Страница 70 от 73

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Съб Мар 04, 2023 14:10
от Boci
:11:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Вто Мар 07, 2023 9:08
от Boci
:11:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Чет Мар 09, 2023 18:53
от Boci
:11:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Съб Мар 11, 2023 16:38
от Boci
:11:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Вто Мар 28, 2023 12:17
от Boci
Миди по бургаски

Представям ви едно много вкусно ястие, което е емблематично за Бургас и района. На пръв поглед представлява нещо семпло, но ви уверявам, че се получава изключително вкусно.
Мидите, около 1 кг, се измиват и почистват от полепите и водораслите по тях добре. Следва да се задушат в тенджера с 20-30 гр масло. Вода не се сипва, понеже те отделят достатъчно течност. Приготвянето им трае около 10 минути след, което се вадят и ядките се отстраняват от черупките. За презентация на ястието се оставят само няколко миди с черупки. Сосът, образуван при варенето им, се прецежда и оставя настрана.
Следва втория етап от готвенето. В дълбок тиган, в малко зехтин, се запържват наситнените зеленчуци - 1/2 червена чушка 1/2 морков 🥕, 1 глава лук и 2-3 ск чесън. Когато омекнат леко, към тях се добавя около 200гр ориз. След, като ориза стане стъклен, се налива 100 мл бяло вино. Идва време да се добавят мидените ядки и соса, получен при сваряването им. Слагат се още наситнен магданоз, копър и подправки на вкус - сол, черен пипер и девесил. Долива се и по малко вода от време на време, която ориза поема при готвенето си. Не бива да се прекалява с нея, за да не се превари. Малко преди ориза да е напълно готов, тигана се маха от огъня, затваря се с капак и се оставя така за десетина минути.
Мидите по бургаски се сервират с наситнен магданоз и по желание може да се овкусят с лимонов сок. Наздраве!

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Вто Апр 18, 2023 13:17
от Boci
:11:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Сря Ное 08, 2023 13:59
от Soafraid
Здравейте, колеги!
Отдавна не съм писал тук, та ето го и момента.
Излязох болничен и от скука и липса на алкохол заради антибиотика се зачудих какво да правя. Гледам времето така се промени, че ни есента - есен, ни зимата - зима. Та реших да се подготвя за след оздравяването, когато мога да си извадя малко туршийка и да си нарежа едно от тези мезета. С риск да ги разваля реших да рискувам.

Попаднах на малко месо и действам.
20231108_122951.jpg
20231108_122951.jpg (139 KiB) Преглеждано 2911 пъти
Тук е обезципено и калибрирано, като умишлено съм го направил на по-малки парчета, за да се осоли и изсъхне по-бързо.
20231108_123907.jpg
20231108_123907.jpg (160.9 KiB) Преглеждано 2911 пъти
20231108_124136.jpg
20231108_124136.jpg (167.51 KiB) Преглеждано 2911 пъти
Използвам дядовата и татковата рецепта, както са правили едно време. Морска сол за 48 часа, след това изкисване във вода и накрая подправки.
Така и не успях да се снабдя с модерните технологии и да го направя по съвременен начин.
20231108_124409.jpg
20231108_124409.jpg (252.32 KiB) Преглеждано 2911 пъти
И понеже живея в апартамент нямам стълбище, мазе, което да е проветриво или чардак и таван си сътворих един сандък, в който да ги суша на терасата.
20231108_133001.jpg
20231108_133001.jpg (228.71 KiB) Преглеждано 2911 пъти
Изрезките, които останаха от месото ги запазих за армеева чорба, но разбира се, когато стане.

Надявам се да се получи, за да може като приключа с антибиотика да си извадя една туршийка, да си нарежа едно мезенце и да си спретнем едно малко банкетче с жената. Като станат ще се похваля с резултата!
Наздраве (на тези които могат вечер да си налеят едно) и здраве на всички, които обичат такива неща!


П.С. Да не ме помислите за някакъв алкохолик! Просто обичам да си глезя душичката умерено по такъв начин! ;)

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Сря Ное 08, 2023 17:47
от баш майстора
От скромният ми опит с мезетата знам, че проблемът при сушенето на открито е промяната във влажноста в зависимост от времето. Другото е прахоляка, освен ако не си в някоя махала горе в планината. Все пак стискам палци да ти се получи! :11:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Нед Ное 12, 2023 20:40
от Soafraid
Ето го и резултата! За цялата процедура днес е петия ден!
Наздраве, колеги! ;)
20231112_202219.jpg
20231112_202219.jpg (142.34 KiB) Преглеждано 2811 пъти

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Пет Ное 17, 2023 12:14
от Tosho
Браво колега!
При туй мезе е оправдано още на 5-тия ден да спреш антибиотика!
След 5 дена терапия с гроздомицин, по-добре ли е?
:tup:

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Пет Ное 17, 2023 14:22
от Soafraid
Tosho написа: Пет Ное 17, 2023 12:14 Браво колега!
При туй мезе е оправдано още на 5-тия ден да спреш антибиотика!
След 5 дена терапия с гроздомицин, по-добре ли е?
:tup:
Разбира се! Не съм аз, когато съм жаден! :D

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Вто Ное 21, 2023 12:36
от Boci
Днес започнах мезетата с 4кг Петрохан и 2 кг панагюрска луканка

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Вто Ное 21, 2023 21:09
от Soafraid
Boci написа: Вто Ное 21, 2023 12:36 Днес започнах мезетата с 4кг Петрохан и 2 кг панагюрска луканка
Еее, беше се позагубил. :)

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Сря Дек 06, 2023 13:14
от jagger1
Честит празник на всички Никулденци. Да са живи и здрави и те, и семействата им. Нека все едри и с повече наднормено тегло да ви сгъват бланките през новия сезон.

Бъдете живи и здрави заедно с тези, които обичате.
Наздраве.

Аз довечера ще бъда с традицията на масата така: :D
20231206_124519.jpg
20231206_124519.jpg (294.81 KiB) Преглеждано 2466 пъти
Весел празник.

Re: Домашна кухня

Публикувано на: Съб Дек 09, 2023 10:54
от Boci
Петрохан и Панагюрска луканка