представа и преди да тръгна по дългия и неравен път на пробата и грешката реших да питам "патилите".
Моля ви, драги капацитети във воблеростроенето, дайте някакъв акъл как да запазя блясъка на фолиото.
Ще съм благодарен на всякакви мнения
-
- дал Браво: 38 пъти
- получил Браво: 34 пъти
Re: Проблем с холограмното фолио
Двукомпонентен автомобилен лак, 50 гр. 2 лв. Смесва се, потапяш и висят 30 мин., и така 2-3 пъти. Лака изсъхва на примамките за 20 на минути, в съда 5-6 часа
Благодаря за скоростния отговор.
Пропуснах да напиша, че първо пробвах с точно такъв лак. Ефектът беше същия. От там се насочих към лака на водна основа. Мислех, че ацетона може да реагира с фолиото и за това така да се получава.
Пропуснах да напиша, че първо пробвах с точно такъв лак. Ефектът беше същия. От там се насочих към лака на водна основа. Мислех, че ацетона може да реагира с фолиото и за това така да се получава.
-
- дал Браво: 157 пъти
- получил Браво: 1057 пъти
Трансферното фолио обикновено се ползва при ноктопластика . Трябва ти лак за нокти, който се използва за запечатване на такова фолио. А за да нямаш проблеми с отделянето се ползва съоъветното лепило. В eBay e заринато с продукти от тази гама. Сигурно и в Бг се намират, но не съм търсил.
Имам фолио за нокти, поръчах от eBay-я и трансферно холограмно фолио използвано за реклама/ декорация. Цяла Варна обиколих, но така и не намерих рекламно трансферно фолио. Предлагат в книжарница "Слънчоглед" на Шипка. Не ми хареса шарката.
Както и да, отклоних се.
1. Най-вероятно не се отлепя както трябва, защото отливката ми не стана перфектна и повърхността не е абсолютно гладка. Пробвах с бял акрилен грунд, уж да покрие неравностите, но пак не се получава перфектно. Пробвах да топна първо в лака и после фолио - същата работа.
Както казах - съвършенство не търся. Само нещо да им блести на "стрижоците".
2. От начало, като реших да си ги лея тези пилкери и аз се насочих към ноктопластиката. От Али-то накупих фолия, четки, лепила, базов и топ лак, ултравиолетова лампа за изпичане и т.н.
Опитах се да запечатвам, но не ми се получи. Топ лакът седеше както съм го нанесъл, въпреки че се опитвах да го пека по 5 мин. След малко четене и ровене достигнах до извода, че може би лампата идва слаба , 9W-ва поръчах. тя представлява като арка и от долу има три диода които светят УВ. Свързах се с продавача на лампата и той ме уверяваше, че няма проблем и трябва да изпича. Не ми се спореше.
Следващият модел е 18W с нормална крушка и представлява като кутия в която се вкарва ръката.
Извинявам се за по-подробното описание, но на някой може да му е полезно. Поне на мен би ми било ако бях прочел на някой неволите, преди да купувам на сляпо
Единият вариан ми е да търся маникюристка и да пробвам с по-мощна лампа, докато м/увременно търси и друго решение.
Пусто, маникюристки не познавам.
Както и да, отклоних се.
1. Най-вероятно не се отлепя както трябва, защото отливката ми не стана перфектна и повърхността не е абсолютно гладка. Пробвах с бял акрилен грунд, уж да покрие неравностите, но пак не се получава перфектно. Пробвах да топна първо в лака и после фолио - същата работа.
Както казах - съвършенство не търся. Само нещо да им блести на "стрижоците".
2. От начало, като реших да си ги лея тези пилкери и аз се насочих към ноктопластиката. От Али-то накупих фолия, четки, лепила, базов и топ лак, ултравиолетова лампа за изпичане и т.н.
Опитах се да запечатвам, но не ми се получи. Топ лакът седеше както съм го нанесъл, въпреки че се опитвах да го пека по 5 мин. След малко четене и ровене достигнах до извода, че може би лампата идва слаба , 9W-ва поръчах. тя представлява като арка и от долу има три диода които светят УВ. Свързах се с продавача на лампата и той ме уверяваше, че няма проблем и трябва да изпича. Не ми се спореше.
Следващият модел е 18W с нормална крушка и представлява като кутия в която се вкарва ръката.
Извинявам се за по-подробното описание, но на някой може да му е полезно. Поне на мен би ми било ако бях прочел на някой неволите, преди да купувам на сляпо
Единият вариан ми е да търся маникюристка и да пробвам с по-мощна лампа, докато м/увременно търси и друго решение.
Пусто, маникюристки не познавам.
-
Ако имаш неравности по отливката най-лесно се заравняват с кит или епоксидна смола. Лепилото за трансферно фолио обикновено е млечно бяло и според инструкциите се изчаква да стане прозрачно преди да залепиш фолиото - отнема ок. 10 мин. Може да ползваш сешоар или пистолет за горещ въздух - тогава става за 5-10 сек. . Трябва хубаво да натискаш и заглаждаш, когато лепиш фолиото. Може да запечатваш с лак на водна основа 1-2 слоя, преди финалния лак. Става и с епоксидна смола. UV геловете са добро решение, но не винаги са лесни за работа - зависи от марката. И не всяка лампа е подходяща - независимо от рекламите на търговците.
