Е , и ние се стараем! И така , докъде бяхме стигнали...
След отмяната на десеткилометровия лимит , беше време да се прескочи до дълбоката рекичка. И се оказа , че на 11 метра рибата никаква я нямаше . Добре де - имаше я , ама беше като швейцарско ножче, баси ларвите. Едрите се размножават , а ситните са като мишките , когато котарака го няма - сичката храна само за тЕх!
Тая работа продължи час и нещо , и с изключение на една едра баба , всичко друго беше ситнеж...Тука беше време да се види дали нямаше уклей на повърхността (нещо припляскваше от време на време) , обаче преди това пробвам на 5 метра , и се оказва че имам само 20 сант. разлика в дълбочината. Хвърлям три топчици захранка , и се оказва че на късата дистанция кълве - червеноперки , бабушки , един скимър...не беше кой знае какъв риболов , но беше къде по-добре от досегашната мъка...Опитвам на повърхността , и зашивам дърта червеноперка , после няколко по-дребни , и те това беше целия ми улов:
Иде уикендо , и от петък почва да се вдига температурата много сериозно. Тука се налага да се намери място на сянка , щото с тва глобално затопляне до април изкарахме с ушанките и валенките - избледнели сме като вампири , само слънце ми трябва. За капак , от сутринта се е раздухал един вятър , страшна работа - та си намирам едно местенце на сянка и на завет - мечта! Да кълве ако ще , " ..and the way the wind blows doesn't really matter to me , to me.."
Проблема е че точно зад мен минава пътеката , по която циркулират разни хора с велосипеди , с кучета , и с малки деца . На моменти - с всичко това едновременно.
Така че дистанцията беше ограничена до 7-о коляно , имам сто грама бял , последните остатъци от запаса , койт разнасям вече цял месец по водоемите , хвърлям няколко топки , и се приготвям за тежък , измъчен риболов. Плувката минава двайсе сантиметра , и потъва - прилична червеноперка. Я деа? Повтарям , светкавично зашивам средна бабушка , после още една... а бе , и така можело , значи?
И оттам като се почна - ама гол след гол! На всяко изтичане имах баба , като някои хич не бяха ситни. В продължение на един час не спрях , сигурно за този час имах поне три кила риба.Оттам кълванетата започнаха да се разреждат , размера на рибата - да намалява , и независимо че къпирах на едно и също място , рибата кълвеше все по-надолу по течението , като накрая ги хващах на два метра и половина надолу по течението , и на 15 минути...
Трябва да бяха минали два часа от старта , може и малко повече , когато реших да вкарам вдействие фидера. Два фидера , ако трябва да бъдем точни.
Пелет фидер отсреща , с който закачих дъното няколко пъти , имах едно кълване , и накрая скъсах монтажа (рекичката е СТРАШНО закачлива) , и останах само с класическия. Тцъ! Не ще , ама хич!
Мина поне един час , докато видях първата индикация (на всеки десетина - петнайсет минути опитвах щеката , с редки и епизодични рибета ). Оттам на петното се събира някаква риба , която въобще не успявам да хвана. По едно време установявам че са минали ДВА часа без да успея да хвана риба с фидера!
Най -накрая заших едно скимърче , после кошницата удари някаква риба докато потъваше , която се оказа едра , очевидно закача за елека , и се борихме яко пет минути , докато най-накрая се откачи....После хванах един дребен , но много борбен лин , и понеже ми оставаше храна за двайсе минути , реших да опитам на пропадане с лека кошница...монтирам десет грама , мятам няколко пъти , нищо не хващам , и решавам да опитам с леката кошница на дъното. Имах храна за 5-6 мятания. Кълве. Отчетливо , не като досегашните подръпвания - вадя скимър от 250 грама. Презамятам - 250 грама. Пак - 250 грама... Баси , леката кошница обръщаше ситуацията с главата надолу , ма kой да се сети?
Добре де - няма да се оплаквам:
В неделя , с новия лимит (от вчера вече нямаме ) , с бай Нико цъфнахме на езерото с червеноперките:
Аз имам силни подозрения по въпроса за възможната активност на рибите , обаче почва да кълве почти веднага - вадим по една-две ситни баби и двамата , и после аз зашивам първата платика , и след малко и Нико вади една. Oтам работата се усложнява - има риба на петното , закача влакното не кълве. Тук е мястото да се отбележи че Нико е с класическа храна , и добавя удавен бял червей. Аз подхождам тотално различно:
Един час не успяваме да хванем нищо , после рибата се отдръпва (не знам накъде , ловя на 68 метра ) , и аз минавам на метод , с който хващам едно линче , и работата пак стихва.По едно време толкова ми беше писнало , че извадих къса пръчка , и минах на 20 метра - веднага събирам бабите , Нико опитва и той , хващаме по 2 , и рибата ПАK изчезва! Баси , не искаха храна? Не искаха нашата храна? Трябваше да се лови с оловце? Или без клипс , и дa се мята всеки път на различна дистанция? Или да се редуват 5 петна?
В 4 без двайсе Нико ми предлага да приключим в 4 часа - о , да! - ни-как-ви възражения от моя страна! Едвам ме нави!
Нещо повече - аз мятам пак метода , с торен червей , и почвам да събирам пръчките...след 5 минути фидера се сгъва и подкарвам дърта платика!
Нико , който не вярваше нитo в метода , нито в рибните храни , идва да задава въпроси , аз презамятам , и след 5 минути вадя още една! А бе , аз що не лових цял ден на метод?
Снимаме улова - имам двойно повече риба от Нико , докато той ме обсипва с въпроси , и прави списък за спешна поръчка...