На повечето сайтове атмосферното налягане се представя приравнено към морското ниво, затова го дават 1023 а пък твоето е 952 примерно. Когато си купих първия стенен барометър направих следното. Записах си стойността му в часа, за който знаех, че обявяват атмосферното налягане в София и след това записах и стойността, която казаха - разликата е това, което трябва да се пипне.jagger1 написа:Малко закъсняло инфо, но все пак е инфо:
В Кауфланд (обиколих няколко вчера) ми обясниха, че барометърчето са го имали преди около 2 месеца и е изчерпано. Не очакват за момента ново зареждане. Та, търсете друга възможност. Барометърът са го продавали (подобен) и в магазините на ЛИДЛ през май-юни, но и там го няма сега.
А сега искам малко помощ, ако някой е наясно, относно калибрирането на барометрите.
Аз имам една малка домашна станция, която показва влажността на въздуха, налягането, температурата, ден, месец, година, час, слънчево/дъждовно. В барометричните настройки има две възможности: Настройка на мерните единици (mpa/hpa или ммHg). При задаване на мена единица mpa/hpa, калибриращата височина трябва да се зададе в метри, а при задаване на мерна единица mmHg, калибриращата височина се задава във футове. До тук добре, ама като задам мерна единица mpa/hpa и задам височина (примерно 710 метра), на екрана ми се показват примерно 952 hpa налягане. В същото време, на сайта за времето, за същия ден и час, данните са 1023 hpa (говоря за София). Коя от тези стойности, каква е (на моя барометър и на НИМХ)? Не съм наясно, това дали е реалното атмосферно налягане в тази точка и за тази височина (моята стойност - 952 hpa) или е приравнената стойност на налягането към морското ниво? На този сайт:http://www.stringmeteo.com/synop/bg_std ... %C6%C8#sel, в таблицата за стойностите на атмосферното налягане са посочени два вида стойности. Предполагам, че първата стойност е приравненото атмосферно налягане към морското равнище. Втората стойност, каква е? Дали това е стойността на моя барометър (т.е. дали това е реалната или локалната стойност) и дали моя барометър показва имено тази стойност? Не мога да се ориентирам в показанията на уреда ми. Моля за помощ, ако някой може да ме ориентира.
Говоря за измервания (952 hpa), които съм правил в една и съща точка на 710 метра надморска височина, без уредът да се мести. Уредът ми позволява само избор на мерна единица и настройка на надморската височина.
п.п.: Разгледах внимателно и този сайт: http://www.stringmeteo.com/forum/viewfo ... c25c8978b5 , но от обясненията там също не ми става ясно, какво означава едната стойност (локална или реална спрямо надморската височина) и другата стойност (приравнена към морското ниво) В упътването на уреда ми пише само, че се прави настройка на надморската височина, но няма обяснение, каква стойност показва - локална или приравнена. Между другото, срещам и "местна стойност на налягането", както и "абсолютна стойност на налягането" Съвсем съм се объркал.
По принцип налягането е относителна величина и въпреки, че се мени на определена височина си играе и самото налягане от атмосферните условия, затова е нормално да има различия в метрите, които показва алтиметъра. Настройката на барометъра ако позволява трябва първо да се направи за нивото и след това да се коригира и налягането, когато знаем точната му стойност да определен момент.
Моят е като на Димитър - http://www.dealextreme.com/p/2-3-blue-b ... cast-21136" onclick="window.open(this.href);return false;
Но освен надморската височина друго не му се пипа - калибриран си е. Примерно, ако си на реални 710 метра, но пък налягането е ниско, ще показва, че си на 800 метра и прочие. Ако пък си му оставиш надморската височина както е фабрично настроен /морската/ ще показва тия 1023 както показват и сайтовете.