Може и да не използуваш трансферно фолио. Има холограмно фолио като тиксо, където нещата стават много по-лесно и просто. Има и холограмни бои, но са скъпи.
Може и да не използуваш трансферно фолио. Има холограмно фолио като тиксо, където нещата стават много по-лесно и просто. Има и холограмни бои, но са скъпи.
Отностно лепилото за фолиото. Хубаво е да се изчака даже към 15-20 мин. Това е от моят челен опит. Ходих да си купя лепило за варак / шлак метал. Даже жената ми каза, че лепилото е 30 минутно.
Проблемът с лака, както съм написал и в началото на темата, е че и с водния лак който съм използвал пак се губи блясъка на фолиото и изчезва шарката.
Не знам дали е от гъстотата на лака или влиза в някаква реакция с фолиото , но това ми се получава и не се сещам какво друго да ползвам вече. Говоря за бюджетен вариан, защото вече само смола ми идва на акъл, но не си заслужава за тези примамки от които може и 20бр. да заминат за риболов.
П.С. за самозалепващото се фолио за което говориш, пак не ми е вариант. Много е малка примамката, а фолиото е дебело. Елиминира всякаква линия на примамката и на толкова малка площ с ръбове не залепва въобще като хората
Проблемът с лака, както съм написал и в началото на темата, е че и с водния лак който съм използвал пак се губи блясъка на фолиото и изчезва шарката.
Не знам дали е от гъстотата на лака или влиза в някаква реакция с фолиото , но това ми се получава и не се сещам какво друго да ползвам вече. Говоря за бюджетен вариан, защото вече само смола ми идва на акъл, но не си заслужава за тези примамки от които може и 20бр. да заминат за риболов.
П.С. за самозалепващото се фолио за което говориш, пак не ми е вариант. Много е малка примамката, а фолиото е дебело. Елиминира всякаква линия на примамката и на толкова малка площ с ръбове не залепва въобще като хората
-
stillg написа:... за самозалепващото се фолио за което говориш, пак не ми е вариант. Много е малка примамката, а фолиото е дебело. Елиминира всякаква линия на примамката и на толкова малка площ с ръбове не залепва въобще като хората
Има дебело, има и тънко - аз ползвам 3 микрона и никакви линии и ръбове не се губят. В еbay има всичко - само трябва да се чете внимателно, преди да се поръча. Ако все пак има проблем с залепването, същото лепило за трансферно фолио (не за варак или шлак метал!!!) е решението.
Всичко има, въпросът е да го намериш и в крайна сметка да ти излиза математиката. Не се хвърлям на скъпи неща, защото има текучество при мен и не си заслужава.
Аз специално лепило за трансферно фолио не намерих, ако не броим лепилото за фолиото за нокти. Не съм експер, но според мен лепилото за шлак метал/варак трябва да е доста приблизително с това за трансферно фолио. В крайна сметна и в двата случая говорим за трансфер на много фин слой метал.
В крайна сметка обаче, много се измести фокуса от главния ми проблем : "С какво да се запечата фолиото, без да се губи отблясъка му"
Помагайте
Аз специално лепило за трансферно фолио не намерих, ако не броим лепилото за фолиото за нокти. Не съм експер, но според мен лепилото за шлак метал/варак трябва да е доста приблизително с това за трансферно фолио. В крайна сметна и в двата случая говорим за трансфер на много фин слой метал.
В крайна сметка обаче, много се измести фокуса от главния ми проблем : "С какво да се запечата фолиото, без да се губи отблясъка му"
Помагайте
Ха, колега тука ме хвана на тясно. На работа съм и се прибирам след месец. Всичко вкъщи ми остана. Не се сетих по-рано да направя някоя друга снимка. Жалко
Тук едно видео, за нанасяне на фолио. На някой може да му е интересно.
https://www.youtube.com/watch?v=FeQ5F0SmmJg Близките дни ще снимам едни други примамки които правя. На тях също може да се сложи фолио.
Тук едно видео, за нанасяне на фолио. На някой може да му е интересно.
https://www.youtube.com/watch?v=FeQ5F0SmmJg Близките дни ще снимам едни други примамки които правя. На тях също може да се сложи фолио.
Сетих се, че взех с мен един от експериментите.
Последната снимка е фолиото как изглежда на ролката
Последната снимка е фолиото как изглежда на ролката
-
- дал Браво: 40 пъти
- получил Браво: 10 пъти
Първо се извинявам, че се намесвам в темата на колегата. Но и аз имам проблем с холограмно фолио. Става въпрос за това, че фолиото е рекламно, но старо и не му лепи лепилния слой. Идеи по какъв начин да го поставям ако има някой ще съм благодарен.
Гледах, че за стари стикери примерно, съветват да ги киснат във вода.