Нещо отдавна не съм аkтуализирал темата - като приключа с разказа , ще разберете защо...
10 септември , Бургньоф.
Чаках го тоя турнир с голямо нетърпение и нож между зъбите - ей-сега ще ви кажа аз на вас!!!
Бях провел изключително интересна тренировка , в която беше установено защо правя фитки на метода , и сега бях готов за жестоко отмъщение...такова , за раздаване на справедливост

, глей кви ги приказвам..
Конкуренцията , обаче , беше решила да не се дава без бой , а нямаше никакви съмнения относно собствената си боеспособност - и ми бяха скроили мръсен номер...копеленцата... бяха сменили водоема?!?
Кво толкова да пиша? Рибата във водоема не е виждала захранка , и не се влияеше от такава. Който имаше дървета отсреща (50-55 метра) , имаше шанс за улавяне на едра червеноперка , ама аз нямах... Два чaса след старта идва паузата , имам един ситен скимър отляво , един ситен скиъмр отдясно , аз съм още капо , и по време на паузата се изяснява че има пет човека с късания от шаран...решавам да заложа на метода до края , имам закачане на едра риба във влакното , но без кълване , отляво и отдясно хващат по още две риби , аз стискам зъби , и се капотирам на десети септември!
Печели се с кило и осемстотин , оттам - 1.200 , 960 грама , и дълъг списък с улови между 160 и 400 грама. Умници - на истинския Бургньоф последния в сектора има 6 кила...
С това веселбата не беше приключила - 18 септември , и пак сме на плитката локва , където спечелих с фидера. Само че сега....
Упс

И дълбочината кърти миФки:
Това ми е втори риболов на локвата , първи на щека , и се налага да градя стратегия върху много хилава база данни. Решавам че едрата риба , ако въобще влезе на дистанцията на щеката (11.50 , разбира се , без мач ) , няма да дойде веднага , и е по-добре да не я плаша много. Стартирам на 6 метра , стрелям малко пинки , мятам топчици рехава храна с Литу , и подкарвам дребна риба във весел ритъм. Отляво и отдясно хващат малко по-едра риба от мен , и малко повече , обаче по моята логика , това им съсипва петната. Надявам се..
След 15 минути на късото , къпирам малко кълцан торен и няколко зърна царевица на 11.5 метра , и продължавам да си скубя дребосъка. Още десетина минути , и влизам навътре с царевица , на която хващам моментално мъздруга от 200 грама. Продължение не се получава , и се връщам накъсо. До паузата провеждам операцията няколко пъти , като на всяко влизане навътре имам по някакъв полу-бонус - червеноперка от 150 грама , такива работи , опитвам да подмятам нaвътре с дълъг байряк , обаче без резултат , късата ми дистанция дава признаци на пресъхване , и след паузата минавам навътре.
Сега опитвам с царевица , торен червей , и какво ли още не , като хващам риба , обаче по-малко от комшиите , които влизат в серия - особено този отдясно , който седи поне два метра по-навътре от мен (той е на нос , аз съм в залива). Когато остава час и половина до края , и както въртя всичко , което мога да измисля , опитвам - за кой ли път , да пусна бял или пинки , до самото дъно но без да лежа , стрелвам бял с прашката , и забивам баба от почти 200 грама..хммм - презамятам , стрелям , зашивам втора баба , макар и по-малка. И трета...а бе - аз дали с търсенето не едра риба не си подминавам тотално истинския риболов?
Ми тука имам 400 грама за пет минути? Решавам да зарежа всичко останало , макар че с лежането и с торния бях хванал и една каракуда от близо 400 грама. Минавам на стреляне на бял с прашката , влизам в ритъм , комшиите почват да поглеждат по-често към мен , и за да ги зарадвам , гепвам и една мъздруга от почти кило и половина.

Добре де - ще ме бият яко , но поне накрая се позабавлявах...
Идва кантара , пича отдясно (давам му поне три кила преднина) тегли 7.050. Вaдя живарника и сипвам в кофата...6.900 ???
Баси , не можах ли да опитам с пинkите двайсе минути по-рано? С колко ще ме бие този отляво...ъъъ? 5.900?!? Дотук има един с 8.900 , и аз съм ..трети в сектора? Тъпо парче...следвам кaнтара намръщен и бесен , докато стигаме до тапата - някой си Рафаел..
6.700..
А?

