То и чесънът на прах дето го продават в пакетчета би трябвало да е стрит сушен чесън, но не е, а си е химия с вкус на чесън.ZLAK написа: Самият бентонит също не е химия , а доколкото си спомням вид седиментна скала.
Нямам доверие аз на такива неща.
То и чесънът на прах дето го продават в пакетчета би трябвало да е стрит сушен чесън, но не е, а си е химия с вкус на чесън.ZLAK написа: Самият бентонит също не е химия , а доколкото си спомням вид седиментна скала.
Еми бях оставил червено вино около 12 л (веднъж откалявано) от миналата година. Вече е на една година и не се е развалило. Но може би при бялото, понеже е по-слабо грозде да е така. В такъв случай няма да го откалявам. Какъв % захарност беше сега твоето грозде?maslinkata написа:Калта държи виното.Това го знам от стар бъчвар -Стойко Скочев бог да го прости.
Дрождите са отвън на обвивката на зърната и оттам попадат в мъстта.Ако вали ферментацията тръгва по трудно.Затова след дъжд изчаквам няколко дни преди да бера. Между другото от доста хора които купуват грозде чувам ,че ферментацията тръгвало по-трудно.Дават обяснения с препаратите с които производителите пръскат.Дали е така незнам но е възможно някои препарати да убиват дрождите. Обикновено гроздето което продават е със почти изравнени зърна и без изгнило. Моето не е така но може и да е от сорта.
П.П. Ако оставя ширата в джибрите виното става червено. Неслучайно карловския мискет го водят Червен мискет.
А в моя случай, като е с майката и така ще остане, докато падне на 0, пак ли не се бърка. Като падне на 0 ще отделя ширата и ще го преместя и тогава ще сложа под воден клапанZLAK написа: Бялото не се бърка. Държи се затворено под воден клапан.
Пак трябва да се вади до седмица , десет дни. Майката трябва да е отдала дрождите вече.Boci написа:А в моя случай, като е с майката и така ще остане, докато падне на 0, пак ли не се бърка. Като падне на 0 ще отделя ширата и ще го преместя и тогава ще сложа под воден клапанZLAK написа: Бялото не се бърка. Държи се затворено под воден клапан.
друго имах предвид, не е ясно какво точно има в пакетчето, на което пише бентонитZLAK написа:Ето ти линк към Уикипедия за бентонита:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B8%D1%82
Ок, мерси и на двамата за отговорите, като стане готово и видя резултата ще напиша точно какво съм направил и дали е станало добре, ще кача и снимки.ZLAK написа:Пак трябва да се вади до седмица , десет дни. Майката трябва да е отдала дрождите вече.Boci написа:А в моя случай, като е с майката и така ще остане, докато падне на 0, пак ли не се бърка. Като падне на 0 ще отделя ширата и ще го преместя и тогава ще сложа под воден клапанZLAK написа: Бялото не се бърка. Държи се затворено под воден клапан.
Щом падне до нула , значи че процесът на ферментация е приключил , виното вече е готово и може да се пие. Водният клапан е нужен при тихата ферментация , т.е. седмица след налагането.
Разбрах теBoci написа:друго имах предвид, не е ясно какво точно има в пакетчето, на което пише бентонитZLAK написа:Ето ти линк към Уикипедия за бентонита:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0 ... 0%B8%D1%82
Може би комшията не е източил утайката от бентонита добре...Boci написа:Миналата година комшията слага бентонит, после като е бутилирал се е образувал сив филм вътре по стената на бутилката. Не знам, това нормално ли е.
Веднъж аз взимах дъбов чипс да оцветя ракията и да придаде аромат, само я преебах. Така, че ментета и боклуци колкото искаш в нашата страна. Каквото може натурално и това е, ако не става така, няма да правя повече. Малко ли се блъскаме с химия всеки ден с храната. Ако ми видиш какво имам в хладилника - нищо и половина. Почти всичко съм спрял да ям, кремвирш не съм ял от 8 години, майонеза, купешки лютеници, кетчупи, безалкохолно не пия и много други неща. Са някой ще каже, ба го няма да живея с орлите. Всеки сам си преценява.