Аншуа
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Аншуа
Лорд Златев, допускате една съществена грешка при обработката на солена риба!
Всяка солена риба, преди да се дообработи се изкисва задължително в прясна вода от 6 до 24ч в зависимост от едрината. По този начин се възвръща крехкоста на месото и се намаля убийственната концентрация на сол.
Поздрави!
нач.цех и главен технолог по рибопреработка д-р Аз!
П.П. Мунча, апропо кво стана с уипарските ти хроники?
Всяка солена риба, преди да се дообработи се изкисва задължително в прясна вода от 6 до 24ч в зависимост от едрината. По този начин се възвръща крехкоста на месото и се намаля убийственната концентрация на сол.
Поздрави!
нач.цех и главен технолог по рибопреработка д-р Аз!
П.П. Мунча, апропо кво стана с уипарските ти хроники?
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
Re: Аншуа
Докторе, това го кажи в темата за паламуда, защото завалиите го веят без да го обезсолят!
Иначе темата за аншуата може да се обобщи с две думи - новобранска работа! За съжаление бабите дето я правиха измряха, а остана само един дето ми е казвал как се прави солена, че да я ядеш с лъжица, процесът продължава поне 3 години, но оптималното е пет. Дано не е забравил, защото на мене през едното ми влезе, през другото излезе.
Иначе темата за аншуата може да се обобщи с две думи - новобранска работа! За съжаление бабите дето я правиха измряха, а остана само един дето ми е казвал как се прави солена, че да я ядеш с лъжица, процесът продължава поне 3 години, но оптималното е пет. Дано не е забравил, защото на мене през едното ми влезе, през другото излезе.
Събиране на вземания, защита от банки, монополи, колектори и по трудови спорове-http://dike.bg/
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Аншуа
Господин Началник Цех - забележката приета! Само да се появи пак сардина!
Господин "P", далеч не претендирам за майсторско изпълнение, напротив. Аншуа правя за първи път и да - в това съм си чист новобранец, дилетант, дебютант и лаик. Колкото до трите години... може и да сте прав. Но откъде толкова търпение да я чакам?!
Господин "P", далеч не претендирам за майсторско изпълнение, напротив. Аншуа правя за първи път и да - в това съм си чист новобранец, дилетант, дебютант и лаик. Колкото до трите години... може и да сте прав. Но откъде толкова търпение да я чакам?!
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Аншуа
Doktor-5 написа:...
нач.цех и главен технолог по рибопреработка д-р Аз!
...
Базата вика Технолога! Бързо споделете тънкости и рецепти за третиране на риби!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Аншуа
Ще ме изгонят от работа, подписъл съм декларация!
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Аншуа
Ако не е заверена нотариално, ще кажем, че си бил под анасонова упойка!Doktor-5 написа:Ще ме изгонят от работа, подписъл съм декларация!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Аншуа
Условни са подобни клаузи в трудовия договор, тъй като КТ(както и цялата допълваща нормативна уредба), като основополагащ документ, регулиращ живота на трудовото правоотношение, не предвижда подобни възможности.
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
Re: Аншуа
Всяко месо преди да се вее се обезсолява, без значение дали е козе, овче, телешко или риба. Според степента на осоляване се държи във вода един или два дни. Това вади излишната сол и позволява на месото да "зрее". Повечето риби се обезсоляват преди ядене. Там времето е индивидуално, според рибата и дали е на сол или на саламура.
За съжаление с бабите изчезнаха и рецептите и вероятно никога няма да се възстановят, а и няма кой да ги прави.
За съжаление с бабите изчезнаха и рецептите и вероятно никога няма да се възстановят, а и няма кой да ги прави.
Събиране на вземания, защита от банки, монополи, колектори и по трудови спорове-http://dike.bg/
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Аншуа
Черен хляб, на тънки четвърт филийки, малко масло, парченце аншуа отгоре...
За да се хлъзне по-удобно може да се полее с различен набор от питиета според вкуса - бели, червени вина, ракии, бири... кой както обича.
За да се хлъзне по-удобно може да се полее с различен набор от питиета според вкуса - бели, червени вина, ракии, бири... кой както обича.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Doktor-5
- Мнения: 3136
- Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
- Местоположение: гр.Бургас
- дал Браво: 187 пъти
- получил Браво: 71 пъти
- Обратна връзка:
Re: Аншуа
По нашият края на голо се яде само едно нещо и то без прибори!bat.galin написа:e dobre de, tazi anshua na golo li se iade ?
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)
КСР ВИДРАКС
КСР ВИДРАКС
- bat.galin
- Мнения: 1954
- Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
- Местоположение: Добрич
- дал Браво: 637 пъти
- получил Браво: 446 пъти
Re: Аншуа
благодаря за напътствията.
стана много добре с препечен хляб и други морски и сухоземни дарове - нашите бяха от противоположен пол .
така разбрах, че аншуа се води за афродизиак.
с една дума - и по тука нещото го ядат на голо.
пп. ама рецептата е малко непълна - не пише, че на заранта боли глава...ако преядеш
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Аншуа
Хахаха!...bat.galin написа: пп. ама рецептата е малко непълна - не пише, че на заранта боли глава...ако преядеш
Така е! Дължи се на разтворения в олиото кориандър! Ако няма кориандър - боли от черния пипер...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Re:
АншОа, оТцеди, кориАндър, Осоли, стЕрилизира, дегУстация!Златев написа:Здарвейте, Колеги
Добре споменахте и аншуата и нашата си хамсия после. Лошото е, че хамсия аз лично от около година и половина не съм виждал по магазините..
Що се отнася до пърженето им, те са си поначало малко мазнички и лично на мой вкус ставт малко тежки след като минат през тигана Но въпрос на вкус.
Аз лично предлагам една рецепта, идеална както за хамсия, така и за гръцка аншуа. Става въпрос за тези риби в сурово маринован вид.
По магазините се намираше както готова маринована, така и в съров.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо:) Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка
Наздраве!
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Аншуа
БлагОдаря! Изглежда и на мен не са ми чужди правописните грешки!
И между другото... Като ми натякнахте пропускита по "Родна Реч", колега, получи ли Ви се по-вкусна рецептата?
И между другото... Като ми натякнахте пропускита по "Родна Реч", колега, получи ли Ви се по-вкусна рецептата?
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"