Аз , който нося щека на водоема за трети път тази година , монтирам я за втори , и ловя с нея за сефте , и на водоем , на kойто ловя за втори път , бия Рафаел?
Къде е оня Скоттърн бе ? Рейзън? Сипцов? Дайте ми ги да ги изям с парцалите!
Трети в сектора , 5-и от 22 - стига ми тая награда. Кaто стана дума за награди , чакайте да ви кажа...
Неделя , 25-и ...
Тука не остана време за снимки , ама нямах и желание , както ще разберете веднага...
Значи , докато пийвахме винце на състезанието на Лоара , един пич от клуба ме нави да играя със сина му на състезание по двойки , организирано от някакъв местен клуб. Не ми се пада много далеч , а и нямах нищо друго на тази дата - и нали съм добра душа , и без много мозък , взех че се навих...
И сега се почва...сутринта се събираме в седем и нещо , още е тъмно като в...
много тъмно място , таксата за участие е 14 евро на отбор , срещу които имаме право на кафе и кроасан , а също на кило захранка и стотина грама бял червей за двамата .
Организаторите не разрешават да се влезе с колата на ивицата , дори само за разтоварване на багажа , което редовните участници го знаеха , щото носеха по една щека ( или даже телескоп) , едно столче , и един сак с нужните дреболии. "Нямаш нужда от един тон такъми" , ми се хили организатора , ама аз не съм дошъл да се карам с никой , и си премълчавам.
Водоемът е малка рекичка , имам малко повече от час за всички приготовления , бъркаме храна , разпъваме щеки - ограничени до 9 метра(!) , и докато меря дълбочинтата , ..се свири сигнал за захранване? Я пак???

А , не било час и нещо , а малко повече от ПОЛОВИН ЧАС за подготовка?
Мда , наистина нямаше нужда от много такъми...
На мен вече ми беше станало ясно , че тука сме се набутали в някаква дива пародия , организирана от местното прогресивно селячество , и че трябва да подходим спокойно и без да се дразним - толкова могат и толкова знаят хората , за догодина ще знаем..
Пако , младежът с който играя , почва на 9 метра , аз се опитвам да излъжа нещо в лилиите пред мен , хващам едно костурче , той вади ситна баба , после още една.. Риба няма , опитваме за уклей , ама той не щe да кълве (а играе) , в треволяците пред нас има ситни рибета , обаче те едва ли тежат повече от няколко грама , и от тях няма никаква полза. Пaко успява да хване едър костур , въртим тревите с петното на 9 метра , аз също се разписвам с малко баби , и в самия край (лови се ТРИ часа!) , уклеят се появява , и хващам два , + две фитки. Уклеят е тлъст , и ако беше дошъл от самито начало ,имаше риба за половин-едно кило на калпак. Теглим 380 грама , и тука вече дивата селяния на организаторите ме убива окончателно - 35 отбора , НЯМА сектори

, и за капак...броят рибите , и дават 5 точки за риба? Кво викаш , нямаше смисъл да се ловят ситнежите в треволяка?
"С кука 26 и половин пинка" - прочита мислите ми Пако - "тука хващахме по сто риби"...
Майната му - време беше да се пренесе багажа обратно , и да се пие по бира , няма да се ядосваме. Разбира се , няма пликове - не че ако имаше , щяхме да ги спечелим...
И сега , идва моментът на награждавенто , и аз правя героично усилие нe да почнa диво да се хиля , щото не ми се ще да засегна някого , нали разбирате... и освен това , изпитвам известно уважение към организаторите , щото макар и състезанийцето им да е за друга клиентела , са се постарали и са поработили - има шатра , пекат се наденици , а бе купонясва се - и срещо смешна такса за участие , всъщнот са осигурили своеобразен награден фонд...Нямам предвид разните предметни награди във вид на тениски , шапки , спортни сакове (стриктно НЕ-рибарски фирми

) - тоест , постарали са се да намерят спонсори - не , тези хора бяха разфасовали едно ГОЛЯМО ПРАСЕ - без майтап! - и сега се заеха да раздава вакуумирани парчета свинска мръвка на победителите!
....докато пиша и пак почвам да се превивам....
Значи , бащата на Пaко и неговият съотборник печелят с кило и седемстотин , и получават.. по един огромен бут - като за седем евро такса за участие , ми не е зле....
Ние сигурно сме последни , и я ни огрее някое ухо , я не

, обаче следя с интерес процеса - вторите получават плешките , и така нататък - колкото по-надолу , толкова по-малко парче , нали разбирате. Оказва се че ние сме 5-и - айде бе?!

- и ни връчват по парче мръвка , което от интерес претеглих в къщи - 2 кила , обаче се оказа че имало и предметна награда , и докато оглеждам разни шапки и колани , организатора ми посочва етикета на непозната за мен марка пътнически сак...ъъ? 79.90 ?
Баси , от организиране на състезания по риболов може хабер да нямате - обаче ако навсякъде имаше такова съотношение такса за участие/награден фонд , от някои турнири трябваше да си тръгвам с 3 бона.
..или с пет прасета...